1. JUN 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nafta a benzin su jedny z mala produktov, ktore uz nejaky cas slovensky spotrebitel nakupuje za europske ceny. V porovnani napriklad s Ceskom su pohonne latky na Slovensku drahsie. Pravidelne upravy v cenniku najvacsi slovensky predajca benzinu zdovodnuje pohybmi ceny ropy vo svete a aktualnym kurzovym listkom. Ceny benzinu v Europe podla odbornikov nahor pohana nedostatok zasob paliva na americkom trhu. Na breznianskom parkovisku s anketovym mikrofonom sme nahravali nazory vodicov na tuto temu:


S anketovym mikrofonom


o drahom benzine

Jozef Andrassy, robotnik, Praha:

- Ja za naftu platim len dvadsatpat korun, lebo uz styri roky zijem v Ceskej republike, na Slovensku mam rodinu a na ten tyzden, co sem pridem, mi zasoby vydrzia. Pokial viem na Slovensku stoji tridsatdva korun styridsat halierov, asi preto, ze proti tomu nebojujete.

Erika Kovacikova, samostatne zarobkovo cinna osoba, Banska Bystrica:

- Jasne, ze sa mi to nepaci, pretoze nam to velmi zasahuje do rodinneho rozpoctu. Jazdy, ktore su len pre rodinu, sa snazim obmedzovat, ale pri podnikani sa to jednoducho neda. Myslim si, ze ceny sa postupne dostanu na nizsiu uroven. Verim. Co ine nam ostava. Musime vydrzat.

Veronika Bubelinyova, nezamestnana, Brezno:

- Asi sa to tyka Europskej unie, ceny maju byt rovnake vsade. Bohuzial, cestovat musime a vyssie ceny nas nejako neovplyvnia. Neviem, ci sa to da obmedzit.

Miroslav Pavlik, dochodca, Bratislava:

- Nie je dobre, ze ceny benzinu zvysili, ale co sa da robit. Dufam, ze bude lacnejsi. Slovnaft proste zvysuje ceny akonahle sa zvysia ceny nafty na svetovych trhoch a ked sa znizuju, je to len o desat, dvadsat halierov. Obmedzit cestovanie autom, to sa neda. Stale jazdim podla potreby.

Ing. Jaroslav Mojzis, dochodca, Brezno:

- Toto zdrazenie je uz asi nad ramec toho, co si bezni ludia s obycajnymi prijmami mozu dovolit. Kazdy bude asi auto vyuzivat len na najnutnejsie cesty a nebude si moct dovolit nejaky luxus. Ziadne vylety, len nakup a dost. Z dochodku sa len tak da. Ja si myslim, ze pri tejto ekonomickej situacii ceny benzinu nepojdu dole, ale len hore. Stat hrabe peniaze, kde len moze.

Alexander Svab, invalidny dochodca, Sumiac:

- Ono vyssie ceny benzinu ovplyvnia cloveka, ked na to nema. No ale, kde treba, tam musi clovek ist. V sucasnosti sa uz bez auta neda. Ceny autobusovej, vlakovej dopravy su vysoke, takze clovek mnohokrat nema na vyber. Ked ide autom rodina, dvaja, traja, skor sa to oplati. Tazko povedat, ci ceny za benzin pojdu dolu. Ceny benzinu diktuju nakupne ceny v USA. Sucasny trend je, ze ceny na celom svete idu hore. Zatial este nie sme na tej najvyssej urovni, napriklad v Madarsku i v Rakusku je benzin drahsi.

(ng, sv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Regionalna sutaz v hre na husliach

Siesteho maja sa v Zakladnej umeleckej skole Brezno uskutocnil dalsi uspesny, v poradi uz 4. rocnik regionalnej sutaze v hre na husliach. Hostitelsku skolu velmi potesil velky zaujem o huslovu sutaz. Aj v tejto dobe, ktora vobec nepraje zakladnym umeleckym skolam, sa naslo vela sutazechtivych ziakov z blizsieho okolia, ale aj vzdialenejsich ZUS-iek. Napriek tomu, ze sutaz ma nazov “regionalna”, uz davno presiahla hranice regionu. Dobre meno sutaze sa dostalo aj do takych vzdialenych miest, ako Moldava nad Bodvou alebo Nova Bana ci Tatranska Lomnica. Okrem spomenutych miest prisli ziaci zo ZUS Helpa, Poprad, Ruzomberok, Banska Stiavnica, Revuca, Zvolen, Banska Bystrica, Sliac, Ziar nad Hronom. Uroven breznianskej sutaze v hre na husliach je vysoka, a je porovnatelna so sutazami takehoto druhu, ktore sa konaju v ramci celeho Slovenska. Zhodli sa na tom pedagogovia, korepetitori, ale aj odborna porota, zlozena z profesorov banskobystrickej umeleckej akademie, konzervatoria a ucitelov ZUS. Prave dve poroty mali tazku, ale dolezitu ulohu – vybrat z tolkych zucastnenych malych umelcov tych naj... Vitazi si odniesli nielen pekny darcek, ale aj spomienku na nove priatelstva. Brezniansku ZUS zastupovali siesti ziaci a dosiahli tieto ocenenia: v l. kategorii Marianna Riaposova 3. miesto, vo lV. kategorii Lenka Jancova 1. miesto, v Vl. kategorii Marius Sajgalik 2. miesto, diplomy za ucast ziskali Petronela Luptakova, Jan Krnac a Jakub Akuratny. Vsetkym ocenenym, ale aj zucastnenym ziakom blahozelame k ich vykonom a prajeme vela chuti do dalsieho hrania.

(ma)

 

Vdaka za prejavenu uctu

Nasa vdaka patri detom z Materskej skoly na Nalepkovej ulici v Brezne, tiez detom z Materskej skoly z Mazornikova. V mene obyvatelov DD a DSS LUNA patri nase podakovanie za ich navstevu a predvedeny program. Ku Dnu matiek prisli zablahozelat starkym k ich sviatku. Pri spomienke na vlastne deti, ktore casto na ne zabudaju, to bol krasny prejav ucty. Za to vam patri nasa vdaka. Na tvarach starkych sa zaleskli slzy dojatia. Nasa vdaka patri aj ucitelkam. Po programe sa detom podakoval pan Babic a pani Sidorova predniesla basen k tejto prilezitosti.
Kazda navsteva deti v domove vyvola radost a potesenie v dusi obyvatelov DD LUNA. Dlho v nas doznieva pocit stastia a pokoja, ze na nas nezabudaju.

Valeria Janostiakova

 

Den matiek

V nedelu 9. maja pri vstupe do vestibulu Kulturneho domu vo Valaskej cakalo na mamicky mile prekvapenie - vystavka kresieb tych najmensich doplnena milymi a uprimnymi versikmi vyznania lasky mamickam. To si ziaci materskej, zakladnej, zakladnej umeleckej a specialnej zakladnej skoly spomenuli na svoje mamy, mamky, mamulienky. So svojimi pedagogmi pripravili slavnostny program ku Dnu matiek ako dar vdaky kyticu uvitu z tych najkrajsich spevov, tancov a basni. Nezabudli ani na srdecne privitanie mamiciek, ktorym odovzdali farebne papierove kvetinky s venovanim. Vsetkym pritomnym mamam sa prihovoril starosta obce Ing. Emil Gröne. Na zaver slavnostneho programu vystupil detsky krestansky spevokol Lastovicka z Valaskej. Jeho clenovia obleceni do kostymov predstavujucich lastovicky boli velmi povabni a svojim repertoarom, predovsetkym zhudobnenymi Modlitbickami od Milana Rufusa ocarili publikum a dojali k slzam.

(rf)

 

Jarne upratovanie

h0422g.jpg (12343 bytes)Po zimnom obdobi je dobrym zvykom v kazdej domacnosti pustit sa do velkeho upratovania. Kedze domacnosti su uz v poriadku, zostala nam este jedna dolezita uloha, postarat sa aj o nas druhy domov - nasu skolu.
Kazdorocne sa Vybor rady rodicov podujme zorganizovat brigadu, na ktorej rodicia v spolupraci s vedenim skoly a pedagogickym kolektivom upravuju okolie Zakladnej skoly Pionierska 4. Nezakalali sme ani tento rok, a tak sme sa v sobotu 15. maja dobre naladeni o 8. hodine stretli v hojnom pocte (42 brigadnikov). Po pracovnom predpoludni sme boli s vysledkom nasej prace spokojni.
A co sme urobili? Natreli parapetne dosky, stierkovali a malovali, natierali stlpiky pri vchodoch, zalozili dlazbu na poskodenych miestach, vymenili ziarovky v telocvicniach, vybrusili a natreli dvere a okenne ramy na telocvicni, natreli stolicky v skole v prirode, ktora sa nachadza v areali skoly.
Patnasty maj 2004 nas opatovne presvedcil, ze rodicom nasich ziakov zalezi na prostredi, v akom vyrastaju ich deti. Na zaver nesmieme zabudnut podakovat sponzorom, pretoze aj oni prispeli k realizacii nasho spolocneho ciela.

Dakujeme!

(vedenie skoly)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT