10. MAJ 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Rakusky prezident Heinz Fischer v sobotu 30. aprila vo viedenskej Stadthalle otvoril 69. majstrovstva sveta v hokeji, ktore potrvaju do 15. maja. Kedze hokejovymi zapasmi zije takmer cele Slovensko, sampionatu sme venovali pozornost aj v nasej ankete. V case, ked slovenski hokejisti mali za sebou vitazny zapas s Bieloruskom a remizu s Ruskom, sme sa ucastnikov ankety pytali, ako tipuju umiestnenie nasich. Zaujimalo nas aj to, kde a ako sleduju prenosy a co hovoria na velkoplosne obrazovky.


S anketovym mikrofonom


o majstrovstvach sveta v hokeji

Jan Ridzon, zivnostnik, Brezno:
- Zda sa, ze budeme mat nejaku medailu. Z prveho zapasu som videl len polovicu. Dobre, ze sme ho vyhrali. Ten druhy bol horsi. Darmo, treba hrat. Zapasy sledujem vacsinou doma v televizii, ked mam cas. O velkoplosnych obrazovkach v Brezne som nepocul. Siel by som sa na to pozriet s priatelmi, keby sme boli viaceri, zakricat si.

Jozef Morong, lesny robotnik, Brezno:
- Tipujem, ze Cesi budu prvi a my treti - stvrti. Majstrovske zapasy pozeram doma v televizii. Velkoplosne obrazovky? Myslim si, ze ludia v Brezne maju ine starosti. Neviem sa k tomu vyjadrit. Ja osobne uprednostnujem hokej “nazivo” alebo doma.

Ing. Erik Grafik, technik, Dolna Lehota:
- Myslim si, ze doteraz sme hrali dobre, ale o medailach rozhodne siedmy zapas. Dufam, ze ziskame nejaku medailu. Sledujem televiziu, rozhlas, tlac. Na velkoplosnych obrazovkach sa hokej dobre pozera pri pive, hodnoti sa, rozobera, ale doma je pokoj. Isiel by som sa pozriet, preco nie? Je tam stopercentne vacsia zabava.

Daniela Durkacova, studentka, Brezno:
- Zatial som pozerala len zapasy nasich hokejistov. Netrufam si tipovat, lebo raz som zatipovala a skoncilo to tak, ako som predpokladala, cize nie dobre, remizou. Nerada by som bola, aby sme prehrali alebo iba remizovali. Cez tyzden hokej sledujem doma a cez vikend v meste na velkoplosnych obrazovkach. Je tam lepsi zvuk, vacsia obrazovka, vela ludi, proste ta atmosfera sa neda opisat.

Pavol Terem, poziarny technik, Sliac:
- Doterajsie zapasy sa mozno vyvijali podla prognoz, ale myslim si, ze tazsie zapasy nas este len cakaju. Dolezity bude stvrtfinalovy zapas, ktory rozhodne, ci pojdeme domov, alebo budeme pokracovat dalej. Kazdy zapas je iny a moze sa vyvijat v nas prospech alebo v nas neprospech. Je to hop alebo trop. Myslim si, ze pri sucasnom zlozeni nasho muzstva by sme mohli dosiahnut dalsi vyrazny uspech. Doteraz som zapasy sledoval doma, ale zrejme tie, kde uz o nieco pojde, budem sledovat so susedom unho doma, lebo ma vacsi televizor. Nezapajam sa do zivelneho, hromadneho pozerania hokeja niekde v zariadeniach.

Robert Hornak, veduci kontroly, Brezno:
- Myslim si, ze budeme bojovat o medaily. Pokial mi dovoluje cas, hokejove majstrovstva pozeram doma, velkoplosne obrazovky ma nelakaju.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Den Zeme je sviatkom vsetkych, ktorych zaujima jej osud

h0519c.jpg (19508 bytes)Kazdeho z nas potesi maly darcek alebo kvet od svojho priatela alebo znameho, ak mame nejaky sviatok alebo jednoducho len tak. Ale nielen ludia maju prilezitost oslavovat. Svoj sviatok oslavuje aj nasa Zem kazdorocne 22. aprila.
Pedagogovia a ziaci Zakladnej skoly v Benusi sa rozhodli uskutocnit verejnu oslavu Dna Zeme. Den Zeme otvorili relaciou v skolskom a obecnom rozhlase a zberom papiera. Co vsetko mohli deti, ale aj dospeli zazit? Vystavu s interaktivnymi pomockami, besedu s pracovnickou NAPANT-u, vyrobu plagatov, sledovanie ekofilmov, pracu v tvorivych dielnach, ktore mali velky uspech - vyrabal sa recyklovany papier, zvieratka z brmbolcov a peria, sperky, privesky, naramky a miniaturne pribytky z prirodnych materialov, kasirovane zemegule, modelovalo sa z hliny, indianske celenky, malovalo sa na sklo.
Aj ked nam pocasie velmi neprialo, zazili sme vela zabavy, mnohemu sme sa naucili. Den Zeme sa uskutocnil vdaka projektu Skoly pre buducnost 2004/2005 Konta Orange, n. f.

(ib)

Bolesti a starosti slovenskeho naroda

Kde su tie casy, ked kazda obec na Horehroni, ba aj inde, mala peknu prosperujucu restauraciu - jedalen a dobre, slusne, kulturne vybavenie? Pocestny si tu mohol v pokoji a v peknom prostredi oddychnut, obcerstvit sa, dobre a lacno sa najest. Nebolo zvykom nosit hostovi na stol tanier s polievkou. Obsluha priniesla na stol plnu misu, ci tam sedel jeden alebo traja hostia. Pri uctovani sa nikto nepytal, ci si si nabral raz alebo viackrat. No, bola to pohoda a pohostinnost, ktora nam dnes chyba. Slovenske zvyky sa z denneho zivota pomaly vytracaju. Preto sa pytam: Kde su tie casy?

...

Mam starsie auto s obsahom nad 1300 cm3. Za socializmu som zan platil povinnu poistku 144 korun, po roku 1989 to uz bolo 4108 korun, teda 28,5krat viac. Po dalsom zvyseni 5848 korun, neskor 7808 korun. Za socializmu by mi tieto peniaze vystacili na platenie poistneho na patdesiatstyri rokov! A takychto motoristov je u nas vela, len su ticho, ale v srdciach placu.

(bh)

Prva put Radia Lumen

V sobotu 30. aprila sa konala prva put Radia Lumen do Sanktuaria Bozieho milosrdenstva v polskom Krakove. Na puti sa zucastnili aj putnici z Myta pod Dumbierom. Z obce odchadzali rano o pol stvrtej a cestou v autobuse sa pomodlili radostny ruzenec a spievali marianske piesne. V Krakove bolo nadherne slnecne pocasie. Stretli sme sa tu aj s putnikmi z Jasenia, ktori prisli na dvoch autobusoch.
Sanktuarium Bozieho milosrdenstva je nadherny chram postaveny na pocest sv. Faustiny, ktoru vyhlasil za svatu papez Jan Pavol ll. prave 30. aprila v roku 2000. Tento chram svaty Otec osobne vysvatil. Na puti sa zucastnilo priblizne 13 tisic ludi zo Slovenska. Slavnostnu svatu omsu celebroval banskobystricky Otec biskup Rudolf Balaz. Cez poludnajsiu prestavku sme si prezreli areal sanktuaria a z vyhliadkovej veze mesto Krakov. Put bola zakoncena ruzencom k Boziemu milosrdenstvu v polstine aj slovencine. Nadherny duchovny zazitok umocnila navsteva Sanktuaria Matky Bozej Fatimskej v Zakopanom na spiatocnej ceste. Tu sme prave vystihli pozehnanie sviatostou oltarnou. Domov sme sa vratili neskoro, unaveni, ale plni tych najkrajsich dojmov.

Marian Kvackaj

Jarne zamyslenie

Je tu opat jar. Krasne ronce obdobie, kedy sa priroda prebudza zo zimneho spanku. Aj ludia potrebuju zregenerovat svoje zivotne sily. Su predsa jej neoddelitelnou sucastou. Jarne slnko laka na prechadzky, vylety, stretnutia. Zijeme v case prudkeho rozvoja vyrobnych technologii a vypoctovej techniky. Sme zaplavovani mnozstvom informacii, ohlupovani reklamou, ovladani peniazmi a manipulovani medialnym vymyvanim mozgov. Zabuda sa na dolezity fenomen zivota: medziludske vztahy. Ake su? V kolotoci kazdodenneho stresu a nedostatku casu su este ludia schopni polozit si zakladne otazky? Co je zmyslom nasho zivota? Dokazeme si najst cas pre seba, rodinu, priatelstvo? Akym vzorom sme pre nase deti?
Dnes su ulice plne nahliacich sa ludi. Aj ked sa stretnu, nehovoriac o problemoch, ktore ich trapia, ale ustrednou temou ich rozhovorov su peniaze. Hlavny vecerny program v televizii vyplnaju trapne, az stupidne reality sou. Ludia sa izoluju medzi murmi svojich domov. Stavaju sa otrokmi konzumu. Su zavisli na pocitacoch, internete, mobiloch. Su oddeleni od seba akoby sklenou stenou – vidia sa, ale sa nepocuju a nechapu jeden druheho. Klesaju pod bremenom starosti, ktore su zivnou podou pre pesimizmus, egoizmus, zavist, nenavist, zlobu, depresie. Ti, ktori maju vela, chcu mat este viac. Socialne a spolocenske rozdiely medzi ludmi sa zakonite zvacsuju. Ako a kedy sa zastavi tento kolotoc nasej sucasnej virtualnej reality? Nastastie, vo svete existuju pozitivne nehmotne sily ako porozumenie, sucit, empatia, laska. Nie vsetko v zivote je mozne kupit za peniaze!

Ing. Irena Helcova

Slavnostny koncert zakladnej umeleckej skoly

Zakladna umelecka skola v Brezne je tento rok jubilantkou. Od jej vzniku uplynulo uz styridsatpat rokov. Ucitelia aj jej ziaci ovencili toto vyrocie vysledkami svojej prace. Na doskach velkej kinosaly mestskeho domu kultury pripravili deti pre svojich posluchacov velkolepy koncert, ktoreho tony si podmanili srdcia vsetkych pritomnych.
Hoci studeny a prudky aprilovy dazd zmacal mestsku zelen i chodniky, vo vnutri saly vladka dostojna, slavnostna atmosfera. Zo sestnastich cisiel kazde jedno oslovilo ludsku dusu, kazde bolo vydarene a umelecky presvedcive. Program bol vybraty a zostaveny s velkou fantaziou a zdalo sa, ze ucinkujucich ziakov, ci uz solovo alebo hrajucich v komornych a orchestralnych zostavach, prostredie kinosaly inspirovalo a vyburcovalo k takymto vykonom. Mozno by bolo zaujimave zostavit a nahrat ziacke cedecko.
V zavere koncertu javisko zaplnili vsetci ucinkujuci aj ucitelia. Riaditelka PaedDr. Gariela Pravotiakova vo svojom zaverecnom slove podakovala vsetkym ziakom, ktori sa v ramci volneho casu venuju umeniu a rozvijaniu svojho talentu. Nemenej dolezita je aj starostlivost rodicov, ktori detom vytvaraju priaznive domace prostredie. Vdaka patrila aj Zdruzeniu rodicov pri ZUS a sponzorom, ktori nam pomohli dostojne oslavit styridsat patku nasej skoly. Hotelova a obchodna akademia sa postarala po skonceni koncertu o slavnostnu tabulu v priestoroch domu kultury, za co jej srdecne dakujeme.

(ml)

Ako lubis svoju mamicku?

Pri prilezitosti Dna matiek som sa inspirovala rozpravkou Sol nad zlato a detom som polozila otazku: “Ako lubis svoju mamicku?” A tu su ich odpovede:
Chiarka – ako ocka, Andrejka – ako tulipan, Emka – velmi silno, Blanka – ako sol, Deniska – ako svet, Danielka – ako slniecko, Mirka – ako lizatko, Katka – ako cukriky, Danko – ako hracky, Milanko – tak velmi, ze az, Simonko – ako morsku pannu, Majko – ako kvietky, Matko – ako zmrzlinu, Martinko R. – ako banan, Martinko T. - ako zlato, Marek – ako cokoladu, Janik – ako kvet, Tomasko – najviac na svete.

Stella Kocurova, ZS a MS MPCL 35, Brezno

Anonymne listy nezverejnujeme

Upozornujeme citatelov, ze anonymne listy nezverejnujeme. Respektujeme, ked nechcete v novinach uviest vase meno, ale podpisat prispevok menom a priezviskom a udat svoju adresu musite.

Redakcia


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT