22. JUN 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Vymena statnych poznavacich znaciek

V zmysle ustanovenia § 129, ods. 3 zakona Narodnej rady Slovenskej republiky c. 315/1996 Z. z. o premavke na pozemnych komunikaciach v zneni neskorsich predpisov, doklady o evidencii vozidla a tabulky s evidencnym cislom (statne poznavacie znacky) vydane pred 1. aprilom 1997 zostavaju v platnosti do 31. decembra 2004.
Pri vymene takychto dokladov a statnych poznavacich znaciek je drzitel povinny vypisat ziadost na predpisanom tlacive o vykonanie zmeny v evidencii vozidiel, ku ktorej prilozi kolok v hodnote 1150 korun. Vozidlo na kontrolu pristavi pred prislusny dopravny inspektorat, predlozi technicky preukaz, osvedcenie o evidencii vozidla, doklad o povinnom zmluvnom poisteni za skodu sposobenu prevadzkou motoroveho vozidla a doklad totoznosti.
K 1. junu tohto roka v Banskobystrickom kraji v okresnych dopravnych inspektoratoch eviduju 224 473 vozidiel, SPZ-ky si nevymenilo 74 068 majitelov. V okrese Brezno eviduju 17 660 vozidiel a 3944 nevymenenych SPZ.
,,Vzhladom na tuto skutocnost upozornujeme, aby si vodici vymenu nenechavali na poslednu chvilu, pretoze pri velkom navale stranok mozu vzniknut problemy (napr. vzniknu, alebo sa predlzia cakacie lehoty vybavenia stranok)," upozornuje zastupca hovorkyne Krajskeho riaditelstva PZ v B. Bystrici kpt. Ing. Lubos Podlesny.

(r)

 

 

Pitny rezim je velmi dolezity...

Mineraly su pre zivot velmi dolezite prvky. Preto ich clovek musi pravidelne prijimat z potravy alebo z vody. Mineralne latky su dolezite aj pri prevencii chorob. Casti a pravidelni konzumenti jednej mineralnej vody by mali raz za cas vystriedat znacku, pretoze nadbytok jedneho prvku moze cloveku uskodit. Na Slovensku sa nachadzaju vsetky druhy mineralnych a liecivych pramenov. Sme sice mala krajina, ale na prirodne vody mimoriadne bohata. Zial, vyuziva sa iba male mnozstvo existujucich zriediel a pramenov. Na Slovensku rocne kazdy obyvatel vypije priblizne 50 litrov mineralok. No najvacsi rast spotreby zaznamenavaju ochutene a sladene napoje, napriek tomu, ze sa coraz viac propaguje spravna vyziva, stravovanie, pitny rezim. Spotrebitel sa orientuje jednoducho podla reklamy a chuti. Ochutene a sladene napoje by vsak mali byt len doplnkove, nie hlavnym zdrojom pitneho rezimu. Podla lekarov by mal clovek vypit dva a pol litra tekutin denne, v letnych horucavach aj tri litre. Na jeden kilogram hmotnosti by mal clovek vypit aspon 35 gramov vody.

 

Prirodne vody, mineralne vody...

Prirodne mineralne vody su vody v prirodnych pramenoch, ktore maju v mieste vyvierania obsah rozpustnych latok viac ako jeden gram na liter vody. Prirodne liecive vody maju vedecky dokazane blahodarne ucinky na ludske zdravie.
Nealkoholicke napoje delime na vody a ochutene napoje: mineralna voda, pramenita stolova voda, lieciva voda, balena pitna voda, sodova voda, limonada, ovocna a zeleninova stava, nektar, ovocny a zeleninovy napoj, koncentrat, povzbudzujuci napoj. Tieto napoje uhasia smad a doplnia vyzivu.
Podla prevladajuceho kationu delime vody na: sodne, horecnate, vapenate. Podla anionu na: hydro-uhlicitanove, uhlicitanove, siranove, chloridove. Liecive vody delime na: sirove, jodove, zeleznate, s obsahom arzenu a ionov. Slovenske mineralne vody su zvacsa kyselky.

 

Dolezite mineraly...

Podstatne je, ci ma mineralna voda potrebny obsah mineralov. Tiche su vody, ktore nie su dosycovane oxidom uhlicitym. Su vhodne pre ludi, ktori maju problemy s traviacim traktom.
Dolezite mineralny pre organizmus su: vapnik – stavebny material kosti a dolezita zlozka svalov; zelezo – podporuje tvorbu cervenych krviniek a zamedzuje poruchy travenia; horcik – posobi antistresovo a antitoxicky; sodik – podporuje funkciu obliciek a srdca; zinok – formuje kosti a lieci rany; jod – podporuje funkciu stitnej zlazy; draslik – podporuje funkciu enzymov; selen – chrani bunky; molybden – prevencia zubnych kazov a impotencie; fosfor – podporuje latkovu premenu a rast kosti.
Prve vodopisy na Slovensku vznikli v osemnastom storoci, prve zmienky o liecivych vodach uz v dvanastom storoci.

 

Miesane napoje...

Pre tych, co predsa len bez ochutenych napojov nevydrzia, ponukame osviezujuce miesane napoje:

Jablkovy sen

1 dl jablkoveho dzusu, stava z 1 citrona, 1 dl ananasoveho dzusu, mineralka Budis. Do vysokeho pohara nalejeme jablkovy dzus, ananasovy dzus, dolejeme mineralkou Budis a prichutime stavou z citrona.

Jablkove potesenie

2 dl jablkoveho dzusu, 1 lyzicka cukroveho sirupu, stava z 1 citrona, mineralka Budis. Do pohara nalejeme jablkovy dzus, pridame 1 lyzicku cukroveho sirupu, dolejeme mineralkou a ochutime stavou z citrona.

Ananasovy hit

2 dl ananasoveho dzusu, 1/2 dl cukroveho sirupu, mineralka Budis, platok limety. Do vysokeho pohara nelejeme dzus, dolejeme mineralkou, ochutime cukrovym sirupom a ozdobime platokom limety.

Demoiselle

12 cl kokosoveho mlieka, 2 cl citronovej stavy, doliat Budis colou. Najprv vlozime do pohara kocky ladu, pridame kokosove mlieko a citronovu stavu, dolejeme Budis colou.

Rosalia

2 cl malinoveho sirupu, 2 cl smotany, 2 cl Budis coly, lad. Do pohara vlozime kocky ladu, pridame malinovy sirup, smotanu a Budis colu.

Jana Demkova

 

 

 

O Bomburovu sablu

Text pod kresby:

1. miesto v kategorii nad 15 rokov:

Marcel Kristofovic z Nitry (,,Akcia", z kolekcie prac)

1. miesto v kategorii do 15 rokov:

Michal Kovacik z Brezna (,,Bystrozraky Amor", z kolekcie prac)

 

Skoloviny

- Co je s Janom?
- Operovali ho na pruh.
- A co robil?
- Dvihal uroven skoly.

...

Po odpovedi:- Co dostala?
- To je lekarske tajomstvo.

...

- Vy mate dvojku a patorku a ja som vam zakruzkovala dvojku?
To mi ako napadlo?
- Asi ste boli pod vplyvom liekov.

...

- Trimeptonal, Cardilan a este?
- ???
- No teda, kto vas ucil farmakologiu?
- Vy, pan profesor.

...

- Poznamky mate kde?
- Som si nepisala, lebo ma boleli zuby.
- Vy pisete zubami?

...

- Okrem vojnovych hroz sa Jan Kostra venoval aj zenam.

...

- Odloz kriedu a pis!

...

- Pozname dvoch Chalupkov: Samo Chalupka a Janko Kral.

...

- Pani profesorka, ja nie som dnes pripraveny, lebo som stratil rozvrh hodin a podla mojho rozvrhu, ktory som si sam pripravil, sme francuzstinu nemali.

- Odbyt je posledna cinnost podniku pred krachom.

...

- Katka, ja som nic nezabudla z toho, co som sa naucila za mojich studentskych cias! - hovori hrdo matka dcere - gymnazistke.
- Mozem ti napriklad prezradit, kde je mozne dobre schovat tahaky.

...

- Realny vyvoj cloveka prekonal aj najodvaznejsie predstavy pravekych opic.

...

- Maratonec oznamil, ze zvitazil a exol.

...

Na triede sa otvoria dvere a hned zabuchnu. Profesor sa pyta Fera:
- Kto to bol?
- Prievan.
- A co chcel?

...

- Aky je rozdiel medzi absolutizmom a obcianskou demokraciou?
- Absolutizmus je, ked panovnik si robi, co chce a lud do toho nemoze hovorit.
- A demokracia?
- Tam si obcania mozu hovorit, co chcu, ale vlada si robi, co chce.

...

Hovori otec - murar synovi odchadzajucemu do skoly:
- Nie ze sa v tej skole budes dobre ucit! Este by sa z teba mohol stat chudobny ucitel.

(jp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT