Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

25

24. JUN  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Svatojanska noc plna hudby

Uplynule vikendove dni a noci v Pohorelej zaplnila hudba a dobra zabava. Obcianske zdruzenie Opora Pohorela pripravilo totiz druhy rocnik kulturno-spolocenskeho podujatia Svatojanska noc plna hudby. V novovybudovanom amfiteatri sa v piatok predstavili zacinajuce hudobne skupiny z Horehronia a blizkeho okolia. Na zaver vecera vystupila oblubena country skupina Tulibanda z Polomky. Sobotnajsie popoludnie patrilo pivnym sutaziam Ossial zvany Saris a tridsiadke nadhernych motoriek z Harley klubu. Hudobnu cast vecera otvorila skupina Reku synku (Pohorela - Banska Bystrica) - vitaz piatkovej prehliadky. Pred zaplnenym hladiskom sa potom postupne predstavili hudobne skupiny ZONKO-G (Handlova), Druhy dych (Pohorela), gitarove duo Micik - Smolej (Strazske), WooWoo (Poprad), Natasa Dzunkova a Band (Kosice). Zlatym klincom podujatia bol vynikajuci koncert popularnej slovenskej skupiny Metalinda. O dobru naladu a kontakt s obecenstvom sa staral moderator vecera Dusan ,,Cinky" Cinkota. Zaplnene hladisko a spokojnost divakov dava predpoklad, ze o rok sa v Pohorelej opat stretne kvalitna hudba a vyborna nalada.

 

Vystrazny strajk ucitelov

V piatok 20. juna sa vsetky materske a zakladne skoly v okrese Brezno, s vynimkou Zakladnej skoly K. Raposa na Skolskej ulici v Brezne a Materskej skoly v Jaseni, zapojili do celozvazoveho vystrazneho strajku ucitelov a nepedagogickych zamestnancov skolstva. O desathodinovom preruseni prace v skolach tyzden pred koncom skolskeho roka rozhodla Rada Odboroveho zvazu pracovnikov skolstva a vedy (OZ PsaV). Odbory pozaduju zabezpecit financovanie skolstva v rozsahu, ktory umozni riadny chod skol a skolskych zariadeni a rast realnych platov zamestnancov. K dalsim poziadavkam patri zachovanie zakona o verejnej sluzbe a tarifneho odmenovania zamestnancov v rezorte skolstva.
Ako nas informovala predsednicka Rady zakladnych organizacii OZ PsaV Zdruzenia zakladnych skol v okrese Brezno Melania Ridzonova, do strajku sa z 1003 zamestnancov zapojilo 923, co predstavuje 92,02 percenta a podporil ho aj Slovensky odborovy zvaz verejnej spravy.

(r)

Muranska planina bude mat navstevny poriadok

Navstevny poriadok Narodneho parku Muranska planina pesich turistov, cykloturistov a v ostatnom case sa objavujucich aj turistov na konoch oboznami s predpismi, ktore musia dodrziavat pri navsteve tohto parku. Musia respektovat vyznacene trasy, vyhradene miesta na taborenie, stanovanie, kladenie ohna, pretoze sa tam nachadzaju prirodne rezervacie 4. a 5. stupna ochrany, najdeme tu dokonca europsku raritu - hluchana.
Dokazom toho, ze ide o citlivu zalezitost, bolo aj rokovanie v Michalovej, na ktorom sa vo stvrtok 19. juna stretli predstavitelia mikroregionu Muranska planina, Narodneho parku Muranska planina, statnych i sukromnych lesov. Do tridsiatich dni sa opat zidu, aby navstevnemu poriadku dali konecnu podobu.

(r)

Navrhli vytvorit radu starostov

Zdruzenie miest a obci Slovenska je nespokojne s priebehom reformy verejnej spravy. Starostom odporucili piatkovy strajk ucitelov nepodporit, ale ak nebudu dofinancovane prostriedky na skolstvo, pristupia k ostrejsim krokom. Na mimoriadnom zasadnuti Rady ZMOS 20. augusta rozhodnu, ako dalej. Na rokovani Rady Regionalnehio zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria vo stvrtok 19. juna v Podbrezovej o tomto rozhodnuti svojich kolegov informoval predseda zdruzenia Mgr. Jaroslav Bercik.
Na tomto rokovani vyzvali starostov, ktori este nepodpisali zmluvy a dodatky o opatrovatelskej sluzbe, aby tak spravili do konca juna. Navrhli vytvorit radu starostov pre spolocnu uradovnu, v ktorej by bol zastupca z kazdeho mikroregionu. Rada starostov by rozhodovala o zasadnych otazkach fungovania spolocnej uradovne a jej financovania.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT