22. JUN  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Z rokovania Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja

V piatok 18. juna sa na svojom pravidelnom zasadnuti stretli poslanci Zastupitelstva BBSK. Po prerokovani personalnych zalezitosti schvalili zmeny rozpoctu, ktore sa dotkli aj breznianskych skol. Dva miliony korun na nakup nabytku pre domov mladeze a milion korun na fasadu budovy dostane hotelova akademia. Stredna priemyselna skola dostane 600 tisic korun na rekonstrukciu podlahy telocvicne, 500 tisic korun pridelili Strednemu odbornemu ucilistu Mazornikovo na projektovu dokumentaciu rekonstrukcie restauracie na plavarni. Otazka racionalizacie skol bude predmetom rokovania v stredu 23. juna.

(iu)

Slavnostne uviedli novu knihu F. Kreutza

Pocas Dni mesta Tisovec vo stvrtok 17. juna slavnostne uviedli novu knihu spisovatela, ucitela a historika Frantiska Kreutza z Brezna s nazvom Zbojstva Jakuba Surovca (Pribehy tisovskeho zbojnika Jakuba Surovca pred popravou v Brezne v rokoch 1740 - 1742). Mala slavnost bola zial bez ucasti autora knihy, ktory ma zdravotne problemy. Po troch uspesnych kniznych dielach Kliatba na Murani (1972), Helpianska bosorka (1985) a Criepky z breznianskeho rinku (1993) je to stvrte dielo F. Kreutza. Knihu vydalo mesto Tisovec pri prilezitosti 670. vyrocia prvej pisomnej zmienky o meste v spolupraci s obcianskym zdruzenim Ilradova Tisovec. Tato rozsahom nevelka kniha nasho rodaka bude urcite dalsim cennym vkladom do slovenskej historickej ci historizujucej a povestovej tvorby. Zbojstva Jakuba Surovca su v predaji v Turisticko-informacnej kancelarii v Brezne.

(r)

Stastne detstvo na cestach

Vo stvrtok 17. juna sa z ciest Europou vratil brezniansky detsky folklorny subor Stastne detstvo. Po skvelych vystupeniach v Belgicku, Francuzsku a vo Svajciarsku tento maly reprezentant nasho regionu i Slovenska sa tuto sobotu opat vybral na cesty, tentokrat do francuzskeho Bourges na svetovy festival detskeho folkloru. Ihned po navrate ho caka este zahranicne turne do Ceskej republiky a Nemecka. Informacie o ucinkovani Stastneho detstva v zahranici prinesieme v dalsich cislach Horehronia.

(js)


 

Protest ucitelov zakladnych umeleckych skol

Protestovat proti vladnej politike uplatnovanej voci zakladnym umeleckym skolam pred Urad vlady SR v Bratislave prislo v stredu 16. juna asi dvetisic ucitelov, medzi ktorymi nechybali zastupcovia ,,zusiek" z okresu Brezno.
Na zhromazdeni Proti likvidacii ZUS sa zisli ucitelia z celeho Slovenska, aby protestovali proti vladou schvalenemu navrhu zakona o rozpoctovom urceni vynosu dane z prijmov uzemnej samospravy, ktory vylucuje verejne ZUS zo systemu financovania statneho rozpoctu. Na zaklade tohto zakona stat nebude od januara buduceho roka financovat verejne ZUS. Prostrednictvom normativneho financovania bude z rozpoctu garantovat prevadzku sukromnych a cirkevnych ZUS.
Organizatori protestneho zhromazdenia preto od predsedu vlady pozaduju, aby nepredlozil, resp. stiahol kontroverzny zakon z rokovania NR SR. Chcu, aby vlada pripravila novelu zakona o statnej sprave v skolstve a skolskej samosprave tak, aby obec a samospravny kraj vykonavali preneseny vykon statnej spravy k verejnym ZUS. Poslednou poziadavkou je, aby financovanie verejnych ZUS garantoval stat prostrednictvom rozpoctu rezortu skolstva.

(tt)

 

Spomienka na tragicke udalosti v Helpe

V dnoch 10. a 11. jula si pripomenieme 55. vyrocie tragickych udalosti, ktore sa odohrali v Helpe 8. jula 1949.
Sprava o zameroch organov STB zaistit vtedajsieho spravcu farnosti vdp. Michala Caneckeho vyprovokovala miestnych obcanov. Doslo k stretnutiu zastancov duchovneho s organmi bezpecnosti. Vysledok? Niekolko postrelenych obcanov dodnes spomina na tieto otrasne udalosti. Okresny sud v Banskej Bystrici 12. oktobra 1949 odsudil dve desiatky nevinnych ludi. Jan Vilim, Frantisek Melos, Juraj Hiriak, Jozef Gunar, Pavlina Filova a dalsi boli odsudeni na tresty odnatia slobody od dvoch mesiacov do styroch rokov. Na nasledky mucenia pri vysetrovani umiera Jozko Gunar. Vrcholom utrpenia bola smrt postreleneho Ondreja Kukulu, ktory umiera na nasledky poranenia pluc. Neskor na nasledky mucenia zomreli Jan Bezak, Stefan Tkacik a Jan Koren.
Natiska sa otazka: Preco takto na mnohych miestach Slovenska museli trpiet synovia robotnickej triedy? Odpoved daju historici, len nevieme, dokedy budeme musiet cakat.

(fz)

 

Podbrezovska dychovka a mazoretky na Zlatej lyre

V dnoch od 11. do 13. juna sa v polskom meste Rybnik, ktore sa nachadza v Sliezsku a ma asi 150 000 obyvatelov, uskutocnil 13. rocnik medzinarodneho festivalu dychovych orchestrov a mazoretiek s nazvom Zlata lyra. Zucastnilo sa na nom trinast orchestrov s velmi silnym medzinarodnym obsadenim (Litva, Nemecko, Cesko, Ukrajina, Madarsko, Polsko, Slovensko).
Na festivale sa ako zastupcovia Slovenskej republiky zucastnili aj Dychova hudba Zeleziarni Podbrezova a. s. a podbrezovske mazoretky. Dychovu hudbu dirigoval Jozef Kral, mazoretky sa na vybornej urovni prezentovali pod vedenim svojej kapitanky Veroniky Bolgarovej a veduceho Miroslava Prochazku.

(KuPr)

Text pod foto:

Nova Skoda Octavia a Tucna Anca v ramci programov Breznianskeho kulturneho leta v sobotu 19. juna zavitali na namestie, kde nechybali ani sutaze pre deti aj dospelych.

Foto: Stefan Vozar

Prehliadku lesnickeho skanzenu, ryzovanie zlata, hry, vystupenie detskeho folklorneho suboru Mala Kycera a vselico ine ponukli organizatori uz tradicneho podujatia Den postihnutych deti uplynulu sobotu v turistickom areali vo Vydrove.

Foto: Stefan Vozar

 

 

SUTAZ

Podte s nami na Citrus party!

Chinaski, Desmod a U. K. N. D., to su hostia julovej Citrus party. Velka letna disko sou na plazovom kupalisku na Stiavnickach v Banskej Bystrici sa naplno rozkruti v sobotu 3. jula od 21. hodiny za vydatnej asistencie moderatorov a DJ Radia Okey. A vy mozete byt pri tom. Dvaja z vas dokonca v ziarivych trickach so zaujimavym logom, ktore vam nasa redakcia a banskobystricke PKO venuju spolu so vstupenkami!

Staci tak malo. Zapojit sa do sutaze, dostat sa do zrebovania, no a ... mat trochu stastia. Korespondencne listky s kuponom, svojou adresou a telefonnym cislom poslite, alebo prineste do nasej redakcie na Svermovej ulici c. 7 do 29. juna. Vyhercu, ktoremu venujeme dve vstupenky a tricka, oslovime telefonicky.

 KUPON

CITRUS PARTY


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT