1. JUN  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Manazment na strane dopytu - dodavatel tepla ako partner v sluzbach
Perspektiva konania operatora v tepelnej energetike

Ing. Juraj Mydliar, riaditel DALKIA Brezno

Kandidat na volby do EP

Sektor tepelnej energetiky v meste zahrna zabezpecenie tepla pre odberatelov v hromadnej bytovej zastavbe a v budovach spravovanych statnou spravou a samospravou. Je typickym segmentom energetiky s privlastkom komunalna. Vo vsetkych mestskych aglomeraciach a v rozhodujucom pocte vyznamnych obci ma tepelna energetika k dispozicii firmy operatorov, ktore su cinne vo verejnej (komunalnej) tepelnej energetike a zabezpecuju teplo ako zivotnu potrebu pre asi polovicu obyvatelstva republiky. Tvoria tym jednu z najvyznamnejsich oblasti uspokojovania potrieb obyvatelstva v slovenskej ekonomike. Rovnako ako na celom uzemi Slovenska je to aj v meste Brezno.

Struktura a rozsah riadenia tepelnej energetiky

Jednym z najcharakteristickejsich znakov historicky vytvorenej struktury slovenskej tepelnej energetiky je spojenie sukromneho a verejneho kapitalu, pricom velka cast kapitalu pripada miestnym spolocnostiam.
Tepelnu energetiku charakterizuje, z pohladu vyroby, prenosu a rozvodu tepla ako aj z hladiska vlastnictva a dalsich hospodarskych, organizacnych a funkcnych znakov, pluralisticka struktura. V Brezne ide o firmu prevadzkovanu nadnarodnou energetickou spolocnostou, ktora operuje vo viacerych krajinach Europy, s jasnou zmluvnou vazbou na mesto.

Tradicia a rastuca dolezitost manazmentu na strane dopytu v tepelnej energetike

Manazment na strane dopytu DSM ma v tepelnej energetike malu tradiciu, hoci motivy na opatrenia tohto manazmentu sa v priebehu ostatneho casu vyznamne motivacne menia.
V zaciatkoch centralne pripravovaneho tepla v mestach a obciach bolo cielom extenzivne rozvijat teplofikacne sustavy a zvysovat spotrebu tepla. Uz aj doteraz vsak hralo dolezitu ulohu racionalne vyuzivanie tepla a to z dovodu, ze iba za tejto podmienky sa mohla aplikacia centralneho tepla presadit na trhu voci zabehanym sposobom pripravy tepla z tuhych alebo plynnych paliv, teda na baze spalovania fosilneho paliva. V europskom kontexte nastali vyznamne zmeny v zabezpeceni obyvatelstva teplom po prvom a druhom ropnom soku v sedemdesiatych rokoch minuleho storocia. Vtedajsia zivotna uroven vo vyspelych ekonomikach sposobila v dosledku tlaku zdola od koncovych odberatelov potrebu zabezpecit citatelnost zabezpecenia teplom (transparentne meranie dodaneho tepla - u pouzivatela bytu, vo verejnej institucii, v obchode, v kine a pod.) a jeho komfort (osadenie regulacnych prvkov s minimalnou potrebou obsluhy - termostaticke regulacne ventily ,,TRV"). Uvedeny tlak koncovych odberatelov bol v prostredi nedeformovanych cien tepla. Na Slovensku koncovi odberatelia ocakavali v prostredi deformovanych - dotovanych cien tepla vstup statu alebo spravcu svojho odberneho miesta do financovania transparentnosti a komfortu zabezpecenia teplom.
V dosledku diskusii o klimatickych rizikach nadobudalo setrenie energie stale vacsi vyznam. Verejnost a publikovane nazory odbornikov prejavovali stale viac nazor, ze vsetky snahy maju smerovat k tomu, aby sa sluzby pozadovane zakaznikom dali zabezpecit s mensim mnozstvom energie a lacnejsie. Spolocnosti zacali povazovat za svoj ciel podporovat zakaznikov v tejto snahe. Uz sa necitia byt iba vyrobcami a dodavatelmi energie, ale vo vzrastajucej miere sami seba povazuju za ,,partnera v sluzbach" svojim zakaznikom, obchodnym partnerom a uzemnym ci miestnym spravnym organom.
Koncepcia partnerskych sluzieb je zalozena na uvahe, ze zakaznik nechce energiu, ale energeticku sluzbu a tato sluzba nemoze byt poskytnuta iba spolocnostou samou, ale je vysledkom spoluprace medzi spolocnostou, obchodnym partnerom a zakaznikom samym.
Cielom dosiahnutelnym v realnom case je prechod od dodavky tepla spravcom k dodavke tepla koncovemu odberatelovi - obcanovi. Odburanie medziclanku v sprostredkovani energetickej sluzby je cestou zabezpecenia jej citatelnosti. Ide o paralelu s dodavkou elektriny a zemneho plynu. DSM umozni vhodne rozhodovanie o budovani novych zdrojov a zvysovani komfortu koncoveho odberatela. Najrozsirenejsim nastrojom DSM, ktory hodlame vyuzivat, su informacie a konzultacie.
Tieto koncepcie zasobovania sa tykaju najma optimalizacie dodavok tepla, s ohladom na poziadavky efektivneho vyuzitia energie, ochranu zivotneho prostredia a predchadzanie klimatickym zmenam (globalne oteplovanie). Doplnkovymi oblastami aktivity so vzrastajucim vyznamom su vykonavanie energetickych analyz (auditov), prieskum verejnych zariadeni, najma z hladiska ich vhodnosti pri vyuziti odpadoveho tepla, ako aj energeticky manazment verejnych zariadeni po aplikacii ziskanych skusenosti a tiez likvidacia odpadov. Nasej spolocnosti ide o to, aby peniaze danovych poplatnikov nevyletovali bez uzitku do povetria, aby sa energiou za verejne financie neplytvalo. Kedze miestne organy maju vo vseobecnosti nedostatok financnych prostriedkov, chceme, aby zahrnali nami poskytovane sluzby miestnym organom, sprostredkovanie financnej pomoci a schem financovania navrhnutych opatreni.

Firma DALKIA na ceste k partnerskym sluzbam

Poznatky a skusenosti, ktore sme ziskali v priebehu posobenia v tepelnej energetike, podavaju strucny obraz vyvijajuceho sa procesu. Ukazalo sa, ze sme pokrocili na svojej ceste k tomu, aby sme sa stali partnermi v sluzbach svojim zakaznikom, obchodnym partnerom a miestnym organom. Hodlame ponukat siroky sortiment sluzieb, pricom sa sustredime na racionalne vyuzivanie energie a zdrojov, ako aj na ochranu zivotneho prostredia a klimatickych podmienok.
Pokial ide o uvadzane aktivity DSM, zaujimame sa o opatrenia v cenovej a tarifnej politike a zariadeni na ovplyvnovanie uspokojovania potrieb obcanov technicky na jednej strane, na druhej strane su pre nas dominantne informacie a konzultacie o spravani sa odberatelov tepla. V poslednom case sa vsak najdolezitejsimi stavaju financne opatrenia.

Necakame na zasah dozoru ani vlastnika sustavy tepelnych zariadeni

Nie dozorne organy, ale nasa firma sama musi mat volnost v rozhodovani o vhodnych nastrojoch vyzadovanych na splnenie cielov hospodarstva energeticky ucinnejsieho a s mensou intenzitou produkcie CO 2 . Napriek tomu predostreta definicia cielov a postupy na ich dosiahnutie su ulohou, ktoru treba splnit v procese politickeho a spolocenskeho vyvoja nielen statu a vyssej samospravy, ale aj mesta a najma spravcovskych firiem a vsetkych odberatelov tepla.
Konecnym cielom je spokojnost koncoveho vyuzivatela nami poskytovanej komplexnej energetickej sluzby.

Autor clanku: Ing. Juraj Mydliar
- kandidat na volby do EP
- spolocnik MVE Brezno-Bujakovo (300 kw)
- energeticky poradca a auditor

 


Uspech Stredneho odborneho ucilista Brezno v Nitre

h0422b.jpg (11335 bytes)Kazdorocne sa ucilistia Slovenskej republiky maju moznost prezentovat na vystave Mlady tvorca. Tohto roku sa uz 12. rocnik vystavy konal v Nitre v dnoch 22. - 24. aprila.
Stredne odborne uciliste Brezno sa na sutazi pravidelne zucastnuje, a nielen pasivne - v ulohe divaka, ale vzdy so sutaznym vyrobkom alebo s ucebnou pomockou. Tento rok bol opat uspesny. Za vyrobok Turboduchadlo s prestavitelnymi rozvadzacimi lopatkami (na snimke) dostalo najvyssie ocenenie - 1. cenu za inovaciu a tvorivost.
Z ruk ministra hospodarstva P. Ruska ju prevzal riaditel ucilista Ing. J. Dudas. Najvacsiu zasluhu na oceneni ma majster odborneho vycviku O. Fillo. Dosiahnuty uspech zvysuje prestiz SOU Brezno v regione a je vybornym prostriedkom zviditelnovania skoly.
Zamestnanci skoly, ktori sa na vystave zucastnili, boli hrdi a poteseni, ze ,,ich" skola v ramci celoslovenskeho zastupenia ucilist dosiahla taky prenikavy uspech. Dokazom toho je aj dakovny list predsedu Banskobystrickeho samospravneho kraja M. Marcoka.

(ku)

 

Mladi adepti polovnictva sutazili

h0422c.jpg (16848 bytes)Okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu v Brezne v sobotu 22. maja usporiadala okresne kolo sutaze kruzkov mladych priatelov polovnictva. Pri chate Drotovne Hlohovec za Hroncom sutazilo devatnast ziakov v piatich kruzkoch v disciplinach: teoreticky test pozostavajuci z tridsiatich otazok, poznavanie rastlin, kynologia, polovnicke nazvoslovie, zoologia, strelectvo, azimut a odhad vzdialenosti, chod na choduloch.
Pri velmi dobrej pripravenosti vsetkych ziakov zvitazilo druzstvo pri polovnickom zdruzeni Dobroc Cierny Balog v zlozeni Dusan Sitarcik, Michal Svantner, Hubert Kristof pred druzstvami PZ Certovica Brezno, PZ Velka Vapenica Helpa, PZ Gajdoska Hronec a PZ Velka Dolina. V sutazi jednotlivcov si najlepsie pocinal Dusan Sitarcik, druhy skoncil Michal Svantner (PZ Dobroc) a treti Matus Cech (PZ Certovica). Najlepsi jednotlivci budu okresnu organizaciu reprezentovat na celoslovenskom kole, ktore usporiada prave Okresna organizacia SPZ Brezno v areali biatlonu v Osrbli v dnoch 11. - 13. juna.

Na fotografii Juraja Cibulu najmladsie druzstvo PZ Velka Dolina pri strelbe na sklapacie terce.                                    (jc)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT