Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

22

03. JUN  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na malych umelcov v Helpe spadlo iba zopar kvapiek

h0322h.jpg (19654 bytes)Stvrty rocnik detskeho folklorneho festivalu Kolovratok v Helpe, ktory sa konal pod zastitou predsedu Banskobystrickeho samospravneho kraja prof. Milana Marcoka, odstartoval seriu troch festivalov v helpianskom prirodnom amfiteatri.
Vikend v Helpe sa niesol v znameni zabavy, spevu, tanca a hudby. V sobotnom programe sa divakom predstavili domaci: mazoretky zo zakladnej skoly, ziaci zo zakladnej umeleckej skoly, detsky folklorny subor Helpancok a ludova hudba Jastierka. Pred zaplnenym hladiskom sa stali akymsi predvojom koncertu popularnej skupiny Drislak. Jej profesionalny prejav vytvoril priatelske puto medzi ucinkujucimi a divakmi, ktori na zaver mali moznost vidiet najmensie deti vystupovat spolocne s Drislakom. Javisko preplnene detmi, ktore tancovali v rytme hudby, roztlieskalo a rozospievalo divakov, ktori sa uderom poslednych akordov len velmi neradi rozchadzali domov a dozadovali sa dalsich pridavkov. Prijemnu atmosferu umocnilo aj perfektne letne pocasie, ktore pocas festivalov v Helpe tak tuzobne ocakavaju.
Nedelny program zacal uz od rana, kedy prichadzali detske folklorne subory. Niektore z nich sa zucastnili na slavnostnej svatej omsi, cim svojimi krojmi skraslili rimskokatolicky kostol. Ostatni sa vybrali do ulic, aby pozyvali do prirodneho amfiteatra na popoludnajsi program. A znova tie nestastne mraky a hlasenia, ze v Zavadke nad Hronom uz prsi a dazd sa neodolatelne blizi. Ale ako by bolo mozne, aby sprchlo na bezmala styristo detskych ucinkujucich vyobliekanych v krojoch a tesiacich sa na vystupenie pred zaplnenym hladiskom? Mozno sa stal aj zazrak, ale v Helpe na ,,nasich umelcov", ako ich predstavil detsky konferencier Martin, veru spadlo iba zopar kvapiek. A tak program mohol nerusene pokracovat az do sameho konca. Postupne sa predstavili subory z Horehronia - Sumiacanik, Telgartcok, Smeriecok zo Zavadky nad Hronom, Helpancok. Program obohatili hostia - detske subory Zazrivcek zo Zazrivej, Strbiancek zo Strby, Sunavancek zo Sunavy a Klasok z Podbrezovej.
Bodkou za stvrtym rocnikom Kolovratka bolo zrebovanie tomboly. Detske prsticky tuzobne zvierali tombolove listky a pokukavali po cenach - bicykli, kolieskovych korculiach a futbalovej lopte. Deti vsak bolo vela a ceny iba tri, takze iba traja z nich mohli odist s radostou v ociach a s cenami.
Priaznivci folkloru sa uz mozu tesit na dalsi festival Horehronske dni spevu a tanca a Eurofolklor, ktory bude od 27. do 29. juna. Stafetu projektu Predstavuju sa obce Horehronia po Polomke prevzal Cierny Balog.

(mk)

Vikend v znameni cyklistickych pretekov

h0322g.jpg (12687 bytes)Posledny majovy a prvy junovy den sa niesli v znameni cyklistickych pretekov. V sobotu mesto Brezno a cyklisticky klub ZP Sport, a. s., Podbrezova usporiadali 6. rocnik cyklistickeho kriteria o Putovny pohar primatora mesta Brezno. V slnecnom pocasi o druhej popoludni z namestia odstartovali stotridsat pretekarov z celeho Slovenska. Uz po tretikrat za sebou putovny pohar pre cely kolektiv podbrezovskych cyklistov ziskal Pavol Medved, ktory ho prevzal z ruk primatora mesta Brezno Ing. Jaroslava Demiana.
Vysledky v jednotlivych kategoriach: dorast: 1. P. Sagan (CS Zilina), 2. M. Grman (CK Horne Obdokovce), 3. T. Zigo (SKC ZTS Dubnica), 10. J. Butora (CK ZP Sport Podbrezova), propag: 1. M. Jurco (SK Tatran Orly L. Hradok), 2. J. Dujcak (TJ Elan Roznava), 3. P. Huna (SKC ZTS Dubnica), 13. A. Trnka (CK ZP Sport Podbrezova), kadet: 1. B. Kovac (SKC ZTS Dubnica), 2. R. Bachraty (CK BMX Zelenec), 3. G. Hatala (Slavia Kellys Trencin), 5. P. Siman, 6. D. Janduch, 7. M. Mlynar (vsetci ZP Sport Podbrezova), junior: 1. M. Prachar, 2. L. Hricak (obaja ZP Sport Podbrezova), 3. J. Karas (Slavia Kellys Trencin), 17. P. Ciz (ZP Sport Podbrezova), muzi: 1. P. Medved, 2. L. Sidlo, 3. M. Hecl, 5. R. Bronis, 7. R. Glovniak, 8. L. Glovniak, 12. M. Keliar, 13. R. Husar, 14. M. Cerepan, 15. O. Slobodnik, 19. R. Glajza (vsetci ZP Sport Podbrezova).

V nedelu cyklisticky klub ZP Sport, a. s., Podbrezova usporiadal casovku jednotlivcov do vrchu Bystra - Srdiecko o Pohar Zeleziarni Podbrezova a. s. Ceny vitazom pred motelom Tale odovzdali ekonomicky riaditel ZP Sport, a. s., Podbrezova Ing. Marian Kurcik a manazer CK ZP Sport, a. s., Podbrezova Jan Morozuk. Pohar Zeleziarni Podbrezova si odniesol domaci pretekar Martin Cerepan.

Vysledky v jednotlivych kategoriach: muzi: 1. M. Cerepan, 2. M. Riska, 3. R. Bronis, 4. M. Keliar, 5. O. Slobodnik, 6. R. Husar, 7. R. Glovniak, 8. R. Glajza, 9. M. Hecl, 12. P. Medved, 19. L. Glovniak, 20. L. Sidlo (vsetci ZP Sport Podbrezova), junior: 1. L. Hanus (Elit K. XC T. Teplice), 2. J. Milon (SK Tatran Orly L. Hradok), 3. M. Micka (Slavia Kellys Trencin), 5. M. Prachar, 18. P. Ciz (obaja CK ZP Sport Podbrezova), kadet: 1. B. Kovac (SKC ZTS Dubnica), 2. R. Gavenda (Slavia Kellys Trencin), 3. P. Tibor (SKC ZTS Dubnica), 4. M. Mlynar, 5. D. Janduch, 15. P. Siman, 16. M. Canecky, 28. F. Pacera (vsetci ZP Sport Podbrezova), dorast: 1. P. Sagan (CS Zilina), 2. M. Petrila, 3. M. Ivanko (obaja TJ Lokomotiva SWAM Presov), 14. J. Butora, 16. L. Ziakova (obaja CK ZP Sport Podbrezova), propag: 1. A. Pavlendova (CK Krupina), 2. M. Jurco (SK Tatran Orly L. Hradok), 3. J. Dujcak (TJ Elan Roznava), 10. A. Trnka (CK ZP Sport Podbrezova).

(ms)

Vo Valaskej uz po tridsiaty druhykrat vyhravali dychovky

h0322i.jpg (17421 bytes)Male dychove hudby Poziarnicka zo Slovenskej Lupce, Mostarenka z Brezna, Konzervatoria J. L. Bellu z Banskej Bystrice, Cementon z Banskej Bystrice, Selcianka z Banskej Bystrice, velke dychove orchestre Dychova hudba Valaska, Dychovy orchester mesta Brezno, Dychova hudba Zeleziarni Podbrezova, Vojenska hudba Vzdusnych sil Banska Bystrica a host Big Band Vojenskej hudby Vzdusnych sil boli ucastnikmi v poradi uz 32. rocnika regionalneho festivalu dychovych hudieb Valaska 2003, ktory sa uskutocnil v prvu junovu nedelu.
Jeho organizatori - Stredoslovenske osvetove stredisko Banska Bystrica a obec Valaska - na jubilejnom 30. rocniku prisli s ozivenim tohto festivalu, a to sprievodom dychovych hudieb obcou. Novinka sa ujala, a tak aj v tomto roku vsetci ucastnici najskor defilovali ulicami Valaskej a az potom na Namesti 1. maja ucinkovali v koncerte, ktory moderoval ludovy rozpravac Pavol Sperka z Banskej Bystrice. Okrem dychovych hudieb a solistov si divaci mohli vychutnat ladne pohyby tanecnej skupiny Miroslava Prochazku z Podbrezovej, ktora vystupila s Dychovou hudbou Valaska
Spokojni navstevnici odchadzali z namestia az o osmej vecer. Ti vytrvali sa presunuli do letnej zahrady na posedenie s folkovou skupinou Tucna Anca.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT