15. JUN  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

,,Mala som stastie na ludi"

Nasa ,,stara znama" Lucia po skusenostiach au pair v Anglicku a v Nemecku vyskusala aj pracu animatorky. Ako sa k tejto zaujimavej cinnosti dostala a co vsetko zazila, o tom je jej dalsie rozpravanie.
Len co skoncila pobyt v Nemecku a jej nemcina sa zlepsila, zacala uvazovat nad tym, co bude dalej: ,,Ak sa vratim na Slovensko, nadobudnute znalosti jazyka vyuzijem asi len minimalne, a to som nechcela. Tak sa totiz stalo s mojou anglictinou, ktoru som doma aktivne nevyuzivala."
A tak este v Nemecku zacala s hladanim moznosti, ako ostat v zahranici a dalej uplatnovat a zlepsovat nemcinu. Ked sa zverila rodine a znamym, navrhli jej prihlasit sa v nejakej cestovnej kancelarii a pracovat pre nu v zahranici ako animatorka: ,,Co to preboha je? Pytam sa domacej, ktora mi to potom presne vysvetlila. Kedze cestovat, spoznavat svet, sportovat a vyuzit tym jazyk bolo prave to, po com som tuzila, rozhodla som sa prihlasit. Na konkurzy som sa velmi nemala ako pripravit, odborne znalosti neboli podmienkou. Zucastnila som sa na konkurzoch v dvoch velkych cestovnych kancelariach. Sama Slovacka medzi Nemcami som sa velmi blazene necitila a nedufala som, ze mam sancu. Skusenosti s touto pracou som ani z dovolenky nemala, v com boli ostatni vo vyhode."
Stastie vsak bolo na Luckinej strane. Presla obidvoma konkurzmi, a tak si mohla aj vyberat. A zmluva bola v rukave. Po skonceni pobytu v Nemecku sa tesila na dalsie krajiny, ktore mala sancu navstivit: ,,Pred zacinajucou letnou sezonou sme museli absolvovat desatdnovy seminar na Malorke, kde nas podrobne oboznamili s pracou animatora."
Teoria, kreativna skupinova praca, nacvicovanie vecerneho tanecneho programu, sportove aktivity boli naplnou kazdeho dna. Vyzbrojeni vedomostami a netrpezlivostou ukazat, co v nich je, sa po uspesnom skonceni seminara rozbehli do celeho sveta. Lucia dostala moznost spoznat zivot na Malorke, comu sa velmi tesila: ,,Na druhej strane som bola ako aj ostatni plna ocakavania, ako funguje animacia v praxi, aki budu nasi hostia, ci budeme dobry tim, ako prezijeme horuce dni a ci sa vobec hodime na tuto pracu." Mozno si pomyslite, ze praca animatora nie je narocna: cely den ste na plazi, hrate volejbal a vecer vymetate diskoteky: ,,Bolo by to fajn, keby vam na to ostal cas a energia. Sest dni v tyzdni ste obklopeni sportuchtivymi hostami, ktorych neunavi ani trojhodinovy volejbalovy zapas a vecer uz dychtivo cakaju na nasu tanecnu sou alebo kviz. Takze vecer padnete do postele, aj keby ste nechceli. Mojou oblubenou sportovou cinnostou bola vodna gymnastika (aqua fitness), beachvolejbal a strielanie z luku, co som v nasledujucich letnych sezonach doplnila aerobikom, specialnou posilnovacou gymnastikou a rychlou chodzou. Tym som mohla udrziavat aj vlastnu kondiciu v dobrom stave, co mi ostalo dodnes."
Praca v time sa ukazala ako velmi dolezita. Zodpovednost za urcite aktivity a oblasti prace musela byt rovnomerne rozdelena, co bolo ulohou veduceho timu. Otvorenost a priatelskost Lucii pomahali uzavriet krasne priatelstva, lahsie sa jej pracovalo a aj pripadne problemy lahsie riesili: ,,Postupne s pribudanim letnych dni si zvyknete na denny rytmus a dvanast az sttrnasthodinovy pracovny den vam uz neprekaza. Pracu si po case dokazete zorganizovat tak, ze ostane aj par minut na odpocinok. Jeden den volna v tyzdni je dobre vyuzit na spoznavanie krajiny a kultury. Malorka je nadherny ostrov nielen s mnozstvom preplnenych plazi na zapade ostrova, ale aj s malymi, este malo navstevovanymi zalivmi a oblastami. Tento ostrov ma tak fascinoval, ze som sa sem po dvoch rokoch znova vratila a prezila este jednu letnu sezonu. Leto 2001 - let Mnichov - Antalya. Turecka mentalita ma velmi neocarila, co sa vsak nedalo povedat o kulture, prirode a nadhernych plazach na tureckej riviere. Zazila som tu skutocne horucavy, ked jedinou sportovou aktivitou bolo vodne polo alebo vodna gymnastika. Najradsej by ste zo seba vsetko strhli, ale uz nebolo co. Bolo to niekedy na nevydrzanie. All inclusive klub ma svoje ozajstne vyhody - aj pre nas animatorov. Su to velke komplexy, kde su aj vacsie moznosti pre rozne sportove aktivity, velke divadelne podium, vlastna plaz s vodnymi sportmi. Radost pracovat."
Ubytovanie animatorov zavisi od hotela alebo klubu. Niekedy je to len mala izbicka, inokedy velky apartman, v ktorom je vlhko. Vacsinu casu vsak travia mimo izby. Animatori maju moznost, lepsie povedane povinnost, jest v spolocnej restauracii s hostami a prisadnut si tiez k stolu, kde sedia hostia.
Takto presli tri letne sezony, ktore Lucia prezila pri mori, kde pracovala v troch rozlicnych timoch: ,,Musim povedat, ze som mala stastie na ludi, s ktorymi som zila dennodenne sest letnych mesiacov. Dodnes udrzujeme krasne priatelstva. Po troch rokoch som vyskusala aj jednu zimnu sezonu ako veduca timu v Rakusku. Zimne sezony som naopak travila v zasnezenom prostredi rakuskych hor, kde som pracovala ako ucitelka lyzovania. Nadherne povolanie pre cloveka, ktory ma rad hory, sneh a lyzovanie. Boli to nadherne roky stravene v zahranici. Praca animatorky je mnohostranna, to znamena, ze musite byt otvoreni pre vsetko. Naucite sa pracovat s ludmi, zazijete aj neprijemnych hosti, ktori vyhladavaju len konflikty a su stale nespokojni. A mozno aj zistite, co vas vlastne bavi a co by ste chceli dalej v zivote dosiahnut. Aj ja som to zistila, a tak som sa dala na dalsie studium, tentokrat v Nemecku."
Ale to je uz dalsia kapitola v Luciinom zivote. O nej nabuduce.

(r)

 

Prazdniny sa blizia

Vidina letnych prazdnin je na dosah ruky, skolaci sa uz tesia na dva sladke mesiace oddychu od povinnosti v skole. Naskyta sa mnozstvo ponuk, ako tieto chvile prezit. S jednou z nich aj v tomto roku prichadza Vydra - vidiecka rozvojova aktivita z Cierneho Balogu, ktorej detske a mladeznicke tabory nam priblizila Mgr. Maria Srolova.
Vyberat si mozno z piatich atraktivnych taborov: Velky Maly princ (5. - 14. augusta, vek: 18 a viac), Maly princ (15. - 21. augusta, vek: 7 - 13 rokov), Prazdniny na Rokfortskej univerzite (22. - 28. augusta, vek: 7 - 14 rokov), Tajomna komnata (25. - 31. jula, vek: 8 - 14 rokov), Gandalfovo podivne dedicstvo (1. - 7. augusta, vek: 7 - 14 rokov). Kazdy z nich ma svoju vlastnu specifiku. Deti podobne ako Maly princ zaziju mnohe dobrodruzstva. Caka na nich vela novych priatelov, hry, zabava, vecery s gitarou a pesnickami. Prazdniny na Rokfortskej univerzite ukazu, ako travi prazdniny Harry Potter a jeho kamarati. Tajomna komnata moze byt aj nebezpecna, preto je vhodna len pre absolventov 1. rocnika. Gandalfovo podivne dedicstvo vyskusa schopnosti, odvahu, rozhodnost, riesenie tajomnych odkazov. Ucastnici taborov budu ubytovani vo vlastnych spacakoch v stanoch s podsadami.
Ak ste si z ponuky vybrali, zatelefonujte, napiste mail alebo list na adresu: Vydra - vidiecka rozvojova aktivita, Hlavna 56, 976 52 Cierny Balog, tel., fax 6191537, e-mail: vydra@isternet.sk, www.vydra.sk, kde ziskate blizsie informacie.

 

Text pod foto:

Po nedavnej vystave v prazskej Malostranskej besede pocas svetoveho sampionatu v hokeji kolaze Ernesta Svrcka mozeme obdivovat aj v Brezne. V restauracii U draka na Ulici B. Nemcovej spristupnili jeho malu stalu minigaleriu. Vystavka bude dlhodoba a postupne obnovovana.

Foto: Stefan Vozar

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT