27. JANUAR  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sumiacke kaplnky

h0404c.jpg (10900 bytes)V Sumiaci sa nachadzaju dve kaplnky. Bolo obdobie, ked niektori horlivci kaplnku, postavenu na namesti v roku 1822, chceli odstranit. Nepodarilo sa im to, lebo bola zapisana ako kulturna pamiatka. Druhu kaplnku postavili v roku 1900 pri prameni riecky Teplica. Jej postaveniu predchadzal list napisany v roku 1889 po madarsky. Byvaly ziak Zakladnej skoly v Sumiaci Tomas Baxa dal list prelozit.

Doslovne znie: ,,Najmilostivejsi dostojny pan biskup. Milostivy pane. Predstavitelia zdruzenia greckokatolickej cirkvi Sumiaca Vas prosia z dovodu pute a prastarych zvykov na udalost, ktora sa kona kazdy rok po pravidelnej rannej bohosluzbe, faklovym sprievodom pri prameni Teplice v blizkosti dediny vysvatit vodu pramena. Tento slavnostny pochod, ktory sposobuje nasim veriacim duchovnu radost a utechu, casto z dovodu neprijemneho pocasia a snehovej fujavice, je takpovediac neuskutocnitelny z dovodu kazania pana farara Pava pod holym nebom. Hlavne na pomoc toho, Ondrej Cupka a jeho spolocnici - obyvatelia Sumiaca pri spominanom prameni s Vasim suhlasom dovoluju si postavit kaplnku."

Este kaplnka nebola postavena a Ondrej Cupka a jeho spolocnici uz kupili velky obraz Jezisa Krista s Janom Krstitelom v rieke Jordan a ine vybavenie. Sumiacki greckokatolicki veriaci prosbu o postavenie a vysvatenie kaplnky odoslali do sidla biskupa v Budapesti.

V roku 1900 kaplnku postavili. Pravidelne kazdy rok v januari sa pri nej konaju bohosluzby a svatia vodu, ktora vrajh0404b.jpg (11093 bytes) svatena tecie tri dni. Ludia ju piju a v kanvickach odnasaju domov. Fakle uz nepouzivaju, ale dodnes je dobrym zvykom, ako to povedal aj na bohosluzbach Simon Bosela, ze v den zmierenia sa napriklad rozhnevani bratia po Jordan vode pomeria a jeden druheho pozve na hostinu. Raz pozyvaju - ako sa v Sumiaci hovori - Niznanci Vysnancov a na druhy rok Vysnanci Niznancov. V tento den na hostinu prvykrat pozve aj zat svojich svokrovcov a naopak.

Kaplnka ma uz stostyri rokov, o to viac tesi, ze pravnuk Ondreja Cupku, Marian prispel na jej opravu. Sumiacky urbar poskytol drevo na oplotenie kaplnky, ktore spravili Pavol Rybar, Stefan Molent, Michal Fujka a Jan Molent.

(vc)
Foto: Jozef Melo

 

Na studium cudzieho jazyka nikdy nie je neskoro

Nie je ziadnou novinkou, ze naroky na ludi sa v zamestnaniach neustale znasobuju: kvalifikacia, vzdelanie, prax, znalost cudzich jazykov ... Tieto poziadavky sa stavaju hlavnym meradlom. Neznalost cudzich jazykov je casto prekazkou pre mnohych ludi najst si vhodnu pracu. Dotyka sa to vacsinou starsich ludi, ktori su v mnohych pripadoch za tento nedostatok hendikepovani a casto zo zamestnania prepusteni. Su tu vsak agentury, ktore sa im snazia pomoct dohnat to, co v mladosti zanedbali. Ide o vyucbu cudzich jazykov pre seniorov, ktoru ponuka agentura Student Agency. Na tuto temu sme sa porozpravali s manazerkou jazykovych pobytov pre seniorov Irenou Doskarovou:

o Agentura Student Agency ponuka jazykove pobyty pre vsetky vekove kategorie. Plati to aj pre ludi napriklad vo veku 40 - 50 rokov a vyssie?
-
Vycestovat na jazykovy pobyt do zahranicia moze so Student Agency naozaj kazdy, na veku nezalezi. Spektrum ponukanych kurzov je velmi siroke. Nie je problem odporucit vhodny pobyt pre strednu vekovu kategoriu. Zahranicne skoly poriadaju napriklad taktiez jazykove kurzy pre seniorov (50 a viac rokov), ktore vychadzaju v ustrety ich specifickym poziadavkam.

o Myslite si, ze ludia v tomto veku maju zaujem o studium cudzich jazykov?
-
Pocet nasich klientov v tejto vekovej kategorii stale rastie. Povedala by som, ze je to dane scasti objektivnymi faktormi, ako je tlak na jazykove vzdelanie zo strany zamestnavatela a potreba zvysit svoju kvalifikaciu na strane zamestnanca. Okrem toho sme spozorovali zvysujuci sa zaujem o tzv. aktivnu dovolenku. Ludia casto vyhladavaju spojenie oddychu s nejakou aktivnou cinnostou a studium jazyka moze byt jednou z moznosti.

o Mnoho ludi v tomto veku neraz pride o pracu a len tazko si hlada druhu. Najdu si ju podla vas lahsie, ak ovladaju cudzie jazyky?
- Vsetci sa urcite zhodneme na tom, ze znalost cudzich jazykov rozsiruje potencial kazdeho zamestnanca a je teda velkou vyhodou. Nehladiac na to, ze mnohe firmy si schopnost komunikovat v anglictine, pripadne inym jazykom, kladu ako podmienku na prijatie vhodneho uchadzaca.

o Ake su najcastejsie otazky ludi, ktori k vam pridu so ziadostou o zabezpecenie jazykoveho pobytu?
-
Otazky takychto klientov su rozne, podla toho, preco chcu jazyk studovat a ci uz nejake znalosti maju. Obcas sa stretavame s urcitou nedoverou vo vlastne schopnosti (Mozem sa v tomto veku este vobec nieco naucit? Budem sa vediet v zahranici dorozumiet?) alebo s nesmelostou a podcenovanim (Nebudem v skupine najstarsi? Nebudem vediet zo vsetkych najmenej?). Ludia stredneho veku sa tiez velmi podrobne zaujimaju o to, ci je vsetko zaistene po organizacnej stranke a ci im pomozeme a podporime ich, ak sa vyskytne nejaky problem, o com ich vsak ubezpecime.

o Poskytujete pre tychto ludi napriklad poradenstvo, kde si maju hladat pracu, ked sa naucia cudzi jazyk?
- Celkova nasa ponuka sa zatial zameriava len na pobyty v zahranici. Ako nadstandardny servis poskytujeme vsak klientom zadarmo jazykove poradenstvo. Znamena to, ze im bezplatne otestujeme znalost anglictiny pred odchodom a opat po navrate. Nasa jazykova poradkyna im tiez odporuci, na ake aspekty jazyka sa maju zamerat a ako po navrate v studiu pokracovat.

o Vasa agentura poskytuje taktiez pracovne pobyty. Umoznujete aj seniorom zamestnat sa na isty cas v zahranici?
- Nasa ponuka cisto pracovnych pobytov je momentalne zamerana na mladsich klientov. Alternativou je jazykovy pobyt v niektorej krajine, kde je mozne popri studiu pracovat. Klient sa zapise do jazykoveho kurzu a na zaklade studijneho viza si moze zariadit pracovne povolenie na ciastocny uvazok 20 hodin tyzdenne. V sucasnosti je to mozne v Australii, Velkej Britanii alebo v Irsku. Pobyty nie su nijako vekovo obmedzene. Klienti musia pocitat s tym, ze zabezpecenie prace a zariadenie pracovneho povolenia bude ich ulohou. Nasa agentura im vsak poskytne vsetky informacie o tom, ako postupovat a na koho sa obratit. Otazkou do buducnosti je, ake nove moznosti sa nam otvoria po vstupe do Europske unie, kedy zanikne mnoho doterajsich obmedzeni.

o Co vsetko musia starsi ludia splnit pred nastupom na jazykovy pobyt? Musia absolvovat lekarske vysetrenia, alebo pre nich platia rovnake podmienky ako pre ostatnych zaujemcov?
- Vekova kategoria 40 rokov a viac nie je v pripade jazykovych pobytov nijako zvyhodnena a platia pre nu rovnake podmienky ako pre vsetky ostatne. Lekarsku prehliadku musia absolvovat v urcitych pripadoch len zaujemcovia o pobyt v Australii. Ale to sa tyka vsetkych klientov bez vynimky.

o Preco podla vas panuje nazor, ze jazykove agentury su len pre mladych ludi?
-
Myslim, ze to skor suvisi so skutocnostou, ze cestovanie do zahranicia za inym ucelom, nez na klasicku dovolenku, je vseobecne viac popularne u mladych ludi. Ludia stredneho veku uz maju pracovne zavazky, rodinu, a tak su ich moznosti vycestovat limitovane. Studovat v zahranici moze vsak naozaj kazdy - staci len chciet.

(Bezplatna infolinka: 0800121121, Jana Demkova)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT