28. SEPTEMBER  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Lionisti vystupili na zasnezeny Dumbier

V poslednu septembrovu sobotu uz po piatykrat clenovia LIONS klubu Brezno spolu so svojimi priatelmi vystupili na Dumbier. Hoci podla kalendara by malo vladnut babie leto, sobotnajsie pocasie na najvyssom konciari Nizkych Tatier bolo typicky zimne. Ani takmer dvadsatcentimetrova snehova prikryvka neodradila lionistov, aby presli traverzom z Kosodreviny az po slovensky kriz na Dumbieri. Prezident LIONS klubu Brezno MUDr. Vladimir Hudec si pochvaloval akciu, pretoze okrem charitativnej cinnosti, ktora je ich zakladnym poslanim, aj to je jeden zo sposobov, ako sa vzajomne spoznavat s rodinami lionistov a prezit spolu zaujimave chvile. Na vystupe nechybali clenovia krstneho banskobystrickeho Lions klubu s jeho prezidentom JUDr. Janom Geregom.

(ms)

Blahozelanie jubilantovi

Spisovatel Ladislav Tazky, rodak z Cierneho Balogu, sa 19. septembra dozil krasneho zivotneho jubilea - osemdesiat rokov. Vsetci rodaci si na neho spominaju a praju mu vsetko len to najlepsie, ale najma tvoriveho ducha do dalsieho obdobia.,,Rodna obec nezabuda na svojich obcanov a rodakov, pretoze zostali verne spati s rodnou hrudou a cloveka, ktory spojil svoj zivot s rodnou dedinou, nemozno odmenit titulom Cestny obcan, lebo on je obcan skutocny, naozajstny Balocan," povedala nam starostka Cierneho Balogu Mgr. Tatiana Stulrajterova v reakcii na kritiku Pavla Datka, ze rodna obec L. Tazkemu doteraz titul Cestny obcan neudelila.

(r)

 

Spevacky zbor opat do zahranicia

Po uspesnom umeleckom zajazde do Talianska sa Spevacky zbor mesta Brezna na pozvanie Spevackeho zboru litomerickych ucitelov v dnoch 1. az 3. oktobra zucastni na medzinarodnom festivale spevackych zborov v Litomericiach v Ceskej republike. Zbor bude koncertovat v dieceznej katedrale v Litomericiach a v divadle v Libochoviciach. Uz tretikrat v tomto roku sa Spevacky zbor mesta Brezna prezentuje svojim umeleckym prednesom v zahranici.

(DuSo)

Kto pojde na verejnu nahravku?

V piatok 1. oktobra o 19. hodine v Komornom divadle Domu kultury v Banskej Bystrici zacina verejna nahravka zabavnej relacie Slovenskeho rozhlasu pod nazvom Stredoslovaci. Dve vstupenky na vecer plny humoru a zabavy s Janom Snopkom, Stanislavom Radicom a ich hostami Milanom Markovicom a Ibrahimom Maigom vyhrava Ilona Kaliska z Podbrezovej. Blahozelame.

(r)


Expredseda MMP Andrej Barancok hovori:

,,Nastal cas podat sa o metrik dalej"

Mestsky mladeznicky parlament v Brezne sa v ostatnych dvoch rokoch stal pojmom nielen medzi studentmi, ale niektore jeho podujatia prilakali aj dospelych. Na tom ostatnom s nazvom Top seven Brezna 2004 sa predseda MMP Andrej Barancok verejne rozlucil. Dva roky v tejto funkcii su dovodom na obzretie sa spat:

o Co vam dali dva roky prace v Mestskom mladeznickom parlamente?

- Zacinal som na zaklade poverenia strednej priemyselnej skoly a pedagogicky Mgr. Lubice Hromadovej, ktora ma odporucila. Najskor som bol podpredsedom a ked sa vlani predsednicka Ivka Kokavcova s nami rozlucila, pretoze mala pred sebou maturitny rocnik, po novych volbach som 1. septembra na poziciu predsedu nastupil ja. Myslim si, ze ciele, ktore sme si kladli na zaciatku, sa nam podarilo na konci splnit. Urcite, ze este ostali niektore nesplnene sny. Praca to bola zaujimava v tom, ze som osobne pomohol nejednemu cloveku, ci to boli skolaci, studenti alebo siroka verejnost. Posobenie v MMP mi dalo vela. Spoznal som mnoho skvelych ludi, ktori mi pomahali, napriklad prednosta obvodneho uradu Ing. Daniel Backo, poslanec BBSK Ing. Slavomir Kupcok, primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, zamestnanci mestskeho uradu, mestskeho kulturneho strediska, vedenie gymnazia, hotelovej akademie, strednej priemyselnej skoly, ktorym som velmi vdacny. Nase vztahy uz nepovazujem za pracovne, ale za nieco viac, pretoze praca s nimi bola perfektna. Moje podakovanie patri vsetkym tym, ktori mi pomohli. V prvom rade by som sa chcel podakovat mojej triednej ucitelke Ivetke Fodorovej, ktora ma dva roky podporovala a vzdy mi vysla v ustrety. Nesmiem zabudnut na tych najdolezitejsich ludi, na mojich rodicov, ktori to dva roky so mnou trpeli, ale vydrzali a vzdy mi pomohli a usmernili ma. Takze vsetkym velmi pekne dakujem. Boli urcite aj niektore negativne stranky, ale v konkurencii s tym clovek musi pocitat, bez toho to nejde.

o Mozete spomenut niektore konkretne akcie ...

- To, co sme zdedili, nebola nula, ale minus pat. Pol roka trvalo, kym sme si spravili plan do buducnosti. Prvou akciou vo februari 2002 bola Valentinska party, tieto party v miestnych diskokluboch trvali asi rok. Cez taketo mensie akcie sme sa dostali do povedomia hlavne studentov, no a bol najvyssi cas robit nieco vacsie. Bola to napriklad beneficna akcia Aj koruna je nieco, Zlaty hlas mesta Brezna 2004. Splnili sme si aj ceresnicku na torte, ktorou bola velkolepa udalost s nazvom Top seven Brezna 2004. Budem velmi rad, ak bude pokracovat dalej, pretoze sa v nej odzrkadluju najlepsi z najlepsich. Tych akcii bolo viac, ale myslim si, ze tieto stali za to.

o Skoncili ste s funkciou predsedu, ake su vase najblizsie plany?

- Desiateho septembra som sa oficialne vzdal funkcie predsedu MMP a som ,,expredsedom na volnej nohe". V prvom rade mam pred sebou dolezity stvrty rocnik. V maji ma caka maturitna skuska, na ktoru sa chcem co najlepsie pripravit. Po skonceni skoly sa bud zameriam na vysokoskolske studium, alebo budem dalej ,,komplikovat zivot" niektorym ludom v nasom okoli a mozno sa vydam vlastnou cestou. Myslim si, ze bol najvyssi cas otocit kapitolu a podat sa o metrik dalej.

o Co bude dalej s MMP?

- Mladeznicky parlament sa vlastne rozpadol, so mnou odisla polovica clenov, ved za dva roky sme toho skusili dost. Teraz je na zriadovatelovi, ktorym je mesto, aby uskutocnil novy nabor a nove volby. Budem drzat palce mojmu nastupcovi a ak ma ako cestneho predsedu MMP poziadaju o pomoc, urcite im vyjdem v ustrety. Aj nase zaciatky boli velmi tazke, ale nastastie sa nasli skveli ludia, ktori nam podali pomocnu ruku.

(ng)

 

Zeleznicka a skanzen v novom sate

V ramci projektu Zlepsenie infrastruktury pre navstevnikov Ciernohronskej zeleznice a Lesnickeho skanzenu na zaciatku buducej sezony v roku 2005 vybuduju privod pitnej vody do skanzenu, osvetlenie amfiteatra, WC a zeleznicne nastupiste. Okrem toho bude spracovana marketingova koncepcia pre skanzen, na stanicke CHZ v Ciernom Balogu obnovia muzeum, v ktorom pribudne modelove kolajisko. Na Chvatimechu okrem novej budovy stanice a s nou suvisiacej infrastruktury vyrastie nastupiste a prijazd na parkovisko.
Podla slov konatelky a projektovej manazerky neziskovej organizacie Vydra - Vidiecka rozvojova aktivita Mgr. Michaely Galvankovej, toto vsetko bude mozne vdaka podpore spominaneho projektu z fondu Europskej unie Phare (grantovej schemy rozvoja cestovneho ruchu pre neziskove organizacie a samospravy) v sume 48 750 eur. Na realizacii projektu sa bude podielat aj CHZ. Prijemca grantu Vydra a partner CHZ sa zaviazali na spolufinancovanie z vlastnych zdrojov a zdrojov inych darcov vo vyske 16 250 eur. Celkova hodnota projektu bude minimalne 65 000 eur.

(r)

 

Ziaci a ucitelia SPS v Brezne

v programe Socrates

Skolsky rok 2004/2005 sa pre studentov a pedagogov Strednej priemyselnej skoly v Brezne zacal prijemnou informaciou, ze Narodna kancelaria programu Socrates schvalila grant poskytnuty Europskym spolocenstvom na podprogram Comenius 1.1 - skolske projekty s nazvom Electrical Engineering SK - FR - CZ - EU.

Ako nas informoval zastupca riaditela SPS v Brezne Ing. Jan Pampurik, na projekte sa zucastnia traja partneri. Okrem koordinatora breznianskej SPS este druzobna skola Lycee professionel Les Cotes de Villebon z Meudonu (Franuzsko) a Stredni prumyslova skola elektrotechnicka z Prahy (Cesko). Partneri budu komunikovat v anglickom jazyku. Do prace na projekte, ktora je rozdelena do troch rokov, sa zapoja ziaci a ucitelia jazykov a odbornych predmetov. Postupne vypracuju spolocne tematicke plany v predmete elektrotechnika. Realizovat budu ucebnu pomocku pre elektrotechnicke merania, vypracuju navody na cvicenia, uskutocnia spolocne merania a vyhodnotia prinos pre vychovno-vyucovaci proces.
Ziaci a ucitelia sa zucastnia na mobilitach v jednotlivych skolach, oboznamia sa s vyucovacim procesom, zivotom a pracou studentov a pedagogov zucastnenych skol: ,,Okrem odbornych diskusii a spolocnych prac nasi ziaci a ucitelia budu mat moznost poznat historiu a sucasnost Pariza a Prahy. My sa pochvalime nasou krasnou prirodou, Nizkymi a Vysokymi Tatrami", dodal Ing. J. Pampurik.
Projekt je realizovany s podporou Europskeho spolocenstva v ramci programu Socrates.

(r)

 

 Michalske hody v Pohronskej Polhore trvali tri dni

h0439c.jpg (14799 bytes)

 

Uz v piatok 24. septembra na slavnostnom zasadnuti starostka P. Polhory Mgr. Hyacinta Tyciakova ocenila zasluzilych obcanov dlhorocne posobiacich v skolstve, kulture, sporte a vo verejnom zivote. Vecer sprijemnilo divadelne predstavenie Kamenny chodnicek v podani ochotnikov z Rimavskej Pily. Kto navstivil Polhoru v sobotu, neobanoval. Kolotoc roznych podujati zacal o deviatej a trval do nedelneho rana. Za zmienku stoji vnutorna vyzdoba miestneho kostola, kde farnici z plodov zeme vytvorili jedinecne obrazy svatcov. Zabijacka, furmanske preteky, heligonky, jarmok a nedelne vystupenie folklorneho suboru Mostar dali dostojnu bodku za hodmi, ktore sa skutocne vydarili.

Foto: Peter Bercik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT