Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

24

17. JUN  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mladez - svetlo buducnosti

h0324f.jpg (8329 bytes)Kroky ludi, ktori dokazu otvorit svoje srdcia a nacriet do nich, v piatok 6. juna smerovali do Mestskeho domu kultury v Brezne. V hlavach zastupcov Mestskeho mladeznickeho parlamentu (MMP) v Brezne v spolupraci s riaditelom mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslavom Surinom sa totiz zrodila myslienka pod zastitou primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana usporiadat beneficny koncert.
Medzi hostami nechybal primator mesta, poslanec Narodnej rady Slovenskej republiky Lubomir Lintner a statny tajomnik ministerstva skolstva Frantisek Toth, ktori vyjadrili prekvapenie a uprimnu radost nad zvladnutou akciou. Cestnymi hostami boli aj Ivanka a Milan Kvietkovci, ktori mladym ,,parlamentakom" velmi pomahali od sameho zaciatku.
Snahou organizatorov piatkoveho vecera bolo pomoct tak zdravym detickam, ako aj tym, ktorym zivot nedoprial proste ah0324a.jpg (9909 bytes) zdrave detstvo a tym vyskusal ich trpezlivost a volu zit. Vytazok z koncertu venovali Detskemu ostrovu zivota na nakup pristrojov malym stvoreniam postihnutym leukemiou, v mene ktorych sek prevzal Andrej Bodzar, a za obcianske zdruzenie ELLIS Ivan Kovacik. Nezabudli ani na zdravu mladez, a tak zvysok penazi pojde na chod MMP.
Mladi ludia vo veku od trinast do dvadsat rokov z nasho regionu sa v kulturnom programe postarali o zabavu a prijemnu atmosferu. Hrou na klaviri sa predstavila Lucia Zivorova, ktora sprijemnila i literarny prednes Ivany Zajakovej. Vaznu hudbu prestriedala hudba ludova a tance v podani folklorneho suboru Mostar a Stastne detstvo. Publikum rozohriali aj tance moderne v podani Julie a Petra z tanecneho studia K - Dance Banska Bystrica. O netradicny prvok sa postarala modna prehliadka sportoveho i elegantneho oblecenia mladych. V jednom z blokov sa objavila aj romanticka tema - svadobne h0324g.jpg (9850 bytes)saty, ktore vniesli do saly slavnostnu naladu. Prekvapenim vecera boli i nazivo miesane kokteily barmanov Dusana Garaja a Michala Kaneva. Dokazali roztlieskat obecenstvo, ktore s usmevom prijalo ochutnavku farebnych drinkov. Sympaticki bratia Peter a Lubos Pohancanikovci predviedli netradicny tanec s nazvom Madarski kovaci.
Po tanci, prednese, barmanskom umeni i speve nadejnej hviezdy Lenky Kovacikovej z Cierneho Balogu nasledovala kvalitna rozlucka v podobe zaverecneho defile. Moderatormi tohto vynimocneho vecera boli predsednicka a podpredseda MMP Ivana Kokavcova a Andrej Barancok.

(ika)
Snimky: Stefan Vozar

V Brezne sarapati vykradac bytov

Policia prosi obcanov, aby venovali zvysenu pozornost neznamym ludom, ktori sa pohybuju v ich okoli, najma podomovym predavacom. V Brezne totiz sarapati vykradac bytov.
Tretieho juna predpoludnim v Stvrti Ladislava Novomeskeho sa vlamal do dvoch bytov. Majitelke jedneho z nich kradezou naramka, gravirovaneho prstena, lisovaneho nahrdelnika a maleho prstena s cervenym ockom sposobil skodu asi za 16 300 korun. V dalsom byte ukradol 66 000 korun, dve retiazky s priveskami, samotnu retiazku, dva prstene a damsku obrucku, vsetko dovedna asi za 95 000 korun.
Ako nas informovala hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dana Kmetova, aj v aprili policia zaznamenala styri kradeze vlamanim na Razusovej ulici a na Ulici CSA. Aj tu boli byty vykradnute predpoludnim a zmizli predmety zo zlteho kovu. Pachatel si vybera poschodie, resp. dva byty na poschodi, kde si predtym preveri, ci su skutocne v tom case prazdne. Takmer vsetky byty boli vykradnute v utorok, dva v stredu. Prvykrat sposobil skodu za 28 000 korun, druhykrat za 27 300 korun a naposledy za 111 800 korun.
,,Sposob vlamania je ten isty ako vo vsetkych pripadoch. Teda je realny predpoklad, ze tieto kradeze ma na svedomi ten isty clovek. Jednym z moznych rieseni zvysenej ochrany bytov je zamkynat vchodove dvere klucom, nielen elektrickym ,,vratnikom", resp. namontovanim bezpecnostneho zamku na vchodovych dverach bytu. Pri zaznamenani pohybu podozrivych osob, obratte sa na najblizsi utvar Policajneho zboru, aby ste poskytli zakladne informacie o tychto osobach, o ich motorovom vozidle, ponukanom tovare a pod. Okresne riaditelstvo Policajneho zboru dakuje za spolupracu."

(r)

h0324d.jpg (13508 bytes)

Napriek vynikajucej divackej kulise a vyborne pripravenym terenom v kempingu Gindura na 9. rocniku otvorenych Majstrovstiev Pohorelej v koseni v nedelu 8. juna neprekonali ani jeden rekord podujatia. Horuce pocasie koscom z Pohorelej a Terchovej dalo poriadne zabrat. S 0,5- arovym lanom si najskor poradil v kroji odety domaci kosec Dr. Lukas Janoska (2:27,0 min) pred Jozefom Konstialom z Terchovej (2:40,0 min) a Marekom Matusom z Pohorelej (2:59,0 min). Pri koseni 8-arovej luky trojclenna partia Pohorelcov porazila svojich kolegov z Terchovej, cim vzajomne suboje upravili na 4:2 v prospech Pohorelej. Uz o dva tyzdne na odvetu cakaju luky pod Rozsutcom.

Snimka: Jan Haluska


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT