3. SEPTEMBER 2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

V dnoch 22. - 24. augusta sa v Hrusove uskutocnil uz VIII. rocnik festivalu Hontianska parada, ktory sa stal vrcholnym podujatim a prezentaciou nielen obce Hrusov, ale aj vrcholnym prezentacnym podujatim ludovej tanecnej kultury Hontu. Svoje zastupenie v Hrusove malo aj Horehronie: v piatkovom komornom programe zameranom predovsetkym na prezentaciu viachlaseho spevu ucinkovala muzska spevacka skupina z Telgartu, ktora otvorila aj vystavu Hontianska parada vo fotografii Petra Bercika za ucasti autora.

Snimky: Vlado Kysel

h0335b.jpg (12889 bytes) h0335l.jpg (12876 bytes)

 

Slavnostne otvorenie I – Domu v Murani

V priestoroch informacneho strediska Narodneho parku Muranska planina sa dna 11. augusta uskutocnilo slavnostne stretnutie pri prilezitosti otvorenia I – Domu Muran, ktore organizovalo obcianske zdruzenie Rozvoj Muranskej doliny v spolupraci so Spravou Narodneho parku Muranska planina, mikroregionom Muranska planina a dalsimi organizaciami. Obcianske zdruzenie rozvoj Muranskej doliny od jula tohto roka prevadzkuje stredisko v ramci projektu Informacne technologie – cesta rozvoja zamestnanosti na vidieku, ktory financne podporil Narodny urad prace z verejnych financnych prostriedkov a je sucastou celoslovenskej siete projektu I – Domov. Uvedene prostriedky boli pouzite na pracovnikov pocas jedneho roka. Informacne centrum v ramci svojho projektu poskytuje sluzby verejnosti v oblasti cestovnehu ruchu, informacie o Narodnom parku Muranska planina, o mikroregione Muranska planina, usporaduva vystavy s dorazom na prezentaciu ochrany prirody, ponuka moznost pristupu na internet, kopirovacie sluzby a poskytuje obcanom aktualne informacie o volnych pracovnych miestach.
Na prezentacii sa zucastnili zastupcovia Okresneho uradu prace v Revucej, ktory projekt financne podporil v jeho prvej faze. Pozvanie na stretnutie prijali zastupcovia Vidieckeho parlamentu, Spolku pre obnovu dediny, mesta Tisovec, obce Muran, obce Pohronska Polhora, Europskeho vzdelavacieho centra v Zavadke nad Hronom, Klubu priatelov Muranskej planiny a I – Domov z Tornale a Jelsavy. Sucastou prezentacie bola aj vystava fotografa Marosa Detka Muranskym krajom, ktora v priestoroch strediska je instalovana do konca letnej turistickej sezony.
Dlhodobym cielom je vybudovanie a zariadenie polyfunkcneho komunikacneho, informacneho a projektoveho centra v obci Muran, ktora je jednym z najvyznamnejsich vstupnych miest do Narodneho parku Muranska planina. Sucastou polyfunkcneho centra okrem informacneho strediska maju byt vystavne a skoliace priestory, centrum sprievodcovskej a straznej sluzby a ubytovacie kapacity. Projektuje sa tu aj stala muzealna expozicia historie obce. Muranskeho hradu a narodneho parku.
V ramci slavnostneho otvorenia I – Domu sa uskutocnilo i stretnutie verejno-sukromneho partnerstva mikroregionu Muranska planina, na ktorom prerokovali projektove zamery pre pripravovane grantove schemy programu PHARE.
Organizatori stretnutia aj touto formou dakuju jeho ucastnikom, ako aj dalsim jednotlivcom a organizatorom za prejavenu podporu a priazen.

Alena Cajkova

 

Navsteva na Horehroni ocami primatora Novej Bane Ing. Juraja Schwarza

Ako sme vas informovali, v dnoch 8. a 9. jula predstavitelia Zdruzenia mikroregionu Nova Bana zavitali na Horehronie. O podnetoch a inspiraciach z tohto dvojdnoveho pobytu v rozhovore v mesacniku Novobanske noviny primator Ing. Juraj Schwarz okrem ineho povedal:
,,Pracovna navsteva Horehronia zanechala u mna hlboke dojmy. Stretol som tam mnozstvo skvelych ludi nielen zo strany starostov obci, ale aj ludi, ktorym zalezi na zviditelneni celeho Horehronia. Mna osobne velmi zaujala osoba pana Durcenku, byvaleho starostu obce Polomka, hlavne jeho entuziazmus, s akym pracuje pre rozvoj vidieckeho turizmu na celom Horehroni, ale aj ostatni ludia, ktori sa do jednotlivych aktivit zapajaju. Podobnych ludi mame zrejme aj u nas, len su v ustrani. Nezabudnutelne bolo skutocne uprimne a mile prijatie u vsetkych, s ktorymi som sa stretol. Z jednotlivych projektov nas oslovilo vybudovanie Europskeho vzdelavacieho centra v Zavadke nad Hronom, vytvorenie jelenej obory v Helpe, vybudovanie miestnej plavarne v areali Zakladnej skoly v Zavadke nad Hronom, mnozstvo lyziarskych vlekov v niektorych obciach uz s umelym zasnezovanim. Treba povedat, ze Horehronci sa chytili iniciativy a zacinaju svoje miestne atrakcie a prirodne podmienky ponukat svetu a takto sa zviditelnovat. Svojim sposobom je to jeden zo sposobov ako riesit tazku hospodarsku situaciu a nezamestnanost Horehronia. Nezabudnutelna bola navsteva u pana Gigaca a jeho unikatna zbierka zvoncov."

 

Sme nablizku

,,Prosim vas, mozete odpovedat aj na taku otazku, aky je zmysel zivota?"

M. V.

Mozem odpovedat aj na taku otazku. Neviem ale, ci pre citatela bude moja odpoved dostatocne uspokojiva. Zrejme nie je nabozensky zalozeny, pretoze inak by mal odpoved na svoju otazku danu a vobec by sa tymto problemom nezaoberal.
Ist svojou vlastnou cestou, neprijat normy, zasady, hodnoty uznavane okolim znamena hladat si nieco ine. Okrem hladania to tiez znamena obhajit si to potom pred svojim okolim a tiez sam pred sebou. Tyka sa to vsetkeho - ci ide o neprijatie stylu obliekania diktovaneho modou, sposobu prezivania volneho casu alebo liecenia zdravotnych problemov.
Najdenie vlastneho riesenia (v tomto pripade najdenie zmyslu zivota, ktory prijimam a uznavam) este neznamena vyriesenie problemu. Po nejakom case totiz clovek zistuje, ze to, co mu doteraz vyhovovalo, uz ho prestava uspokojovat. Zivot ho posunul o stupienok dalej a pred nim je dalsie hladanie.
Ak si najdem zmysel zivota v zarabani penazi a hromadeni veci, vrhnem sa do prace, ale po urcitom case mi to uz nemusi stacit. Ak pridem k zaveru, ze zmyslom zivota je zanechat po sebe deti, zalozim si rodinu a roky pojdem touto cestou. Ak vsak po case zistim, ze mi to nestaci, budem hladat dalej, zatial co ini sa vo svojom hladani uz zastavili. Mozem si najst zmysel zivota v praci pre inych ludi, ale mozem ist este dalej.
Mala som klientku, ktora mi povedala: ,,V poslednom case citam vela knih - psychologiu, filozofiu, aj ine. Neviem presne, co hladam, ale ked to najdem, budem vediet, ze je to ono."
To je aj moja odpoved na citatelovu otazku. Viem, ze bude hladat odpoved na svoju otazku dovtedy, kym nenajde riesenie, ktore ho uspokoji. Riesenie pre seba sameho.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka.

 

Zdravy start do pracovneho dna

Urcite aj vy poznate ten hekticky zhon, ktory panuje rano snad v kazdej domacnosti, krik z detskej izby, piskanie cajnika, rychlo natriet chlieb maslom a marmeladou ... Potom rychlo do kupelne, kde zas niekto nechal tiect vodu, ucesat, nalicit, obliect sa, pripravit desiatu, v rychlosti zhltnut krajec chleba s cimsi za pochodu a rychlo do prace. V praci vam napadne myslienka, ci si deti zobrali desiatu, ktoru ste rano pripravili a ktoru poobede pravdepodobne aj tak najdete doma v kuchyni na stole ...
Pre riesenie tychto beznych situacii sa na slovenskom trhu objavila novinka musli Active - chrumkave musli s tymi najkvalitnejsimi druhmi ovocia. Obsahuje nielen tradicne slovenske susene jablka, hrozienka a lieskove oriesky. Svojim vysokym obsahom vlakniny pomaha aj ako prevencia zavaznych ochoreni traviaceho traktu.
Po celom rade najroznejsich chrumkavych musli, ktore su vhodne napr. aj ako lahky snack v priebehu dna, pretoze sa daju vdaka svojej konzistencii ,,uzobavat" priamo z krabicky, prichadza v tychto dnoch spolocnost Bonavita s novym chrumkavym musli plnym roznych druhov ovocia. Na trhu su dostupne v troch roznych prichutiach: s medom a orechmi, s jablkom a orechmi, s cokoladou a bananom.
Zaklad tvoria ovsene vlocky poskytujuce telu zdravu energiu a dostatok vlakniny, ktora prispieva k spravnej cinnosti traviaceho traktu a brzdi vstrebavanie cholesterolu, tukov a skodlivych latok. Okrem vlakniny vo forme ovsenych vlociek vsak musli laka aj vysokym obsahom ovocia. A tak si hned rano mozete dopriat male potesenie a zaistit zdravy start do pracovneho dna naplneneho energiou prirodzenych surovin.
Spravna a pravidelna vyziva je zakladom pevneho zdravia a velkou chybou je, ak pre nedostatok casu nestihnete jedno z dennych jedal.
Ponukame vam niekolko typov, ako si pripravit rychle, chutne a hlavne zdrave jedlo, po ktorom budete ,,Active-ny":
Krehke rohlicky Active potrite vrstvou rastilnneho masla, prelozte platkom sunky a ozdobte rajcinou. Ak mate chut na sladke ranajky, vyskusajte rohlicky Active s chutnym dzemom a nemusite sa bat o liniu. Prijemnym vecernym spestrenim su krehke rohlicky s tvarohovym syrom ozdobene petrzlenovou vnatou.
Ak ste sa pustili do boja s kilogramami, su na rano idealne krehke rohlicky Active s bylinkovym cajom. Pocas dna vyskusajte krehky chlieb Active v roznych prichutiach (svetly zeleninovy, pohankovy, syrovy a kukuricny). Skvelym zavrsenim vasho dna moze byt rohlicek Active s tenkou vrstvou rastlinneho masla, na ktory poukladate postruhanu mrkvu.
Nezabudajte, ze stihla linia nepride sama! A tak vyskusajte novinky z radu Active a nevynechajte pohyb. Ak aj mate pocit velkej unavy a straty energie po celodennom kolotoci v praci a v domacnosti, skuste pravidelne cvicit. Pri kazdom cviceni je dolezite cvicit spravne a tak, aby ste si neublizili, ale aby ste sa uvolnili, zlepsili svoju kondiciu, znizili telesnu hmotnost, upevnili si zdravie a zlepsili naladu. Na kazdom vyrobku rady Active su pre vas cviky, ktore zostavila znama ceska cvicitelka Olga Sipkova.

(le)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT