03. JUN 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na junovej schodzi by mal parlament schvalovat novelu zakona o interrupciach. Ak neprejde a Ustavny sud vyhovie casti navrhu poslancov, ze vyhlaska k dnesnemu zakonu je protiustavna, nebudu sa moct po 12. tyzdni tehotenstva vykonavat interrupcie, ani ked lekari zistia, ze plod je geneticky poskodeny. Sucasny pravny stav je totiz taky, ze zene sa moze umelo prerusit tehotenstvo, ak nepresahuje dvanast tyzdnov. Vyhlaska ministerstva zdravotnictva umoznovala prerusit tehotenstvo z genetickych dovodov do dvadsiatich styroch tyzdnov. Zakon vsak nesplnomocnil ministerstvo, aby dovolilo interrupcie aj po 12. tyzdni. V suvislosti s umelym prerusenim tehotenstva sa ozyvaju hlasy za aj proti. Aky je vas nazor? - znela nasa anketova otazka:


S anketovym mikrofonom


o interrupciach

Bibiana Forusova, na materskej dovolenke, Cervena Skala:

- Ja si myslim, ze kazda zena by sa mala rozhodnut sama, je to jej osobna vec. Poslanci zakon prijmu ci chceme, ci nie, my sme na to mali pani.

Dajana Vujovicova, zdravotna sestra, Michalova:

- Viete co, je to rozne. Ci prerusit tehotenstvo alebo nie, zavisi od situacie ludi a podla citenia sa. Ak zena nema deti, je to ine, ale ak ma dve, tri deti ... Nie som proti, ale nie som ani za. Je to individualne. V pripade, ze je plod geneticky poskodeny, som za interrupciu, lebo je to zbytocne trapenie dietata aj matky, cely zivot alebo niekolko rokov. Je to obetovanie sa. Ale deticky su fajn.

Maria Lehocka, dochodkyna, Brezno:

- Treba, aby zeny rozhodovali o sebe. Nie parlament a muzi. Zena ma sama zvazit, ci dieta chce. Je to jej svedomie.

Alexander Bosko, podnikatel, Jasenie:

- Podla mna je to kazdeho osobna vec, o ktorej by nemali rozhodovat druhi. Najskor nech zlepsia ludom podmienky a potom nech zakazuju interrupcie.

Lubica Ilievova, invalidna dochodkyna, Brezno:

- Ja si myslim, ze zena by sa mala sama rozhodnut pre interrupciu, pretoze je to jej zakladne pravo a nikto iny by do toho nemal co hovorit. Dieta si vyzaduje urcite potreby a pokial zena potreby ekonomicke alebo zdravotne nesplna, mala by sa rozhodnut pre interrupciu. Podla mna zakon proti inerrupciam bude smerovat k tomu, ze zeny budu chodit na cierne interrupcie podobne ako Polky a neprospeje to nikomu.

Andrea Koprajdova, studentka v Londyne, Brezno:

- Ja si myslim, ze je to kazdeho osobna vec, ci chce interrupciu alebo nie. Akoby, preboha, mohol za vas rozhodovat zakon? Takze ja som za umele prerusenie tehotenstva. Ak ste mladi a nezijete v partnerstve - interrupcia definitivne.

(ng, ma)hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Aky bol Sumiac pred vyse polstorocim

Prehrabavajuc sa v starych dokumentoch zaujala ma velka karta (urcite ju mali v kazdej obci), z ktorej sa dalo vycitat o pomeroch v dedine. Niektore udaje su velmi zaujimave a porovnatelne aj s dneskom. Pocet obyvatelov Sumiaca aj s osadami Cervena Skala a Valkovna bol 2496, dnes nieco vyse 1400. Nabozenske rozvrstvenie: grekokatolikov 2030, rimskokatolikov 410, evanjelikov 16, jeden Madar, inych 10. Rolnicke usadlosti: do 5 ha 559, do 15 ha 32, nad 15 ha traja rolnici. Plnenie kontigentu v jednotlivych mesiacoch: obilie 100 percent, maso 38, mlieko 7, 11, 62, 78 percent, vajcia 8, 50, 72 percent. Zaujimava je kolonka o tom, kolko osob bolo internovanych v ZSSR (0), kolko sa vratilo (0). Do zahranicia usiel jeden obcan. V obci je 11 cudzincov. Zapisovalo sa aj to, kolko bolo protistatnych letakov, napisov, kolko zhluknuti. Kazdy mesiac sa vyplnala kolonka: uklady o republiku, prezradenie statneho tajomstva, vyzvedacstvo, vojenska zrada, hanobenie republiky, hanobenie vladnych cinitelov, poburovanie, sirenie poplasnych sprav, ohrozovanie jednotlivo hospodariacich rolnikov, utek do zahranicia, cierne zakalacky (tych bolo najviac), utajovanie zasob, neplnenie osevnych planov atd.
Zaujimava bola kolonka - osobitna priloha: karta delikventov a karta podozrivych. V karte delikventov bolo zapisanych pat muzov a jedna zena. O zene (meno z pochopitelnych pricin neuvadzam) je zapis: Rada klebeti a siri poplasne spravy o chlapoch, ako sebavedomy, namysleny, alkoholik, rad vela rozprava, zabudlivy, v podnapitom stave rad stve, uzavrety a pomstivy, rad protistatne rozprava.
V karte podozrivych bolo dvadsat mien. Zaujimave je, ze v tom case medzi nespolahlivymi bol zapisany aj farar zo Sumiaca Mikulas Ladizinsky. Sumiacania uz asi zabudli, ze v case SNP, ked obyvatelia utekali z dediny pred nemeckymi tankami, ktore prisli z Telgartu cez Skiercinu, pan farar nakolko vedel po nemecky, ubezpecil Nemcov, ze v Sumiaci vojakov ani partizanov nemame. Nemci na namesti obratili tanky, Sumiac opustili a vratili sa do Telgartu. Dedina v tom case bola skoro ludoprazdna, zeny, deti a stari ludia sa pred Nemcami ukryli do hor a do stodol.
Dalsi nespolahlivi: farar z Cervenej Skaly, riaditel sumiackej skoly, riaditel statnych lesov, tratmajster z Cervenej Skaly. Zo Sumiacanov za nespolahlivych oznacili hlavne byvalych clenov Demokratickej strany. Styria z dvadsiatich boli zbaveni volebneho prava.
Namezdne pracujucich, ktori kazdy den chodili do roboty, bolo v tom case 320. V sucasnosti je v Sumiaci vyse 200 nezamestnanych. Zivnostnikov bolo dvadsat, dnes mame tri sukromne predajne potravin, jednu restauraciu a dve krcmy. Klince, televizor, snurky do topanok, pracku v Sumiaci nedostanete. V minulosti byvali kazdorocne jarmoky v Cervenej Skale, v Sumiaci asi dvakrat. Dnes mozeme povedat, ze jarmok mame kazdy den. Na namesti (niektori ho volaju Namestie nebeskeho pokoja) si mozete kupit topanky, spodnu bielizen, obliecky, nohavice, rukavice, prosto vsetko za prijatelne ceny od obchodnikov, ktori aj bez pokladni ponukaju dobry a ,,lacny" tovar. Aby som nezabudol, v Sumiaci mame aj Jednotu - LSD celkom dobre vybavenu potravinami, kde mozete v oddeleni masa kupit dobre maso aj masove vyrobky.

Vladimir Cupka

Skolkaroviny

Aj v tomto roku pri prilezitosti Medzinarodneho dna deti ucitelka Materskej skoly na Ulici 9. maja v Brezne Stella Kocurova zozbierala par vtipnych vyrokov jej zverencov:

o Marek sa chvali ucitelke:
,,Naucil som sa taku kratku modlitbicku."
,,Tak mi ju povedz."
,,Na veky amen."

o Ucitelka chvali Tomaska:
,,Ako si narastol cez prazdniny. Kde si bol?" (myslene cez prazdniny)
,,U zubara." (vcera)

o Ucitelka: ,,Co je to?"
Andrejka: ,,Oci, nos, uchy." (usi)
o Marek sa stazuje: ,,Asi ma bolia nohy."

o ,,Pani ucitelka, tu sa neda dychat, pretoze deti robia taky krik!"

o Martinko: ,,Nieco tu pocujem smrdiet!"

o Martinko pred telesnou vychovou: ,,Ideme sa prezliect do priborov!"

o Silvik: ,,Ty si taka tenka!"
Ucitelka: ,,Vies, niektori ludia su tenki, chudi, ini tucni."
Silvik: ,,No, a niektori su aj zmaknuti."

oUcitelka: ,,Lenka, preco este nespis?"
Lenka: ,,Ked Martin mi robi soraminy."

o Nove dievcatko sa boji, aby ucitelka neodisla z triedy. Pyta sa jej: ,,A nestratis sa mi?"

o Majko oznamuje ucitelke: ,,Vonku prsi."
,,Ako vies?"
,,Lebo sme mali dazdniky."

o ,,Deti, cia je to rukavicka?"
Chiarka: ,,Mareky rukavicka." (Marekova)

o Deti maju porozpravat rozpravku O kohutikovi a sliepocke podla vlastnej fantazie. Lenka rozprava: ,,Sliepocka vodu pre kohutika, ktory sa dusil, nenasla. Mal smolu a zomrel."

o Natalka pozoruje mravce: ,,Jej, ake male jahniatko!" (mladatko)

o V ludovej scenke Kmotry na trhu ma kmotra odpovedat: ,,Styri grose mi zan davaju."
Lenka - kmotra odpoveda: ,,Styri dolare mi zan davaju."


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT