27. APRIL  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Na svateho Floriana

Hasici si svojho patrona - svateho Floriana - pripomenu 4. maja. Pri tejto prilezitosti v nedelu 2. maja na namesti v Brezne pripravuju centralne oslavy tohto sviatku. Okrem vystavenej historickej i sucasnej techniky ti, ktori na rinok zavitaju, uvidia aj sutaze a ukazky cinnosti hasicov. Pocas tohto podujatia vyhodnotia sutaz ziakov zakladnych skol okresu v kresleni na temu Poziarna ochrana ocami deti. Chybat nebudu ani rozmanite sprievodne akcie.

(pz)

Detsky cin roka 2004

V tychto dnoch do zakladnych skol a osemrocnych gymnazii prisla vyzva, aby deti napisali o svojich dobrych skutkoch. Zacina totiz uz piaty rocnik Detskeho cinu roka, a tak deti opat mozu pisat o sebe, ale aj o tom, co dobre a zasluzne vykonali ich rovesnici. Uzavierka ankety je 30. juna, po tomto termine zasadne expertna skupina a vyberie ,,nominacie" v siestich kategoriach: Zachrana zivota, Pomoc v rodine, Pomoc rovesnikom, Pomoc ludom, Pomoc prirode a Dobry napad. Z uzsieho vyberu skolaci z celeho Slovenska v septembri vyberu dobre skutky, ktore sa im budu zdat najhodnotnejsie. Kazdy dobry skutok a hlas kazdeho porotcu predstavuje navyse jednu symbolicku korunu, ktoru spolocnost Whirlpool Slovakia venuje detom v nudzi .Skola, ktorej ziak ziska ocenenie v jednej z kategorii, ziska skolske potreby v hodnote 10 000 korun.

(sf)

Vitanie jari 2004

Deti zo Specialnej materskej skoly internatnej, Specialnej zakladnej skoly internatnej, Odborneho ucilista internatneho a Domova mladeze vo Valaskej v piatok 23. aprila v kinosale kulturneho domu vitali jar. Kulturny program s nazvom Vitanie jari pripravili za spoluprace svojich pedagogov, tamojsieho obecneho uradu, zakladnej a zakladnej umeleckej skoly.

(r)

Primatori a starostovia protestovali a snemovali

Nesuhlas s postupom vlady pri reforme verejnej spravy v utorok 20. aprila na bratislavskom Namesti Slobody pred budovou Uradu vlady vyjadrilo vyse tisic predstavitelov samospravy, medzi ktorymi bolo aj dvadsatjeden zastupcov Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria.

Ako nas informoval predseda tohto zdruzenia Mgr. Jaroslav Bercik, zamerom protestneho zhromazdenia, ktore vyhlasilo Zdruzenie miest a obci Slovenska, bolo poukazat na problemy spojene s priebehom reformy verejnej spravy na Slovensku. Ucastnici protestu, na ktorom vystupil aj predseda ZMOSu Michal Sykora, upozornili na nerespektovanie ustavnych principov a prav samospravy, ci prijimanie rozhodnuti, ktore zhorsuju jej postavenie. Zastupcovia miest a obci protestovali aj proti navrhovanej podobe fiskalnej decentralizacie, ktora podla ZMOSu nenaplna povodne predpoklady a slubovane zamery zasadnej kvalitativnej zmeny v oblasti financovania miest a obci.
Vsetky tieto problemy rezonovali aj nasledujuce dva dni na XIV. sneme ZMOSu, ktoreho delegati nesuhlasnymi vykrikmi a piskotom privitali ministrov i vystupenie premiera. Mgr. Jaroslav Bercik zavery snemu zhrnul slovami:
,,ZMOS nie je proti reformam, nesuhlasi vsak so sposobom ich realizacie. Strnasty snem sa konal pod heslom Chceme skutocnu a spravodlivu reformu, nie zmeny na ukor miest a obci. V tomto duchu sa niesla aj atmosfera nasho snemu, kde bolo poukazane na velke nedostatky pri uskutocnovani reformy verejnej spravy. Postup decentralizacie verejnej spravy nebol ministerstvom vnutra a vecne prislusnymi ministerstvami dostatocne koordinovany a bol dany na rozhodovanie miestnej statnej sprave. ZMOS v procese aktivne podporoval pripravu reformy verejnej spravy, v ramci toho boli realizovane viacere konferencie, seminare, pracovne rokovania so splnomocnencom vlady pre reformu verejnej spravy a vecne prislusnymi ministerstvami. ZMOS uz v ramci tejto etapy pripravy pozadoval vykonat audit navrhovanych kompetencii, t. j. s akymi materialnymi, personalnymi a financnymi prostriedkami tieto kompetencie vykonavala statna sprava a ktore treba presunut na obce. Pozadoval vydanie metodickych pokynov na realizaciu presunu kompetencii. Samotna realizacia prechodu posobnosti podla zakona c. 416/2001 Z. z. o prechode niektorych posobnosti z organov miestnej statnej spravy na obce a vyssie samospravne kraje potvrdila, ze navrhy ZMOSu boli opodstatnene a ich prijatim by sa zamedzilo vzniku viacerych sucasnych problemov.
Realizaciou druhej etapy fiskalnej decentralizacie sa ma zavrsit reforma verejnej spravy, ktora sa zacala schvalenim koncepcie decentralizacie a modernizacie verejnej spravy. Po ukonceni procesu decentralizacie kompetencii z organov statnej spravy na uzemnu samospravu sa ma ukoncit aj proces decentralizacie financii ako nedelitelnej sucasti reformy verejnej spravy. ZMOS vita zacatie druhej etapy fiskalnej decentralizacie, pretoze jej dalsie odkladanie by ohrozilo nielen ekonomicku situaciu obci a vykon kompetencii, ale aj dalsie pokracovanie reformnych procesov na Slovensku. Od predlozenych navrhov zakonov o rozpoctovych pravidlach verejnej spravy a rozpoctovych pravidlach uzemnej samospravy, zakona o rozpoctovom urceni dane z prijmov a zakona o miestnych daniach obce ocakavaju, ze prinesu zasadnu zmenu vztahov medzi statnym rozpoctom a rozpoctami obci a vytvoria podmienky na dalsie posilnenie vlastnych danovych prijmov obci, danovych pravomoci obci, na spravodlive financovanie preneseneho vykonu statnej spravy a originalnych kompetencii obci, stabilizovanie ich ekonomickych podmienok na dlhsie casove obdobie, zvysia transparentnost vo vztahu vlady k obciam a vytvoria ucinne nastroje na uplatnovanie prav obci voci ustrednej sprave pri zabezpecovani preneseneho vykonu statnej spravy.
V sucasnej kritickej situacii vo financovani kompetencii ZMOS povazuje za znepokojujuce vyjadrenia predstavitelov ministerstva financii, ktore spochybnuju zacatie fiskalnej decentralizacie od 1. januara 2005, ak nebude podporene ,,jedine" objektivne a spravodlive vychodisko fiskalnej decentralizacie, ktorym je statny rozpocet na rok 2004. ZMOS bude hladat vsetky dostupne moznosti, aby sa spravodliva fiskalna decentralizacia, ktora vytvori podmienky na dalsi rozvoj obci a miest, zacala najneskor od 1. januara 2005. ZMOS vsak upozornuje, ze chybne nastaveny proces fiskalnej decentralizacie moze v buducnosti narusit nielen fungovanie obci, ale aj riadenie a vykon celej verejnej spravy.
ZMOS konstatuje, ze navrhy zakonov su predlozene v sulade s principmi fiskalnej decentralizacie, ich obsah vsak nenaplna predstavy obci, pretoze dostatocne nerespektuje ich prava, principy stabilizacie, transparentnosti, objektivnosti, spravodlivosti a neriesi nerovnopravne postavenie obci voci statnej sprave pri zabezpecovani vykonavania kompetencii."

(r)


JARNA SLAVNOST SVATEHO JURAJA

fotoobjektivom Ivety Kardhordovej a Petra Bercika

h0417c.jpg (22783 bytes)

 

Posledna aprilova nedela v Lopeji patrila jubilejnemu 5. rocniku Jarnej slavnosti svateho Juraja. Po slavnostnej svatej omsi v kostole sv. Juraja nasledoval tradicne pestry alegoricky sprievod na cele so ,,svatym Jurajom" na koni. Pocasie bolo skoro ako na objednavku krasne, slnecne, a tak desiatky, ba stovky navstevnikov si nenechali ujst tuto prekrasnu slavnost. Po otvoreni polnohospodarskeho roka a letnej turistickej sezony prisiel na rad bohaty kulturny program, v ktorom vystupili folklorne subory Klasok z Podbrezovej, Brezinky z Polomky, Bystrina z B. Bystrice, skupina historickeho sermu Berezun z Brezna, zdruzenie priatelov historickych umeni Diadem z Martina. Hlavnymi organizatormi tohtorocnej slavnosti.boli obec Podbrezova a Farsky urad Lopej, spolu s nimi k prijemnej atmosfere prispeli aj dalsi spoluorganizatori, sponzori, ucinkujuci a vsetci jej ucastnici.

(KuPr)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT