03. JUN  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Nespokojni ucitelia protestovali

Vo vsetkych krajskych a vo vacsine okresnych miest na Slovensku boli v stredu 28. maja protestne zhromazdenia ucitelov a nepedagogickych zamestnancov zakladnych, strednych a vysokych skol. Mitingy, na ktorych vyjadrili nespokojnost so svojou socialnou situaciou, pripravila vyse 80-tisicova clenska zakladna Odboroveho zvazu pracovnikov skolstva a vedy (OZ PsaV). Odborari protestovali proti nedostaku penazi na skolstvo, zruseniu tzv. trinasteho platu, ale aj proti tomu, ze vlada nedodrziava kolektivnu dohodu. Ako nas informovala predsednicka Rady zakladnych organizacii OZ PsaV Zdruzenia zakladnych skol v okrese Brezno Melania Ridzonova, styridsatstyri ucitelov z nasho okresu, ktori mali stopercentnu podporu ostatnych zamestnancov, sa zucastnilo na mitingu v Banskej Bystrici. ,,Myslime si, ze organizacia mitingov na okresnych urovniach neprinesie zelatelny efekt a ovela ucinnejsie su mitingy v krajskych mestach. Plne podporujeme aktivity odboroveho zvazu veduce k vyhlaseniu strajku, pretoze jedine vyhlasenie ostreho strajku moze zarucit akceptovanie nasich poziadaviek voci vlade", zdoraznila M. Ridzonova.

(r)

Prerusili vyucovanie

Niektore zakladne a materske skoly v okrese Brezno boli v posledny majovy piatok zatvorene. Stalo sa tak na zaklade odporucenia Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria. Starostovia chcu aj takymto sposobom upozornit na zlu financnu situaciu skol a na nedostatocne krytie nakladov na ich chod.

(r)

Sutazili pod dohladom policajtov

Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v spolupraci s Centrom volneho casu v Brezne v maji uskutocnilo dve sutaze pre skolakov. Prva bola 21. maja na skolskom dvore na Pionierskej 2, kde sa stretlo patnast druzstiev (sestdesiat ziakov) z celeho okresu, aby si overili svoje znalosti z pravidiel cestnej premavky a ukazali svoju jazdu zrucnosti. Najsikovnejsi boli ziaci z Pionierskej 4, ktori ziskali prve miesto pred skolakmi z Telgartu a z Mazornikova. Branno-bezpecnostne preteky v ramci projektu Policajt - moj kamarat sa uz tradicne konaju na Rurach. Dvadsiateho siedmeho maja na ziakov cakala narocna bezecka draha, ktoru zvladli na jednotku. Sutazili vo dvoch kategoriach (mladsi a starsi ziaci) a v oboch zvitazili reprezentanti Pionierskej 2. Postupuju do krajskeho kola, ktore zabezpecuje Krajske riaditelstvo Policajneho zboru v Banskej Bystrici.

(km) 

Westernove discipliny v Nemeckej

h0322f.jpg (14534 bytes)V jazdeckom areali v Nemeckej jazdecky klub Equus sport, s. r. o., Nemecka v sobotu 31. maja usporiadal medzinarodne preteky v modernom patboji a sutaz v klubovych parkurovych a westernovych disciplinach. Obdivovatelia stvornohych krasavcov sledovali vykony dvadsiatich osmich pretekarov z piatich statov (Slovensko, Cesko, Madarsko, Polsko, Korea).
Medzi modernymi patbojarmi si prvenstvo vybojoval Korejcan Jang pred reprezentantmi Slovenska Acom a Benom. V discipline parkurove skakanie 1. miesto obsadila Silvia Sevcikova s konom Jarabinka (Equus sport), 2. miesto Simona Bontova - Utany (Kyncelova) a 3. priecka patri domacej Petre Kobzosovej s konom Hviezdicka. Druha disciplina - pole bending (westernova) - patrila domacim: 1. Petra Dulova - Tysa, 2. Silvia Sevcikova - Jarabinka, 3. Lucia Kohutova - Rene. Vavrin vitazstva v tretej discipline - barel racing - si odniesla Simona Bonkova - Utany (Kyncelova) pred Petrom Dulom - Cirius a Luciou Kohutovou - Rene (obaja Equus sport). Na druhy den si z Petrzalky, kde spestrenim dostihov boli sutaze ponikov, reprezentantky Equus sportu pod vedenim trenera Milana Sevcika priniesli pekny darcek k MDD, ked Silvia Sevcikova s Arletou zvitazila a Petra Kobrosova s Hviezdickou a Petra Dulova s Tysou skoncili na tretom a stvrtom mieste.

(r)

Pavol M. Kubis vystavuje

Piateho juna popoludni vo vystavnej sieni Muzea Slovenskeho narodneho povstania v Banskej Bystrici slavnostne otvoria vystavu kresleneho humoru Pavla M. Kubisa s nazvom ... A predsa je to vsetko len divadlo!
Pavol M. Kubis je svojimi kresbickami a clankami znamy aj citatelom Horehronia. Narodil sa 25. novembra 1946 v Banskej Bystrici a uz od patnastich rokov sa snazil humor zamontovat do vsetkeho okolo seba. Hovori, ze najradsej kresli to, co vidi a pocuje v rodnom meste a okoli.

Hoci vystudoval divadelnu vedu na Vysokej skole muzickych umeni v Bratislave, v praci okolo divadla nezakotvil, aj ked s ochotnikmi dodnes spolupracuje. Stal sa redaktorom dennika Stredoslovenskeho kraja Smer, kde pisal a kreslil takmer dvadsatdva rokov. Do roku 2000 posobil v roznych celostatnych i regionalnych novinach, potom odisiel na ciastocny invalidny dochodok, ale nadalej spolupracuje s mnohymi periodikami.
Kresleny humor zacal uverejnovat v Mladej tvorbe, Kulturnom zivote, My 67, Rohaci, pribudla Smena, Javisko, Svet prace, Sport, Start, Novy Slovak, Poludnik, Vecernik, Priekopnik, Slovenska Republika, Rolnicke noviny, najnovsie Kocurkovo, Woloviny bez ofiny, Rehotnik, Huncut, Extra Rohac, Zivot, Suvislosti, Slovenske narodne noviny, Smer magazin, Horehronie, Zvolenske noviny, Ucitelske noviny, Cestovatel, krasy Slovenska. V Ceskej republike su to Korene a Vyskerak. Jeho kresbicky obdivovali aj v Kanade, USA, Mongolsku, Rusku, Japonsku, Belgicku, Turecku, byvalej Juhoslavii, Rumunsku a inde. Prvu kresbu uverejnil v roku 1963 v casopise Rozhlas a televizia, ilustroval publikacie Po valasky od zeme, Criepky z Horehronia, Slovenske ha-ha-ha- a knihu J. Madara Hranice bez ohna.
Doteraz vystavoval v Banskej Bystrici, Brezne, Zvolene, Sliaci, Bratislave, Trencine, Banskej Stiavnici, Kremnici, Plzni, Prahe a v dalsich mestach u nas i v zahranici. Zucastnuje sa na vsetkych domacich i zahranicnych sutaziach a
prehliadkach.
Nenechajte si ujst prilezitost a navstivte vystavu Pavla M. Kubisa, ktora v Muzeu Slovenskeho narodneho povstania potrva do konca juna.

(r)

 Opytali sme sa za vas

hovorkyne Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dany Kmetovej:

o Za posledne tri tyzdne doslo na ceste II/529 od Baldovskeho mosta po koniec obytnej zony mesta smerom do Cierneho Balogu k dvom smrtelnym dopravnym nehodam a k jednej s tazkym zranenim. Ake opatrenia ste prijali na eliminaciu nehod v tomto useku?

- Od roku 1999 do 28. maja na tomto useku doslo celkom k sestdesiatim siestim dopravnym nehodam, z toho k siestim srmtelnym a k piatim s tazkym zranenim, ktore si vyziadali niekolkomesacnu praceneschopnost. Ucastnikmi tychto dopravnych nehod boli v styroch pripadoch chodci a v troch pripadoch vodici nemotorovych vozidiel (cyklisti). V ramci okresu Brezno je tento usek s najvacsim poctom smrtelnych dopravnych nehod ci nehod s tazkym zranenim. Vo vacsine z nich bol pricinou alkohol hlavne u chodcov a cyklistov.
Okresny dopravny inspektorat Okresneho riaditelstva Policajneho zboru (ODI OR PZ) v Brezne prijal rozne opatrenia, ktore by eliminovali dopravne nehody na tomto useku: zvysenou kontrolnou cinnostou so zameranim na disciplinu vodicov a nemotorovych ucastnikov cestnej premavky, meranim rychlosti, dychovymi skuskami na pritomnost alkoholu a kontrolou vybavy bicyklov. Boli prijate dopravno-inzinierske opatrenia, ktore by mali znizit dopravnu nehodovost tohto useku, a to umiestnenim dopravnych znaciek, napr, znacky B25A (zakaz predchadzania). Navrhnute bolo aj oznacenie priechodov dopravnymi znackami D64 a V6 na krizovatke cesty II/529 s Mliekarenskou ulicou a pri autobusovom nastupisti - priechody pre chodcov.
V roku 2001 dopravny inzinier ODI OR PZ v Brezne navrhol doplnenie osvetlenia usekov tejto komunikacie, ktore nebolo realizovane pre nedostatok financnych prostriedkov. V krizovatke s miestnymi komunikaciami na sidlisko Mazornikovo treba smerovo upravit zaradovanie do jazdnych pruhov vodorovnym dopravnym znacenim a vymenou zvislych dopravnych znaciek C1 (daj prednost v jazde) za dopravne znacky C2 (stoj, daj prednost v jazde).
Je to jeden usek cesty v ramci okresu, na ktorom dochadza k smrtelnym nehodam ci nehodam s tazkym zranenim. Zalezi vsak na samotnych ucastnikoch cestnej premavky ako sa spravaju a budu spravat za volantom, na bicykli alebo ako chodci. V poslednom obdobi ste si mohli vsimnut, ze policia tomuto useku venuje zvysenu pozornost, no ako som uz spomenula, je to aj na samotnych vodicoch, cyklistoch, chodcoch. Policajt moze zadrzat vodicsky preukaz, moze ulozit blokovu pokutu, ale nikto uz zdravie ani zivot nevrati.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT