30. NOVEMBER  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Pozor na zlodejov dokladov!

Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne v ostatnom obdobi zaznamenalo zvyseny pocet hlaseni o kradeziach a stratach osobnych dokladov, najma obcianskych preukazov, vodicskych preukazov ci preukazov poistenca. K stratam a kradeziam najcastejsie dochadza v obchodoch, nakupnych centrach - trzniciach, hypermarketoch, ale aj pocas jazdy autobusom alebo vlakom. Policia preto vyzyva k zvysenej pozornosti a opatrnosti najma v suvislosti s predvianocnymi nakupmi. Kradez dokladov treba urychlene nahlasit, predidete tym neprijemnym suvislostiam s ich pripadnym zneuzitim pachatelom kradeze.

(pv)

Jastrab opat na cestach

Vodicov na slovenskych cestach od stvrtka do soboty v ramci uz druhej celoslovenskej dopravno-bezpecnostnej akcie Jastrab kontrolovali policajti. Zamerali sa najma na useky s najnepriaznivejsou dopravnou situaciou a na odhalovanie priestupkov, ale aj na dodrziavanie zakladnych povinnosti vodicov. Pozornost venovali pozitiu alkoholu, dodrziavaniu rychlosti, pouzivaniu pasov a telefonovaniu za volantom. Policajti sa sustredili aj na patranie po osobach a veciach, po nelegalnych migrantoch a na odhalovanie ostatnych trestnych cinov. Osobitnu pozornost venovali vodicom luxusnych aut, ale aj dodrziavaniu pravidiel cestnej premavky vodicmi autobusov, taxikov, sanitnych vozidiel a vycvikovych vozidiel autoskol. Kontrolam sa nevyhli ani cyklisti a ich bicykle. Vysledky kontroly v Breznianskom okrese prinesieme v buducom cisle.

(tt)

Ospravedlnenie

Ospravedlnujem sa redaktorke Radia Regina v Banskej Bystrici Miriam Kubandovej. Slova o prirovnani Podstavekovej heligonky k folklornemu festivalu Vychodna nepovedala. V clanku o urovni podujatia som ich pouzil ja.

Peter Bercik

Bylinkove kvapky pre vyhercu

Spomedzi ucastnikov sutaze o tri druhy bylinkovych kvapiek J. Valovica sme vo stvrtok 25. novembra vyzrebovali Marianu Maruniakovu z Brezna. Spravna odpoved znela J. V. kvapky. Vyherkyni blahozelame, kvapky si mozete prevziat v redakcii.

(r)


 

h0448g.jpg (18860 bytes)Od stvrtka do soboty breznianske namestie a prilahle ulice zili Ondrejskym jarmokom. Aj napriek tomu, ze Brezno bolo medzi piatimi mestami, ktore v tomto termine organizovali trhy, 516. Ondrejsky jarmok sa od tych predchadzajucich vobec nelisil. Oficialne ho otvoril primator mesta v piatok, hoci trhovci a kupujuci rinok zaplnili uz vo stvrtok. Nechybali stanky s tradicnymi ludovymi vyrobkami, cukrovinkami, s textilom ci obuvou, no a samozrajme pecena klobasa, jaternice ci hriate, neklamne znaky bliziacich sa Vianoc.
Tienistou strankou jarmokov byvaju ,,dlhoprsti". Policia zaznamenala niekolko priestupkov a jeden trestny cin. V piatok popoludni na Ulici B. Nemcovej zlodej okradol 51-rocnu zenu z Valaskej. Z kabelky, ktoru mala prevesenu cez plece, jej ukradol penazenku so 6400 korunami a osobne doklady.

Foto: Stefan Vozar


 

Na pomoc lesom

Vzhladom na obrovske skody, ktore napachala vichrica, na spracovanie kalamity a obnovu lesa Lesy mesta Brezno, s. r. o., zriadili v pobocke Dexia banky v Brezne ucet, ktory ma cislo 2023664001/5600. Pomozte aj vy v ramci svojich moznosti.

...

V pondelok 22. novembra predseda Banskobystrickeho samospravneho kraja Milan Marcok uvital aktivitu niektorych poslancov - clenov Rady predsedov komisii a poslaneckych klubov v suvislosti s venovanim financnej sumy na pomoc oblastiam postihnutym zivelnou pohromou - Vysokym Tatram, Horehroniu a Orave. Poslanci predbezne navrhli venovat 10 percent zo svojich poslaneckych odmien. Predseda Milan Marcok sa rozhodol osobne angazovat sumou 2000 korun.

(eb)

 

Od januara nove pasy

Prveho januara 2005 zacnu vydavat nove cestovne doklady formatu EU, pricom sucasne zostavaju v platnosti.

Ako nas informovala hovorkyna Krajskeho riaditelstva Policajneho zboru v B. Bystrici por. PhDr. Maria Faltaniova, nove pasy budu obsahovat rozne ochranne prvky, ako napriklad specialny vodoznak a ochranny pruzok s farebnou slovenskou vlajkou a s textom Slovensko Slovakia. Obal dokladu bude bordovej farby, pas bude mat 32 stran, pouzity papier a ochranne znaky budu vytvorene podla noriem EU. Po 1. januari rodicia nebudu moct do svojho pasu zapisat svoje dieta starsie ako pat rokov. Pri ceste do zahranicia budu deti potrebovat vlastny doklad. Deti do piatich rokov budu moct byt zapisane v doklade rodicov, alebo budu mat vlastny pas s platnostou na dva roky.
Od 1. januara planuje ministerstvo vnutra zvysit poplatky za vydanie pasu. Pas vydany do 30 dni bude u obcana starsieho ako 15 rokov stat 1000 korun. Pre deti od 5 do 15 rokov planuju vydat pas na obdobie piatich rokov za poplatok 400 korun. Pre deti do veku do pat rokov bude pas stat nadalej 250 korun. Za zapisanie dietata do pasu rodicov je 100-korunovy poplatok. Za rychle vydanie pasu (do 48 hodin) sa bude platit tak ako doteraz stvornasobok zakladneho poplatku.
Podla slov M. Faltaniovej nove pasy budu vydavat v jednotlivych pracoviskach, ktore od maja tohto roka zabezpecuju vydavanie vodicskych preukazov a personalizovat v Narodnom personalizacnom centre, ktore od 1. augusta funguje v Devinskej Novej Vsi. O pas mozu obcania poziadat iba osobne z dovodu nasnimania podoby tvare a podpisu v elektronickej forme. Vynimkou budu bezvladni.
,,Slovenski obcania po 1. januari mozu vlastnit maximalne dva pasy rovnakeho druhu. Ak maju viac pasov, budu ich musiet odovzdat do 31. juna 2005 organu, ktory ich vydal," dodala hovorkyna.

(r)

 

Katarinske dni ciernobalockej kultury

sviatok vsetkych strig, strigonov a carodejnic

Posledny novembrovy vikend uz tradicne patri Katarinskym dnom ciernobalockej kultury, ktore organizuju Komunitne centrum, neziskova organizacia, Cierny Balog, obec a Stredoslovenske narodopisne stredisko.
Sviatok vsetkych strig, strigonov a carodejnic v piatok otvorila Katarinska diskoteka. Sobotny vecer mnohym sprijemnila Katarinska zabava, ktora - ako sa patri - trvala do bieleho rana. Vyvrcholenim programu bolo nedelne vystupenie folklornych suborov Mala Kycera, Kycera, Tanec v srdci z Cierneho Balogu a hostujuceho suboru Povazan z Povazskej Bystrice. Program moderoval popularny ludovy rozpravac Jozef Pancik - Poriadok.
Medzi tradicne sprievodne akcie patrila aj velmi zaujimava vystava knih z dielne ciernobalockych rodakov Ladislava Tazkeho a Petra Kovacika. Vdaka organizatorom vsetci, ktori si Katarinske dni nenechali ujst, prezili prijemne chvile plne kulturnych zazitkov.

h0448e.jpg (15667 bytes) h0448f.jpg (16126 bytes)

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT