3. NOVEMBER  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Wickova hviezda stale ziari

V utorok 26. oktobra sa v Mestskom dome kultury v Brezne stretli ucastnici druheho rocnika regionalneho umeleckeho podujatia Wickova hviezda, ktore zorganizovali obcianske zdruzenie Inak, Miestny odbor Matice slovenskej a Mestske kulturne stredisko v Brezne. Sutaz v speve detskej tanecnej piesne je venovana hudobnemu skladatelovi Vojtechovi Wickovi, ktory v Brezne prezil tvorive obdobie svojho zivota a nasiel tu aj miesto posledneho odpocinku. Odborna porota v zlozeni doc. Dr. Milan Pazurik, CSc., Dr. Jozef Baran, Miroslava Potancokova, Ondrej Potancok, Peter Zifcak mala nelahku ulohu, nakoniec vyriekla tento verdikt: 1. kategoria - solo 1. stupen: 1. Martin Vetrak (ZS Pionierska 2), 2. Roman Svantner, 3. Gabriela Kovacikova (obaja ZS C. Balog - Dobroc), Martina Sycova (ZS Pohorela); 2. kategoria - solo 2. stupen: 1. Petra Vatamanova (ZS s MS MPCL), 2. Lenka Kovacikova (ZS C. Balog - Janosovka), 3. Kristina Sedlakova, Matej Kur (obaja ZUS Valaska), Katarina Giertlova (ZS s MS MPCL); cenu poroty udelili Zuzane Kubekovej (ZS s MS MPCL); 3. kategoria - duo: 1. Eva a Patricia Dubravske (ZS K. Raposa), 2. Simona Lickova, Veronika Lopusna (ZS Benus), 3. Tana Markovska, Martina Koscova (ZS Telgart); 4. kategoria - skupinovy spev: 1. komorny zbor ZUS Valaska, 2. dievcenska spevacka skupina ZS Benus, 3. spevacky kruzok Hviezdicka ZS Pionierska 2.

(mb)

Vecne im spievaju lesy

Vo stvrtok 28. oktobra vedenie statneho podniku Lesy SR v Ciernom Balogu otvorilo symbolicky cintorin. Pietne miesto pripominajuce tristodvadsatdva ludskych obeti, ktore za ostatnych tridsat rokov zahynuli pri praci v slovenskych lesoch, sa nachadza vo Vydrovskej doline. Symbolicky cintorin vznikol ako sirsia sucast lesnickeho skanzenu v ramci zameru pretvorit Vydrovsku dolinu na kultove miesto slovenskeho lesnictva.

(r)

Extremizmus v kraji

V posobnosti Krajskeho riaditelstva Policajneho zboru v Banskej Bystrici existuje krajska komisia na koordinaciu postupu pri eliminacii rasovo motivovanej trestnej cinnosti a extremizmu. Jej ulohou je okrem ineho na zaklade podnetov a oznameni verejnosti promptne postupovat pri rieseni tejto problematiky. V okrese Brezno nie su evidovane extremisticke skupiny, ale len privrzenci hnutia Skinheads. Pri skupine dvanastich clenov vo veku od patnast do dvadsatjeden rokov nezaznamenali trestnu cinnost. Pocas operativnych previerok neboli ziskane informacie, ktore by smerovali k podozreniam z pachania trestnej cinnosti. Ich pohyb a sporadicke stretnutia su monitorovane. V obdobi od zaciatku roka do 30. septembra v Breznianskom okrese sa nevyskytol trestny cin s extremistickym podtextom. V Banskobystrickom kraji zaznamenali aktivity prevazne pravicovo orientovanych extremistickych hnuti, a to najma Skinheads, Blood & Honour Slovakia a SS AG Slovakia, ktora je v kraji najaktivnejsou skupinou.

(mf)


Zlozili imatrikulacny slub

Do prveho rocnika Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v akademickom roku 2004/2005 prijali 900 studentov denneho studia, z toho v breznianskom detasovanom pracovisku 91 studentov. Prave tito v stredu 27. oktobra v hoteli Dumbier za ucasti prodekanov fakulty doc. Ing. Jozefa Vaskeho, CSc., doc. Ing. Antona Ulika, CSc., primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana, viceprimatora Meudonu Georgesa Kocha, riaditela Strednej priemyselnej skoly v Brezne Ing. Jana Lehotskeho, veduceho detasovaneho pracoviska Ing. Milana Kovacika a dalsich hosti slavnostne zlozili imatrikulacny slub, ktorym ich oficialne prijali do radov vysokoskolakov.

h0444b.jpg (14530 bytes),,Akt slavnostnej imatrikulacie povazujem aj za nas sviatok a zaroven za prilezitost demonstrovat nas vztah k univerzite, k fakulte a k detasovanemu pracovisku. Uvedomujem si vyznam nasho detasovaneho pracoviska, pretoze vyznamne prispieva k dostupnosti vysokoskolskeho vzdelania," povedal vo svojom prihovore primator Brezna. Zdoraznil, ze mesto bude aj nadalej podporovat cinnost tohto detasovaneho pracoviska. Prodekanom sa podakoval, ze aj napriek znacnej vzdialenosti od domovskej fakulty, napriek neustalemu cestovaniu za studentmi prevzali zodpovednost za realizaciu kvalitneho vyucovania. Studentom zazelal silnu volu pri zdolavani studijnych povinnosti, aby po ziskani pozadovanych vedomosti uspesne ukoncili studium: ,,Vysokoskolske vzdelanie je tou najlepsou vstupenkou do zivota, do praxe. Naviac, tento rok sa pre vas vsetkych otvorili brany uplatnenia aj v ramci Europskej unie. Mate sancu dokazat sebe samym, svojim rodicom, svojim pedagogom a da sa povedat, ze celej Europe, ze Slovensko ma schopnu a ambicioznu mladu generaciu. Verim, ze dva roky vysokoskolskeho studia v Brezne zanechaju vo vas len prijemne a krasne spomienky," konstatoval Ing. J. Demian.

(r)

Foto: Stefan Vozar

 

Opytali sme sa za vas

majitela realitnej kancelarie Ing. Emila Cabana:

o Preco vyrubali stromy pred Billou?

- Dostal som poverenie od dvoch organizacii, ktore nebudem menovat, pretoze som viazany mandatnou zmluvou. Jedna organizacia si u mna objednala inziniersku cinnost a stavebne povolenie na obchodnu jednotku. Nebude tam pohostinstvo alebo krcma, ale objekt zaradeny medzi sluzby a nebude konkurencny objektu, ktory tam uz stoji. Billa ako vlastnik pozemku len udelovala suhlas na vybavovanie stavebneho povolenia.
Zacali sme tym, ze obvodny urad zivotneho prostredia sme poziadali o vyrub stromov z dovodu vystavby i odstranenia chorych, resp. poskodenych stromov. Vysledkom spravneho konania, ktoreho ucastnikom bolo aj mesto, je rozhodnutie o povoleni vyrubu za urcitych podmienok. Investor stromy nemohol vyrubat skor, kym nenadobudlo pravoplatnost stavebne povolenie. Az po uzemnom a stavebnom konani boli stromy vyrubane. Zakon teda nebol poruseny a vsetko zabezpecujeme v ramci platnej legislativy.
Obcania, ktori nakupuju v Bille, si urcite vsimli, ze na okraji je vysadeny zivy plot, co bola jedna z podmienok sadovych uprav. Konecne sadove upravy mozno ocakavat az po vystavbe a ich ukoncenie po kolaudacii stavby. Stavebne povolenie je pravoplatne a investor predpoklada zacat na jar, do roka by stavba mala byt hotova.

 

 

 Z tlacovej konferencie po rokovani mestskeho zastupitelstva

Prvy efekt racionalizacie siete skol

Na dalsej z pravidelnych tlacovych konferencii v piatok 29. oktobra primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, hlavna kontrolorka mesta Ing. Ingrid Veverkova a prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved informovali novinarov o priebehu predposledneho tohtorocneho rokovania mestskeho zastupitelstva. Z dvadsiatich dvoch bodov programu zasadnutia prinasame informacie o niektorych z nich:

Stvrta zmena rozpoctu mesta

Hlavnym dovodom na zmenu rozpoctu bolo financovanie skolstva. Vzhladom na poukazane prostriedky na rekonstrukciu strechy zakladnej umeleckej skoly v objeme 700 tisic korun i na beznu cinnost skol a skolskych zariadeni museli byt vykonane presuny: ,,Aby mohli byt financne prostriedky cerpane v sulade so zakonom, museli byt pretransformovane do rozpoctu mesta", vysvetlil primator. Rozpocet mesta poslanci schvalili s prijmami 276 093 tisic korun a s vydavkami v tej iste miere. ,,Vyvoj dalsich poloziek bude smerovat k tomu, ze 14. decembra tento rozpocet uzatvorime piatou zmenou", dodal.

Na namesti bude kamerovy system

Pri prerokuvani spravy o cinnosti mestskej policie v prvom polroku, poslanci okrem ineho poukazali na skutocnost, ze v porovnani s minulym rokom, kedy mestski policajti v prvom polroku za pokuty vyzbierali 68 700 korun, v prvom polroku tohto roka len 36 200 korun. V 45. tyzdni zacnu prace na realizovani mestskeho kameroveho systemu, ktory by mal zvysit bezpecnost a odhalovanie trestnej cinnosti, pripadne priestupkov. Vacsiu plochu namestia a prilahle ulice budu monitorovat tri kamery (na obchodnom dome, na hoteli Dumbier a pri Bombura klube).Vyvod kameroveho systemu bude na mestsku policiu, kde je obsluha pultu centralizovanej ochrany, co vykonavaju civilni zamestnanci, ktori budu preskoleni na prislusnikov mestskej policie, aby mohli sledovat a vyhodnocovat aj zaznam kamier. V tejto suvislosti mestske zastupitelstvo od roku 2005 schvalilo zvysenie poctu mestskych policajtov o jedneho. Instalacia kameroveho systemu by mala trvat dva tyzdne.

Komisia na ochranu verejneho zaujmu

V zmysle ustavneho zakona c. 357/2004 Z. z. o ochrane verejneho zaujmu pri vykone funkcii verejnych funkcionarov v podmienkach mesta mestske zastupitelstvo zriadilo komisiu. Po dohode s politickymi stranami a koaliciami, ktore kandidovali do mestskeho zastupitelstva v roku 2002, a po prerokovani v mestskej rade vznikla sedemclenna komisia, za jej predsedu zvolili Ing. Jana Pampurika, ktory kandidoval ako nezavisly kandidat. Na decembrovom zastupitelstve zmenou rokovacieho poriadku vyriesia aj system prace tejto komisie. Jej hlavnou ulohou bude dohlad nad vykonom povinnosti poslancov a primatora a riesenie pripadnych podnetov obcanov a institucii.

Monografia mesta Brezna

Na buduci rok si Brezno pripomenie 740. vyrocie prvej pisomnej zmienky o meste. Pri tejto prilezitosti chce mesto vydat monografiu ineho charakteru ako tie predchadzajuce s podstatne bohatsou textovou castou. Podla schvaleneho harmonogramu by monografia mala vyjst v maji 2005. Predpokladany naklad na jej vydanie je 800 tisic korun.

Rozne

Poslanci sa opatovne zaoberali moznostou vystavby domu smutku spojeneho s krematoriom, navrhom na delegovanie poslancov do Rady Zakladnej skoly s materskou skolou MPCL 35, ponukou troch regionalnych televizii a projektom sanacie skladky tuheho komunalneho odpadu s podpornymi projektami.
Hovorili aj o dostavbe a stavebnych upravach zimneho stadiona: ,,Po dohode s projektantmi pripravujeme prvu etapu realizacie, nase poziadavky architekti prevtelili do projektu a rozpocet sa vystveral do sumy, ktora momentalne presahuje financne moznosti mesta. Rozhodli sme sa preto, ze tuto stavbu budeme etapizovat. Prva etapa, ktoru si trufame prefinancovat, by mala spocivat v zemnych pracach, v betonarskych pracach, cize chceme ju dostat do zakladnej urovne hracej plochy, bude tam cast tribuny a zastresenie," doplnil primator.

Prvy efekt racionalizacie skol a skolskych zariadeni

Primator novinarov na zaver tlacovej konferencie informoval, ze sa dostavil prvy efekt racionalizacie siete skol a skolskych zariadeni: ,,Konkretne k 1. oktobru sme zrusili tri zariadenia skolskeho stravovania pri materskych skolach a zlucili sme ich so skolskymi jedalnami pri zakladnych skolach. Kazda zakladna skola tym padom dostala do vienka iste materske skoly, pre ktore vari, rozvaza a vydava stravu. Efekt sa prejavil v tom, ze celodenna strava pre materske skoly sa od 1. oktobra v jednej skole znizila o 12,50 a v dvoch skolach o 11,50. Toto racionalizacne opatrenie prinieslo usporu desat pracovnych miest, co sa prejavi az na buduci rok. Vo vsetkych tychto troch stravovacich zariadeniach sme sa s nakladmi dostali na stravne pod hranicu, ktoru stanovuje vynos ministerstva prace a teda 560 rodicov, ktori su v hmotnej nudzi, mohli pre svoje deti poziadat o prispevok na stravovanie."


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT