27. JANUAR  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vysli im v ustrety
Na spolocnom stretnuti zastupcov strednych skol v Brezne s riaditelom a dispecerom SAD BBDS, a. s., Brezno v stredu 21. januara riesili aktualne problemy s dopravou studentov na podnet peticie, ktoru podpisali rodicia tychto studentov. Ziadali v nej spravodlivo vyriesit zlu a nevyhovujucu situaciu v skolskej doprave spojmi z dolnej casti Horehronia. Pre nedostatok a preplnenost skolskych autobusovych spojov totiz nestihali zaciatok vyucovania o 7.45. Po vzajomnej diskusii SAD BBDS, a. s., Brezno vyslo studentom v ustrety a od 22. januara mozu cestovat na ziacke cestovne preukazky zrychlenym autobusom, ktory ma prichod na zastavku Chvatimech o 7.18 a tiez je im k dispozicii zrychleny spoj poobede o 14.30. Na zaklade pisomnych poziadaviek z hotelovej a obchodnej akademie vyhoveli aj studentom z hornej casti okresu, ktori sice nemaju problemy s dodrziavanim casu prichodu spoja do Brezna (7.30), ale ich velmi trapi nedostatok rannych skolskych autobusov, ktore su preplnene.

(ih)

Saliansky Matko
Centrum volneho casu v spolupraci s oblastnym pracoviskom Matice slovenskej v Brezne 14. januara usporiadalo regionalne kolo v prednese slovenskej povesti. Na Salianskom Matkovi J. C. Hronskeho v troch kategoriach sutazilo tridsatosem ziakov zakladnych skol okresu Brezno. V prvej kategorii (2. a 3. rocnik) zvitazil S. Varga (K. Raposa) pred I. Bartonkovou (Pionierska 2) a N. Hubacekovou (Predajna). V druhej kategorii (4. a 5. rocnik) prvenstvo patri A. Kirschovej (Zavadka) pred P. Dubravskou (K. Raposa) a M. Janstom (Pionierska 2). V tretej kategorii (6. a 7. rocnik) hodnotiacu komisiu najviac zaujala M. Zlukyova (Janosovka), za ktorou skoncili M. Kubas (Mazornikovo) a Z. Slosarova (K. Raposa). Vitazi postupuju do krajskeho kola v Banskej Bystrici.

(mp)

Scitovali vodne vtactvo
Clenovia breznianskej okresnej pobocky Spolocnosti pre ochranu vtactva na Slovensku v tretiu januarovu nedelu uskutocnili zimne scitanie vodneho vtactva na trase Bujakovo - cisticka pod Baniskom. Hron bol zamrznuty asi na sestdesiat az sto percent, teplota vzduchu minus dva stupne Celzia, bolo bezvetrie a poloblacno. Sestnast ucastnikov spojilo uzitocne s prijemnou zimnou vychadzkou a v dlzke asi desat kilometrov na rieke napocitali dvesto kusov kacky divej, sestnast kusov volavky popolavej a styri kusy mysiaka lesneho.

(el)

Rok na dedine
v podani folklorneho suboru Brezinky z Polomky

h0404e.jpg (11236 bytes)Horehronie ma historicky bohate kulturne a ludove tradicie. Takmer v kazdej obci sa rozvoju tychto hodnot venuje skupina ochotnych a obetavych ludi. Zial, niekde len mala. Nielen chlebom je clovek zivy, a tak by malo byt v zaujme kazdeho z nas, aby tieto tradicie nasich starych otcov a materi neupadli do prachu zabudnutia. Ak nie aktivne, aspon pasivne mozeme k tomu prispiet vsetci. Mnohych zivot odvial z rodnej obce, ale kusok srdca v nej zanechal kazdy. Vsetko, co sa spaja s rodnou obcou, je o poznanie milsie, krajsie, chutnejsie a lepsie ako to ostatne.
Folklorny subor Brezinky z Polomky pripravil divadelne pasmo folkloru Martina Bacu: Rok na dedine, v ktorom sa snubia tradicie nasho ludu pocas vsetkych rocnych obdobi so spevom a tancom, s nadhernym polomskym krojom, so smutkom i s radostou zivota. Srdecne pozyvaju na toto predstavenie vsetkych, ktori su akokolvek spati s Polomkou, rodakov i pribuznych, ale aj vsetkych tych, ktori maju k folkloru blizko. Predstavenie sa uskutocni v piatok 6. februara o 19. hodine v Mestskom dome kultury v Brezne. Sedemdesiatclenny kolektiv folklorneho suboru Brezinky sa tesi na vasu navstevu.

(dd)
Foto: Ferdinand Hrablay

 

Vznikne spolocny obecny skolsky urad?

Vo stvrtok 22. januara sa uskutocnilo rokovanie regionalnej rady Zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, predmetom ktoreho boli dva body: vyhodnotenie cinnosti spolocnej uradovne za rok 2003 a rozsirenie spolocneho uradu o obecny skolsky urad, ak sa k nemu pridaju aj obce.
,,Cinnost spolocnej uradovne vzhladom na podmienky dane zakonom o prechode kompetencii dopadla s uspokojenim, pretoze hospodarila s financnym vyrovnanim. Niektore obce zdruzenia este doplatia prostriedky, ktore boli poukazovane zo statneho rozpoctu na vykon cinnosti tohto uradu, t. j. stavebne konanie, uzemny poriadok a opatrovatelska sluzba. Poslancom mestskeho zastupitelstva a primatorovi Brezna patri podakovanie za vytvorenie najma priestorovych, materialnych podmienok na fungovanie spolocneho uradu. Bez tychto priestorov by sme neboli schopni zalozit spolocny urad a jeho cinnost by bola obmedzena," zdoraznil predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Mgr. Jaroslav Bercik.
Na zasadnuti rady predlozili navrh na vytvorenie zmluvy o obecnom skolskom urade, ktory by bol vytvoreny v ramci spolocneho uradu v Brezne. Venovali sa preto otazkam jeho naplne, financovania, miesta a zmluvnych podmienok vstupu a vystupenia z tohto uradu. ,,Postupovat by sme mali podla zakona c. 596, ak sa v ramci nasho regionalneho zdruzenia dohodneme na budovani spolocneho uradu s kompetenciami, zacneme nadobudat aj materialno-technicke prostriedky, ktore budu majetkom jednotlivych obci a mesta," dodal Mgr. J. Bercik.
Zmluva bude vypracovana v mestskom urade, po vyjadreni sa starostov v polovici februara ju predlozia na spolocne rokovanie regionalneho zdruzenia.
Preco takato situacia vznikla? Podla slov Mgr. J. Bercika okresny urad ako taky prestal fungovat a vykonavat kompetencie v oblasti skolstva. Originalne kompetencie (materske skoly, centra volneho casu a ine dobrovolne cinnosti) budu financovane z ministerstva financii a prenesene kompetencie (zakladne skoly) bude financovat ministerstvo skolstva. Skolsky urad by vykonaval statnu spravu v druhom stupni vo veciach, kde v prvom stupni rozhodol riaditel zakladnej skoly, ktorej je prislusna obec zriadovatelom. Vo veciach vychovy a vzdelavania v skolach a skolskych zariadeniach by tento urad kontroloval dodrziavanie vseobecne zavaznych predpisov v oblasti vychovy a vzdelavania, vydaval organizacne pokyny na prislusny skolsky rok, poskytoval odbornu a poradensku cinnost skolam a skolskym zariadeniam, popripade vykonaval administrativnu agendu, ako su mzdy, personalne veci a ekonomicka cinnost.
Ak sa starostovia nedohodnu, tieto kompetencie bude vykonavat Krajsky skolsky urad v Banskej Bystrici a mesto Brezno bude mat svoj vlastny skolsky urad, pretoze splna podmienku viac ako 1000 ziakov.

(r) 

h0404d.jpg (12834 bytes)Prvu tohtorocnu akciu pre telesne, mentalne ci zmyslovo postihnute deti obcianske zdruzenei ELLIS  zorganizovalo v piatok 23. januara. Deti si s pomocou uciteliek zahrali minidivadlo, ked v dramatizacii jednoducheho pribehu hrali rozne postavy a pohybom ci zvukom vytvarali kulisy. Nakoniec vlastnorucne ozdobili pernicky pre seba a svojich blizkych.

Foto: Stefan Vozar.

 

 

Oslavy oslobodenia mesta spojene so slavnostnym zasadnutim mestskeho zastupitelstva

V piatok 30. januara so zaciatkom o 14. hodine sa uskutocnia oslavy 59. vyrocia oslobodenia Brezna. Po polozeni vencov k pomnikom na namesti, hymne, slavnostnych prihovoroch a koncerte Dychoveho orchestra mesta Brezna sa vo velkej sale hotela Dumbier kona slavnostne zasadnutie mestskeho zastupitelstva spojene s odovzdavanim oceneni.

CENU MESTA BREZNA prevezmu: Barbara a Jozef Nivetovci za prinos v pedagogickej cinnosti, rozvoj francuzskych vztahov v oblasti kultury, skolstva, pri prilezitosti 5. vyrocia vzniku spolku Asociacia Bretonsko - Slovensko; dirigent doc. PaedDr. Milan Pazurik, CSc., a kolektiv Spevackeho zboru mesta Brezna za reprezentaciu mesta, sirenie kulturnych hodnot Slovenska a profesionalnu interpretaciu hudby domacich a zahranicnych autorov, pri prilezitosti 25. vyrocia zalozenia tohto kulturneho telesa; Maria Vaclavikova za aktivnu cinnost v Zbore pre obcianske zalezitosti (ZPOZ) od jeho zalozenia, pri prilezitosti 50. vyrocia zalozenia ZPOZu v Brezne.

CENU PRIMATORA MESTA prevezmu: umelecka veduca Angela Cernakova a kolektiv folklorneho suboru Stastne detstvo za reprezentaciu mesta, zachovavanie a sirenie kulturnych tradicii horehronskeho regionu a celeho Slovenska, pri prilezitosti 25. vyrocia zalozenia folklorneho suboru; umelecky veduci Ondrej Paciga a country skupina Vodopad za reprezentaciu doma i v zahranici, pri prilezitosti 20. vyrocia zalozenia skupiny; Maria Kotocova za dlhorocnu aktivnu cinnost v Divadelnom subore Jana Chalupku (DSJCH), pri prilezitosti 80. vyrocia zalozenia DSJCH a pri prilezitosti jej vyznamneho zivotneho jubilea; Aldo Daxner za dlhorocnu aktivnu cinnost v Divadelnom subore Jana Chalupku, pri prilezitosti 80. vyrocia zalozenia DSJCH a pri prilezitosti jeho vyznamneho zivotneho jubilea; Julius Dunajsky za dlhorocnu aktivnu cinnost v meste, organizovanie sportovych podujati, trenersku cinnost a propagaciu mesta v oblasti sportu, pri prilezitosti jeho vyznamneho zivotneho jubilea.

Ocenenie CESTNY OBCAN MESTA BREZNA prevezmu: PhDr. Ludovit Petransky, DrSc., univerzitny profesor, autor vyznamnych publikacii a vystav z oblasti dejin umenia a dizajnu, pri prilezitosti jeho vyznamneho zivotneho jubilea; prof. MUDr. Jaroslav Siman, PhD., profesor, prednosta detskej chirurgie v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave za dlhorocnu spolupracu s hotelovou akademiou, breznianskou nemocnicou, ale najma za zachranu mnohych zivotov aj obcanov nasho regionu

 

Co zistila ,,soika"

V decembri inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj prekontrolovali 137 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 31 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich dve predrazenia, co predstavuje 6,50 percenta a mieru 0,20 koruny (vyska predrazenia na 100 korun k predrazenym kontrolnym nakupom). Pri kontrole kvality v 41 prevadzkach zastavili 297 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 4 501 170 korun. Spisali 18 oznameni o zacati spravneho konania, na zaklade ktorych budu ulozene postihy podla ustanoveni platnych zakonov.
Okrem tychto udajov na prvej tohtorocnej tlacovej konferencii odzneli aj informacie o vysledkoch kontrol predaja v sortimente: elektro - elektricke svietiace retazce, hracky a pyrotechnicke vyrobky. Bol uskutocneny aj odber vzoriek elektrickych svietiacich retazcov, vysledky kontrol zatial nezverejnili. V predvianocnom obdobi pri kontrole predaja vianocnych stromcekov nezistili ziadne nedostatky, podobne ani pri predaji kaprov. Cielom kontroly pyrotechnickych predmetov na predvianocnom trhu bolo preverenie podmienok ich uvadzania na trh a distribuovanie podla zakona c. 264/1999 Z. z. V strnastich kontrolnych nakupoch nikde nechybalo oznacenie cenovkami, v dvoch pripadoch nebol vydany doklad, v dvoch pripadoch nebol pri predaji pritomny zodpovedny pracovnik ako to stanovuje § 8 Vyhlasky Slovenskeho banskeho uradu. Nedostatky zistili v oznacovani, ked na obale a ani na jednotlivom kuse nebol znamy sposob a miesto zapalovania ani dovozca. Pri kontrole pyrotechnickych predmetov v troch prevadzkovych jednotkach pozastavili osem druhov tovaru v hodnote 40 712 korun.

(db)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT