15. JUN  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Bretonsko ponuka kontakty

Na pozvanie manzelov Nivetovcov z Francuzska, zakladatelov Bretonsko-slovenskej asociacie, navstivili v dnoch 11. - 13. juna primator Brezna Ing. Jaroslav Demian a clenka mestskej rady Mgr. Maria Sajgalikova Bretonsko. Na stretnutiach s predstavitelmi domacej regionalnej polnohospodarskej a priemyselnej komory prezentovali mesto, samospravny kraj a na zaklade uvedenych informacii prejavili Bretonci zaujem o spolupracu s nasimi podnikatelmi. Okrem navstevy troch obci na pobrezi Atlantickeho oceanu sa zucastnili na vecere, na ktorom vystupoval folklorny subor Stastne detstvo. Viac sa docitate v buducom cisle.

(ms)

Recyklacna linka v Slovenskej Lupci

V areali byvaleho podniku ZTS v Slovenskej Lupci vo stvrtok 10. juna za ucasti ministra zivotneho prostredia L. Miklosa spustili do skusobnej prevadzky recyklacnu linku nemeckej vyroby na velke a male domace elektrospotrebice. Do linky poputuje odpad zbaveny nebezpecnych komponentov - baterii, tonerov, halogenov, kondenzatorov ci ziariviek, ktore rucne demontuju a uskladnia v kontajneroch. Vysledkom separacie je roztriedena plastova, sklena a kovova drt. Technologicke zariadenie tohto druhu, ktore rocne spracuje az 14 tisic ton nebezpecneho odpadu, je prve vo vychodnej Europe. Recyklacny fond na vybudovanie linky poskytol 86 milionov korun, naklady na vybudovanie linky spolocnosti Elektro Recycling, ktora zamestna okolo 50 ludi, predstavovali 220 milionov korun.

(vo)

Ochrancovia vtactva nelenia

Uz osem akcii v tomto roku absolvovali clenovia Spolocnosti pre ochranu vtactva na Slovensku. V poslednu majovu nedelu na trase Brezno - Brezenska - Pod Horkou - Podkorenova - Kosikovo - Zubrik - Rohozna - Krticna - Kozlovo - Zadne Halny - Predne Halny - Brezno zistovali, kolko bocianciat sa vyliahlo a ci su zdrave. Zaevidovali pat kacerov divych, desat drozdov trskotavych, sest krkavcov ciernych, styroch trasochvostov bielych, osem stehlikov pestrych, desat kanarikov polnych, dvoch mysiakov hornych a par bociana bieleho s tromi asi stvortyzdnovymi mladatmi, v kuchynke pri rodinnom dome zaznamenali hniezdo lastovicky obycajnej. Nadabili na cierne skladky na Zubriku a letisku Krticna vo vode a v okoli. Prvu junovu sobotu, kedy bol Medzinarodny den zivotneho prostredia, vyuzili na kontrolu budok zavesenych v roku 2000. Zistili, ze scasti ich obsadili spevavci, tri treba opravit a pripevnit. Presli trasu Billa - Sibenicny vrsok - Lazna - Skalka - Rury - Dubravka - mesto. Na Sibenicnom vrsku nasli vsetky budky, ale nazbierali dve 110-litrove vrecia odpadkov.

(vk)


Opytali sme sa za vas

zastupcu nacelnika Mestskej policie v Brezne Ing. Jana Zeminu:

o V sobotu 5. juna sme sa vybrali na namestie pozriet si zaverecny program Dni mesta. Ked sme sa po desiatej vracali, na zemi pod stromami na krizovatke Svermovej a Krculovej ulice sme si vsimli leziaceho muza. Ked sme sa priblizili k nemu, pohol nohami. Povedali sme si, ze je opity, preto sme sa pobrali prec. Po prichode domov nam to nedalo a vytocili sme cislo mestskej policie. Hlas v telefone nam oznamil, ze to nepatri do ich kompetencie. Vraj mame vytocit rychlu zdravotnicku pomoc, cislo 155. Tam boli ochotnejsi, len nas poprosili, aby sme ich vyzreli von. Sanitka prisla hned. Muz nebol zraneny, len opity. Nechcel povedat svoje meno a odtackal sa prec. Lekar skonstatoval, ze to bola zalezitost mestskej policie. Kto mal teda pravdu?

- Ked niekde lezi na zemi obcan, moze byt opity, ale moze byt chory v nebezpecenstve zivota a smrti. Kazdy clovek je povinny poskytnut potrebnu pomoc, ak tak neurobi, moze byt stihany podla § 207 Trestneho zakona. V prvom rade treba zavolat sanitku, kde vyskoleny personal moze povedat, ci je obcan v nebezpecenstve zivota, alebo nie a hned na to zavolat mestsku policiu, ak je predpoklad, ze obcan je opity a bude mat agresivne spravanie. Ak najskor zavolate mestsku policiu k leziacej osobe a prislusnici mestskej policie zavolaju sanitku, je tu strateny (vzacny) cas a ak je obcan v nebezpecenstve zivota, moze byt neskoro.
Peniaze z poplatkov za alkohol a tabak budu obciam chybat
Od maja obce nemozu vyberat poplatky z predaja alkoholickych napojov a tabakovych vyrobkov, ktore Slovensko zrusilo pre vstup do Europskej unie. Pravny system EU totiz vylucuje uplatnovanie osobitnych lokalnych dani na alkoholicke napoje a tabakove vyrobky popri hlavnych nepriamych daniach vyberanych statom. Predajcom tym odpadla cast vydavkov, obciam sa znizili prijmy. Stat sa zaviazal, ze vypadok tychto zdrojov bude kompenzovat zvysenim prijmov priamo zo statneho rozpoctu a peniaze prerozdeli podla poctu obyvatelov obci. Ako na tuto zmenu reaguju starostovia obci, ktorym patria strediska cestovneho ruchu, kde chodi vela turistov?
Starosta Hornej Lehoty Vladimir Busniak hovori, ze zrusenie poplatku im dalo obrovsku ranu a rozbilo vsetky plany, ktore mali na zaciatku volebneho obdobia. Cast penazi chceli investovat do obnovy ciest a na skraslenie zivotneho prostredia na Krpacove a na Taloch. Vlani podla starostu obec na poplatkoch vybrala vyse miliona korun. ,,Teraz nam ostane doslova odvoz smeti a problemy s nimi. Ako vidim buducnost? Ako ked sa pozriete do tunela na Branisku, ked vypnu elektrinu," skonstatoval starosta.
Podla slov starostu Bystrej Mariana Albertyho v roku 2002 do rozpoctu z poplatkov za alkohol a tabak pribudlo 96 977 korun, vlani 137 443 korun, co prerozdelenim podla poctu obyvatelov obce nedosiahnu nikdy. ,,Je to nemyslitelne z toho dovodu, ze Bystra ma malo obyvatelov, ale je tu velky pohyb domacich a zahranicnych turistov, ktori tvorili prijem z predaja alkoholu a tabakovych vyrobkov," vysvetlil M. Alberty. Tohtorocnu stratu v porovnani s rokom 2003 odhaduje na 100 000 korun. Okrem toho podla neho obecny rozpocet od 1. januara zasiahne aj zrusenie tzv. rekreacnych poplatkov, co robi niekolko 100 000 korun.
Ako nas informoval starosta Dolnej Lehoty Stefan Bella, obecny urad mal v roku 2003 prijem z predaja alkoholu a tabaku asi 50 000 korun. Podotkol, ze po zruseni zakona o poplatkoch za alkohol a tabak, obec v roku 2004 pride asi o 55 000 korun.
,,Vstup nasej krajiny do Europskej unie priniesol mnohe zmeny, hlavne zosuladenie prava Slovenskej republiky s pravnymi normami Europskej unie. Pretoze poplatok z alkoholu a tabakovych vyrobkov nebol v sulade s platnymi normami, od 1. maja ho nevyberame. Z tohto hladiska prichadza nasa obec o znacny prijem, lebo mame stravovacie a restauracne zariadenia," povedal nam starosta Myta pod Dumbierom Michal Baranek. Stratu budu riesit v podielovych daniach, v com vidi problem, pretoze poplatky vyrubovali na zaklade konkretnych dokladov. ,,Ak sa to ma riesit v podielovych daniach, uz to bude rozptylene. Poplatky podnikajucich fyzickych a pravnickych osob musia zostat v obci, kde podnikaju. Ocakavam jasne stanovenie principov prerozdelenia dani pri fiskalnej decentralizacii verejnej spravy," dodal M. Baranek.

(r)

 

Rozhodli male rozdiely

V dnoch 11. - 13. juna Okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu (SPZ) Brezno zorganizovala jubilejny 30. rocnik celoslovenskeho kola sutaze kruzkov mladych priatelov polovnictva o Pohar prezidenta SPZ. V priestoroch biatlonoveho arealu v Osrbli sutazilo 84 jednotlivcov v 28 druzstvach okresnych organizacii SPZ, ktori boli najlepsi v okresnych kolach.
Za zvukov slavnostnych fanfar podujatie otvoril prezident SPZ Ing. Marian Lipka. Sutaz pozostavala z deviatich disciplin: testy z teorie, spoznavanie rastlin a krov, kynologia, stopy zveri, polovnicke nazvoslovie, zbrane, polovnicka zoologia, strelectvo, odhad vzdialenosti - urcenie azimutu, sportova disciplina - chodenie na choduloch. Vedomosti sutaziacich boli vzacne vyrovnane a o vitazoch rozhodli male bodove rozdiely zo strelby. Zvitazilo druzstvo OKO SPZ Pezinok (598,5 boda), pred Michalovcami (592,5) a Topolcanmi (582,5). Druzstvo OKO SPZ Brezno v zlozeni Dusan Sitarcik, Michal Svantner, Matus Cech pod vedenim Jana Tazkeho sa umiestnilo na 12. mieste s poctom bodov 549,5. V sutazi jednotlivcov zvitazil Michal Poliak z OKO SPZ Liptovsky Mikulas (208) pred Marcelom Olsom z Pezinka (207,5) a Alenou Novakovou z Topolcian (206). Medzi najlepsimi sa v priebehu celej sutaze pohyboval reprezentant okresu Brezno Dusan Sitarcik, ale po zavahani v poslednej discipline v strelbe klesol na 9. miesto s poctom bodov 198.
O hladky priebeh sutazi sa staral organizacny vybor a 20-clenny rozhodcovsky zbor OKO SPZ Brezno. V slavnostnom vyhodnoteni sutaze sa z ust hlavneho organizatora z ustredia Ing. Mariana Ciza dostalo vela pochvaly a podakovania za pripravu a uspesne zvladnutie podujatia okresnej organizacii SPZ Brezno, pracovnikom arealu biatlonu i sponzorovi z okresu.
Volny cas sutaziacim vyplnila beseda s ustrednym trenerom biatlonistiek Jurajom Sanitrom a reprezentantkou Annou Murinovou. Po sutazi nasledovala diskoteka a v nedelu dopoludnia jazda na vlaciku Ciernohronskej zeleznice i navsteva vydrovskeho skanzenu. Na strelnici v areali biatlonu si veduci kruzkov vyskusali svoje umenie v strelbe zo sportovej malokalibrovky.
Slovensky polovnicky zvaz pocas celeho roka rozvija vztah deti k prirode, vedie ich k jej ochranovaniu, vyvrcholenim tohto usilia bolo celoslovenske kolo v Osrbli. Predseda osvetovej komisie pri OKO SPZ Brezno Juraj Cibula vyjadril presvedcenie, ze uspesne podujatie sa prejavi aj v rozsireni clenov kruzkov mladych priatelov polovnictva.

(jc)

 Foto: Juraj Cibula

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT