14. APRIL  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

,,Nejde o nas, ale o kriticky chorych pacientov"

h0415b.jpg (12692 bytes)V pondelok 5. aprila predstavitelia Nadacie COOP Jednota odovzdali dar - dve specialne postele na vykonavanie intenzivnej starostlivosti pre oddelenie anestezie a intenzivnej mediciny (OAIM) Nemocnice s poliklinikou Brezno, n. o., ktory v mene nemocnice prevzal riaditel MUDr. Anton Bucko. Spolupraca breznianskej nemocnice s Nadaciou COOP Jednota zacala pred niekolkymi rokmi, ked MUDr. Jan Mackin poziadal o sponzorstvo pre OAIM, ktore poskytuje intenzivnu starostlivost pre okres Brezno a pre indikovanych pacientov okresu Revuca. Spolupraca zacala financnym darom na automaticku injekcnu striekacku a vyvrcholila darom dvoch posteli v hodnote 300 000 korun. Pri prilezitosti odovzdavania tychto posteli nam primar OAIM MUDr. Jan Mackin poskytol rozhovor:

o Dozvedeli sme sa, ze postele, ktore ste dostali darom od Nadacie COOP Jednota, splnaju narocne kriteria pre poskytovanie intenzivnej starostlivosti. Co to znamena?

- Mame viac zastaralych a opotrebovanych pristrojov, ktore by sme potrebovali renovovat, alebo vymenit. Jednym z kritickych bol i stav nasich posteli, ktore nam sluzia od roku 1976 a su uz po fyzickej i moralnej stranke opotrebovane. Vyzaduju si neustalu udrzbu a nezodpovedaju aktualnym poziadavkam na poskytovanie intenzivnej starostlivosti. Dar Nadacie COOP Jednota nam umoznil ziskat dve postele specialne pre intenzivnu starostlivost, ktore umoznuju modernu komplexnu starostlivost o kriticky choreho pacienta, ako je specialne polohovanie, vratane kresla pre srdcovo chorych pacientov, prevenciu proti prelezaninam, RTG snimkovanie bez manipulacie s pacientom a vykonavanie malych operacnych zakrokov. Samozrejme, ze taketo by mali byt vsetky nase postele, no snazime sa aspon o ciastocne zlepsenie terajsieho stavu. Nejde o nas, ale o kriticky chorych pacientov, ktori ked su v bezvedomi, nemozu sa stazovat, ze ich nieco na posteli tlaci, alebo su v zlej polohe. Dnesne postupy v intenzivnej starostlivosti vyzaduju, aby spravne polohovanie a protiprelezaninova prevencia boli medzi hlavnymi prioritami pri liecbe kritickych stavov.

o Spominali ste nedostatky v pristrojovej technike. Ako vidite buducnost?

- Do roku 2007 pravdepodobne vsetky oddelenia budu musiet prejst certifikaciou, aby dostali licencie na vykonavanie liecebnej starostlivosti. Uz teraz existuju predpisy, ktore zohladnuju minimalne personalne a pristrojove vybavenie oddeleni, ktore su podmienkou, aby oddelenie dostalo licenciu na poskytovanie zdravotnickej starostlivosti. Tie oddelenia, ktore nebudu pozadovane normy splnat, budu mat problem s udelenim potrebnej licencie a bez jej udelenia nebudu moct zdravotnicku starostlivost vykonavat. Nasou povinnostou je dovtedy vsetku zastaralu techniku, ktoru momentalne mame, inovovat a pristroje, ktore zatial nemame, treba samozrejme doplnit. Pracujeme na tom. Uz vlani sme realizovali nakup novej techniky pre OAIM zo zdrojov nemocnice. V oddeleni sa snazime pracovat maximalne hospodarne, aby sme zabezpecili prostriedky na reprodukciu zastaralej techniky. Prostriedkov na vymenu zastaralej pristrojovej techniky v potrebnom rozsahu vsak v dohladnom case urcite nebude dost a iba nase sily samotne nam pri tom urcite nebudu stacit. Preto sa snazime realizovat tento proces aspon po castiach a velkou pomocou su pre nas prave sponzorske aktivity nadacii, ako je Nadacia COOP Jednota. System odvedenia dvoch percent z dane nadaciam je akousi vyzvou pre tych, ktori chcu dobrovolne prispiet k zlepseniu pristrojoveho vybavenia zdravotnickych zariadeni sluziacim vsetkym obcanom. Velmi nam to pomoze dostat sa do potrebnych standardov. Nemozem povedat, ze momentalne potrebnu pristrojovu techniku pre pacientov nemame a ze by nasa cinnost preto nebola dostatocne kvalitna, ale je napriklad dramaticky rozdiel, na akej posteli pacient lezi. Ide tu sucasne o zlepsenie komfortu pacienta a zlepsenie liecebneho vysledku. Niekedy je tazke predpovedat, ako dlho bude liecba ochorenia trvat, moze to byt pat, ale aj sedem dni. Kazdy prostriedok, ktory skvalitnuje liecebny proces, ma sucasne aj pozitivny vplyv na skratenie dlzky trvania ochorenia, dlzky pobytu v nemocnici, zlepsuje a zrychluje uzdravovanie, tym prinasa prospech pre pacienta a na druhej strane znizuje naklady pre oddelenie. Napriklad kvalitny dychaci pristroj, ktory umoznuje najmodernejsie liecebne postupy a nevyvolava mnozstvo neziaducich vedlajsich ucinkov, skracuje pobyt v nemocnici a uzdravovanie pacienta niekedy aj o tyzdne, ale na druhej strane je to financne narocna technika. Kolko takychto modernych liecebnych nastrojov oddelenie ma, natolko je schopne skvalitnit liecebny proces v prospech pacienta. To je teda urcite miesto pre vstup sponzorov do liecebneho procesu tak, ako Nadacia COOP Jednota vstupila do liecebneho procesu nasho oddelenia, do liecby konkretnych pacientov, za co jej vyjadrujeme v mene nasich pacientov vdaku!

(ng)

Foto: Stefan Vozar

Greci na Horehroni

V dnoch 23. - 26. aprila zavita do nasho regionu miesany spevacky zbor z primorskeho greckeho mesta Agria. Pojde o reciprocnu navstevu, pretoze Spevacky zbor mesta Brezna sa v maji 2003 v tomto meste zucastnil na VI. medzinarodnom festivale spevackych zborov.

Pre vzacnych hosti brezniansky spevokol pripravil pestry program ich pobytu. Nebude v nom chybat navsteva Horehronskeho muzea, jazda Ciernohronskou zeleznicou s prehliadkou lesnickeho skanzenu vo Vydrove, navstivia rekreacnu oblast Tale, biatlonovy areal v Osrbli, prejdu sa Breznom a Banskou Bystricou a caka ich aj spolocensky vecer.
Clenov kolektivu prijme primator Brezna Ing. Jaroslav Demian aj preto, ze medzi hostami by mal byt starosta Agrie Thomas Eustathiou, s ktorym bude rokovat o partnerskej spolupraci oboch miest.
Grecky spevacky zbor sa vecer 24. aprila predstavi v galaprograme 26. festivalu zboroveho spevu V. F. Bystreho v Banskej Bystrici a 25. aprila o 16. hodine v rimskokatolickom kostole v Brezne, kde bude v spolocnom chramovom koncerte ucinkovat so Spevackym zborom mesta Brezna.

(DaRa)

h0415g.jpg (13444 bytes) Nastal cas maturitnych pisomiek, ktore su poslednym krokom k tomu, aby si stvrtaci mohli sadnut k zelenemu stolu. Fotografia Stefana Vozara zachytava maturantov breznianskeho gymnazia.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT