14. APRIL  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Vysla nova kniha Ladislava Tazkeho

V tychto dnoch vo vydavatelstve T. R. I. Medium v edicii Kniznica sponzorov krasnej literatury vysla nova kniha Ladislava Tazkeho s nazvom V kralovstve zelenej bohyne. ,,Som rodak z Cierneho Balogu, osady Komov. Tu som byval do sestnasteho roku svojho zivota. To su roky, ked sa do ludskej psychiky, do pamati chlapca zapisalo vsetko zakladne, podstatne zo zivota, co pocul, videl, prezil, o com snival, zvlast to, co sa ho osobne dotklo. Preto moze rovnako obsazne a vystizne cerpat z nastudovaneho i preziteho." Vyznava sa autor v uvode knihy, ktora priblizuje drevorubacov a uhliarov z udolia Cierneho Hrona. Ladislav Tazky nezabudol podakovat Pavlovi Datkovi, krajanovi z Kanady a americkym krajanom, ktori na knihu prispeli tazko zarobenymi dolarikmi.

(r)

,,Bocian tu je, jar zvestuje"

V prvu aprilovu sobotu svoju stvrtu akciu uskutocnili clenovia breznianskej pobocky Spolocnosti pre ochranu vtactva na Slovensku. Ich ulohou bolo zistit, ci su uz bociany v hniezdach. V peknom slnecnom pocasi na trase Brezno - Uhliska - Podkorenova - Kosikovo - Zubrik - Rohozna - Kozlovo - Zadne Halny - Predne Halny - Brezno zaznamenali strnast druhov vtactva: dvadsatpat drozdov cvikotavych, pat drozdov ciernych, sest vrabcov polnych, styroch kanarikov zahradnych, styri straky cervenozobe, dvoch stehlikov pestrych, dvoch mysiakov lesnych, desat cibikov chochlatych, styri kauky tmave, sest kaciek divych, dvoch mucharikov cervenohrdlych, sest skovrankov polnych, jednu volavku popolavu a dvoch hniezdiacich bocianov bielych.

(vk)

Uvadzaju novy projekt

Na prezentaciu venovanu novym aktivitam spolocnosti Orange Slovensko do Banskej Bystrice v stredu 7. aprila novinarov pozvali predstavitelia tejto spolocnosti. Na zaklade prieskumov nadnarodnej skupiny Orange az 80 percent zakaznikov vyuziva len 10 percent moznosti svojho mobilneho telefonu. V tychto dnoch preto uvadzaju svoj novy projekt, ktoreho cielom je pomoct zakaznikom naplno vyuzivat moznosti mobilnej komunikacie a umoznit im tak pohodlne a efektivne vyuzivanie sluzieb.

(pt)

Ohladuplnost zachranuje zivoty

h0415c.jpg (11875 bytes)Agresivne spravanie vodicov ma rozne priciny a vedie k mnohym dopravnym nehodam. Moze byt prejavom emocii, nervozity, ponahlania sa, konzumacie alkoholu alebo inych navykovych latok. Agresivita sa prejavuje vo forme neprimeranej rychlosti, nerespektovania signalu ,,stoj", ci ignorovanim dopravnych znaciek a obmedzeni.

Vlani len na cestach Banskobystrickeho kraja zahynulo 104 chodcov, cyklistov a vodicov motorovych vozidiel a zranenia utrpelo 1549 ludi. To vsetko su dovody, preco odbor dopravnej policie Prezidia Policajneho zboru v tyzdni od 5. do 11. aprila na cestach celeho Slovenska uskutocnil dopravno-bezpecnostnu akciu Medzinarodny tyzden bezpecnosti cestnej premavky.
Akcia bola vyhlasena pod vedenim Europskej hospodarskej komisie OSN so spolocnym heslom Ohladuplnost zachranuje zivoty a jej cas bol stanoveny tak, aby bol v sulade s aktivitou Svetovej zdravotnickej organizacie, ktora na 7. aprila vyhlasila Svetovy den zdravia venovany bezpecnosti na cestach.
Aj v okrese Brezno ste urcite zaregistrovali dopravne hliadky (na fotografii Stefana Vozara). Ako nas informoval zastupca hovorcu Krajskeho riaditelstva PZ v B. Bystrici kpt. Ing. Lubos Podlesny, v nasom okrese sa na akcii zucastnilo 54 policajtov, ktori zistili 221 priestupkov. V blokovych pokutach v hodnote 154 500 korun vybavili 212 priestupkov, dohovorenim pat a do dopravneho inspektoratu smerovali styri oznamenia. Porusenie zakladnych povinnosti ,,uradovalo" jedenastkrat, rychlost 177 a ostatne porusenia cestnej premavky 24krat. Dvaja vodici mali pozitivne vysetrenie na alkohol, jeden sa odmietol podrobit dychovej skuske. Zadrzali dva vodicske preukazy, desat osvedceni o evidencii vozidla a pat tabuliek s evidencnymi cislami.

(r)

 

Opytali sme sa za vas

hlavnej organizatorky Dna narcisov v okrese Brezno Marie Parobekovej

o Ako hodnotite tohtorocny Den narcisov?

- Den narcisov v Brezne ako aj v celom okrese sa uskutocnil uz siestykrat. Tuto akciu ako v predchadzajucich rokoch organizovala banskobystricka pobocka Ligy proti rakovine SR v spolupraci s oddelenim vychovy ku zdraviu, Slovenskym Cervenym krizom, Mestskym kulturnym strediskom, Mestskym uradom, Gymnaziom Jana Chalupku v Brezne, Dievcenskou odbornou skolou v Piesku a v tomto roku aj so studentmi Ekonomickej fakulty UMB v Banskej Bystrici a COOP Jednota v Brezne. Vdaka obetavym dobrovolnikom, ktori pri zbierke pomahali, a hlavne vdaka ludom ochotnym pomoct lubovolnou sumou, sme na uzemi Brezna vratane materskych a strednych skol vyzbierali 53 500 korun. Je to o nieco menej ako vlani, ale viac ako po minule roky. No aj za to patri vsetkym spomenutym uprimna vdaka.
Vysledky zbierky z materskych a zakladnych skol v okrese, ktore sa do Dna narcisov kazdorocne ochotne zapajaju, este nemame, pretoze svoje prispevky posielaju postou priamo do banskobystrickej pobocky Ligy proti rakovine. Zverejnime ich nabuduce.
Tridsat percent ziskanych financnych prostriedkov odvadzame do ustredia Ligy proti rakovine v Bratislave za dodane materialy (umele narcisy, pokladnicky, oznacenie dobrovolnikov, brozurky). Zvysok penazi bude pouzity na nakup pristrojoveho vybavenia a na zlepsenie podmienok liecby pacientov onkologickeho oddelenia Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, kde sa liecia chori aj z nasho regionu, a onkologickej ambulancie Nemocnice s poliklinikou v Brezne.
Este raz srdecne a uprimne dakujem spoluorganizatorom a hlavne prispievatelom v mene vsetkych, ktori su na tuto pomoc odkazani.

 

 

Flautickova hodina

V Obecnom zastupitelstve vo Valaskej sa vlani rozhodli financne podporit prvacikov tamojsej zakladnej skoly startovacim balickom. Jeho sucastou sa stala zobcova flauta.

,,Nasim cielom je, aby si kazde dieta popri vybornych znalostiach cudzich jazykov, pocitacov, matematiky, fyziky a pod., nieslo zo svojej rodnej dediny nieco osobitne do zivota. Aby vedelo v buducej zjednotenej Europe prezentovat niecim typickym rodnu dedinu. V nasom pripade tradiciu pastierov oviec, zakladatela dediny Vladislava Valacha - Valasku. Ked bude vediet na stretnuti s europskymi rovesnikmi zapiskat na pistalocke pesnicku z rodneho kraja, bude im nasa krajina blizsia. Hudba zblizuje, otvara srdcia a nasmu pistalkarovi, flautickarovi bude lahsie na cestach velkej Europy," vysvetluje starosta Valaskej Ing. Emil Gröne a dodava: ,,Bol som na hodine v triedach prvacikov, kde sa boria s pismenkami, cislami, ale aj s notami premenovanymi podla pismen oznacujucich noty na cibulky, auticka, Gustikov a pod. Vedia uz s detskym nadsenim zahrat jednoduche pesnicky."

Na konci skolskeho roka vsetkym zahraju nieco spolocne a ak vydrzia hlavne deti a ucitelia, tak po osmich rokoch bude hrat na skolskom dvore cela skola. Potom s pistalkou vo vrecku budu vypiskovat dobre meno svojej skoly a Valaskej vo svete.

(r)


wpe2.jpg (3104 bytes),,Scvrkol sa?"

Telefonicke oznamenie o tulavom vlciakovi na Sturovej ulici prevzali 29. marca o 11.26. Pes samozrejme na prichod hliadky nepockal, na tom istom mieste pobehoval len maly pes bez evidencnej znamky.

Spravila si ohnik

O stvrt na osem vecer 2. aprila telefonovali zo Zidlova, kde vraj ktosi pali smeti. A naozaj, E. G. tam v ramci jarneho upratovania zhromazdeny neporiadok palila. Po prichode hliadky jej neostavalo ine, len ohen uhasit.

Hlucny sused

Na rusenie nocneho kludu sa 3. aprila o pol dvanastej stazovala pani z Fucikovej 21. Hluk sposoboval jej sused z prveho poschodia, ktory pocuval hudbu. Jeho priestupok sa bude riesit.

Opil sa a ...

Tej istej noci dvadsat minut na to hliadka startovala na Ulicu CSA. Na parkovisku pri kontajneroch si ludia totiz vsimli leziaceho muza. J. S. z Brezna nastastie nebol zraneny, len si viac vypil a nevladal odkracat domov. Ani jeho priestupok neostane bez nasledkov.

Stratili sa

Buchot a skripanie kolies auta 5. aprila o tristvrte na jedenast v noci privolal hliadku na Razusovu ulicu. Styria muzi, tvoriaci posadku auta, tam napadli Romov, nasadli do vozidla a usli smerom na namestie. Prenasledovanie v sucinnosti s hliadkou Policajneho zboru bolo neuspesne, muzi sa totiz stratili pod Biliard klubom.

Kvoli vinu!

O tretej popoludni 6. aprila hliadka na Ulici CSA spozorovala dvoch muzov v klbku. Ukazalo sa, ze J. M. a F. G. z Brezna neboli triezvi a pobili sa kvoli flaske vina. Hliadka opilcov odtrhla od seba a ukludnila, potom sa ich ujal Policajny zbor.

Dostali chut na hydinu

,,Dvaja psi na Mliekarenskej ulici mi roztrhali dve sliepky." Tuto staznost mestskej policii napoludnie 6. aprila oznamila majitelka usmrtenej hydiny. Hliadka zistila, ze strazni psi usli spred skladu majitela, ktory slubil, ze skodu uhradi a psov nebudu volne pustat.

Rozbil okna a ufujazdil

Na neznameho muza z cierneho auta sa 6. aprila v noci o jedenastej telefonicky stazoval pan z Prednych Halan. Tento neznamy mu totiz porozbijal okna a potom usiel. Pripad po prevereni hliadkou prevzal Policajny zbor.

Mala smolu

Priesady kvetov pri kostole na namesti sa zapacili M. B. z Brezna, ktora im neodolala a zopar ich vytrhla. Mala smolu. Vsimli si ju. Na zaklade telefonickej informacie 7. aprila o jedenastej predpoludnim zenicku tam este hliadka zastihla s piatimi vytrhnutymi sadenicami. Blokova pokuta ju neminula.

Spadol a ...

A. F. z Brezna si 7. aprila vypil viac ako sa patri a o piatej podvecer uz lezal na Fucikovej ulici. Na zaklade oznamenia sa tam hliadka vypravila, muza postavila na nohy a odprevadila domov. Nasledky bude niest az po vytriezveni.

Zapojili sa do celoslovenskej akcie

Do celoslovenskej dopravno-bezpecnostnej akcie Ohladuplnost zachranuje zivoty sa v tyzdni od 5. do 11. aprila zapojila aj mestska policia. Svoju pozornost zamerala hlavne na dodrziavanie zakazovych znaciek na namesti.

(jz)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT