27. APRIL  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Lubo Rosik rozospieval divakov v Dolnej Lehote

h0417h.jpg (12475 bytes)h0417b.jpg (13199 bytes)V sobotu vecer 24. aprila sa v Dolnej Lehote uskutocnil druhy rocnik Posedenia pri heligonke. Podujatie, ktore naplnilo salu tamojsieho kulturneho domu, na vybornu zorganizoval hrac na tomto nastroji a tiez aj ucinkujuci Peter Giertli - Srnciak spolu s kamaratmi.
V takmer rodinnej atmosfere ucinkovalo dvadsatjeden interpretov. Uvod patril Janovi Weissovi a Petrovi Bercikovi a ich hre na ustnych harmonikach, ktore boli predchodcami gombikovych harmonik. Potom sa predstavili traja domaci muzikanti, nasledovali hraci z Cierneho Balogu, Kokavy nad Rimavicou, Korytarok, Dolnej Strehovej, Valaskej a z Brezna.
V titulku spomenuty Lubo Rosik doniesol do varu pocetne obecenstvo svojou perfektnou hrou a spevom. Dobre sa zabaval aj starosta Dolnej Lehoty Stefan Bella. Prijemnym spestrenim programu bolo vystupenie spevacky, patrocnej dcery Richarda Datka z Valaskej, ktory ju sprevadzal na heligonke. Spevom divakom velmi zaimponoval aj maly vnucik Jozefa Pancika z Cierneho Balogu sprevadzany svojim starym otcom.
Na zaver tejto vydarenej akcie starosta obce podakoval organizatorom, ucinkujucim aj divakom za prijemnu pohodu a vyjadril presvedcenie, ze sa o rok stretnu zas.

(pb)Foto: Peter Bercik

Pocas majstrovstiev sveta v ladovom hokeji

Ernest Svrcek vystavuje v Malostranskej besede

Dvadsiateho stvrteho aprila zacali v Prahe Majstrovstva sveta v ladovom hokeji. Atmosferu tohto sampionatu od utorka 4. maja v galerii Malostranskej besedy na Malostranskom namesti vhodne doplni vystava znameho breznianskeho kolazistu Ernesta Svrcka, ktoreho sme pri tejto prilezitosti poziadali o rozhovor:

o Ako a kde sa zrodil napad usporiadat vystavu vasich kolazi v Prahe?

h0417a.jpg (6524 bytes)- Pred dvoma rokmi ma oslovil Josef Kucera, viceprezident Ceskej unie karikaturistov a zakladatel Malostranskej besedy vo veci vydania knihy Mistri karikatury, ktora, zial, doteraz nevysla. Vtedy mi napisal: ,,V Prahe budu o nejaky cas majstrovstva sveta v hokeji a ja ti k nim urobim vystavu." Zacal som preto naplno fungovat. Chcel som totiz urobit nieco, cim nielen jeho, ale vsetkych zainteresovanych do tohto projektu, posadim doslova na zadok. Pripravil som okolo stostyridsat obrazkov cisto len na temu ladovy hokej. Este som nepocul o tom, ze by niekde niekedy bol jeden autor na jeden druh sportu usporiadal samostatnu vystavu. Moja prezentacia bude vylucne o hokeji, ale nebudu ju tvorit iba hokejisti. Najdu sa v nej v ulohe ,,komplicov" so spickovymi hracmi aj ludia z ulice, sportovci z inych odvetvi i nejake zname osobnosti z civilnych sfer. Myslim si, ze vystava moze byt zaujimava. Dva roky som tvrdo pracoval, ale je v nej zuroceny moj kumst viac ako dvoch desatroci. Gro vsetkeho som v podstate uz mal, tie posledne dva roky som svoju predstavu len doladoval.

o V Malostranskej besede kazdy prvy utorok toho ktoreho mesiaca uz tridsatdva rokov otvaraju novu vystavu. Je to jedina galeria svojho druhu na svete s takouto dlhou tradiciou. Prave v nej ste mali svoju prvu debutujucu vystavu a po viac ako devatnastich rokoch sa tam vase prace opat objavia. Ake su vase pocity?

- Je ironiou mojho osudu, ze ma ako vytvarnika objavil v Brezne prazsky galerista Josef Kucera, ktory moje kolaze videl na dvojstrane silvestrovskeho cisla Stadionu v roku 1981 a na zaklade toho v Malostranskej besede usporiadal moju prvu vystavu. Jej nezabudnutelna vernisaz bola 4. februara 1985 ... Ked som sa potom stretol s velkym clovekom a fenomenalnym znalcom nielen cesko-slovenskej, ale svetovej karikatury Kornelom Földvarim, povedal mi, ze som bol iba piatym Slovakom, ktory mal tu cest samostatne sa prezentovat svojim dielom v tejto prestiznej galerii. Pamatam sa, ze som sa vtedy predstavil devatdesiatimi piatimi obrazkami. Teraz som ich pripravil stostyridsat, takze bude z coho robit finalny vyber. Bude to uz moje tretie vystupenie v Prahe, okrem spominanej Malostranskej besedy v roku 1985, som v roku 2000 vystavoval aj v tamojsom Slovenskom institute. Celkove to bude moja sestdesiata siesta samostatna vystava, osemnasta v zahranici.

o Nesustredili ste sa vsak len na vystavu v ,,stovezatej", kde vsade ste sa v ostatnom case prezentovali?

- Snazim sa byt stale aktivny. V decembri minuleho roka som spolu s Palom Kubisom, ktoreho nemusim breznianskej verejnosti osobitne predstavovat, uspesne vystavoval v Plzni. Dvadsiateho osmeho marca som mal vernisaz svojej expozicie v Dome kultury Ludovita Stura v Modre pri velkej medzinarodnej vystave vin. Posledny marcovy den sme s pocetnymi organizatormi, hlavne vsak Sarisskou galeriou Presov a Pivovarom Velky Saris, otvarali v bratislavskej galerii Miro retrospektivny pohlad na doterajsich desat rocnikov Zlateho sudka (vzdy jedina tema: pivo), ktory je uz v kalendari karikaturistickych sutazi svetovym pojmom. Len tak mimochodom, tento rok ho obsadilo 203 autorov z 28 krajin so 623 pracami. Ja som v nom v roku 1995 ziskal Cestne uznanie, v roku 2000 dokonca Grand prix a moje nielen ocenene prace, ale zhruba desat dalsich obrazkov, su uz majetkom chyrnej Pivnej galerie v Presove. Podla predbeznych dohovorov s Ivanom Duhanom by som mal mat v dohladnom case v kaviarni restauracie U draka svoju stalu galeriu. Najnovsie sa chystam obsadit nejake sutaze doma i v zahranici, priebezne sa pripravujem na dalsie vystavy a starostlivo si ,,drzim" svoju rubriku Usmevne ucinky cinky v popularnom sportovom magazine Muscle-Fitness. Najnovsie rozbieham ponuknutu spolupracu s novovzniknutym humoristickym mesacnikom Parohac (prave v tychto dnoch vyslo jeho prve cislo) ... Moja cinnost, ako vidite, je viac ako svizne sa krutiaci kolotoc, z ktoreho sa neda, a vlastne uz ani nechcem, vyskocit.

(ng)

Slavik Slovenska druhykrat v Bacuchu

Takmer presne po roku v stredu 21. aprila sa v Kulturnom dome v Bacuchu uskutocnil 14. rocnik sutaze Slavik Slovenska v interpretacii ludovych piesni ziakov zakladnych a zakladnych umeleckych skol okresu Brezno. Vlanajsie zelanie sa teda splnilo a sutaziaci sa znova stretli uz druhykrat v Bacuchu.

Organizatormi sutaze po zruseni odboru skolstva v tomto roku boli Centrum volneho casu v Brezne a obec Bacuch. Problemy sa vyskytli so zabezpecovanim spevnickov zo strany skol i s neskorym oznamenim terminu krajskeho kola sutaze, cim mali ziaci v okresnom kole menej casu na pripravu. To bol mozno aj dovod, preco sa v tomto roku do sutaze zapojilo len desat zakladnych skol a jedna ZUS-ka z Helpy, dovedna dvadsatpat sutaziacich. Aj napriek tymto problemom organizacnemu vyboru sa podarilo pripravit sutaz na dobrej urovni, v niektorych castiach plynulejsie nez pred rokom. Kulturny dom bol vkusne vyzdobeny vytvarnymi pracami ziakov Zakladnej umeleckej skoly z Polomky pod vedenim vytvarnicky Eriky Sandorovej, pekna bola aj vyzdoba z prac ziakov Zakladnej a Materskej skoly v Bacuchu.
Po uvodnom vystupeni malych skolkarok Anetky Nemcokovej a Dianky Bevelaquovej, ktore v peknom bacusskom kroji zaspievali dve detske piesne, sa slova ujala moderatorka - deviatacka Katka Piliarova. Riaditelka sutaze Mgr. Maria Cesnakova vsetkych po roku privitala, zazelala uspechy v speve a divakom pekny umelecky zazitok. Po niekolkych organizacnych informaciach riaditelky CVC Mgr. Petry Dzurmanovej nic nebranilo tomu, aby sutaz zacala.
Porota v zlozeni - predseda PhDr. Jozef Baran a clenovia PaedDr. Stefania Jancova a Jozef Libic - musela byt velmi pozorna a vsimava. V prvej kategorii (1. - 3. rocnik) vystupilo strnast ucinkujucich, kazdy z nich sa predstavil dvoma piesnami so sprievodom alebo bez neho, v druhej (4. - 6. rocnik) bolo desat sutaziacich. Porota mala co robit, aby zachytila drobne rozdielnosti v ich speve. Hodnotenie nebolo jednoduche, nakoniec rozhodla takto: 1. kategoria: 1. Dajana Margetova (ZS Sumiac), 2. Anna Svantnerova (ZS Pionierska 4 Brezno), 3. Martina Sycova (ZS Pohorela), 4. Martin Lapin (ZS Sumiac) a Zuzana Babicova (ZS K. Raposa Brezno); 2. kategoria: 1. Andrea Kanosova (ZUS Helpa), 2. Dominika Simanova (ZS Helpa), 3. Darina Polakova (ZS Pohorela), 4. Simon Dekret (ZS Pohronska Polhora).
Obednajsiu prestavku vyplnila skupina Jasterka z Helpy. Po vyhodnoteni, odovzdani diplomov a cien vitazom i ucastnickeho listu a maleho darceka kazdemu ucinkujucemu predseda poroty vyzdvihol potrebu budovania kladneho vztahu deti k spevu. Riaditelka CVC zablahozelala vitazom, ktori postupuju do krajskeho kola, a potom si vsetci spolu zaspievali. Pekne dopoludnie plne spevu ukoncila riaditelka sutaze podakovanim vsetkym, ktori sa akymkolvek sposobom podielali na uspesnom priebehu 14. rocnika Slavika Slovenska.

(mc)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT