15. JUN 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dni mesta Brezna 2004 pisali svoju historiu od 31. maja do 5. juna. Hoci uz pominuli, organizatori, ucinkujuci i divaci ich este maju v zivej pamati. Poniektorym podujatiam sice pocasie neprialo, ale to sa objednat jednoducho neda. V nasej ankete sme zistovali, akemu zaujmu obyvatelov mesta i jeho okolia sa Dni tesili.


S anketovym mikrofonom


o Dnoch mesta Brezna 2004

Vojtech Babic, dochodca, Valaska:

- Organizacia Dni mesta bola velmi dobra, program bol vyborne pripraveny. Sobotnajsi prihovor primatora z radnice bol realisticky, vystihol historiu Brezna, dokonca aj Horehronia. Obcanov to zaujalo, je spravne, ze sa zaujimaju o kraj a o mesto, v ktorom byvaju. Mali by sa viac pricinit, aby buducnost mesta bola este krajsia, aby sme rozvinuli toto nase mesto. Podla mna v programe bolo obsiahnute vsetko, pretoze tam bola sucasna kultura i kultura, ktora sa traduje z minulosti. Mohli si vybrat mladi aj starsi.

Filomena Orovcikova, dochodkyna, Brezno:

- Videli sme vystupenie dychovky, Spevackeho zboru mesta Brezna i Stastneho detstva. Bolo to velmi pekne. Zaujali nas, len keby pocasie bolo lepsie. Podla mna by ludia mali prejavovat vacsi zaujem o taketo podujatia. Ako krestania sme mali krasny zazitok aj pri sledovani prace rezbarov na betleheme.

Margita Zacharova, dochodkyna, Brezno:

- Bola som zaneprazdnena, len pri prechadzani mestom som si pozrela jarmok ludovych vyrobkov. Programy som pocula, pretoze byvame v blizkosti namestia. Ale manzel denne sledoval podujatia a tlmocil mi. Zaujal ho detsky folklorny subor Stastne detstvo i Spevacky zbor mesta Brezna pod vedenim Milana Pazurika, ktory sa krasne vypracoval. Betlehem je prekrasny, lutujem, ze som nemohla sledovat jeho tvorbu. Podla mna program bol skutocne perfektny, skonstatovali sme jedine, ze v nocnych hodinach by mohlo ubudnut decibelov.

Monika Psencikova, predavacka, Brezno:

- Pozreli sme si piatkovy popoludnajsi program Hudba je v nas. Chybali nam sutaze a hry pre deti, ved Dni mesta boli prave pocas MDD. Velmi sa mi pacilo pokracovanie prac rezbarov na vlani zhotovenom betleheme. Podla mna taketo podujatia by mohli byt v meste castejsie.

Janka Hirkova, studentka, Revuca:

- Dni mesta boli velmi prijemne, pacilo sa mi hlavne utorkove vystupenie malych deti, ktore boli perfektne. Zaujimava bola aj akcia miss a mister v mestskom dome kultury. Nadherny je betlehem, ukazalo sa, ze nasi ludia vedia robit s drevom. Cely program Dni bol fakt pestry a zaujimavy pre vsetky vekove kategorie, pre deti, mladez i pre starsich ludi.

Dana Debnarova, studentka, Brezno:

- Videla som vystupenia ziakov rozlicnych skol, vyrezavanie novych postav do betlehemu, jarmok na namesti. Vlani som bola na sutazi miss a mister, ale v tomto roku som to nestihla. Dni mesta boli dobre spropagovane, kazda vekova kategoria si mohla vybrat, ale vela som toho nevidela kvoli uceniu.

(ng, sv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Vzorna oddychova zona

V nasom tyzdenniku sa vacsinou zverejnuju kriticke pripomienky obcanov aj poslancov mestskeho zastupitelstva na nedostatky v praci Technickych sluzieb mesta Brezna s reakciou riaditela. Ja si vsak myslim, ze za danych financnych moznosti pridelovanych na rozsiahlu prevadzku TS, nase mesto nielen udrzuju, ale aj zveladuju.
Som dennodennym ucastnikom trasy od Baldovskeho mosta po most k zeleznicnej stanici, preto mi neujde ziadna zmena, ktora sa tu udeje. Zacnem jesennym obdobim, pocas ktoreho pracovnicky TS vyhrabavaju listie, zhromazduju odlomene konare a dalsi zabezpecuju odvoz. Pocas zimneho obdobia odhrnali cerstvo napadnuty sneh. Zima vsak prinasa aj velky problem v tom, ze na plochu byvaleho dopravneho ihriska dovazaju sneh s roznymi odpadkami, co sa ukaze na jar. Kolektiv TS caka velka uloha vyhrabat toto smetisko a ocistit krasny travnik a asfaltove cesticky. Podobne sa postaraju o parkovu cast. Pri hrabani tohto parku niekolkokrat pomahali aj studenti nasich strednych skol, za co ich treba pochvalit.
V sucasnosti nase TS na tomto useku vytvorili skutocne nenahraditelnu oddychovu zonu. Cely usek je pokoseny, vyhrabany, hojdacky prevadzkyschopne, pekne natrete. Toto prostredie vyuzivaju mlade mamicky s detmi, stari rodicia s vnucatmi i nasi mladi nezamestnani. Horsie je to s nespratnikmi, ktori umyselne poskodzuju lavicky a prenasaju do Hrona na betonove nadoby, presuvaju kryty na sachtach kanalizacie, co moze zapricinit nestastie. Trochu nam chybaju nafarbene nakonzervovane lavicky a kolotoc.
Som presvedceny, ze TS od vedenia po radovych pracovnikov si zasluzia pekne chvalyhodne slovo, aj ked i kritika je niekedy nutna. Zabezpecuju nam pohodlnejsie byvanie, zelen, stromoradie, kvetinove zahony. Patri im za to nasa uprimna vdaka. Chyba uz len pochopenie obcanov.

Oto Baldovsky

 

DETOM K ICH SVIATKU

Cary, kuzla a neopakovatelne triky

Tretieho juna nase zariadenie pre mentalne postihnutych obyvatelov ozilo mnozstvom carov, kuziel a neopakovatelnych trikov. Kazde dieta s napatim ocakavalo tajomneho pana v ciernom obleku s kuzelnou palickou a carovnym kufrom, z ktoreho sa ,,vysypalo" mnozstvo zazracnych veci. Tieto kuzla v nas vsetkych vyvolali prijemnu naladu, usmev, radost a smiech.
Touto formou sa chceme podakovat Umeleckej agenture Kvart z Trencina za projekt Doktor Klaun s vystupenim mima Vlada Kuliska v predstaveni Kufor. Cielom projektu bolo aspon jeden den v zariadeni socialnych suzieb zmenit na iny a k naordinovanej liecbe pripojit aj liecbu smiechom. Pan Kulisek v spojeni s hudobnikom a skladatelom Radkom Mchalkom vytvorili dokonale zohratu dvojicu. Hlavnym korenim bol humor. Pocas predstavenia vznikla dokonala komunikacia medzi ucinkujucimi a divakmi. Ocenujeme tiez, ze ucinkovali bez naroku na honorar.

Maria Galgonova, riaditelka Domova socialnych sluzieb pre mentalne postihnutych v Pohorelskej Masi

Carovny les

V utorok 1. juna Zakladna skola v Telgarte zorganizovala Den deti. Deviataci skoly, ako kazdy rok, pripravili pre ostatne deti rozpravkovy les. Cakali ich tam postavicky z filmu Rodina Adamsovcov: Mortisha, Gomez, ich deti Pegzli, Wednesday a Pubert, Large, stryko Föster a jeho zena Debbie, bratranec It a jeho zena Margarite, Vec a dalsie strasidelne postavy. Trasa merala tri kilometre, koncila az pri prameni Hrona. Carovny les sa detom pacil, pretoze za kazdu spravnu odpoved a splnenu disciplinu ich cakala sladka odmena.

(st)

(Odpoved najdete na strane 11)

 

“DRAMA DAY” v Gymnaziu

K oslavam Medzinarodneho dna deti sa pridalo aj Gymnazium J. Chalupku v Brezne. Ziaci 8-rocneho gymnazia pod vedenim uciteliek anglickeho jazyka zorganizovali prehliadku vystupeni jednotlivych tried od primy po kvartu. Kazda z tychto tried mala za ulohu pripravit scenky, ktore potom zahrali pred spoluziakmi. Oficialnym jazykom bola samozrejme anglictina, takze studenti sa okrem zabavy aj zdokonalili v tomto jazyku a mali moznost porovnat svoje vedomosti s ostatnymi. Ziaci kvarty, ktori mali ulohu organizatorov, cele podujatie “okorenili” sutazami a tercia naucila spoluziakov anglicke pesnicky sprevadzane hrou na gitare. Snaha ucinkujucich bola na zaver odmenena sladkostami. Dufame, ze tato tradicia bude pokracovat a tesime sa, cim nas studenti prekvapia na buduci rok.

(vm)

 

Kultura cestovania

V nedelu 6. juna o 19.34 sme ako nic netusiaci cestujuci nastupili na pravidelnu linku 603462/120 smerom z Helpy do Brezna. Slusne sme sa pozdravili soferovi (jeho cislo 62263) pri nastupe do autobusu, zaplatili za cestovne listky a usadili sa na volne sedadla. Ked sa autobus pohol, zacala som sa cudovat, preco sofer tak neprimerane zrychlil. V Zavadke pri fabrike to ledva stihol ubrzdit a taktiez priamo v dedine. Urcite mnohi z vas poznaju cestu z Helpy do Brezna. Ked sme vchadzali do Polomky, pravotociva zakruta do kopca sa nam stala takmer osudnou. Protiiduce vozidlo nas ledva minulo. Celou cestou z Helpy do Polomky sofer nebral ohlad na to, ze vezie ludi. Ked sa na to spatne pozeram, aj s dobytkom sa jazdi bezpecnejsie, pretoze sa musi doviezt do ciela bez zraneni a problemov. Velka a porusovana povolena rychlost mu nerobili starosti. Nemam dokaz o tom, ze isiel viac ako je povolene, pretoze take veci, ako tachometer, clovek pri sebe nenosi. No viem, a nie som sama, ze takou rychlostou sa nejazdi s autobusom plnym ludi. Na zastavke v Polomke stal asi pat minut a na kazdej dalsej asi dve minuty. Sledoval papiere kedy ma prichod a kedy odchod. Zvysok cesty sme sa uz nemuseli obavat, ze nas niekde vyvrati. Skor sme sa obavali, ci dojdeme do Brezna este v ten den. Bola to zaujimava cesta. Keby sa stretol na ceste s rovnakym “zodpovednym” soferom, ako je on sam, mohli sme sa zabit. Ale ako sa hovori: “Keby, keby, keby, boli by sme v nebi.” A preto i taki soferi ako tento, maju povolene sadnut za volant a smelo soferovat. Preto by som sa chcela opytat Ing. Slavomira Kupcoka, riaditela SAD, a. s., zavod Brezno: Ako je mozne, ze taky sofer moze jazdit a zodpovedat za zivoty cestujucich? Neboli na neho okrem tejto este nejake ine staznosti? Bude ten sofer aj nejako potrestany za svoj vykon podobny pretekom F 1?

(am)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT