10. JUN  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Opat koncia a hodnotia
Blizi sa koniec skolskeho roka a s nim spojena bilancia. Letne popoludnie v pondelok 2. juna bolo pre ucastnikov vernisaze 4. rocnika okresnej sutaze ziakov zakladnych skol okresu Brezno v tvorbe originalnych ucebnych pomocok s nazvom Tvoriva skola plne inspirujucich napadov. Do sutaze sa zapojilo sestnast skol, prvykrat aj ziaci druheho stupna. Putovnu cenu ziskala Zakladna skola v Benusi. Ocenili aj najoriginalnejsie vyrobky kazdej zucastnenej skoly. Tato podnetna akcia by sa nemohla konat predovsetkym bez zanietenia ziakov a skusenych pedagogov a pomoci pracovnikov odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne, obcianskeho zdruzenia INAK a kabinetu 1. - 4. rocnika. Vystava je spristupnena pre ziakov i ostatnych zaujemcov v Horehronskom muzeu na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13 do konca juna.

(mv)

Na kazdeho dojde!
Vsetci vieme, ze sa kradne. Ti, co maju velke ciele, kradnu velke veci, ti skromnejsi mensie. Ktovie, ake ciele ma ten, co z Hornej Lehoty v priebehu roka ukradol dva velkokapacitne kontajnery. Starosta Vladimir Busniak nam o nom povedal: ,, Iste je jedno. Tento clovek - nazvyme ho Spinavec, pretoze kradne veci, ktore so spinou suvisia, si neuvedomil a zrejme si ani nikdy neuvedomi, ze mnohym ludom sposobil nemale a obci velke problemy. Spinavcovi asi neprekaza, ze ludia budu vyhadzovat odpadky do potoka a lesa. Ja len dufam, ze si na gulasi, ktory si navari za peniazky z predaja ukminenych kontajnerov, rozreze nohu na vyhodenej konzerve, poklzne sa na flasi z PVC a nosom zaryje do pouzitej pampersky. Takze Spinavec, vela stastia a pamataj: na kazdeho dojde."

(r)

Svatojanska noc plna hudby
Obcianske zdruzenie OPORA v Pohorelej v dnoch 20. a 21. juna usporiada 2. rocnik kulturno-spolocenskeho podujatia s nazvom Svatojanska noc plna hudby. Do programu, ktory bude moderovat Dusan ,,Cinky" Cinkota, zaradili aj koncerty znamych skupin, ako su Usvit, Tulibanda, Metalinda, Natasa Dzunkova a Band, tanecne zabavy, sutaze na motorkach i v piti piva. Zrebovatelne vstupenky (na obidva dni pre dospelych 100 korun, pre deti 60 korun) su v predpredaji v pokladni Obecneho uradu v Pohorelej.

(jp)

V Lome nad Rimavicou sutazili mladi zachranari civilnej ochrany

Na IV. rocniku okresneho kola sutaze mladych zachranarov civilnej ochrany sa vo stvrtok 5. juna v Lome nad Rimavicou stretli vitazne druzstva zo zakladnych skol okresu Brezno, ktore tvorili dve dievcata a dvaja chlapci vo veku dvanast az strnast rokov.
h0323c.jpg (14187 bytes)Cielom tejto sutaze, ktoru organizuje okresna organizacia Zvazu civilnej ochrany v spolupraci s odborom civilnej ochrany obyvatelstva a obrany, odborom skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu, Uzemnym spolkom SCK, Dobrovolnym hasicskym zborom v Brezne a Zakladnou skolou a obcou Lom nad Rimavicou, je sutaznou formou priblizit zaklady sebaochrany a vzajomnej pomoci a preverit vedomosti v tejto oblasti. Druzstva absolvovali sutazne discipliny: vedomostny test, prostriedky individualnej ochrany a prechod kontaminovanym uzemim, poziarna ochrana, zdravotnicka priprava, topografia, strelba zo vzduchovky.
Vysledky: 1. Zakladna skola Pohorela (Galina Buvalova, Lenka Pompurova, Andrej Polak, Marek Syc), 2. Zakladna skola Pohronska Polhora (Livia Benedikova, Jana Nepsinska, Andrej Svantner, Martin Veverka), 3. Zakladna skola Polomka (Ivana Vojtkova, Veronika Noskova, Andrej Turcin, Jan Oravec). Najlepsim jednotlivcom spomedzi chlapcov bol Marek Matus z Lomu nad Rimavicou a z dievcat Lenka Pompurova z Pohorelej.
Prve tri druzstva postupuju do krajskeho kola sutaze, ktore bude v septembri v Sklenych Tepliciach.

(vm)
Snimka: Stefan Vozar

Pri nehode lekar poradi cez telefon

Na nasledky dopravnych nehod a roznych urazov na Slovensku rocne zomiera 1000 ludi. Dalsich 3000 sa tazko zrani, casto s vaznymi a trvalymi nasledkami. Nedavno zavedena linka 0850 11 13 13 ma pomoct, aby sa tieto smutne cisla znizili. Neraz sa totiz prihodi, ze clovek dostane na ulici infarkt, epilepticky zachvat, alebo ho zrazi auto a ludia nad nim bezradne stoja, nevedia poskytnut prvu pomoc a cakaju, kym pride sanitka. Zachranca na telefonickej Linke zachrany poradi vsetkym bezradnym svedkom urazov, ako postupovat. Preto ak sa nahodou dostanete do podobnej situacie, najskor zavolajte 155 a az potom Linku zachrany 0850 11 13 13, ktora nahradza chvile, kym dorazi sanitka.

(sm)

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana

o Co bude v breznianskych kasarnach po odchode vojenskeho utvaru?
- Tretia mobilizacna zakladna, ktora je dislokovana v kasarnach v Brezne, konci svoju posobnost k 1. oktobru tohto roka. Ale aj po tomto termine je predpoklad, ze armada bude dalsich pat az desat rokov vyuzivat tieto priestory pre svoje potreby. Preto mesto ani neuvazuje o ich dalsom vyuziti. Ak sa Ozbrojene sily Slovenskej republiky rozhodnu v buducnosti tento objekt uplne uvolnit, budeme hladat sposob jeho vyuzitia.
o Kupil uz niekto areal na Banisku?
- Areal na Banisku ako majetok mesta je na predaj. Bol v ponukovom konani, zaujem prejavilo pat subjektov, ale cena, ktoru ponukli, bola podla poslancov mestskeho zastupitelstva relativne nizka. Poslanci stanovili minimalnu cenu na odpredaj Baniska na 5,5 miliona korun. Zatial taky zaujemca nie je.

 

wpe1.jpg (3104 bytes)Nevsimol si
Pat minut po stvrtej popoludi 15. maja prisiel ,,ocity svedok" oznamit, ze auto stojace pred mestskou policiou vyvratilo ozdobnu gulu na namesti. Zistili, ze auto patri I. S. z Brezna, ktory tvrdil, ze si nic nevsimol. Na aute vsak boli stopy po naraze, a tak mu neostavalo nic ine, len skodu napravit.

Billa opat lakala
nielen poctivych zakaznikov, ale aj zlodejov. Patnasteho maja o osmej rano tam O. K. z Brezna ukradla tovar za 69,90. Devatnasteho maja podvecer za nakup v hodnote 59,80 zabudla zaplatit T. E. z Brezna. Tridsiateho maja kratko pred tristvrte na devat rano tu prichytili F. S. z Brezna, ktory chcel prepasovat nakup za 23,80. Blokova pokuta ani jedneho z nich neminie.

Podobne dopadli
aj dalsi dlhoprsti: v Real-markete na Mazornikove S. P. z Brezna 22. maja o pol jedenastej (349,80 koruny), v ten isty den tesne pred pol tretou R. P. a V. H. z Telgartu v cinskom obchode na namesti (200 korun), 30. maja podvecer J. H. zo Smizian v obchodnom dome, ktora tam jednej zakaznicke ukradla z kabelky mobil.

Takych by bolo!
O pol dvanastej vecer 21. maja sa na mestsku policiu dostanovil M. L. z Nemeckej a dozadoval sa, aby ho odviezli domov. Muz omameny alkoholom tvrdil, ze sa nema ako dostat do Nemeckej, nadaval a kopal do mrezi. Utisili ho az donucovacie prostriedky. Pripad je v stadiu objasnovania.

Poplach v kvetinarstve
Pult centralizovanej ochrany 25. maja o 9.39 signalizoval narusenie objektu. Islo o predajnu kvetov na namesti, kde ktosi vylomil vchodove dvere. Hliadka az do prichodu Policajneho zboru objekt zabezpecovala.

Odniesli si to zaluzie
Pat minut pred jednou v noci 26. maja telefonovali z Gill klubu na namesti, ze dvaja muzi pocas hadky strhli zaluzie. Hliadka po prichode zistila, ze hadka P. T. z Cierneho Balogu a L. N. z Brezna naozaj zanechala nasledky. Akteri slubili, ze skodu zaplatia.

Prefikany zlodej
O osmej vecer 28. maja mali v Bille ,,neobycajneho" zlodeja kavy. Podarilo sa mu sice ujst, ale na zaklade popisu pachatela chytili na Baldovskom moste. Mladik P. M. z Brezna bol na kradez poriadne vystrojeny, po celej dlzke nohavic si rozmiestnil kavu v hodnote bezmala za 1780 korun. Pripad prefikaneho zlodeja je v stadiu objasnovania.

Nasli municiu
Tretieho juna o pol jedenastej predpoludnim hlasili nalez municie pochadzajucej z druhej svetovej vojny. Nalez, ktory objavili v lokalite Pod Zliebkom medzi Breznom a Valaskou, oznamili Policajnemu zboru.

Rubal stromy
Na poludnie 3. juna pracovnici NAPANTu v chranenej oblasti Breznianska Skalka chytili muza, ktory tam vyruboval stromy. Ukazalo sa, ze ,,drevorubacom" je J. H. z Brezna, ktoremu sa ,,zapacili" buky, a niekolko uz zacal rubat. Pripadu tohto drevorubaca sa ujal NAPANT a Policajny zbor.

(mp)

Vsadili na kvalitu a nezavislost

B. Bystrica (r) - O hrozbach a prilezitostiach financneho poradenstva v podmienkach Slovenskej republiky vo stvrtok 5. juna na tlacovej konferencii s novinarmi hovorila obchodna riaditelka akciovej spolocnosti AFS - Nezavisly financny poradca Maria Zilkova.
Uviedla, ze v oktobri 1996 zacinali s odhodlanim vybudovat uspesnu firmu, ktora by klientom prinasala nove, dosial neposkytovane sluzby. Stavali predovsetkym na kvalitnych spolupracovnikoch a doraz na schopnych, lojalnych zamestnancov patri aj dnes medzi priority tejto najvacsej slovenskej poradenskej spolocnosti. Prelomovym v historii spolocnosti, ale aj z pohladu financnych ukazovatelov bol rok 2002, kedy objem sprostredkovanych investicii klientov dosiahol 3,253 miliardy korun a obrat sa zvysil o 80 percent. Tento rok planuju stopercentny narast. Zacinali vo dvoch pobockach, ktore vtedy privitali priblizne 800 klientov, dnes su k dispozicii na sestnastich miestach (aj v Brezne na Razusovej ulici) a dvoma pobockami davaju o sebe vediet aj v Ceskej republike.
Filozofia poradenstva a servisu AFS je zalozena na transparentnosti a nezavislosti selekcie najlepsich produktov financnych spolocnosti na trhu. Ako zdoraznila M. Zilkova, v ponuke produktov si treba vediet vybrat a najhorsim variantom je emotivny nakup, napriklad pod vplyvom reklamy: ,,Obcania bohuzial velmi malo rozumeju spravnej strategii rozlozenia porfolia rodinnych financii. Vyzname sa v produktoch bank, poistovni, spravcovskych spolocnosti, stavebnych sporitelni a upozornujeme aj na dolezitost doplnkoveho dochodkoveho poistenia. Tvorime odborne financne analyzy a kombinacie produktov klientovi na mieru, podla toho, ake ma potreby a predstavy. Bezplatnost je samozrejmostou.".


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT