14. APRIL 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Bude mat mesto Brezno sochu Martina Razusa?

Na clanok v rubrike Citatelia nam pisu z 23. marca ako jeden z organizatorov - iniciatorov myslienky instalovat v Brezne pomnik Martina Razusa reaguje byvaly primator mesta Ing. Vladimir Fasko:

Iniciative myslienky v roku 1997 a v dalsich rokoch bolo naklonenych mnoho ludi, zial prevazna vacsina len naklonenych bez aktivnej pomoci. Pekne reci ale nestacia, treba fakty a ciny.
Zrekapitulujme s odstupom casu aktivity vtedajsieho vedenia mesta na realizaciu tejto vysoko humannej, narodovedeckej a hrdej breznianskej myslienky:
o Primator mesta menoval komisiu, ktora mala riadit priebeh pripravy a realizacie diela. Jej praca po roku 1999 akosi ustala pre maly zaujem o konkretnu pracu.
o Vedenie mesta nadviazalo kontakt s vnuckou Martina Razusa, doc. Ing. Vierou Lichardovou, CSc., ktora spolu s manzelom a rodinou bola napomocna pri zabezpecovani vytvarneho navrhu hmotnou a urbanistickou pomocou. V tomto smere nie malou moralnou oporou bol aj prof. Ludovit Petransky, DrSc., ktory spolu s pani Lichardovou pracuje na fakulte architektury STU v Bratislave.
o Uvedena rodina spolu s vtedajsim vedenim a architektom mesta odporucila sochu umiestnit na travnatej ploche namestia oproti Horehronskemu muzeu s pohladom na evanjelicku a. v. faru.
o Po spolocnom rokovani akademicky sochar doc. Jozef Barinka, CSc., vypracoval ideovy navrh sochy podla dobovych fotografii. Podklady su v oddeleni kultury mestskeho uradu.
o Mestske zastupitelstvo schvalilo vyhlasenie verejnej zbierky na Slovensku, co bolo publikovane v dennej tlaci celoslovenskeho a regionalneho dosahu. Zbierka mala velmi slaby efekt pri predpokladanom naklade 1,5 - 2 miliony korun.
o Primator navrhol podla nametu nasich predkov, aby za kazdych 1000, 5000, 10 000 korun do zbierky bola darovana mala plaketa s textom ,,Mesto Brezno dakuje" na rube a na lici portret Martina Razusa vo vyhotoveni bronz, striebro, zlato, co bolo v Statnej mincovni v Kremnici aj prerokovane. Mestske zastupitelstvo asi v roku 2001 alebo 2002 tento navrh neschvalilo. Pritom cena plakety by bola od 130 do 300 korun podla druhu kovu.
o Ked spocitame dary zo zbierok na poducte mesta, na realizaciu pamatnika by malo byt podla mojho odhadu a pamati asi 300 000 korun.
o Primator mesta rokoval o pomoci aj s vedenim ustredia Matice slovenskej. Zial boli kladene podmienky ... Na predvolebnych rokovaniach v roku 1998 primator vtedajsieho podpredsedu SNS poziadal o pomoc pri realizacii pamatnika pre predsedu SNS v 30. rokoch minuleho storocia, Martina Razusa. Prislub vsak trval len do volieb.
Predsednictvo obcianskeho zdruzenia v Liptovskom Mikulasi na svojom rokovani minuly mesiac zdoraznilo, ze ,, ... pamatnik nie je cielom, ale prostriedkom k uchovaniu odkazu narodneho velikana, knaza, spisovatela, publicistu i politika."
Pre spomienku tym mladsim aspon v kratkosti pripomenme hlavny milnik zivota Martina Razusa z jeho posobenia v Brezne:
1. maj 1930: Zacal svoje posobenie v Brezne. Pocas posobenia v Brezne okrem knazskej prace, na ktoru s obdivom a uctou spominaju zijuci obcania mesta, vydal svoje najvacsie dramaticke a poeticke diela ako: Julia, Marosko, Marosko studuje, Maly detektiv, Cestou, Pred tvarou bozou, Krcmarsky kral, Odkaz mrtvych. Dvanasteho maja 1932 na valnom zhromazdeni Matice slovenskej predniesol navrh na riesenie problemu Pravidiel slovenskeho pravopisu.
Rok 1937: Tazko ochorel a uz ani nevyzdravel. Uz tazko chory napisal velkolepu basen Stretnutie. V lete svoje prace uz len diktoval. Tak vznikli novely Bombura a Surovcovci, ktorych rukopis dosiel do redakcie Slovenskych pohladov dva dni pred smrtou. Den pred smrtou napisal este lyricku basen s priznacnym nazvom Neporozumeny.
8. august 1937: O pol jednej v noci v Brezne na evanjelickej a. v. fare zomrel. Cest jeho pamiatke.
Pracu a dielo narodovske, politicke, cirkevne si hodno pripomenut zaverecnou strofou z basne Vers bez poezie (zo zbierky Cestou), v ktorej reaguje na pocetne obvinenia, ze je zly knaz, politik, spisovatel, zbytocny clovek a pod.: A jednak - rok len pojde za rokom, / Dozrie to, co ma dozriet na svete. / Rodaci niekdy azda spomniete, / Ci bol som zly?! I - akym prorokom!!
Teda, oplati sa popasovat s problemami a obnovit pracu na priprave a realizacii pamatnika liptovskeho a horehronskeho velkeho CLOVEKA. Mestske zastupitelstvo realizaciu planuje, zatial bez konkretnych krokov. Ozivme pracovnu komisiu a spojme vsetky sily k dielu.

(Zdroj: Michal Gafrik: Martin Razus I., II.)

 

Tvorba Programu hospodarskeho a socialneho rozvoja (PHSR) - horuca tema

S priblizujucou sa moznostou cerpat financne prostriedky zo strukturalnych fondov EU sa zvacsuje tlak na starostov obci, aby bol cim skor v obciach ci mikroregionoch vypracovany PHSR. Tlacia podnikatelia, pretoze sa obavaju, ze nebudu podporene ich projekty - tie musia byt v sulade so strategiou PHSR, tlacia mimovladne organizacie, ktore chcu riesit problemy v socialnej oblasti, v oblasti kultury, vzdelavania, zamestnanosti a dalsich.
Obciam predpisuje vytvorit PHSR zakon o regionalnom rozvoji, teda starostovia a zastupitelstva su ti zodpovedni. Je velmi dobre, ze sa v tomto procese spajaju a vytvaraju strategie v ramci mikroregionov alebo na urovni okresov. Programovanie rozvoja je takto lacnejsie, ale najma vo vacsom uzemi sa daju problemy riesit komplexne a systemovo.
Na Slovensku je niekolko organizacii, ktore sa tvorbou PHSR obci a regionov zaoberaju uz niekolko rokov. Maju vypracovane vlastne metodiky, odskusali si ich v praxi a na zaklade svojich skusenosti vedia pruzne reagovat na miestne potreby. Vacsina z nich zapaja do procesu tvorby PHSR v co najsirsom meradle miestnych obyvatelov.
Ale ako hub po dazdi sa vyrojilo mnoho ,,narychlo vyrobenych" firiem, ktore vidia pred sebou rychle peniaze - ved obce PHSR surne potrebuju.
V piatok 26. marca sa v Polomke uskutocnila prezentacia firmy, ktora sa uchadza o pracu na strategickom plane mikroregionu Horehron. Starosta Jan Lihan pozval na nu aj nasu zastupkynu Michaelu Heretovu, predpokladame, ze preto, ze miestne obcianske zdruzenie Trend, ktoreho je clenkou, v zavere uplynuleho roka v spolupraci s obecnym zastupitelstvom a za ucasti sirokej verejnosti vytvorilo prvu cast PHSR obce - spolocnu viziu obyvatelov do roku 2024 a analyzu silnych a slabych stranok obce, analyzu prilezitosti rozvoja a ohrozeni. A tiez asi aj preto, ze tvorba PHSR tvori cast jej pracovnej naplne.
Prezentacia bola naozaj pekna, farebna. Akosi vsak nikde nezaznelo meno firmy ci spolocnosti, ktora ju robila a ani po skonceni nikde nezostal ziadny kontakt. Toto je prinajmensom nezvycajne. Ale vyrazne zaznelo, ze prezentujuci pan pracuje na ministerstve kultury (ziadny konflikt zaujmov?).
Na otazku, ci firma pouziva vlastnu metodiku a ak nie, tak aku a na akom zaklade, znela odpoved: Pouzivaju metodiku ARVI, ktora je zverejnena na ich stranke a kazdy si ju moze stiahnut. Spolocna metodika Agentury pre rozvoj vidieka (ARVI) z Nitry a Vidieckej organizacie pre komunitne aktivity (VOKA) z Banskej Bystrice na webovskych strankach tychto organizacii zverejnena nie je a ani nikdy nebola. Odporuceny postup pri tvorbe PHSR bol publikovany v publikaciach vydanych na pomoc rozvoju vidieka (napr. Prirucka facilitatora pre rozvoj vidieka, RRS, 2002), ktore su dostupne zadarmo, alebo ich mozno kupit. Bol tiez uverejneny v casopise VOKA stvrtrocne v decembri 2002 a v spolocnom casopise VOKA a Vidieckeho parlamentu Nas vidiek v januari 2004. Vacsina starostov okresu Brezno ich dostala zadarmo. Preco nemali odvahu pustit sa do prace sami? Je naivne domnievat sa, ze niekto zverejni svoje dusevne vlastnictvo do takej hlbky, aby si na nom niekto iny postavil svoj vlastny biznis. A okrem toho, slusni ludia v slusnej spolocnosti uvadzaju zdroj, odkial cerpali.
Druha otazka: Ake skusenosti mate s pracou v rozvoji vidieka, kolko rozvojovych strategii ste doteraz vytvorili a v ktorych mikroregionoch? Odpoved: Ako firma ziadny, prezentujuci pan sam vytvoril strategiu rozvoja kultury pre VUC Kosice a na vidieku zacinaju.
Posledna otazka sa tykala vysledneho dokumentu: Aky je vystup, co vsetko obsahuje a ci mozu taky dokument ukazat. Odpoved: Bude obsahovat to, co je predpisane - ludske zdroje, prirodne bohatstvo, hospodarstvo ... Nieco maju na diskete, ale teraz to nebudu prezentovat, ked bude zaujem, tak potom v kuloaroch.
Nepresvedcili nas. Napriek tomu si zelame, aby planovanie dopadlo pre mikroregion Horehron dobre. Dufame, ze pri rozhodovani kompetentnych v inych mikroregionoch bude dolezite, aby bola strategia rozvoja urobena dobre - odborne, kvalifikovane, s ludmi, ktori tam ziju a budu sa moct o ne vsetci opriet, a nie to, ci buduce projekty niekto presadi, pretlaci.

VOKA (tel.: 4151691-2, fax: 4151693, voka@voka.sk)


h0415e.jpg (14836 bytes)  

Clenovia rybarskej straze Erik Duhan a Marian Hazak v Prednych Halnoch tesne pri Hrone odfotografovali toto smetisko. Na svedomi ho maju obyvatelia, ktori neplatia za odvoz odpadu. Smeti, medzi ktorymi je aj nebezpecny odpad, sem vysypaju v noci.


Co je nove v Domove dochodcov a domove socialnych sluzieb HRON Dubova?

Od 1. januara 2004 sme rozsirili kapacitu domova dochodcov o osem dalsich miest, takze teraz mozeme poskytovat starostlivost pre styridsatosem seniorov a obcanov s telesnym alebo zmyslovym postihnutim.
Coraz viac obcanov sa na nas obracia s otazkou, ci je naozaj pravda, ze kazdy, kto chce ist do domova, musi zaplatit 50 000 korun. Nie je to pravda. Pokial obcan splna podmienky uznania socialnej nudze a zariadenie nema volne miesto, zaraduje sa do poradovnika cakatelov. Tento poradovnik podla vseobecne zavazneho nariadenia Banskobystrickeho samospravneho kraja c. 1/2003 je:

§ 9 Kategorie naliehavosti a podmienky zaradenia do poradovnika cakatelov –

1. mimoriadne naliehavy – do tejto kategorie sa zaradi obcan, ktory so svojou situaciou socialnej nudze splna podmienky stanovene osobitnym predpisom, pricom sa situacia obcana povazuje za mimoriadne naliehavu, ak:

a) je zivot alebo zdravie obcana vazne ohrozene a poskytnutie sluzby v ZSS riesi tuto situaciu,

b) ak je uplne socialne osamely a nemoze si starostlivost v nevyhnutnej miere sam zabezpecit inou formou alebo inym sposobom (napriklad opatrovatelskou sluzbou)

2. prednostny – do tejto kategorie sa zaradi obcan, ktory zariadeniu poskytne dobrovolny sponzorsky prispevok v minimalnej vyske 50 000 korun. Zaroven vsak musi tento obcan splnat ostatne podmienky pre poskytovanie sluzieb v ZSS stanovene osobitnym predpisom. Prispevok sa preukazuje pri nastupe obcana do ZSS.

3. ostatny – do tejto kategorie sa zaradi obcan, ktory splna podmienky pre poskytovanie socialnych sluzieb v ZSS stanovene osobitnym predpisom.

Za osobitny pravny predpis sa povazuje Zakon c. 195/1998 Z. z. o socialnej pomoci.

V pripade dalsich otazok sa obracajte na tel. cislo 6192320 – Bc. Jana Dupakova – socialny pracovnik, adresa zariadenia: Domov dochodcov a domov socialnych sluzieb HRON Dubova, SKN 19, Nemecka.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT