19. APRIL 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

O rakovine prsnika

Rakovina prsnika je celosvetovo tretou najcastejsie sa vyskytujucou rakovinou. Kazdorocne na Slovensku pribuda viac ako 1900 pacientok s touto diagnozou. Vacsinou su to zeny po menopauze ale v poslednom case pribudaju aj zeny v mladsom veku.

Priciny vzniku tohto rakovinoveho ochorenia nie su doteraz zname. V prevencii rakoviny prsnika vsak hraju vyznamnu ulohu pravidelne lekarske prehliadky a samovysetrovanie prsnikov. Zeny vo veku od 20 do 49 rokov by sa mali dat odborne vysetrit kazde dva roky, starsie zeny by mali taketo vysetrenie absolvovat aspon raz za rok. Cim skor sa na rakovinu zacnu liecit, tym maju otimistickejsie vyhliadky na vyliecenie.

Casto kladene otazky a odpovede

o Co je chemoterapia?
- Chemoterapia je jeden zo sposobov liecby rakoviny prsnika. Lieky, ktore pocas tejto liecby pacientky uzivaju, maju za ciel poskodit strukturu alebo metabolizmus rakovinovych buniek a tym ich usmrtit.
o Co je hormonalna liecba?
- Hormonalna liecba je dalsi zo sposobov liecby rakoviny prsnika. Indikuje sa u tych pacientok, ktore maj tzv. pozitivne hormonalne receptory. Rakovinove bunky, ktore sa nachadzaju v prsniku takychto pacientok, su zavisle od hormonov, pretoze v nich stimuluju rast nadoru. Pri hormonalnej liecbe dochadza k naruseniu procesu delenia rakovinovych buniek a podavane lieky zabranuju hormonom, aby dalej podporovali ich rast.
o Preco sa chemoterapii pripisuje pri liecbe rakoviny prsnika vacsi vyznam?
- Pri liecbe zien s rakovinou je uz davno preskumane, akym sposobom posobi chemoterapia na usmrtenie rakovinovej bunky. Pri hormonalnej liecbe ovplyvnuju podavane lieky proces delenia rakovinovych buniek, ale nie je este uplne zname, ci ich zabijaju alebo len ovlyvnuju proces ich vyzrievania. Tieto otazniky podnecuju vedcov ku skumaniu ucinkov hormonalnej liecby. Zo sucasnych poznatkov vyplyva, ze tato liecba efektivne napomaha znizovat riziko navratu ochorenia a smrti pacientky. Okrem toho este nie su prekonane myty o tom, ze hormonalna liecba je len prostriedok na udrzanie mladistveho vzhladu zeny.
o Je hormonalna liecba rakoviny prsnika rovnako ucinna ako chemoterapia?
- Z vysledkov pozorovani vyplya, ze hormonalna liecba znizuje riziko navratu rakoviny prsnika u pacientok, u ktorych na rast nadoru vplyvaju hormony, o 47 %. Ak su taketo pacientky liecene len chemoterapiou, riziko opakovania sa ochorenia v tom istom prsniku, v druhom prsniku alebo niekde inde v organizme sa znizuje o 35 %. Pri kombinacii chemoterapie s hormonalnou liecbou mozno riziko navratu ochorenia znizit az o 53 % a riziko smrti pacientky az o 40 %.
o Ake su vyhody hormonalnej liecby pred chemoterapiou?
- Hormonalna liecba rakoviny prsnika ma v porovnani s chemoterapiou viacero vyhod. Je vysoko efektivna a nizko toxicka. Okrem toho, ze zvysuje pravdepodobnost vyliecenia pri vcasnych stadiach rakoviny, predlzuje tiez prezivanie pri pokrocilom stadiu ochorenia. Hormonalna liecba umoznuje lekarom udrzat rakovinu prsnika pod kontrolou. K dispozicii maju siroke spektrum liekov, ktore mozu pacientky uzivat nasledne. Hormonalna liecba v porovnani s chemoterapiou prinasa pacientkam lepsiu kvalitu zivota pri rovnakej ucinnosti liecby. Nezanedbatelna je aj jej nizsia ekonomicka narocnost.
o Kedy je vhodne indikovat hormonalnu liecbu a kedy chemoterapiu?
- Obidva typy liecby sa vyuzivaj pred chirurgickym odstranenim nadoru z prsnika aj po nom. Vyuzivaju sa aj vtedy, ak sa uz rakovina rozsirila do inych organov tela – vytvorili sa metastazy. Hormonalna liecba sa vsak indikuje iba u zien s tzv. pozitivnymi hormonalnymi receptormi, tzn. u zien, ktorych rakovinove bunky su zavisle na hormonoch, pretoze stimuluju ich rast. Takychto zien je priblizne polovica.
o Su zeny, ktorym sa rakovina prsnika nevratila do piatich rokov po chirurgickom zakroku, su skutocne
vyliecene?

- Vacina z nich si mysli, ze to tak skutocne je. Nikdy vsak nemozu mat uplnu istotu. Podla Skupiny pre studie vcasneho stadia rakoviny prsnika z Oxfordu vo Velkej Britanii k viac ako polovici opakovanych navratov (relapsov) rakoviny prsnika dochadza po patrocnom obdobi standardnej liecby. Preto by sa zeny aj po tomto obdobi mali sledovat, pravidelne si vysetrovat prsniky, chodit na preventivne prehliadky, a pripadne sa dozadovat dalsej liecby.
(Materialy z tlacovej konferencie Myty a pravda o liecbe rakoviny prsnika)

Katarina Benova

Spravne odpovede na otazky z citatelskej sutaze v c. 13

1. Hron prameni pod Kralovou holou, na juhozapadnom svahu Besnika. 2. Kralova hola meria 1948 m, Breznianska Skalka 948 m, rozdiel 1000 m. 3. Liatinovy pavilon Coburgovcov, postaveny v roku 1841, sa nachadza v Pohorelej - Pohorelskej Masi. 4. Pramen Bozeny Nemcovej lezi pri Bacuchu. 5. Samo Chalupka sa narodil 27. februara 1812 v Hornej Lehote. 6. Zo spristupnenych jaskyn je k Breznu najblizsie Bystrianska jaskyna. 7. Kvaple rastuce zhora nadol su stalaktity. 8. Meandre Hrona sa nachadzaju pri Cervenej Skale. 9. V predajni Aqua v Brezne chovaju tri druhy hadov. 10. Su to velhad kralovsky, uzovka cervena a uzovka cierna. 11. Film o hrozbe globalneho oteplovania, premietany v nasich kinach vlani, ma nazov Den po tom. 12. Zo Slovenska je najblizsie k Jadranskemu moru, 361 km. 13. Slovo environnementologia znamena vedny odbor o zivotnom prostredi. 14. Na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne prevladaju lipy. 15. Jozef Dekret Matejovie sa zaoberal planovanym pestovanim lesa. 16. Jeho pamatna tabula sa nachadza na Obvodnom urade na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne (byvaly piaristicky klastor). 17. Skratka NAPANT znamena Narodny park Nizke Tatry. 18. Chata pod Dumbierom je pomenovana po M. R. Stefanikovi. 19. Stred Slovenska: Lubietovsky Vepor - Hrb. 20. Zemepisny stred Europy: Kostol sv. Jana v Kremnickych Baniach. 21. Hron ma dlzku 298 km. 22. Najznamejsou endemickou rastlinou na Slovensku je lykovec muransky. 23. Najvacsim chrobakom u nas je rohac velky (s rohmi meria 10 cm). 24. Najvacsou jedlou hubou na Slovensku je vatovec obrovsky (10 i viac kg). 25. Najvacsim korovcom u nas je rak riecny. 26. Najjedovatejsou rastlinou u nas je lulkovec zlomocny. 27. Nasim najotuzilejsim a najvyssie zijucim kopytnikom je kamzik vrchovsky. 28. Najvacsia skalna brana - okno u nas je na vrchu Ohniste v Nizkych Tatrach, vyska 27 m. 29. Skratka BZOK znamena Brezniansky zvaz ochrancov prirody a krajiny. 30. Kvet ponikleca slovenskeho (Pulsatilla slavica) je tmavofialovy.
Do sutaze sa zapojili dve citatelky - Emilia Butorova z Hronca a Mgr. Eva Urbanova z Brezna, obidve dosiahli viac ako dvadsat spravnych odpovedi. Vo stvrtok 21. aprila o 16. hodine v predajni Aqua na Chalupkovej ulici 14 v Brezne im majitelka predajne umozni nakup tovaru, kazdej v hodnote 200 korun a zastupca obcianskeho zdruzenia BZOPK im odovzda knizne odmeny.

(el)


Na usmevnu notu

( k Tyzdnu slovenskych kniznic)

 

Murphyho zakon:
Poziciavanim sa ti stratia len tie knihy, na ktorych ti mimoriadne zalezi.

...

V knihkupectve sa pyta zakaznicka predavacky:
- Kde mate oddelenie pocitacovej literatury?
- Hladate nieco konkretne?
- Manzela.

...

V kniznici:
- Prosim vas, kde mate nejake knihy o samovrazdach?
- Piaty regal zlava, stredna polica.
- Ale ved tam nie je ziadna kniha.
- Vidite, aki su ludia! Pozicaju si a nevratia!

...

- Babka, ty si vzdy hovorila, ze mas rada knihy o dejinach, ale v tvojej kniznici su same sexuologicke prirucky.
- Ved prave. Pre mna je to uz iba historia.

...

Babicke, vasnivej citatelke detektivok, podstrcila knihovnicka so zmyslom pre humor namiesto romanu telefonny zoznam. Babicka citala, citala a ked konecne docitala, vzdychla si:
- Od zaciatku som tusila, ze to urobila Zofia Zuzvalikova!

Manzelom Kubalikovcom sa po desiatich rokoch manzelstva pokazil televizor, ktory dostali ako svadobny dar.
- Zazni! - povedal muz a vzal do ruky knihu.
- Ty vies citat? - vykrikla prekvapena manzelka.

...

- Povedz mi, co citas a ja ti poviem, kto si.
- Citam Homera, Ovidia, Shakespeara, Balzaca, Zolu, Platona, Nemcovu, Steelovu ...
- Staci, uz viem, ze si klamar.

...

- Co by som mala kupit manzelovi k meninam?
- Kup mu peknu knihu.
- Ale chod, knihu uz ma.

...

Telefonuje Klara priatelke, ktora pracuje v kniznici:
- Pocuvaj, nemohla by si mi pozicat aspon dvadsat alebo radsej tridsat knih?
- Tridsat knih? Preco nie. A akych?
- To je uplne jedno, len aby boli dost odborne. Co ja viem, z mediciny, filozofie, archeologie ...
- Co ta pochytila chut vzdelavat sa?
- Ale prosim ta, na to nemam cas. Ale zajtra pride ku mne na navstevu jeden inteligent a ja nemam doma ziadnu knihu.

(sm)

h0516i.jpg (15750 bytes)


Policia patra

Urad justicnej a kriminalnej policie v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po nezvestnom:
Petrovi Auxtovi, narodenom 10. jula 1972, trvale bydlisko: Cierny Balog, Vydrovo c. 53, po ktorom je vyhlasene celostatne patranie. Nezvestny je od 29. marca 2005, kedy ho videli v pohostinstve Gol v Ciernom Balogu. Je podozrenie, ze spadol do Cierneho Hrona.
Peter Auxt meria 180 cm, ma zavalitu postavu, hnede vlasy a modre oci. Naposledy mal oblecene cervene monterkove nohavice, zelenu monterkovu bluzu a cierne gumove cizmy. Zvlastne znamenie: nad lavym okom kratka jazva.
Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o nezvestnom, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT