Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

09

4. MAREC  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

UZ SA FASIANG KRATI ...


h0309g.jpg (51277 bytes)

Od piatka 28. februara sa Ciernobalocania, ale nielen oni, zabavali na tradicnom folklornom festivale, ktory zacal fasiangovou veselicou vo ,,Velkych oblokoch", kde do tanca hral M & W music. V sobotu pred nakupnym strediskom vyrastol jarmok, na ktorom remeselnici ponukali svoje vyrobky, nechybali rozmanite sutaze a obcerstvenie ,,hriatym a vsakovakym". Uderom 13. hodiny sa na put po miestnych castiach obce vydali bursovnici. Podvecer v kulturnom dome ucinkovali folklorne subory a skupiny Mostar z Brezna, Mladost z B. Bystrice, Krompasan z Margecian, Teplican z Liptovskej Teplicky a domaca Kycera. Nedelne predpoludnie patrilo heligonkarom, popoludnie dielni ludovych remesiel a hudobnemu programu s nazvom Coze je to sedemdesiatka, venovanemu Juliusovi Bartosovi - Sukovi k jeho narodeninam, kde na verejnej rozhlasovej nahravke jubilantovi blahozelali ludove hudby Vepor z Klenovca, Harvanovci z Telgartu, Zacharovci z Ponik, Muchovci z Terchovej. Potom prisiel na rad hlavny program celeho festivalu Uz sa fasiang krati ... , v ktorom sa predstavili folkorny subor Sarisan z Presova, ludova hudba Muchovcov, detsky folklorny subor Mala Kycera z C. Balogu a ludovy rozpravac Berti z Jarovnic. Sprievodnou akciou podujatia bola vystava fotografii Balocania v rokoch 1945 - 1952 organizovana Komunitnym centrom n. o. v C. Balogu. Fotograf Peter Bercik na styroch paneloch priblizil prierez doterajsich rocnikov festivalu, dva panely venoval jubilantovi ,,Sukovi".
Veselo bolo aj na sobotnajsom fasiangovom festivale v Sihle, do ktoreho ramca zaradili predpoludnajsie bursovanie po obci, popoludnajsie vystupenie folklornej skupiny Kycera, folklorneho suboru Vrcharik z Hrinovej i sutaz o najlepsiu ,,pampusku". Na vecernej fasiangovej zabave vyhravali Paprckovci z Hrinovej.
V nasej informacii o fasiangovom vikende nemozeme vynechat Valasku s tradicnou pochodzkou a alegorickym sprievodom obcou. Nedela vo Valaskej pokracovala zabavou v hostinci Pod ubocou.
Bodku za fasiangovym vystrajanim da pochovavanie basy v utorok 4. marca, v Ciernom Balogu vo Vlcich dierach a vo Valaskej Pod ubocou.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT