Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

50

16. DECEMBER  2003 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Biatlonovy tyzden na Horehroni zacina

Posledny predvianocny tyzden patri v Brezne - Osrbli a okoli uz tradicne biatlonu. Bude to tak aj v tomto roku. Vacsina z tridsiatich troch prihlasenych vyprav uz v utorok 16. decembra vyuzije moznost zucastnit sa na neoficialnom treningu na tratiach a strelnici v Osrbli. Napriek tomu, ze ako kazdorocne priroda organizatorov skusala, v stredu mozu slavnostne otvorit 3. kolo Svetoveho pohara v biatlone v Brezne - Osrbli. Po finskom Kontiolahti a rakuskom Hochfilzene sa teda aj 3. kolo Svetoveho pohara v biatlone, na velku radost organizatorov, uskutocni podla planu a bez zmien. Konecne rozhodnutie o usporiadani podujatia vyniesol organizacny vybor v pondelok 8. decembra na zaklade priaznivych poveternostnych podmienok a uspokojivych predpovedi pocasia. Po skusenostiach z predchadzajucich rokov doveruju predpovediam pocasia Dr. J. Ilka, co im pomaha pri planovani celej pripravy.
Na 3. kole Svetoveho pohara v biatlone 2003 v Brezne - Osrbli sa podla prihlasok zucastni 33 vyprav, co predstavuje takmer 235 pretekarov a 158 clenov sprievodov druzstiev. Na starte muzov a zien uvidime vsetkych najlepsich biatlonistov sveta s vynimkou Ole-Einara Bjoerndalena, ktory ma vlastny model pripravy a ucasti na vrcholnych podujatiach. Neucast hviezdneho Nora organizatorov mrzi, no na druhej strane dava znovu prilezitost vyniknut ,,nasmu oblubenemu Francuzovi" Raphaelovi Poireemu a samozrejme hviezdam z Nemecka, Rakuska, Ukrajiny, Rakuska, ale aj tym, ktori na svoju prilezitost len cakaju. V zenskej kategorii sa mozeme tesit na Liv-Grete Poieerovu a verit, ze sa jej bude v Osrbli darit najmenej tak, ako jej manzelovi v uplynulych sezonach. Na chrbat jej budu urcite dychat Nemky, Rusky, Bulharky, Francuzky, ale aj ceska majsterka sveta Katerina Holubcova. Ked sme pri tych, ktorym verime, ze zasiahnu do bojov o stupne najvyssie, kazdy priaznivec slovenskeho biatlonu v kutiku duse veri a drzi palce slovenskym reprezentantom. V kategorii zien sa predstavia Anka Murinova, Sona Mihokova, Marcela Pavkovcekova, Zuzka Hasillova a Petra Slezakova. Posilnene druzstvo muzov bude startovat v zlozeni Marek a Miro Matiaskovci, Pavol Hurajt a Pavol Novak.
Sutazny program pretekov je rozdeleny do styroch sutaznych dni. Vo stvrtok mozu divaci vidiet vytrvalostne preteky zien a muzov, v piatok poobede odstartuju rychlostne preteky muzov, v sobotu naobed rychlostne preteky zien a v nedelu stihacie preteky muzov a zien. Vstup na podujatie je bezplatny, ale divaci sa kazdy den mozu zapojit do zrebovania o hodnotne ceny. Okrem toho organizatori na stadion zabezpecili velkoplosnu obrazovku, ktora umozni sledovat dianie pocas pretekov. Priamo na stadione a v areali pretekov nebude chybat kulturny program, drobne prekvapenia a samozrejme moznosti obcerstvenia.
Zaujimavy je aj spolocensky program pre priamych ucastnikov podujatia aj pre siroky okruh obyvatelov Brezna a okolia. Slavnostne otvorenie a vyhlasovanie vysledkov spojene s odovzdavanim startovych cisel najlepsim biatlonistom sveta a so zaujimavym kulturnym programom urcite na Namestie gen. M. R. Stefanika prilaka mnozstvo divakov.
Na rozdiel od minuleho roka nebude STV vysielat priame prenosy, televizni divaci si budu moct kazdy den pozriet 30-minutove zaznamy alebo prenosy na Eurosporte. Organizatori su presvedceni, ze prave tato skutocnost pritiahne do arealu biatlonu v Osrbli viac priaznivcov tohto sportu, ktori budu chciet sledovat preteky v aktualnom case s ich nezabudnutelnou atmosferou.
Organizatori urobili pre uspesny priebeh tohto vrcholneho sportoveho podujatia vsetko, co bolo v ich silach. Teraz zalezi na pretekaroch, pocasi a ostatnych okolnostiach, ake preteky budu. K tomu, aby boli uspesne po kazdej stranke a aby sme presvedcili svet, ze Horehronie a biatlon su spojene, je potrebna zainteresovanost sirokej verejnosti, ktoru maju obyvatelia Horehronia moznost preukazat svojou ucastou na spolocenskej casti, ale hlavne na pretekoch, kde je v ich silach vytvorit posobivu a dostojnu kulisu.
Organizatori su presvedceni, ze sviatok biatlonu sa stane sucastou sviatocnej predvianocnej atmosfery mnohych obyvatelov okresu a okolia, ktorych aj touto formou znovu pozyvaju na podujatia spojene s 3. kolom Svetoveho pohara v biatlone v Brezne - Osrbli.

Olina Hanesova

Na vianocnych trhoch vo francuzskom Meudone

,,Mali sme velky uspech"

V tomto roku sa mesto Brezno v dnoch 5. - 7. decembra uz po piatykrat zucastnilo na vianocnych trhoch vo francuzskom Meudone spolu s partnerskymi mestami z Nemecka, Anglicka, Belgicka a Polska. Tak ako po ine roky hodnoty Brezna a okolia priblizovali tradicne vyrobky. Najvacsi zaujem navstevnici trhov prejavili o babiky zo supolia a rozne ine ludovoumelecke predmety suvisice s typickymi slovenskymi Vianocami.
Na pozvanie predstavitelov Meudonu do Francuzska vycestovala oficialna delegacia mesta, v ktorej boli zastupkyna primatora Brezna Ing. Janka Mihalovicova, hlavna kontrolorka mesta Ing. Ingrid Veverkova a veduca kancelarie primatora Mgr. Dana Kmetova. Sprevadzala ich stvorclenna ludova hudba suboru Breznan, dve absolventky hotelovych akademii z Brezna a Cadce a tlmocnicka. Brezno sa v zahranici mohlo prezentovat aj vdaka Zeleziarnam Podbrezova a. s., ktore poskytli auto.
Po navrate nam Mgr. D. Kmetova povedala: ,,O nase vyrobky bol velmi velky zaujem. Este sme ani nestihli otvorit stanok a uz nas obkolesili ludia, ktori sa zaujimali o nase vyrobky. Mile bolo, ze sa snazili hovorit po slovensky, prijemne znelo z ich ust slovko ,,dakujem" alebo ,,dovidenia". Pozornost putal aj nas folklor, chlapci zo suboru vytvorili vynikajucu atmosferu. Mali sme velky uspech. Neviem to porovnat s inymi rokmi, pretoze som tu bola po prvykrat, ale samotni Francuzi zhodnotili, ze to bol nas najuspesnejsi rok. Hostitelia sa o nas velmi dobre postarali, pripravili nam program, ktory bol nabity, ale stal za to. Jeho sucastou bolo aj znovuobnovenie zmluvy medzi Meudonom a nemeckym mestom Zelle, ktore si pocas tychto trhov pripomenuli 50. vyrocie druzby."

h0350g.jpg (22891 bytes) h0350f.jpg (23289 bytes)

(r)
Snimky: Mgr. Dana Kmetova

Jedna otazka

poslankyni Banskobystrickeho sampospravneho kraja Mgr. Ive Urbanovej

- Co bolo predmetom dvojdnoveho rokovania Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja?

- Jedenasteho a dvanasteho decembra sa konalo v poradi uz 15. riadne zasadnutie Zastupitelstva Bansko-bystrickeho samospravneho kraja (BB SK), ktore pre mnozstvo bodov a zavaznost niektorych dokumentov bolo dvojdnove. Striedavo ho viedli predseda BBSK Milan Marcok a podpredseda BBSK Jaroslav Demian. Medzi hostami boli prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Milan Kepena a niekolko starostov obci.

V uvode sa predseda Milan Marcok dotkol aj kauzy okolo osoby riaditela Uradu BBSK Milana Mraza. Potvrdil svoje stanovisko a svoj nazor na celu vec, ktore prezentoval v uplynulych dnoch vo svojich vyhlaseniach pre media. Az do vysetrenia celeho pripadu sa k veci nebude vyjadrovat a oznamil poslancom, ze vedenim uradu bude zatial poverena poradkyna Ing. Maria Bizikova.

Medzi nosne body rokovania patril material o prechode vlastnictva a spravy ciest II. a  III. triedy na VUC. Okrem navrhu odboru dopravy bol predlozeny aj poslanecky navrh na zriadenie jednej Krajskej regionalnej spravy ciest, a. s., so sidlom v Banskej Bystrici. K obom navrhom sa rozputala rozsiahla diskusia a po zvazeni vsetkych za a proti zastupitelstvo schvalilo zriadenie siestich prispevkovych organizacii s pravnou subjektivitou ako regionalne spravy ciest v Banskej Bystrici, Lucenci, Rimavskej Sobote, Velkom Krtisi, Zvolene a Ziari nad Hronom. V bode C tohto uznesenia bolo schvalene zverenie majetku BBSK nadobudnuteho v zmysle ustanovenia § 3, pism. d, ods. 2 a § 24, pism. b, ods. 1 Zakona o pozemnych komunikaciach c. 135/1961 Zb. v zneni neskorsich predpisov do spravy novozriadenych organizacii pocnuc dnom 1. januara.

Dalsim dolezitym bodom bolo prerokovanie a schvalenie navrhu rozpoctu BBSK na rok 2004. V diskusii vystupilo niekolko poslancov, ktori upozornovali najma na chybajuce financie v rezortoch skolstva, zdravotnictva a kultury, na nove financovanie skol a skolskych zariadeni od januara 2004, potrebu optimalizacie nakladov v skolstve i racionalizacnych opatreni na tomto useku, na nedostatocne financne krytie prenesenych kompetencii zo statu na samospravu a pod. Po vysvetleni niektorych skutocnosti veducou odboru financii Elenou Chudou a veducou investicneho odboru Danielou Krivou Zastupitelstvo BBSK napokon schvalilo predlozeny navrh rozpoctu. Tento material je dostupny na www. stranke BBSK. Bez pripomienok bol schvaleny navrh zasad tvorby, schvalovania a zmien rozpoctu a navrh zmeny hospodarenia siestich skol, ktore presli k 1. januara z prispevkovej formy na rozpoctovu.

V programe rokovania boli aj body tykajuce sa vseobecne zavaznych nariadeni (VZN). Poslanci schvalili zmeny a doplnky VZN BBSK c. 1/2003 o sposobe platenia obcanov za poskytovane socialne sluzby a o sposobe urcovania vysky uhrady za poskytovanu socialnu starostlivost v zariadeniach socialnej starostlivosti v jeho zriadovatelskej posobnosti. Tieto zmeny a doplnky boli vypracovane z dovodu zosuladenia pravnej upravy vztahov s novou pravnou situaciou od 1. januara v regione (prechod dalsich kompetencii), z dovodu eliminacie socialneho napatia v zariadeniach socialnej starostlivosti ako aj odstranenia sporneho vztahu pri stanoveni uhrad k dodrziavaniu obcianskych prav. Upravy VZN BBSK c. 2/2003 - zasady poskytovania financnych prostriedkov z vlastnych prijmov BBSK... sme presunuli na januarovu schodzu, no v zmysle doposial platneho VZN bolo schvalenych niekolko ziadosti o poskytnutie financnych prostriedkov pre rok 2003. Z nasho okresu obdrzia financie Biatlon Osrblie vo vyske 200 000 korun, Telgart 190 000 korun, Zavadka nad Hronom 12 300 korun, Dychovy orchester mesta Brezno 28 000 korun a obcianske zdruzenie INAK 17 000 korun.

Dalsim prijatym materialom, s ktorym sa mozete blizsie zoznamit na internetovej stranke BBSK, je institucionalne a financne zabezpecenie Programu socialneho, ekonomickeho a kulturneho rozvoja BBSK. Je tam rozpracovana oblast ludske zdroje zamerana na rozvoj zamestnanosti, oblast ekonomickeho rozvoja v intenciach rastu konkurencieschopnej produkcie a sluzieb, spracovania surovin nasho kraja, podpory prilevu investicii do regionu, rozvoja cestovneho ruchu atd. Jedna stat je venovana aj trvaloudrzatelnemu rozvoju vidieckych oblasti, pre ktory poskytuje prirodny, uzemny a ludsky potencial vhodne podmienky a vytvara funkcnu siet partnerstiev na mikroregionalnej i regionalnej urovni. Zastupitelstvo BBSK delegovalo poslanca Petra Randusku ako kontaktnu osobu a  osobu zodpovedajucu za spolupracu so Zdruzenim europskych regionov (AER).

Pri prerokovavani spravy o cinnosti Utvaru hlavneho kontrolora za druhy polrok odporucili poslanci Uradu BBSK urcit osobnu i kauzalnu zodpovednost za zistene nalezy, skodovej komisii uradu dopracovat zasady sankcionovania a vysky nahrad za vzniknute skody a aj nadalej zvysovat formou skoleni a seminarov odbornu zdatnost a pravne vedomie statutarnych zastupcov organizacii v zriadovatelskej posobnosti samospravneho kraja.

Okrem inych bodov sme schvalili k 1. januaru 2004 zriadenie krizoveho strediska Amoret v Lucenci a vzali na vedomie vytvorenie Regionalneho centra mladeze v Centre volneho casu Junior v Banskej Bystrici a oddelenia vychovy a vzdelavania romskych deti a mladeze. Do funkcii riaditelov boli menovani k 1. januaru 2004 Mgr. Dusan Zdechovan v SOU polnohospodarskom v Poltari, Ing. Milan Janek v Domove dochodcov a domove socialnych sluzieb v Ziari nad Hronom a Ing. Jan Totkovic v Strednej priemyselnej skole S. Stankovianskeho v Banskej Stiavnici.

Po zaverecnej diskusii a interpelaciach predseda Milan Marcok ukoncil dvojdnovy maraton rokovania podakovanim za celorocnu cinnost poslancom i zamestnancom uradu a vyslovil presvedcenie, ze problemy nutia kazdeho zamysliet sa nad svojou pracou i pracou tych ostatnych a mobilizuju ludi k vyssim a kvalitnejsim vykonom.

Patnaste zasadnutie Zastupitelstva BBSK zavrsilo druhy rok jeho fungovania a do roku 2004, ktory iste nebude lahky, vstupujeme s novymi silami a odhodlanim pre konkretizaciu vytycenych uloh. Vsetkym obcanom nasho okresu zelam pokojne a pozehnane Vianoce a vela zdravia, sil a uspechov v novom roku 2004.


V novom roku prve cislo Horehronia vyjde v stredu 7. januara


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT