16. DECEMBER 2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Slniecko centrum

S radostou vam mile damy, rodinky, mamicky a deticky oznamujeme, ze

v piatok 19. decembra sa v Brezne otvara

SLNIECKO CENTRUM,

kde najdete hernu s hrackami a gulickovym bazenom pre vase deti a ak si potrebujete nakupit, vybavit nieco v urade, navstivit lekara ... je tu pre vas opatrovatelska sluzba priamo v priestoroch centra.

U nas si mozete aj zacvicit v mini fitnes, kde pre tehotne mamicky planujeme kurz pripravy na porod, aerobik pre mamicky po porode a cvicenie s novorodencami. Ak si chcete len oddychnut pri krbe a dobrom caji, je tu pre vas mala kaviarnicka s cukrovinkami. Ale aby sme len tak nepreklebetili vzacny cas, pripravujeme pre vas kurz masaze novorodencov, moznost vyrobit si nieco pekne vlastnymi rukami, pocitacovy kurz pre maminy na materskej dovolenke, anglictinu a nemcinu hrou pre deti od troch do siestich rokov, stretnutie s pediatrom, pravnikom, psychologom, s osobnostami nasho mesta. A to vsetko na zaklade vasich poziadaviek.

Mile damy, mamicky a deticky, pozyvame vas 19. decembra na

Den otvorenych dveri

do priestorov Slniecka centra na Ulici Bozeny Nemcovej 14 (pod uradom prace, oproti banke Dexia), kde pre vas pripravime obcerstvenie a radi si vypocujeme vase otazky a odpovieme na ne.


Okresny vybor SZPB informuje

Dvadsiateho osmeho novembra sa uskutocnilo zasadnutie plena okresneho vyboru rozsirene o predsedov zakladnych organizacii, ktore nemaju zastupenie v plene. Toto zasadnutie bolo zaroven ustanovujucou konferenciou oblastnej organizacie v zmysle uznesenia 12. zjazdu SZPB, ktory sa konal v dnoch 6. - 8. augusta vo Zvolene. Na tomto zjazde bol za clena plena ustrednej rady a zaroven za clena predsednictva zvoleny Ing. Jan Longauer, predseda najvacsej zakladnej organizacie v okrese Brezno - Brezno mesto.

Na zasadnuti boli podane spravy o cinnosti predsednictva OV, financnom hospodareni, stave clenskej zakladne a o prijimani novych clenov. Pritomni boli oboznameni s ulohami prijatymi v uzneseni 12. zjazdu (zverejnil ich dvojtyzdennik Bojovnik a Spravodajca UR 2/2003). Jednym z bodov uznesenia je k 1. januaru 2004 zrusenie okresnych organizacii a vytvorenie oblastnych. Okresna organizacia Brezno s prihliadnutim na rozsah a pocet clenov sa len premenuva na oblastnu.

V ramci tohto uznesenia a smernice UR plenarne zasadnutie schvalilo rozsirenie plena z 25 na 29 a predsednictva zo 7 na 9 clenov. Schvalilo plan prace a podujati na rok 2004 a rozpocet, v ktorom prijmy su nizsie o 25 % ako planovane vydaje. V uzneseni boli prijate ulohy, najma povinnost zakladnych organizacii ziskavat za clenov pozostalych po odbojaroch, mladez nad 16 rokov a obcanov strednej generacie, s prihliadnutim na 60. vyrocie SNP spolupracovat s organmi statnej spravy a samospravy na priprave oslav.

Na zasadnuti bola podana aj informacia o priebehu odskodnovania podla zakona 305/1999 a o jednorazovom prispevku podla zakona 105/2002. SZPB znova podava vlade navrh na dalsiu novelu zakona 105/2002, aby narok na jednorazovy prispevok mohli uplatnit aj deti po odbojaroch, ktori mali osvedcenie podla zakona 255/46.

Predsednictvo OV touto formou dakuje funkcionarom ZO a organom statnej spravy a samospravy, ktori svojou pracou prispeli k cinnosti SZPB a do buduceho roka im praje dobre zdravie a rodinnu pohodu.


 Na strednom Slovensku zije najviac zien s vysokym tlakom

Pojazdne laboratorium Florabus v juni tohto roka navstivilo 24 miest na Slovensku. Pocas svojho putovania zhromazdilo informacie o vyskyte rizikovych faktorov srdcovo-cievnych ochoreni a udaje o stravovacich zvyklostiach 1389 zaujemcov. Na zaklade ziskanych dotaznikov bola vypracovana studia o zivotnom style obyvatelov a mapa stravovacich zvyklosti v jednotlivych regionoch.

Vysledky objektivnych vysetreni ukazali, ze takmer polovica muzov a 34 % zien ma zvysenu hladinu cholesterolu v krvi. Medzi zenami na strednom Slovensku zaznamenali najvyssi vyskyt vysokeho tlaku krvi - vyse 40 %, pricom u muzov len 28 %. Nadmernou hmotnostou ci obezitou trpi az 63 % muzov a takmer 70 % zien. Na strednom Slovensku zije najviac zien zatazenych stresom v praci. K fajceniu sa priznava 13 % muzov a az 18 % zien. Fyzickej aktivite sa venuje 44 % muzov a 47 % zien.

Stredoslovenske zeny su na prvom mieste v konzumacii bravcoveho masa - 17 %, naopak 24 % muzov v ramci celeho Slovenska bravcove maso oblubuje menej. Udeniny pravidelne jedava 17 % muzov a viac ako 10 % zien. Len polovica opytanych zien a asi 37 % muzov pravidelne konzumuje ovocie a zeleninu. Strukoviny ma viackrat tyzdenne na tanieri asi polovica muzov i zien. Ryby najmenej konzumuju zeny medzi 24. az 34. rokom veku a muzi po 65. roku. Iba polovica opytanych uprednostnuje rastlinne natierky na chlieb a 80 % ludi pouziva na varenie rastlinne oleje.

Prieskum na strednom Slovensku ukazal, ze 40 % zien a 35 % muzov pravidelne pije mlieko. Sladene napoje uprednostnuje 8 % zien a vyse 6 % muzov. Vyse 38 % muzov oblubuje pivo, co je po zapadnom Slovensku druhy najvacsi pocet. Na druhej strane iba 5 % zien, ktore zvyknu pit pivo, patri k najnizsiemu poctu na Slovensku. Destilaty oblubuje 9 % muzov a takmer 5 % zien.

Napriek istym negativnym vysledkom zistenym v prieskume je 60 % zien a vyse 60 % muzov na strednom Slovensku presvedcenych, ze sa stravuje zdravo.

(hh)

Psychoviny

- Preco si myslis, ze Jano si vzal Hanu len pre peniaze?
- Pretoze som ju videl.

...

- Pan doktor, stale beham za mladymi dievcatami.
- Ale to je vo vasom veku obdivuhodne. A v com je problem?
- V tom, ze si neviem spomenut naco!

...

Pyta sa pacient lekara:
- A budem po operacii s tymi prstami hrat aj na klaviri?
- Samozrejme, - odveti lekar.
- To je dobre, lebo predtym som hrat nevedel!

...

Rozpravaju sa dvaja priatelia:
- Tamten clovek vie byt velmi otravny.
- A ty sa tomu cudujes? Ved pracuje v chemickom podniku.

...

Pyta sa lekar v ordinacii politika:
- A prekonali ste v mladosti nejake detske choroby?
- Ano, pan doktor, tri, uprimnost, pravdivost a slusnost.

...

Pride babka k doktorovi a vravi mu:
- Pan doktor, mne tmavnu nohy.
- A umyvate si ich?
- A to pomaha?

...

Stazuje sa mladenec:
- Pred rokom mi vybrali slepe crevo, vzapati ladvinu. Pred polrokom mandle. Myslel som si, ze budem mat konecne pokoj. Nestalo sa. Vybrali mi dokonca aj nevestu.

...

- Jano, ja vidim vyvoj nasho zdravotnictva velmi cierne.
- Ako to myslis?
- No, ked nam lekar vytiahne vodu z kolena, bude si uctovat stocne.

...

- Pytala som si pat citronov a vy ste mi zabalili iba tri.
- Dva z nich boli zhnite, tak naco by som vam ich balila?

...

Gazda sa dostal pred sud:
- Som nevinny, pan sudca.
- To hovori kazdy.
- No, ked to hovori kazdy, tak to musi byt pravda.

...

,,Veceru mas v pracke, som u psychiatra. Mama."

...

Manzelka si kupi klavir a radostne sa pyta manzela:
- Drahy, povedz mi, mam si nan postavit bustu Dvoraka ci Suchona?
- Radsej si tam postav Smetanu, ten bol hluchy, - odpoveda znechuteny manzel.

...

Opity Jano ide po ulici a vo vyklade obchodu vidi napis:
- Co nevidite vo vyklade, najdete v nasej predajni.
Vstupi dnu a pyta sa predavacky:
- Prosim vas, Duro tu nie je?
- Preco by mal byt tu?
- No lebo vo vyklade som ho nevidel.

...

Sused otvara dvere susedovi:
- A to je co? Ako je to mozne, ze si k nam prisiel v pyzame?
- Prepac, myslel som, ze mas nocnu.

...

- Mam svoju zenu velmi rad, - hovori Dezo kamaratovi Pistovi.
- Ja tiez.
- Co to taras, ved ty si slobodny.
- To ano, ale hovorime o tvojej zene, ci nie?

Zozbieral: Jozef Pupis

Rozpis lekarenskych ohotovostnych sluzieb v Brezne na januar

1. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., Banisko 2, 2. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 3. sobota: Yzop, Sturova 49, 4. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 5. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 6. utorok: Medikament, Kuzmanyho 1, 7. streda: Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 31, 8. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 9. piatok: Yzop, 10. sobota: Medikament, 11. nedela: Vitamin, 12. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 13. utorok: Afrodita, Nam. gen. M. R. Stefanika 8, 14. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 15. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 16. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 17. sobota: Afrodita, 18. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 19. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 20. utorok: Medikament, 21. streda: Vitamin, 22. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 23. piatok: Yzop, 24. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 25. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 26. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 27. utorok: Afrodita, 28. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 29. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 30. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 31. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o.

Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste.


h0350h.jpg (25048 bytes)

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT