1. MAREC 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

”Dcerka ma styri roky a je velmi sikovna. Zaujima sa o pismenka, da sa s nou porozpravat ako s velkou...”

Jedno z mnohych deti sucasnosti. Nadane, sikovne, rozumovo velmi vyspele. Ma trochu problemy s rovesnikmi, viac vyhladava spolocnost dospelych. Pokial som sa stretla s rodicmi takychto deti, mali problem hlavne v tom, ako zvladnut rozumovu stranku svojho dietata. Je zvedave, na vsetko sa pyta, kladie otazky, pri ktorych sa rodic skriabe za usami, pretoze tazko hlada odpovede. Maly rozumcek je ako spongia, nasava do seba vsetky dostupne informacie, akoby chcel svojou malou hlavickou obsiahnut cely svet. A tak rodic zhana lexikony, aby stacil vedomostami, zhana prirucky na dalsie rozvijanie maleho rozumceka.
Je to vsetko v poriadku, len chcem upozornit na jednu vec, ktora rodicovi v tom vsetkom unikne – a vobec sa nedivim. Ide o to, ze tento maly genius, napriek svojej rozumovej vyspelosti, je patrocnym dietatom. Je to dieta, ktore potrebuje svoje hry, aj ked uprednostnuje knihy. Je to dieta, ktore sa potrebuje ako male schulit do maminej naruce, hoci uz pomaly spekuluje nad tym, ako vznikol vesmir. A potrebuje oboje hadam viac ako priemerne sa vyvijajuce dieta. Tym, ze je v nom hlad po vedomostiach, casto nestiha hrat sa jednoduchym, detskym sposobom. A casto ani detske hry nepozna. So svojimi rovesnikmi si velmi nerozumie, rodicia sa prisposobili jeho poziadavke rozsirovat vedomosti.
A maly dospely ma vecer problem zaspat potme, v noci sa budi a chodi rodicom do postele. Co sa deje?
Nase dieta sa rozvija jednostranne. Potrebuje hry, ktore pomahaju odreagovat emocie – ved kolko ich v nom vznika, ked spoznava tento vobec nie isty a bezpecny svet! My dospeli v nom casto mame problem, nie taky drobec. A potrebuje aj maminu a otcovu naruc, ten najistejsi pocit istoty, ktory dieta na svete ma. Aj ked sa samo snazi spravat ako velke, musime v nom vidiet hlavne dieta – neiste, citlive, zranitelne. Potrebuje nas ako partnerov nielen k svojmu rozumceku, ale hlavne k svojej detskej pocitovej stranke.
Hoci je uz schopne precitat si rozpravku, obcas mu ju precitajme. Alebo vymyslime. Alebo – co keby sme si ju skusili vsetci spolocne zahrat? Vobec nie je dolezite, ze ocko-vlk ma svoje obycajne otcovske zuby a na hlavu nevymyslel nic vlkovske, iba obycajny klobuk. Dolezite je, ze sa tvari, ze tym vlkom je a na chvilu sa tak citi. A uz vobec nie je dolezite, ze sme davno zabudli repliky, ktore ta-ktora postava hovori. Dolezite je, ze sa dokazeme vsetci vzit do hry, ktora pomoze nasmu drobcovi. A mozno da nieco aj nam, velkym.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

Desat rokov Turisticko-informacnej kancelarie v Brezne

h0509i.jpg (15019 bytes)Turisticko-informacna kancelaria v Brezne vznikla v roku 1995 ako sucast oddelenia mestskeho uradu. Od oktobra 2003 je preddavkovou organizaciou mesta. Prveho januara 2005 sa stala sucastou Mestskeho kulturneho strediska v Brezne. V roku 1997 bola po splneni danych kriterii prijata za clena Asociacie informacnych centier Slovenska. Podla rozsahu a urovne poskytovanych sluzieb bola zaradena AICES do kategorie nadstandardnych, pretoze poskytuje informacie o celom regione, ma celorocnu prevadzku - v letnej sezone 49 hodin tyzdenne, mimo sezony 45 hodin tyzdenne, pracovnicky kancelarie poskytuju informacie v troch svetovych jazykoch.

Poslanim turisticko-informacnej kancelarie je:

o hladat a nachadzat potencionalnych navstevnikov cielovych miest cestovneho ruchu,
prijimat ucastnikov cestovneho ruchu a poskytovat im potrebne informacie,
o zatraktivnit pobyty ucastnikom cestovneho ruchu v cielovych miestach ponukou sirokeho sortimentu doplnkovych sluzieb,
o koordinovat cinnost podnikatelskych a nepodnikatelskych subjektov cestovneho ruchu, vratane vychovy obyvatelstva k cestovnemu ruchu.

TIK plni ulohy nielen vo vztahu k ucastnikom cestovneho ruchu - turistom, ale aj ostatnym navstevnikom a obyvatelom mesta:

o poskytovanie bezplatnych informacii navstevnikom a turistom v rozlicnej podobe (osobne, telefonicky, v tlacenej podobe, na webovych strankach) o Slovensku, regione a meste,
o organizovanie a spolupraca pri organizovani podujati vyvolavajucich cestovny ruch pre turistov a navstevnikov Brezna (jarmoky ludovych vyrobkov, vystavy v synagoge, rezbarske dielne),
o ponuka a predaj spomienkovych predmetov a regionalnej literatury, ludovoumeleckych predmetov z regionu, cestovnej literatury a map, orientacnych planov mesta a regionu, turistickych sprievodcov po meste, regione a republike, pohladnice a postove znamky, fotograficke potreby, parkovacie karty, videokazety a CD-ROMy,
o vydavanie mesacneho kalendara kulturno-spolocenskych a sportovych podujati,
o vydavanie rocneho mestskeho a regionalneho kalendara a kalendara stalych podujati,
o informacie o miestnych nariadeniach a uzneseniach organov mesta,
o faxove sluzby,
o fotozberna,
o predpredaj vstupeniek na kulturne podujatia.

V suvislosti s podporou rozvoja cestovneho ruchu:

o vydavanie vlastnych propagacnych a informacnych materialov,
o vydavanie regionalnej a propagacnej literatury,
o zabezpecovanie priestorovej propagacie a priestoroveho informacneho systemu,
o ucast na vystavach cestovneho ruchu.

Aktivne opatrenia trhu prace

Pomoc uradu prace, socialnych veci a rodiny pri vytvarani novych pracovnych miest

Urad prace, socialnych veci a rodiny (UPSVR) v Brezne vas v serii clankov bude informovat o narodnych projektoch, v ramci ktorych su realizovane nastroje aktivnych opatreni trhu prace, t. j. priama pomoc zamestnavatelom a uchadzacom o zamestnanie pri vytvarani novych pracovnych miest a pri moznosti uplatnenia sa na trhu prace. Vstupom do EU sa rozsirili moznosti aj pre podporu vytvarania novych pracovnych miest, ktore su od roku 2004 prostrednictvom UPSVR financovane cez jednotlive narodne projekty z Europskeho socialneho fondu a z prostriedkov statneho rozpoctu.

Narodny projekt c. I: Podpora zamestnavania nezamestnanych s dorazom na znevyhodnene skupiny na trhu prace

Prostrednictvom Narodneho projektu c. I je mozne podporit vytvaranie novych pracovnych miest v ramci dvoch nastrojov aktivnych opatreni na trhu prace, a to poskytnutim prispevku na: samostatnu zarobkovu cinnost; zamestnavanie znevyhodnenych uchadzacov o zamestnanie.

Prispevok na samostatnu zarobkovu cinnost

Co je samostatna zarobkova cinnost?

Samostatna zarobkova cinnost je zivnost, ktora je prevadzkovana sustavne, vo vlastnom mene, na vlastnu zodpovednost, na ucel dosiahnutia zisku za podmienok ustanovenych v zakone c. 455/1991 Zb. o zivnostenskom podnikani v zneni neskorsich predpisov. O prispevok moze poziadat kazdy uchadzac o zamestnanie evidovany v UPSVR najmenej styri mesiace.

Co potrebujete vediet, ak ste uchadzacom o zamestnanie a uvazujete o podnikani?

Informujte sa u svojej sprostredkovatelky v UPSVR. Vyziadajte si v oddeleni europskeho socialneho fondu a aktivnych opatreni trhu prace (ESF a AOTP) UPSVR v Brezne na Razusovej 40, prizemie c. dveri 09, ziadost o poskytnutie prispevku a vyplnte ziadost o absolvovanie pripravy na zacatie podnikania, ktoru zabezpecuje UPSVR. Spolu s tlacivom ziadost o poskytnutie prispevku dostanete aj formular podnikatelsky zamer. Po vyplneni ziadosti o poskytnutie prispevku prineste tlacivo spolu s uvedenymi prilohami na tlacive oddeleniu ESF a AOTP.

Na co nesmiete zabudnut, ak sa rozhodnete podnikat?

Prispevok, ktory vam bude poskytnuty prostrednictvom UPSVR, je statnou pomocou. Podmienky jej prijatia sa riadia schemou pomoci de minimis. Nie na vsetky podnikatelske cinnosti sa poskytovanie pomoci vztahuje, takze ak uvazujete o podnikani, odporucame vam dozvediet sa co najviac o aktualnej scheme pomoci de minimis na podporu samostatnej zarobkovej cinnosti. Musite mat na zreteli, ze prispevok na zacatie podnikania je len vasim “odrazovym mostikom” na uplatnenie sa na trhu prace a v podnikani, preto by ste mali v dalsich krokoch uvazovat aj o zabezpeceni z inych financnych zdrojov. UPSVR vam moze odporucit vhodny kurz alebo vzdelavanie ako uchadzacovi o zamestnanie zamerane na podnikanie.

Od coho zavisi, aku vysku prispevku mozete dostat?

V zaujme zvysenia podpory vytvarania pracovnych miest formou samozamestnania v regionoch, ktorych rozvoj zaostava, vyska prispevku na samostatnu zarobkovu cinnost je diferencovana a zavisi od:
a) prislusnosti uzemneho obvodu UPSVR, v ktorom sa vytvori pracovne miesto na samozamestnanie k regionu opravnenemu na poskytovanie statnej pomoci podla zakona c. 231/1999 Z. z. o statnej pomoci v zneni neskorsich predpisov. Ide o statnu pomoc na rozvoj regionov, v ktorych je HDP na obyvatela mensi ako 75 % priemeru EU,
b) prislusnosti uchadzaca o zamestnanie ku skupine znevyhodnenych uchadzacov o zamestnanie podla § 8 zakona c. 5/2004 Z. z. o sluzbach zamestnanosti a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich pravnych predpisov,
c) priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v okrese, v ktorom sa vytvori pracovne miesto na samozamestnanie.
Pre uchadzaca o zamestnanie, ktory je v evidencii dlhsie ako styri mesiace, v okrese Brezno je vyska prispevku na podporu samozamestnania 54 837 korun, pre znevyhodneneho uchadzaca o zamestnanie 75 928 korun.

Dalsie podmienky s poskytnutim prispevku:

1. Prispevok musi byt pouzity vylucne na zacatie prevadzkovania samostatnej zarobkovej cinnosti. Pokial zivnost nie je prevadzkovana najmenej dva roky, ste povinny vratit alikvotnu cast prispevku za obdobie, pocas ktoreho ste cinnost nevykonavali.
2. UPSVR podpise dohodu s uchadzacom o zamestnanie o poskytnuti nenavratneho financneho prispevku, preto sa vopred oboznamte so vsetkymi pravami a povinnostami, ktore vam aj uradu z dohody vyplyvaju.

Prispevok na zamestnavanie znevyhodnenych uchadzacov o zamestnanie

sa poskytuje zamestnavatelom, ktori vytvoria nove pracovne miesto a prijmu nan uchadzaca o zamestnanie, ktory je v evidencii v UPSVR najmenej dvanast mesiacov. O prispevok mozu poziadat zamestnavatelia: z podnikatelskej sfery; nepodnikatelskej sfery, t. j. obcianske zdruzenia, statna sprava a samosprava. Pokial su ziadatelmi o prispevky podnikatelske subjekty, podliehaju aj splneniu podmienok statnej pomoci. Aktualna schema SP je zverejnena v Obchodnom vestniku c. 135 z roku 2004.

Existuju aj citlive odvetvia, v ktorych zamestnavatelia nemozu dostat prispevok, a to najma odvetvia dopravy, oceliarskeho a chemickeho priemyslu.

Vyska prispevku je zavisla od priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v okrese a od podielu HDP na obyvatela v porovnani s HDP na obyvatela EU. Vyska prispevku sa poskytuje v percentualnej vyske z nakladov celkovej ceny prace. Ta zahrna mzdu a prislusne odvody platene zamestnavatelom. Vyska celkovej ceny prace (CCP) nie je limitovana. V nasom okrese je vyska prispevku: prvych sest mesiacov 55 % z CCP a dalsich dvanast mesiacov 26 % z CCP. Zamestnavatelia musia splnit podmienku udrzania takto podporovaneho pracovneho miesta pocas dvoch rokov - MSP - do 250 zamestnancov alebo v pripade velkych podnikov tri roky. Pokial nie je prijemcom podnikatelsky subjekt, plati podmienka udrzania vytvoreneho pracovneho miesta pre znevyhodneneho uchadzaca o zamestnanie najmenej pocas poberania prispevku.

Ak ste zamestnavatelom a uvazujete o vytvoreni novych pracovnych miest, mali by ste rozhodne navstivit UPSVR. Poziadajte o formular - ziadosti. Pokial splnite uvedene podmienky, mozete v kratkom case rozsirit pocet zamestnancov. O prispevku nerozhoduje komisia, su obligatorne. UPSVR mozete o svojom zamere informovat, pripadne mozete ziskat informacie, v akych profesiach su vzdelani evidovani uchadzaci o zamestnanie, tiez vam moze bezplatne zabezpecit vyberove konanie uchadzacov, ktori budu vyhovovat vasim potrebam. Radi vas privitame v UPSVR v Brezne, oddelenie ESF a AOTP na Razusovej 40, c. t. 6112080.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT