Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

44

3. NOVEMBER  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Francuzske dni v Brezne, jednoducho uzasne

h0444c.jpg (15146 bytes)Historia si tie chvile isto dobre zapamata. Stretnutie dvoch velvyslancov v Brezne pocas 12. rocnika Francuzskych dni spolu s mnohymi dalsimi osobnostami vytvara priestor na poohliadnutie sa za tymito chvilami, ale aj hrdost, ze Brezno takouto vzacnou navstevou bolo poctene.
Je to isto ocenenie vynikajucej spoluprace medzi francuzskymi a breznianskymi subormi, organizaciami, skolami, klubmi, ci jednoducho ludmi. Je to priatelstvo, srdce, usmev, mnohokrat pomoc, povzbudenie, tuzba vzajomneho odovzdania, ci rozdania sa. Breznu odovzdali seba nielen velvyslanec Francuzskej republiky na Slovensku Jacques Faure, velvyslanec Slovenskej republiky vo Francuzsku Vladimir Valach, zastupca primatora Meudonu Georges Koch, kulturny atase Jean Pierre Meullenet, riaditelka Aliance Francaise Florance Michelet, ale aj ti, ktori od zaciatku, ci az dnes formovali tieto prekrasne vztahy. Neunavny a Breznu drahy Daniel Compagnon s Nadejami, manzelia Nivetovci, Philippe Naudot, Elena Chenot a Adolphe Simon, Jean Pierre Champagnol, ale i novi priatelia z Le Bourbonnaise, ktori rovnako ako vsetci predchadzajuci priniesli do Brezna kus francuzskeho srdca. Velke podakovanie patri aj tym, ktori prijali francuzskych hosti, ktori vytvorili na niekolko dni jeden krasny spolocny francuzsko-slovensky domov.
Historia isto nezabudne, tak ako si ju pripominame my kazdym dotykom s francuzskymi korenmi, ktore Brezno ma zakotvene nielen vo svojom znaku. S francuzskou kuchynou U Rytiera a stredovekymi rytiermi hlasiacimi sa hrdo k anjuovskemu erbu Francuzske dni v Brezne nekoncia. Nekoncia odchodom francuzskych hosti, ani odchodom francuzskych automobilov Peugeot z breznianskeho namestia. Srdce Francuzska zostava s nami, tak ako zostava s nami spolocne slovensko-francuzske slnko. Nech teda svieti a hreje... na tie nadherne priatelske vztahy, ktore si zasluzia povedat: Francuzsko dakujeme.

Jaroslav Surina

Foto: Stefan Vozar

h0444e.jpg (14672 bytes)

h0444g.jpg (17038 bytes)

h0444d.jpg (14872 bytes)

h0444f.jpg (13338 bytes)

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT