Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

15

14. APRIL  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Velka noc na Horehroni tradicne i netradicne

h0415a.jpg (17134 bytes)

 

Velka noc - najstarsi a navacsi krestansky sviatok - je uz za nami. Mozno viete, ze nadvazuje na zidovsku Paschu, ktora sa slavila od strnasteho do dvadsiateho prveho dna v mesiaci nisan (nas marec az april) na pamiatku oslobodenia Izraelitov z egyptskeho otroctva. Snad neviete, ze typicke zvyky na Velkonocny pondelok - oblievanie vodou, sibanie prutikmi, malovanie velkonocnych vajicok, rozdavanie cokoladovych vajicok, zajacikov a kuriatok, nemaju krestansky povod. Tento sviatok je vyznamny predovsetkym z hladiska ludovej tradicie. Takto tradicne sviatky prezila vacsina Horehroncov.

Aj takuto podobu mal Velkonocny pondelok v Ciernom Balogu.

Foto: Stefan Vozar

 

Poniektori dali prednost pobytu v prirode a vyuzili priaznive snehove podmienky na velkonocnu lyzovacku. Podla nasich informacii, pocas velkonocnych sviatkov sa este lyzovalo na Taloch, Chopku a na Certovici. Clenovia Horskej zachrannej sluzby Chopok - Juh zasahovat nemuseli. Ale vo vychodnej casti Nizkych Tatier styridsatdvarocneho muza z Polomky, ktory sa so svojim psom vybral na prechadzku cez hreben Nizkych Tatier, na Malom Boku pri Macacej skale napadol medved. Pohryzol ho do ramena a do stehna, pes medveda nastastie od svojho pana odohnal. Zraneneho muza vrtulnik Leteckej zachrannej sluzby z Popradu odviezol do nemocnice v Liptovskom Mikulasi.
Pocas sviatkov sa vsak nasli aj taki, ktori ich caro poskvrnili pachanim trestnej cinnosti. Napriklad na Velkonocnu nedelu rano styridsatosemrocny Milan H. v rodinnom dome v Zavadke nad Hronom najprv vulgarne nadaval svojej matke, potom ju zbil a vyhrazal sa zabitim. Vystrasena zena musela ujst z domu, pricom jej zranenia si vyziadali lekarske osetrenie. Vysetrovatel voci Milanovi H. vzniesol obvinenie vo veci trestneho cinu ublizenia na zdravi a nasilia.

(r) 


Brezno oslavi vstup Slovenska do Europskej unie

Breznianske namestie v piatok 30. aprila ozije oslavami vstupu Slovenska do Europskej unie. Od 18. hodiny, kedy nad namestim zaveje symbolicky maj, domace folklorne subory Stastne detstvo a Mostar vtiahnu publikum do viru tanca, spevu, hudby a ludovych tradicii. Priestor pre koncertne vystupenia dostanu i Dychovy orchester a Spevacky zbor mesta Brezna. Obe telesa pre tuto slavnostnu chvilu nastudovali Beethovenovu Odu na radost - hymnu Europskej unie. Slavnostne prihovory, ludova veselica so skupinami ZBM a Vodopad, polnocny ci skor prvomajovy ohnostroj a hadam aj hojnost publika s vynikajucou atmosferou budu dominovat Breznu a jeho oslavam vstupu Slovenska do Europskej unie.

(r)

Pripravy na Dni mesta

Na svojich pravidelnych zasadnutiach sa zacal schadzat rozsireny organizacny vybor pre pripravu Dni mesta Brezna 2004. Ako sme vas uz informovali, tie tohtorocne sa uskutocnia v dnoch od 1. do 5. juna. Organizatori, ktori vlani latku podujatia postavili pomerne vysoko, ani v tomto roku nechcu divaka sklamat. Ba naopak. Pripravene su aktivity, ktore isto zaujmu najmladsich, mladez, strednu generaciu i publikum v pokrocilom veku. Ostava verit, ze aj pocasie sa prikloni na stranu organizatorov a Dni mesta dopadnu pre vsetkych ich navstevnikov na vybornu.

(r)

Podpisali dohodu o spolupraci

Podpredseda Banskobystrickeho samospravneho kraja Ing. Jaroslav Demian sa v stredu 7. aprila v obci Kral v okrese Rimavska Sobota zucastnil na slavnostnom podpisani vyznamneho dokumentu medzinarodneho vyznamu. Dohoda o spolupraci medzi dvoma madarskymi zupami Nograd a Borsod-Abauj-Zemplen a Kosickym a Banskobystrickym VUC bude totiz sluzit ako platforma pre vzajomnu spolupracu v mnohych dolezitych oblastiach, jednou z nich je aj priprava spolocnych projektov na cerpanie prostriedkov zo strukturalnych fondov EU.


(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT