Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

04

27. JANUAR  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Horehronci na druhom Horehronskom plese

Na druhom Horehronskom plese v hoteli Bratislava sa v predposlednu januarovu sobotu v metropole Slovenska stretli rodaci z Horehronia zijuci v Bratislave, ale aj sucasni Horehronci. Z tohto kuta Slovenska do Bratislavy vycestovali primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, starosta Polomky Ing. Jan Lihan, starosta Bravacova Ing. Peter Baliak a dalsi Horehronci. Sprevadzala ich ludova hudba Bukovinka z Bravacova pod vedenim Ing. Mareka Pobisa, folklorny subor Telgart z Telgartu a spevak Marek Kalman z Pohorelej, ktori sa postarali o vynikajucu atmosferu v noci plnej zabavy a stretnuti rodakov a priatelov. Organizatori, rodaci z horneho Hrona Eva Dvorecka, Anna Svecova, Marian Veselsky a kol., svoju ulohu zvladli na vybornu. Dohodli sa, ze v tejto tradicii budu pokracovat, a tak kazda tretia januarova sobota bude patrit Horehronskemu plesu.

Na navsteve v Obvodnom urade v Brezne

,,Sme vysunuta ruka statu"

Zakonom c. 515/2003 Z. z. o krajskych a obvodnych uradoch a o zmene a doplneni niektorych zakonov bol dnom 1. januar 2004 zriadeny Obvodny urad a pat specializovanych obvodnych uradov v Brezne. Na pode obvodneho uradu sme sa stretli s jeho prednostom a veducimi odborov, ktori nam poskytli zakladne informacie. Prve otazky sme adresovali prednostovi obvodneho uradu Ing. Danielovi Backovi:

o Aku funkciu plni vas obvodny urad?
- Obvodny urad plni funkciu, ktora mu vyplyva zo zakona, je to v podstate funkcia byvaleho okresneho uradu. Nie je to len premenovanie, je to zmena. Zdoraznujem, ze nedoslo k zruseniu okresov, ako si mnohi obcania myslia, len k zaniku okresnych uradov v okresnych mestach. Okres ako taky ostal. Vieme dobre, ze decentralizacia statnej spravy na samospravu ide postupnymi reformami. Zmena by mala priniest priblizenie k obcanom a zlacnenie statnej spravy. Po prvych krokoch uz vidime, ze k tomu smerujeme. Obvodny urad nema pravnu subjektivitu, nemame sluzobny urad ani financny odbor, tieto zalezitosti vybavuje pre vsetky obvodne urady v ramci kraja Krajsky urad v Banskej Bystrici.

o Z ktorych odborov teraz pozostava obvodny urad?
- Obvodny urad ma tri odbory: odbor vseobecnej vnutornej spravy, jeho veducim je JUDr. Juraj Pruzinec, ktory je zaroven aj zastupcom prednostu, odbor zivnostenskeho podnikania - veduca Ing. Viera Noskova, odbor krizoveho riadenia - veduci Ing. Julius Pervan a utvar vnutornych veci - prednosta obvodneho uradu, ekonomicky utvar, usek informatiky, podatelna, archiv a registratura. Pribudnu este spravne evidencie, t. j. vybavovanie pasov, obcianskych, vodicskych preukazov a priestupkov v doprave, co malo byt z Policajneho zboru presunute uz v roku 1998, posledny termin je stanoveny na 1. jul 2004. Nova uprava zakona sa pripravuje od 1. januara 2005.

o Ako hodnotite tuto zmenu?
- Vyhoda je v tom, ze kazdy novovzniknuty obvodny urad je priamo riadeny svojim rezortnym ministerstvom. Vyhoda by mala byt aj v tom, ze mame spolocny sluzobny urad a financny odbor, cize nastalo zostihlenie statnej spravy. Dalsia vyhoda je v tom, ze ludia tuto zmenu nepocitia. To, ze vznikli specializovane urady riadene jednotlivymi rezortmi, je lepsie, pretoze ministerstvo vnutra nie je az take fundovane, aby vsetky odbory, ktore fungovali v okresnom urade, riadilo z jedneho centra. Pracovnici specializovanych odborov budu fundovanejsi, lepsie preskoleni a informacie budu mat z pravej ruky. Stat si v obvodnych uradoch ponechal odbory, ktore potrebuje riadit, a my sme jeho vysunuta ruka.

o Kolko zamestnancov ste prepustili?
- Z povodneho okresneho uradu k 31. januaru prepustime osemnast nadbytocnych pracovnikov. Momentalny stav zamestnancov je tridsatsedem, prijmeme este devatnast.

 

Veduci jednotlivych odborov nam priblizili, co patri do ich posobnosti:

JUDr. Juraj Pruzinec:
- Odbor vseobecnej vnutornej spravy zamestnava osem ludi, vratane veduceho. Useky cinnosti, ktore boli v ramci okresneho uradu, ostali nezmenene. Nadalej robime priestupky, zabezpecujeme volby, referenda. Okresna matrika riadi cinnost matrikarok v obciach. Cinnost v odbore ukoncil statny okresny lekar, statny okresny hygienik a statny okresny farmaceut, ktori teraz patria pod Regionalny urad verejneho zdravotnictva v Banskej Bystrici.

Ing. Viera Noskova:- Odbor zivnostenskeho podnikania aj po zmene zamestnava vratane veducej sest pracovnikov. Delime sa na useky zivnostenska registracia a zivnostenska kontrola. Nepribudla nam ziadna agenda, cize robime to, co predtym v nezmenenom pocte.

Ing. Julius Pervan:
- Odbor krizoveho riadenia je byvaly odbor civilnej ochrany obyvatelstva a obrany. Povodne bolo sedem zamestnancov, v sucasnosti v zmysle zaclenenia do krajskej struktury je nas devat. Ulohy, ktore odbor plnil v minulom obdobi, plni aj teraz. Necleni sa na oddelenia, ale na usek civilnej ochrany a usek obrany, ktore plnia ulohy a povinnosti v zmysle danych zakonov.

(ng)

Obvodny urad so svojimi odbormi sidli v jednej budove na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 40, telefonne cisla: prednosta: 6116306, 6116307, 0903 821787, fax: 6116308, odbor vseobecnej vnutornej spravy: 6116305, 0905 262779, 0903 713081, fax: 6116525, odbor zivnostenskeho podnikania: 6116309, 0903 828317, odbor krizoveho riadenia: 6111555, 6115537, 6111218, 0903 805537, 0904 480050, fax: 6115310.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT