19. APRIL 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Po zmiznuti snehu nase ulice a sidliska nevyzerali vabne. Snehova prikryvka zahalila neporiadok, ktory sme po sebe zanechali na jesen. Jarne slniecko ho vsak naplno odhalilo, a tak na mnohych miestach nastal cas jarneho upratovania. V nasej ankete sme preto vyzvedali: Ako ste na tom s jarnym upratovanim?


S anketovym mikrofonom


o jarnom upratovani

Gita Kobelova, dochodkyna, Brezno:
- U nas to vyzera dobre, pretoze mame sikovneho domovnika a vybor. Prave v sobotu od deviatej sme mali brigadu, na ktorej sa zucastnili asi z kazdeho bytu. Byvame oproti kasarnam, kde je velky travnik. Vsetko sme pohrabali, dali na jednu hrbu a v pondelok rano to auto technickych sluzieb odviezlo. Takze zatial mame poriadok a snazime sa ho udrziavat. Dufam, ze vydrzi co najdlhsie, lebo sa stane, ze z vyssich poschodi vysypaju popolniky.

Zuzana Lunterova, podnikatelka, Telgart:
- Kazdy si upratuje okolo svojho domu. Este sme neporiadili vsetko, nedalo sa, pretoze len nedavno zmizol sneh. Momentalne sme v stadiu upratovania. Odstranujeme suchu travu z travnika, vyvazame koru z dreva, pohrabeme, pozametame strk z cesty. U nas v dedine nemame specialne kontajnery, kazdy ma svoju kukanadobu, z ktorej sa odpad pravidelne vyvaza, podobne aj plastove flase. Ostatny odpad palime priamo na dvore alebo v peci na drevo.

Genoveva Krsiakova, kucharka, Brezno:
- Byvame v cinziaku pri kasarnach, kde je vzdy poriadok. Vyhrali sme aj sutaz o najcistejsie okolie. Mame domovnika, ktory organizuje brigady. Dohodneme sa na niektoru sobotu a upratujeme, kazdy uz nieco upratal. Vacsiu brigadu este len ocakavame.

Lubomir Vanik, dochodca, Brezno:
- Na druhy tyzden mame schodzu, na ktorej sa budeme venovat aj jarnemu upratovaniu. Poriadok okolo cinziakov je nieco celkom ine, ako poriadok pri obchodoch alebo pri poste. Pri cinziakoch si poriadime, aj pred Velkou nocou sme upratovali, ale za plotmi a za nasim rajonom je neporiadok. Povedal by som, ze sidlisko Mazornikovo vyzera ovela horsie ako mesto. Mame malo kontajnerov, hlavne na flase z PVC a ludia potom ani nemaju zaujem separovat. Kontajnery su preplnene a smeti sa povaluju po zemi, a tak je vzdy neporiadok. Od stvrtka do nedele je dobre, ale ako sa chyli ku dnu odvozu odpadu, uz je zase zle.

Eva Priadkova, nezamestnana, Stiavnicka:
- Sidlisko Stiavnicka je upratane. Nema chybu. Starosta sa o nase sidlisko stara. Od siestej rano pracovnici na aktivacnych pracach zametaju, upratuju, zbieraju papiere, v lete kosia. Aj my obyvatelia sidliska organizujeme brigady, treba pohrabat svahy. No niektori ludia su neporiadni a napriklad papier hodia aj na zem. Asi sa spoliehaju, ze ma kto za nich upratat.

MUDr. Karol Makovnik, dochodca, Brezno:
- Na Ulici Frana Krala, kde byvam, sme mali jarne upratovanie pred tyzdnom. Vsetko je v poriadku. Mame tam spravu, ta zorganizovala brigadu, do ktorej sa zapojili vsetci. Myslim si, ze nase okolie je pekne.

(ng, sv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dochodcovia protestuju

Predseda Okresnej organizacie Jednoty dochodcov na Slovensku v Brezne Tibor Gilla poslal predsedovi vyboru NR SR pre socialne veci a byvanie Juliusovi Brockovi list tohto znenia:

Okresna organizacia JDS Brezno vzala na vedomie Vas list, ktory ste adresovali predsedovi JDS Kamilovi Vajnorskemu a tykal sa reformy dochodkoveho systemu od 1. januara 2004. Jednota dochodcov Slovenska a vsetky okresne organizacie JDS uz pri priprave a prerokuvani tohto zakona avizovali, ze budu diskriminovani starsi dochodcovia, ktori odisli do dochodku do konca roka 2003. Po zavedeni zakona sa jednoznacne preukazalo, ze obcania, ktori sli do dochodku este pred reformou, teda do konca roka 2003, su znacne poskodeni ci uz vypoctom vysky dochodku, ale hlavne naslednou valorizaciou, ktora sposobuje, ze sa zvacsuju rozdiely medzi starsimi dochodcami a tymi, ktori idu do dochodku po reforme. Tento stav sposobuje a bude sposobovat kazdorocny pokles zivotnej urovne starodochodcov, ktorych je na Slovensku asi 800 tisic. Poslanci NR SR, ako i vlada, nereagovali na peticie JDS za dostojny zivot dochodcov.
Na zaklade tychto skutocnosti Vas ziadame, vazeny pan predseda, aby ste urychlene pripravili zmenu sposobu valorizacie dochodkov tak, aby sa viac zvysovala valorizacia dochodcom, ktori odisli do dochodku do konca roka 2003.
Vieme, ze riesenie problemu, na ktory poukazujeme, si vyzaduje novelu zakona o socialnom poisteni, ktora musi prejst riadnym legislativnym procesom, ale verime, ze Vy a clenovia Vasho vyboru v spolupraci s Ministerstvom prace, socialnych veci a rodiny SR a socialnou poistovnou najdete prijatelne riesenie uvedeneho problemu, a tak prispejete k spokojnosti dochodcov.
Treba si uvedomit, ze po tohtorocnej valorizacii dochodkov v roku 2005 bude rozdiel v starobnych dochodkoch viac ako 2500 korun a tento sa bude kazdorocne zvacsovat medzi starodochodcami a tymi, co odisli do dochodku po reforme. Doterajsi dlh voci starodochodcom od roku 1990 je viac ako 20 % , reforma mala tento nedostatok eliminovat a nie ho este prehlbovat.
Vy, poslanci NR SR, mate na napravu tohto stavu najvacsi vplyv. Nemozete hovorit len o zodpovednosti obcanov voci statu, ale aj o zodpovednosti Vas voci starsim ludom. Je to nakoniec Vasa povinnost.
Za pochopenie a hlavne za urychlene riesenie tejto poziadavky vopred dakujeme.


h0516c.jpg (11782 bytes)

 

 

Jednym z mala ludi nasho regionu, ktori mali stastie dostat sa s nedavno zosnulym papezom Janom Pavlom II., azda najvacsou a najcharizmatickejsou svetovou osobnostou ostatneho storocia, do blizkeho kontaktu, bol aj Breznan Ernest Svrcek ml., student 3. rocnika Teologickej fakulty sv. Frantiska Xaverskeho v Banskej Bystrici - Badine, ktoremu Svaty Otec pri poslednej navsteve Slovenska spolu s niekolkymi dalsimi studentmi na pode ich alma mater osobne pozehnal.

 


Navzdy v nasich srdciach

Ako blesk sa rozniesla svetom smutna sprava o umrti Svateho Otca Jana Pavla II.
Zasiahla srdcia mladym i starsim ludom. Len tazko bolo uverit a vyrovnat sa s krutou realitou. Cloveka, ktoreho zboznoval a vazil si cely svet, zrazu nieto medzi zivymi.
Cely svet place. Aj srdcia seniorov z Domova dochodcov a domova socialnych sluzieb LUNA v Brezne su naplnene hlbokym a velkym zialom. Oci zastreli slzy smutku. Odo dna umrtia sa nasi seniori v domove stretli kazdy vecer, aby si pri spolocnom modleni uctili papezovu pamiatku.
V den pohrebu sa nasi kienti stretli uz o deviatej hodine rano na spolocnom modleni. V tento den bola miestnost pripravena k tejto smutnej udalosti. Po modleni seniori spolu s pracovnym kolektivom zaspievali krasnu naboznu piesen na rozlucku: “Maticka ach, pocuj hlasy nase...”
Nasledovalo sledovanie priameho prenosu pohrebu v televizii. Kazdy zucastneny klient obdrzal fotografiu Jana Pavla II, ktory sa navzdy zapisal do nasich srdc.

(lv)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT