17. JUN  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dva dni plne hudby, tanca, pohybu, radosti a originality

h0324k.jpg (13799 bytes)Ked sa zrodi napad a uspesne sa zrealizuje, clovek sa tesi, ze si splnil sen a ze sa mu nieco pekne podarilo. Ak tato myslienka nadchne aj okolie a vyprovokuje k cinnosti aj po roku, clovek nadobuda dojem, ze ten napad nebol zly. Ak sa vsak idea stretne s nadsenim aj na treti rok, tvorca napadu je rad, ze to nebolo len snivanie, ale ze tu vznika nova tradicia. Rec je o sutazi Rytmus mladych.
Vsetko sa to zacalo pred tromi rokmi, ked v hlave Mgr. Evy Hancakovej skrsla myslienka dat priestor tym, ktori maju radi pohyb a tanec. Tento skvely sposob vyuzitia volneho casu nadchol mladez i niektorych pedagogov natolko, ze sutaz rok co rok nadobudala nove rozmery. Rec cisel hovori za vsetko: 1. rocnik - 150 ucinkujucich, 2. rocnik - 252 a tento, rozlozeny do dvoch dni - 350 sutaziacich.
Zakladna skola v Nemeckej sa teda v dnoch 28. a 29. maja uz po tretikrat zhostila svojej tradicnej ulohy hostitela a jej riaditel PaedDr. Jozef Chlebovec a hlavny organizator podujatia Mgr. Eva Hancakova z odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne privitali ucastnikov a hosti 3. rocnika regionalnej sutaze v aerobiku a modernom tanci Rytmus mladych.
Prvy den, vyhradeny pre mladsiu vekovu kategoriu, sa niesol v duchu hravosti, santivosti, roznorodosti tanecnych stylov od rokenrolu, cez brejk, exotiku brusnych tancov, az po mile, hrave nesutazne vystupenia tych najmensich v podani deti z materskych skol vo Valaskej a v Nemeckej. Originalny napad ,,ako si zarandit" na kolobezkach a s bublifukmi predviedla v nesutaznom vystupeni skupinka mladych zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne. ,,Na skusy" prisli aj dievcata zo Zakladnej skoly Dr. Clementisa v Rimavskej Sobote a svojim vystupenim poriadne ,,zamiesali karty".
Odborne poroty pre kategoriu moderny tanec v zlozeni Miroslav Prochazka, Erika Dandulova, Peter Pohancanik a Mgr. Ingrid Vicanova, Ing. Zdenka Anestikova, Ing. Lubica Loksova pre kategoriu aerobik ocenili zaujimave choreografie, nadsenie tanecnikov i zmysel pre pohyb a sulad a rozhodli takto: v modernom tanci 1. miesto ziskala Zakladna skola Dr. Clementisa z R. Soboty, 2. miesto Zakladna skola Mazornikovo, 3. miesto Zakladna skola Podbrezova. V aerobiku zvitazila Zakladna skola Podbrezova, 2. miesto obsadila Pohronska Polhora a 3. miesto Pionierska 2. V kategorii solistov bolo poradie: 1. Zuzka Medvedova (Mazornikovo), 2. Nikolka Karpasova (Podbrezova), 3. Slavka Skorsepova (Benus). Putovny pohar odboru skolstva - najvyssie ocenenie pre najuspesnejsiu skolu ci zariadenie ziskala Podbrezova.
Ani druhy den prehliadky tanca a aerobiku v nicom nezaostaval. Sutaziacich cakali pripravene satne, obcerstvenie, neskor chutny obed a ochotny zainteresovany personal. Znelka otvorila druhy sutazny den, na zaciatku ktoreho Dr. Jozef Chlebovec v duchu hesla ,,Cvic a tancuj aerobik, budes stihly ako nik" privital vekovo starsie sutazne kategorie a hosti, medzi nimi aj prednostu Okresneho uradu v Brezne Ing. Daniela Backa a poslankynu NR SR Mgr. Kamilu Jandzikovu, ktora sutaziacich povzbudila do co najlepsich vykonov. Tanecna skupina mazoretiek z Podbrezovej a Mgr. Tana Chromekova privitali dvadsattri tanecnych formacii z okresu Brezno i hosti z Centra volneho casu v Liptovskom Mikulasi, ktori sa nedali odradit ani dialkou ani neznamym prostredim a priviedla ich zvedavost.
Atmosfera v buracajucej telocvicni bola vynikajuca. Vo vzduchu bolo citit vacsiu rivalitu, nervozitu a nesmiernu tuzbu zvitazit a odniest si to najvyssie ocenenie.
A ako to vsetko dopadlo? V kategorii starsich ziakov v modernom tanci 1. miesto ziskala Zakladna skola Lom nad Rimavicou, 2. miesto Polomka a 3. miesto Centrum volneho casu Brezno. V aerobiku zvitazila Pionierska 4 pred CVC Brezno a Nemeckou. Najuspesnejsie solistky: 1. Michaela Kostialova (CVC Brezno), 2. Ludmila Murgasova (Benus), 3. Eva Kovacikova (Nemecka). Zvlastnu cenu - ocenenie originalneho pristupu a kreativity porota udelila Zakladnej skole Pohronska Polhora za irsky tanec. Putovny pohar v kategorii starsich ziakov putuje opat do CVC v Brezne. V kategorii stredoskolskej mladeze 1. miesto obsadilo CVC L. Mikulas, 2. miesto Dievcenska odborna skola Piesok a 3. miesto Stredne odborne uciliste hutnicke Podbrezova.
Vitazom gratulujeme, ale obdiv nad vykonmi a podakovanie patri aj ostatnym sutaziacim, pedagogom, ktori sa im venovali, porote, obcianskemu zdruzeniu INAK, stedrym sponzorom, ziakom a pracovnikom Zakladnej skoly v Nemeckej, hostom a vsetkym, ktori dosledne a zodpovedne pripravili cele podujatie.
Dva dni plne hudby, tanca, pohybu, radosti a originality su za nami. Zo sutaziacich opadla nervozita, z pliec organizatorov bremeno zodpovednosti. Vitazi su stastni, ini sklamani, snad bohatsi o dojmy, pocity a skusenosti, ale urcite vsetci odhodlani na buduce opat prist, zabojovat a vyhrat. Tak teda, dovidenia o rok v Nemeckej.

Za organizacny vybor cele podujatie zhodnotila:
Mgr. Renata Vrlakova z Centra volneho casu v Brezne

Prilezitost na prezentaciu

h0324c.jpg (9748 bytes)Odhliadnuc od skutocnosti, ze o aktivitach Hotelovej akademie v Brezne mame moznost pocut, citat, ci ich priamo vidiet pocas celeho roka, v maji bolo prilezitosti prezentovat na profesionalnej urovni to, co jej ziaci dokazu, o nieco viac.
Neda sa nespomenut aktivna ucast na medzinarodnom gastronomickom festivale Gastro Liptov 2003, ktory organizovala ceska gastronomicka agentura Gastkom z Ceskych Budejovic. Mesto Liptovsky Mikulas v piatok a v sobotu 16. a 17. maja intenzivne zilo atmosferou tohto vyznamneho gastronomickeho podujatia, ktoreho cielom bolo prezentovat nove trendy v stolovani, gastronomii a pohostinstve. Popri profesionaloch s dlhorocnymi skusenostami, ktorych zastupovali nielen viacere domace, ale aj zahranicne hotelovo-restauracne zariadenia (medzi zahranicnymi bol zastupeny napriklad znamy grandhotel Pupp z Karlovych Varov), dostali prilezitost na prezentaciu aj skoly. Ziaci Hotelovej akademie v Brezne pod vedenim ucitelov praktickych odbornych predmetov uvitali zorganizovanie gastronomickeho festivalu, ktory bol co do rozsahu a zamerania porovnatelny s podobnymi aktivitami, ktore su vo svete bezne.
Slavnostna banketova tabula, ktoru prestreli ziaci 3. rocnika pri prilezitosti zlatej svadby, svojim netradicnym, no zaroven mimoriadne jemnym sposobom s patricnou davkou elegancie po obidva dni putala pozornost navstevnikov festivalu. Ziaci vyborne zvladli mnozstvo otazok k priprave, celkovemu vzhladu tabule, ale najma k podavanemu slavnostnemu menu. Studene predjedlo typu “finger foods”, ktore pri slavnostnej tabuli vystavovali, malo vyrazny uspech. Sucasne trendy v gastronomi uprednostnuju male mnozstva konzumovanych pokrmov, ktore netradicne upravovane a dekorovane na tanieri hosta tvoria zaujimave variacie, v tomto pripade konzumovatelne priamo rukami bez pouzitia priboru. Velky uspech mala i slavnostna torta – tiez sucast menu – vystavovana pri slavnostnej tabuli. Jej detailna marcipanova vyzdoba mnohych navstevnikov viedla k oznaceniu tohto vystavneho exponatu za umelecke dielo. Ziacky 3. rocnika, ktore tortu upiekli v ramci zaujmoveho kruzku cukrarenskych vyrobkov pod vedenim svojej profesorky, si veru s preciznou pracou dali zalezat.
Pritazlivym a atraktivnym bolo i vystupenie barmanov – ziakov 3. rocnika Dusana Garaja a Michala Kaneva. Ich barmanska sou, ktorou sa vyrovnali skusenym profesionalom, nenechala v Dome kultury v Liptovskom Mikulasi bez povsimnutia ani jedneho navstevnika. Chlapci dokazali vytvorit neopakovatelnu atmosferu pri miesani napojov tradicnym sposobom, ale aj tzv. free style, v ktorom bezne barmanske zasady spojili so svojou zrucnostou a predviedli, co vsetko sa pri miesani napoja moze zraku hosta predviest. Ich pracu sprevadzala slovnym komentarom spoluziacka Martina Danyiova. Miestami vsak “komentarom” bol silny potlesk a povzbudzovanie prihliadajuceho publika.
h0324e.jpg (14663 bytes)Tiez tretiaci Ivana Huckova a Lukas Turna prezentovali skolu v dalsej discipline pri priprave dezertu pred zrakom hosta na vytvorenom flambovacom podiu. Ich praca nasledovala hned po vystupeni znameho Petra Novotneho z markizackych chutoviek, co bolo ozivenim celeho festivalu. Napriek tomuto poradiu ich vystupenie zaujalo profesionalnym postupom a velmi dobrou reakciou na zvedave otazky publika. Ivana s Lukasom nesklamali a ich vystupenie bolo dokazom toho, ze aj trema sa da prekonat dobrou pripravou a hlavne zaujmom o pracu v studovanom odbore.
Kristina Havranova a Barbora Fuljerova putali pozornost pri zdobeni medovnikov, ktore mozno oznacit za hotelacku tradiciu. Kazdorocne sikovne ruky ziakov zdobia medovniky nielen vo vianocnom a velkonocnom obdobi. S technikou zdobenia sa skola prezentovala ako jedina spomedzi vsetkych vystavovatelov.
Plni dojmov, ze nesklamali, odhodlani dalej zdokonalovat svoje zrucnosti a rozsirovt vedomosti, ktore im studium v Hotelovej akademii v Brezne ponuka. A ucitelia odbornych predmetov s tym najkrajsim pocitom, aky ucitel moze mat – ze jeho praca a poslanie naslo zivnu podu a dobre meno skoly sa opat vyznamne posilnilo.
Druhym sviatkom gastronomie, na ktorom sa Hotelova akademia v Brezne prezentovala, bola jarna gastronomicka vystava jedal a cukrarenskych vyrobkov organizovana Tatranskym klubom kucharov a cukrarov, ktora sa tento rok konala 23. maja v hoteli Panorama na Strbskom Plese.
Odbornici z Tatier Hotelovu akademiu v Brezne povazuju za tradicneho ucastnika a vystavovatela a podla ich vyjadrenia aj tento rok ocakavali, s cim breznianska “hotelka” prekvapi. A ich ocakavanie sa naplnilo. Vytvarovane minidezerty, slavnostna torta i Spomienka na velkonocnu oblievacku, ako vystavny exponat z medovnikoveho cesta hotelova akademia nazvala, patrili k najviac obidvovanym exponatom vystavy.

Takze Hotelova akademia Brezno opat bodovala


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT