27. JANUAR 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Casto to zacina nevinne, malymi vyhrazkami, ponizovanim, urazkami, nadavkami, vysmievanim, rozsirovanim nepravd a klebiet. Ked sa vsak sikanovanie neriesi, moze prerast do velkych rozmerov. Podla prieskumu Vyskumneho ustavu detskej psychologie a patopsychologie zazilo sikanovanie na vlastnej kozi 44 percent ziakov, teda takmer kazdy druhy. Mnohi z nich sa zo strachu nikomu nezdoveria, ale stava sa aj to, ze naberu odvahu, no pomoci dospelych sa nedockaju. Problemu sikanovania sme sa venovali aj v nasej ankete:


S anketovym mikrofonom


o sikanovani

Eva Skalosova, nezamestnana, Polomka:
- S tymto problemom som sa v sucasnosti stretla v strednej skole. Myslim si, ze to bolo sikanovanie zo strany profesora. Podla mna taky profesor sa na takuto pracu nehodi. Zialbohu neda sa s tym nic robit.

Viera Kovacovicova, dochodkyna, Brezno:
- Som byvala ucitelka. Na deti som davala velky pozor, lebo boli pripady, ktore mali sklon k sikanovaniu. Detom sa treba venovat, aby nedoslo k sikanovaniu. Zvlast dieta, ktore vidi agresivitu doma v rodine, to potom prenasa aj medzi spoluziakov. Ale hovorim, ak sa to usmerni a nedovoli, nic sa nemoze stat.

Viera Sajgalikova, odborna referentka, Brezno:
- Osobne som sa so sikanovanim nestretla, ale pocula som, ze v skole sa stavalo, ze vybojnejsi spoluziaci sikanovali tych utiahnutejsich. Mozno by ucitelia mali dat pozor, lebo tie deti sa niekedy nevedia branit a casto o tom ani rodicom nepovedia.

Anna Kucerova, dochodkyna, Bystra:
- Myslim si, ze sikanovanie je velmi velky problem a teraz este vacsi ako niekedy, ked do skoly chodili moje deti. Stretla som sa s tym asi pred dvadsiatimi rokmi, ked bol syn stredoskolak. Starsim spoluziakom mali priniest peniaze, syn sa mi priznal a riaditelstvo hned spravilo poriadok. Podla mna mnohe sucasne programy v televizii nie su vhodne pre male deti. Zalezi na rodicoch. Stale hovorim, ze deti su obrazom svojich rodicov.

A. S., pracovnicka ochrany prirody, Polomka:
- So ,,sikanou" som sa nestretla. Mozno je to kompenzacia s niecim, s cim sa deti nevedia vyrovnat. Snad to prameni z domaceho prostredia. Kazdy je nejaka individualita a nie kazdy sa vie presadit, je to asi prejavenie osobnosti.

Peter Fasko, trener, Brezno:
- Ked som studoval na strednej skole v B. Bystrici, obcas sa stalo, ze starsi chalani bili mladsich, resp. pytali si jedlo ci peniaze. Ti odvaznejsi sa priznali a ti menej odvazni mlcali. S niektorymi profesormi sme o tom hovorili a riesilo sa to pokarhanim alebo podmienecnym vylucenim zo skoly. Ja osobne som sikanovanie na vlastnej kozi nepocitil, lebo som mal dobrych kamaratov. Myslim si, ze pedagogovia by mali byt prisnejsi, napriklad robit ankety na zaciatku a na konci roka a najviac by sa dalo urobit v spolupraci so psychologmi.

Denisa Ridzonova, invalidna dochodkyna, P. Polhora:
- O sikanovani som citala. Myslim si, ze je to dost velky problem, ktory moze zdeprimovat mladych ludi az natolko, ze ich nebavi chodit do skoly. Kedze je to problem skor v mysleni, vyucovanie by sa malo zamerat v prvom rade na zmenu myslenia. Lenze clovek sa sam velmi tazko meni, nie to aby este ovplyvnoval druhych.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Za svoje peniaze chceme kvalitu

Kablova televizia na Mazornikove, konkretne na Ulici 9. maja funguje velmi nepravidelne. Asi je to vplyvom pocasia, pretoze prijem signalu najcastejsie vypadava vtedy, ked je vlhko. Ked vypadok telefonicky oznamime, su ochotni a do dvadsiatich minut je vsetko v poriadku Ale kto to ma platit? Ked je burka, alebo snezi, opat nefunguje. Kedze za kablovu televiziu pravidelne platime, chceme, aby aj prenos bol pravidelny. Tvrdia nam, ze za nejaky cas to bude v poriadku, ale trva to uz rok. Chcela by som, aby sa kompetentni vyjadrili a povedali, dokedy spravia napravu.

Olga Meclova

...

Stanovisko spolocnosti SLOVCABLE, s. r. o., Bratislava, prevadzkaren Brezno:

V sucasnosti prebieha na sidlisku Mazornikovo rozsiahla rekonstrukcia vonkajsich rozvodov aj z dovodu castejsich vypadkov signalu. V priebehu mesiacov januar, februar by mal byt kablovy system Mazornikova prepojeny so systemom v meste. Tym by malo dojst k zamedzeniu vypadavania prijmu televizneho signalu.
Za porozumenie dakujeme.

Postreh

Napadol sneh a zima je pre starsich ludi dost nebezpecne rocne obdobie hlavne kvoli urazom. Napriklad ked primrzne, pred obchodom M-Market na Ulici Frana Krala v Brezne sa clovek moze rovno korculovat. Treba s tym nieco robit. Co ked tam spadne starcek ci starenka? Co keby tento priestor kompetentni posypali strkom alebo niecim inym? Mnohi by sme sa podielali na uprave priestoru pred obchodom.
Budme k sebe ohladuplnejsi a zodpovednejsi.

Monika Medvedova

Dolezite stretnutie pre nevidiacich

Tretia sobota roka 2004 bola pre nevidiacich okresu Brezno dolezitym medznikom v ich zivote. Dna 17. januara sa v Klube dochodcov v Brezne stretlo patdesiat zrakovo postihnutych z okresu. Cielom ich stretnutia nebola len novorocna kapustnica, ale aj dolezite rozhodnutie - zalozenie Zakladnej organizacie Unie nevidiacich a slabozrakych Slovenska (ZO UNSS) v Brezne. Doteraz ich zakladnou organizaciou bola banskobystricka organizacia, ale velka vzdialenost a nemale naklady na cestovanie znemoznovali mnohym nevidiacim zucastnovat sa na klubovom zivote, roznych vzdelavacich, kulturnych, sportovych akciach organizovanych v B. Bystrici. Kedze vo vybore ZO UNSS B. Bystrica aktivne pracovali nevidiaci z Brezna, rozhodli sa vyuzit aktivity na pracu v okrese Brezno, cim umoznia a ulahcia zrakovo postihnutym aktivne sa zucastnovat na akciach organizovanych ZO.
Za to, ze sme sa mohli stretnut a zabavit sa, by sme sa radi aj takouto formou podakovali Mgr. Jaroslavovi Surinovi za to, ze nam umoznil usporiadat toto stretnutie v klube dochodcov, ktory patri pod mestske kulturne stredisko. Podakovanie patri aj Janke Daxnerovej, manzelke noveho predsedu ZO a rehabilitacnej instruktorke UNSS Milene Pancikovej, ktore pripravili vynikajucu kapustnicu a obcerstvenie za pomoci ochotnych ludi, ktori nezistne poskytli suroviny sponzorskym darom. O dobru naladu sa postaral Stanislav Kester, ktory uz mnoho rokov s harmonikou sprevadza nevidiacich na ich podujatiach.
Verime, ze v nasom okrese zije vela ludi, ktori podla svojich moznosti pomozu ulahcit zivot zrakovo postihnutym. Je velmi dolezite, aby sme poznali ludi zijucich okolo nas a aby sa nik v nasej blizkosti necitil osamely. Aj nevidiaci v nasom okrese su rozhodnuti podla moznosti a schopnosti podielat sa na kulturnom a spolocenskom zivote.

Za nevidiacich Aldo Daxner

ELLIS informuje

Na podnet znamej, ktora pravidelne cita Horehronie a v poslednom case v nom nenasla clanky o akciach a cinnosti nasho obcianskeho zdruzenia, si dovolujem napisat tychto par riadkov pre vsetkych, ktori nam fandia, sleduju, alebo roznym sposobom pomahaju.
Pocas letnych prazdnin az do 20. septembra sme kazdu sobotu poriadali hippoterapeuticke cvicenie pre pat az osem postihnutych deti v Lubietovej. Mali sme k dispozicii styri poniky a jedneho velkeho kona (specialne vycvicenych), na ktorych si nase deti mohli ponatahovat stuhnute svalstvo, uvolnit sa a odburat stres. Pomala jazda na tychto uslachtilych zvieratach blahodarne vplyva na cele telo a psychiku, pretoze vacsina “cvicencov” bola po jej absolvovani veselsia, uvolnenejsia a odvaznejsia. Rehabilitacna sestra nas rodicov naucila zopar novych cvikov a masazi. No sama skonstatovala, ze idealna by bola moznost dva- az trikrat do tyzdna rehabilitovat touto prirodzenou a zabavnou formou. Klubovu cinnost sme zacali akciou Malovane na skle, nasledovala uz znama Strasidielna. Za pomoci specialnej pedagogicky Mgr. Viery Tischliarovej a ucitelky Mgr. Adriany Zakalickej vyrobili mentalne a telesne postihnute deti mile dielka so zimnymi motivmi a z nevyuzitych latok babiky – carodejnice. Tradicny Ellisacky Mikulas pre siroku verejnost sme tentoraz preniesli do mensich priestorov skoly, aby sme umoznili blizsi kontakt detskeho publika s ucinkujucimi.
Tento rok pokracujeme v aktivitach a uz sme uskutocnili akciu Mini divadlo. Chystame aj karneval, hydrokineziotepiu, cize pohybovu liecbu vo vodnom prostredi, hudobne divadielko, velkonocne tvorive dielne... Vsetky tieto akcie organizujeme vdaka podpore Svetovej banky, taktiez laskave pochopenie pre nase potreby nachadzame u riaditela Zakladnej skoly Pionierska 2 Mgr. Vladimira Kubina i celeho pedagogickeho zboru prveho stupna, za co sme im nesmierne vdacni. Radi by sme uvitali pomoc studentov specialnej pedagogiky, ktori by si takto v praxi mohli overit svoje poznatky, taktiez dobre napady ci namety na pracu s postihnutymi detmi.
Adresa zdruzenia: Libuse Mutisova, Clementisa 7, Brezno, telefon: 0905 360863, 0903 155457.

Zdenka Heskova, zastupkyna OZ ELLIS

Ked zomrie strom

V decembri si clenovia Breznianskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny, skauti aj niekolko Breznanov uctili zazatim sviecok vyrubane stromy a kusok peknej prirody na Viselniciach v Brezne (pod nemocnicou), ktore ustupuju komercnym zajmom – vystavbe velkopredajne potravin a parkoviska.

Stretnutie sa uskutocnilo v duchu myslienky indianskeho nacelnika Sealtha: “Az ked zomrie posledny strom a posledna ryba bude chytena a posledna rieka otravena, az potom si uvedomime, ze z penazi sa nenajeme.”

V mene zucastnenych na akcii ziadame, aby prostrednictvom Horehronia boli verejne zodpovedane otazky:

1) Predalo mesto pozemky pod uvedenymi stavbami? Kedy? Komu? Za kolko?
2) Kedy mestske zastupitelstvo prerokuvalo tento predaj? Ako hlasovali poslanci, kolki boli “za” a kolki “proti”?
3) Kto vydal stavebne povolenie? Komu bolo toto povolenie vydane? Kedy nadobudlo pravoplatnost?
4) Kto povolil vyrub stromov? Akych (podla druhu) a kolkych stromov sa povolenie tyka? Kedy sa povolenie stalo pravoplatnym?
5) Menovite, ktori poslanci mestskeho zastupitelstva kandidovali za obvod, do ktoreho Viselnice patria a ake su ich stanoviska k predaju pozemkov, k vystavbe a k vyrubu stromov?
6) Ake je stanovisko Spravy NAPANT k vyrubu stromov?

Zasah do prirody, do zivotneho prostredia, k akemu dochadza na Viselniciach, sa tyka nas vsetkych. Nebudme lahostajni!

Brezniansky zvaz ochrancov prirody a krajiny


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT