1. JUN  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Pozvanie na kresleny humor

Po osemrocnej odmlke sa iniciatorom a niekolkym nadsencom podarilo obnovit sutaz kresleneho humoru a satiry o Bomburovu sablu v Brezne. Do uzavierky deviateho rocnika tejto dnes uz medzinarodnej sutaze prislo dovedna 141 prac od 28 autorov. V kategorii do 15 rokov najviac kresieb zaslali ziaci zo Zakladnej skoly na Pionierskej ulici c. 4 v Brezne. Najmladsim sutaziacim v tejto kategorii je 6-rocny Matko Gonda z Brezna. Vo stvrtok 27. maja vsetky prace zhodnotila odborna porota. Ucastnici i navstevnici sa stretnu v breznianskej synagoge na vernisazi najuspesnejsich prac spojenej so slavnostnym vyhodnotenim sutaze o Bomburovu sablu v sobotu 5. juna o 11. hodine v ramci podujati Dni mesta. Sutaz kresleneho humoru a satiry po niekolkych rokoch zorganizovali mesto Brezno, mestske kulturne stredisko v spolupraci s regionalnymi novinami Horehronie, ktori priaznivcov tohto zanru na vernisaz vystavy srdecne pozyvaju.

(DaRa)

Kovacikovci sa opat stretnu

Nositelia priezviska Kovacik sa stretnu aj v tomto roku. Stvrte stretnutie rodu Kovacikovcov sa tentoraz uskutocni v sobotu 26. juna v jedalni Stredneho odborneho ucilista v Lucenci. Organizatori pripravili pre ucastnikov bohaty program. Prijme ich primator Lucenca, pozru si historicku cast mesta - zlatu ulicku, kalvinsky kostol - muzeum, sportovu halu, vystavisko, zavitaju do vyrobne obkladaciek. Caka ich aj bohaty spolocensky program, v ramci ktoreho pokrstia knihu Ing. Milana Kovacika Kronika stretnuti rodu Kovacikovcov. Nakoniec si posedia pri ludovej hudbe. Ucastnicky poplatok je 350 korun na osobu (deti do 15 rokov 200 korun). V cene su zahrnute vsetky vydavky spojene so stretnutim, vratane stravneho (desiata, obed, vecera). Kovacikovci z Cierneho Balogu a z Brezna pojdu na stretnutie autobusom, predpokladany odchod z Dobroce je o 9. hodine s obchadzkou cez Brezno. Cena za dopravu je 150 korun na osobu. Balocania sa mozu prihlasit u Ruda Kovacika (Dobroc 952, c. t. 6191803), Breznania u Ing. MIlana Kovacika (CSA 22, c. t. 6112098) do 15. juna, pripadne priamo zaslanim ucastnickeho poplatku na adresu Ing. Dusan Kovacik, Pincina 116, 984 01 Lucenec (c. t. 047/4394160 - byt, 047/4401111 - praca).

(rk)

Bystrianske leto & MDD

Hry, sutazenie deti, ukazky poziarnej techniky, detska diskoteka, country veselica, skupina Belasi & D. J. Bobo, Ivan Vojtek. Aj taketo bolo popoludnie ostatnej majovej soboty v Bystrej. Na luke za hotelom Bystra o zabavu detom i dospelym sa postarali sponzori i obec na podujati Bystrianske leto 2004, ktore spojili s oslavami Medzinarodneho dna deti.

(al)


Obrazy srdca

Pod Zvolenskym zamkom od 25. do 28. maja po stvrtykrat zorganizovali Medzinarodny detsky folklorny festival. Hostitelom suborov z Finska, Madarska, Polska, Bulharska bol detsky folklorny subor zelezniciarov Zornicka zo Zvolena. Ich hlavna scena je v Dome kultury ZSR a prave tam v utorok festival zacal. Jednym z prvych podujati tohto rocnika bola vernisaz vystavy fotografii Petra Bercika z Brezna, o ktorej nam riaditel Podpolianskeho osvetoveho strediska vo Zvolene PhDr. Igor Danihel povedal:
,,Pohlady na milovane Horehronie, pracu ludi hor a pastvin, dynamika zivota i odpocinok starcov po dalsom prezitom dni ... To su zasvatene sondy Petra Bercika do tajomstiev tohto kraja. Radost zo zivota ziari z fotografii priblizujucich festivaly tradicnej kultury. Mladostou vonajuce obrazy spevakov, muzikantov, tanecnikov nielen na scene, ale aj v zakulisi pri vzacnych chvilach vzajomnych stretnuti spriaznenych dusi. Aj v tom je majstrovstvo Petra Bercika, znalca a obdivovatela svojho prostredia, svojho kraja, svojho milovaneho Slovenska ... Nemozno pochybovat o tom, ze su to Obrazy srdca Petra Bercika. Prehliadku fotografii uviedli tanecnice a hudobnici suboru K&K z finskeho mesta Lapeenranta, viceprimator Zvolena Ing. Vladimir Sedo podakoval P. Bercikovi za kolekciu fotografii. Stala sa ozdobou mladeho festivalu, ktory ma ambicie zaradit sa do rodiny tradicnych podujati na Slovensku. A tie skoro bez vynimky cas od casu vystavuju a pysia sa fotografiami P. Bercika.

(r)


 

Prve medzinarodne stretnutie spevackych zborov v Ciechanowe

h0422h.jpg (5983 bytes)Ako sme vas uz informovali, v dnoch 20. - 23. maja sa v druzobnom meste Brezna, v polskom Ciechanowe, uskutocnilo prve medzinarodne stretnutie spevackych zborov partnerskych miest (Meudon, Brezno, Ciechanow). Na toto podujatie primator Ciechanowa pozval svojho kolegu primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana. Na navsteve sa zucastnila aj veduca kancelarie primatora Mgr. Dana Kmetova a poslanec mestskeho zastupitelstva Milan Palovcik.
Stretnutie zborov roznych statov symbolizuje spojenie partnerskych miest, preto primator Brezna vyuzil tuto prilezitost a mestu Ciechanow odovzdal pamatnu plaketu, ktora bude pripominat rozsirenie Europskej unie o mesto Brezno.
,,Neda sa slovami opisat zazitok, kedy vsetky zbory naraz zaspievali Odu na radost (europsku hymnu) v troch roznych jazykoch a na zaver v nemeckej verzii. Treba to jednoducho zazit. Nas spevacky zbor pod dirigentskou taktovkou doc. PaedDr. Milana Pazurika, CSc., a PaedDr. Zuzany Giertlovej predviedol vybornu pripravenost a sulad nasho zboru," povedala nam po navrate Mgr. Dana Kmetova.
Ako hodnoti ucinkovanie Spevackeho zboru mesta Brezna jeho organizacny veduci Daniel Rakyta? ,,V ramci tohto stretnutia sa uskutocnili dva koncerty - vo farskom kostole sv. Jozefa (program v priamom prenose vysielalo i Katolicke radio Ciechanow) a galaprogram v koncertnej sale Centra kultury a umenia. Ozivenim galakoncertu bolo vystupenie solovych spevakov z Rima. Na zaver vsetky zbory zaspievali spolocne skladbu Giuseppe Verdiho Nabucco a Beethovenovu Odu na radost. Obidve vystupenia nasho spevackeho zboru mali mimoriadny posluchacsky ohlas a niektore skladby musel opakovat i pridavat dalsie. Aj na zaklade tohto uspesneho vykonu usporiadatelia pozvali nas kolektiv na toto podujatie v buducom roku. Pri ceste domov brezniansky spevokol navstivil Slovensky institut vo Varsave a s blokom slovenskych ludovych piesni sa predstavil v Palaci kultury, kde sa od 20. do 23. maja konal Medzinarodny knizny veltrh, ktory je najvacsim stretnutim vydavatelov v ramci strednej Europy."

(r)

Foto: Vladimir Jacos, MUDr. Juraj Zelnik


h0422e.jpg (20278 bytes)  

Sobotu plnu pohody, prekvapeni a zabavy pripravilo obcianske zdruzenie Jasienok v Zadnych Halnoch s Lesmi mesta Brezno, s. r. o. Uz po treti rok na Otvoreni leta plati: Kto nepride, bude banovat! Teraz to platilo dvojnasobne, pretoze podobnych podujati bolo cez vikend viac.
Pred Motorstopom, ale aj v jeho areali cakalo mnozstvo roznych prekvapeni a zabavy hlavne pre deti, kvoli ktorym tuto akciu organizuju. Ale aj dospeli sa mohli popasovat medzi sebou v roznych sutaziach. Velkym lakadlom bol horsky bicykel ako cena pre vitaza v sutazi deti s rodicmi, ktory vyhrala rodina Nepsinskych. O dobru zabavu sa postarala i country skupina Vodopad.
Pozvanie do Zadnych Halach prijali aj primator mesta, jeho zastupkyna a prednosta mestskeho uradu.

Foto: Peter Bercik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT