22. JUN  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stastne detstvo na cestach Europou

Spomienky, ktore budu nosit v sebe po cely zivot

... Kratko pred tym ich videli divaci pocas programov Dni mesta Brezna, kratko po tom ... cela Europa. Ano, v nedelu 6. juna sa Stastne detstvo opat vydalo na takmer 6000 km dlhu cestu Europou. Tanecnici, hudobnici, spevaci .. Sedem statov, dvanast vystupeni, priatelia i nove tvare, vynikajuce publikum, potlesky, ovacie, pridavky ... Stastne detstvo.
Uprsany odchod, ranne slnko, horucin belgicky Huy, Waterloo, Brussel, nekonecne rozpaleny Pariz, nas Meudon a tak isto nas Daniel Compagnon. Rozpravkovy Disneyland, priatelsky Ormeson ... Au revoire Pariz ...
Cely den v Normandii na plazach Atlantiku, tak piescito jemny ... Ta predstava vonia oddychom. Co to? Dazd. Celodenny. Vecer v Caen opat nadherny. Nielen slnkom, ale hlavne priatelstvom. Le Mont St. - Michel vzdy privetivo uzasny. Vzdy tajomny, vzdy nas. Bol odliv, ovecky sa pasli tam, kde predtym bolo more. Kolobeh prirody. Kolobeh, ktory hlavne Bretonsku dava svoj nezmazatelny punc. Krajine, s ktorou si Stastne detstvo uz niekolko rokov odovzdava svoje srdce. Slnko hodiny stoji nad horizontom a vola rybarov na nocny lov. Slnko v podobe manzelov Nivetovcov a ich priatelov roky vytvaraju podmienky na rozvoj prekrasnych ludskych vztahov.
Vlny mora omyli nohy, ktore vecer vytvorili skvostne tanecne divadlo. Trojlistok priatelstva. Fleur dī Aulne, La Gastadour, Stastne detstvo, to vsetko pred ocami delegacie mesta Brezna vedenej primatorom Ing. Jaroslavom Demianom. Reprezentativnost mesta, kraja, Slovenska v tom najpravejsom slova zmysle.
Ked cajky opat ohlasili novy den, Stastne detstvo islo dalej. Bretonsko stredne, potom juzne. Po prvykrat v Le Croisic. Najprv more s meduzami, potom potlesk, ktory nemal konca, slzy dojatia, podanie ruky s ,,Neptunom". Vdaka Brigitte a Jacky Boucherovci. Lausanne - opat s privlastkom nase, tak ako je nas Marian Kucera a cele publikum, ktore rok co rok odusevnene tlieska a velmi si praje ,,Pridte opat".
A opat hory. Svajciarske Alpy nemozno vynechat. Zvlast v pocasi, ked na Nufenenpasse vo vyske 2500 m stacili kratke rukavy. Panorama, akej niet inde paru, gulovacka, predstava navratu. Cesta hlboko, hlboko do udolia je zaujimava aj pre vynikajucich soferov zo spolocnosti Turancar, zastavka pod zamkom v Lichtenstajnsku. Este jeden vyskok v Alpach na Arlbergpass, Vieden, Bratislava, Brezno. Opat tam, odkial vysli. Stastne detstvo v naruci svojich rodicov. So spomienkami, ktore budu nosit v sebe po cely zivot. Je malo slov na podakovanie. Tak kratko, ale srdecne, Stastne detstvo vdaka.

Jaroslav Surina

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT