03. JUN 2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Uplynuly vikend patril len a len detom

h0322d.jpg (18920 bytes)Prvy jun a Medzinarodny den deti patria k sebe uz patdesiatstyri rokov. Na celom svete si tymto sviatkom pripominaju, ze nase deti treba chranit pred hrozbou vojen, starat sa o ich zdravie, vzdelavanie a vychovu. Uplynule dni sa preto niesli v znameni detskej radosti. Aj v nasom okrese mnohe organizacie a spolky pripravili cely rad podujati, niektore z nich vam priblizime snimkami Stefana Vozara, Petra Bercika a Frantiska Heretu:
Do ramca dni detskeho usmevu a santenia zapadol VI. rocnik okresnej sportovej olympiady materskych skol (1), ktoru v piatok na mestskom stadione usporiadali odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu a mesto. Stopatdesiat deti z 27 materskych skol urputne zapolilo, putovny pohar nakoniec vybojovala Materska skola B. Nemcovej, 2. miesto patri Materskej skole 9. maja a 3. priecka skolkarom z Predajnej.
Lakadlom popoludnajsieho ,,velkolepeho podujatia" v areali Zakladnej skoly na Pionierskej 2 bol bronzovy hokejista z majstrovstiev sveta vo Finsku Vladimir Orszagh (2). Okrem tejto lahodky obcianske zdruzenie ELLIS v spolupraci s Okresnou radou Zdravotne postihnutych a Mestskym kulturnym strediskom v Brezne do programu zaradili mnozstvo hier, hudby, zabavy a prekvapeni.
h0322a.jpg (15563 bytes)Obcianske zdruzenie Jasienok v sobotu pozvalo malych, mladych, ale aj starsich na Otvorenie leta 2003 pred Motorstop v Zadnych Halnoch. Spestrenim kulturno-sportoveho dna boli ukazky majstrovstva motokrosoveho pretekara Petra Belka z Polomky, jezibaba rozdavajuca cukriky (3) a do tanca pozyvajuca Tucna Anca.
V Polomke deti s rodicmi a starymi rodicmi oslavili svoj sviatok v prirode, a to na Rangerskom dni v Zdiarskej doline (4), kde mali z coho vyberat. Organizatori (ochranari, obcianske zdruzenie Trend a obec) sa im postarali o zabavny les, cestu strazcov prirody, ukazky historickeho sermu, sutaze i besedu o praci strazcov a ochrancov prirody.
Sportove sutaze, korculovanie na kolieskovych korculiach, ukazky jazdenia na konoch, strelbu z luku do terca, povozenie sa na konikoch (5) - toto vsetko ponukli detom na futbalovom stadione v Brezne Mestsky sportovy klub a ekologicka neziskova organizacia Slovensky hucul klub z Lomu nad Rimavicou.

Od Tatier k Dunaju

Hron je rieka, ktora spajala vsetkych Horehroncov. A nielen ich. Hron a jeho pritoky od nepamati tvorili hlavnu os osidlenia od svojho pramena pod Kralovou holou az po ustie v Sturove.
Mame vsak byt este na co hrdi?
Tisicky plastovych flias, igelitovych vrecusok, kobercov rozvesanych az do vysky dvoch metrov nad hladinou, rozkladajuce sa mrtvoly domacich zvierat, pneumatiky a mnoho ineho odpadu nasli clenovia neziskovej organizacie Strom zivota na nedavnom pravidelnom splave, na ktorom monitorovali znecistenie toku a jeho okolia. Svoje pri znecisteni zanechala aj minulorocna velka voda, ktora vyplavila vsetok odpad vysoko do korun stromov. Zaciatkom jari, pokial vegetacia nestihne zakryt tuto zvlastnu vyzdobu, je pohlad na rieku Hron z jej hladiny velmi smutny. Svoj podiel viny na znecisteni nesu hlavne samotni obcania, ktori okrem ukladania odpadu na cierne skladky hadzu domovy odpad aj priamo do Hrona. Ociti svedkovia mozu dokladovat taketo pocinanie v obci Medzibrod. Je namieste opravnena obava, ze toto “pokutne” zbavovanie sa domoveho odpadu sa stava rozsirenou praktikou v mnohych obciach regionu.
Pokial sa nesprisnia legalne postihy, ale hlavne nezmeni spravanie obcanov voci zivotnemu prostrediu, mozeme tazko ocakavat, ze sa Hron stane cistou riekou, aku ju este pamataju nasi predkovia. Nastastie, este stale je mozne pozorovat volavku vznasajucu sa nad hladinou, ci bocianov stojacich pri husto porastenych brehoch. Pre nich je Hron zivotne dolezity. Viera, ze sa Hron opat stane cistou riekou, na ktoru mozeme byt opravnene pysni, by mala byt hlavnou motivaciou k zmene myslenia a konania nas vsetkych.

Ing. Juraj Ciz

Letne opravy tepelnych zdrojov

Firma BYPOS Brezno, s. r. o., pristupuje aj v tomto roku k pravidelnym opravam a odbornym prehliadkam, ktorych dosledkom su odstavenia dodavky teplej uzitkovej vody z jednotlivych tepelnych zdrojov podla harmonogramu oprav. Snahou firmy BYPOS Brezno, s. r. o., je minimalizovat dlzku trvania odstavok, a preto uvedene terminy odstavok, ak nejde o rekonstrukciu tepelnych rozvodov alebo technologie na tepelnom zdroji velkeho rozsahu, su maximalne a nasou snahou je podla moznosti ich este skratit. Firma BYPOS Brezno, s. r. o., si vyhradzuje harmonogram v dosledku vonkajsich vplyvov (dodavka komponentov) upravit, o com budu pravnicke, fyzicke osoby a obyvatelia vcas informovani. V pripade, ze si oprava nevyziada odstavenie dodavky teplej uzitkovej vody, tepla voda bude dodavana bez prerusenia.
Harmonogram odstavenia tepelnych zdrojov z prevadzky pocas vykonavania pravidelnych oprav, prehliadok a rekonstrukcie technologickeho zariadenia:
Datum Tepelny zdroj
2. – 6. jun Mostarenska – Svermova, Laskomerskeho, Fucikova, Sladkovicova,Fucikova 4, Fucikova 10, Laskomerskeho 2, Laskomerskeho 10
 9. – 13. jun Cernakova, Sturova
16. – 27. jun SDC – Clementisova, CSA, Malinovskeho, Fucikova, Fr. Krala, Krculova
30. jun – 11. jul Mazornikovo ll – 9. maja,   Mazornikovo lll - MPCL, Mazornikovo lV - MPCL
14. – 25. jul Svermova, L. Saru
28. jul – 8. august Zapad - Novomeskeho
4. – 15. august TP 1 - Nalepkova
18. – 28. august CSA

Vypracoval: Ladislav Siman

Policia patra

Kriminalna policia v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po nezvestnom:
Marekovi Kucerakovi, narodenom 5. septembra 1984, trvale bytom Hronec, Mlynska c. 317, ktory je nezvestny od 29. marca, kedy z miesta bydliska odisiel a doposial nepodal o sebe ziadnu spravu.
M. Kucerak je 178 cm vysoky, stihlej postavy, ma svetlohnede vlasy, ovalnu tvar.
Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek infomacie o hladanom, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

Za spolupracu dakujeme.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT