Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

26

28 JUN  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mlada geografka Lucka robi radost skole i rodicom

h0526g.jpg (10271 bytes)Co nevidiet je tu koniec skolskeho roka, cas odovzdavania vysvedceni. Pre siedmacku Luciu Lukacovu zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne to bol rok uspesny, na jej vysvedceni sa zaskveju same jednotky a okrem toho sa moze pochvalit tretim miestom z celostatneho kola geografickej olympiady. Pred poslednym zvonenim sme zasli na Pioniersku 2, aby sme sa v rozhovore so zastupkynou riaditela Mgr. Danou Jorcikovou a vybornou ziackou Luciou Lukacovou dozvedeli viac.

Na 30. rocniku geografickej olympiady pre zakladne skoly a osemrocne gymnazia Lucia sutazila v kategorii G (siedme rocniky). Kazdy rocnik ma svoju sutaz, cize piataci, siestaci, siedmaci, osmaci, deviataci pretekaju osobitne. Postupovy kluc sutaze je skolske kolo, okresne kolo, krajske kolo a vrcholom je slovenske kolo. Lucia skolske kolo vyhrala, v okresnom i v krajskom kole bola tiez prva, kde ziskala 90 zo 100 moznych bodov, v slovenskom kole sa umiestnila na tretom mieste so ziskom 92 bodov.
“Geograficka olympiada v nasej skole ma dlhodobu uspesnost, pretoze v poslednych siedmich rokoch sme mali v slovenskych kolach pat ziakov, ktori sa prebojovali do slovenskeho finale. Je zaujimave, ze vo finale maju prevahu chlapci, dievcat je velmi malo. Takze medzi chlapcami sa Lucia umiestnila na tretom mieste. Podobne ako ona sa pred piatimi rokmi umiestnila Zuzana Kacmarova, ktora je v sucasnosti maturantkou na Gymnaziu J. G. Tajovskeho v Banskej Bystrici,” povedala nam zastupkyna riaditela Mgr. Dana Jorcikova.
Luciu na zemepise vedie ucitelka Mgr. Marta Paucova, ktora v case nasej navstevy nebola v skole. Vacsinu pripravy s Luciou absolvovala ona, neskor po postupe do krajskeho a slovenskeho kola sa jej venovala aj pani zastupkyna. Samozrejme, ze Lucia sa musela pripravovat aj sama doma, pretoze geograficka olympiada pozostava z troch casti. Teoreticka cast obsahuje ucivo toho-ktoreho rocnika i predchadzajucich rocnikov, hoci sa do testov dostali aj otazky, ktore sa v ucebnici zemepisu nenajdu. Prakticka cast zahrnuje pracu s atlasom, ktora podporuje logicke myslenie. Tretia cast sa kazdy rok meni, v tomto roku bola zamerana na vyznamne osobnosti sveta z hladiska objavovania. Literaturu, ktoru bolo treba prestudovat v tejto casti, predstavovali dve 400-stranove knihy, Guinnessova encyklopedia a mnohe dalsie. Takze vybrat si z tohto rozsahu akurat to, z coho bude desat otazok, bolo dost problematicke.
Lucka je vyborna ziacka vo vsetkych predmetoch, ale zemepis ju zaujimal od malicka: “Starky ma uz ako malu skusal hlavne mesta statov. Zemepis sa stal pre mna zaujimavym aj zasluhou nasej dobrej pani ucitelky,” dodala Lucka. Okrem zakladneho uciva musela studovat velke mnozstvo knih, casopisov, materialov, comu obetovala vela volneho casu. Zadelila si ho tak, aby stihla skolske povinnosti, venovanie sa trojrocnemu bracekovi, no a vacsinou len vecer ostal priestor na pripravu na olympiadu. “V skole z lahkych vyucovacich hodin ma pani zastupkyna vypytala a v kabinete sme preberali to, co mi velmi neslo. Zaujala ma hlavne tema objavitelia a moreplavci. Aj ja by som chcela cestovat, laka ma Kanada, USA, Australia.”
Lucka je typ, ktory svoje vedomosti velmi nedava najavo, do skolskeho kola ju vlastne “dotlacila” pani ucitelka Paucova. Oplatilo sa. Lucia sa nam priznala, ze ucast na olympiade a hlavne dobre umiestnenie posilnilo jej sebavedomie: “Doteraz som sa zucastnovala aj na inych sutaziach, ale nikdy som sa takto daleko nedostala. Potesilo to ucitelov a samozrejme aj moju rodinu, su na mna velmi hrdi. Viac si verim a chystam sa pokracovat aj v buducom skolskom roku.” Po skonceni zakladnej skoly by chcela studovat na bilingualnom gymnaziu v Sucanoch.
Lucia Lukacova si prazdninovy odpocinok naozaj zasluzi. Dokazala vela a caka ju narocny skolsky rok. Budeme jej drzat palce.

(ng)


h0526h.jpg (10859 bytes)

 

 

V utorok 21. juna primator Brezna Ing. Jaroslav Demian prijal predsedu Ustrednej rady Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov doc. Ing. Karola Pitku, ktory mestu Brezno odovzdal cenu za ucast v odboji.

 

 


h0526e.jpg (19832 bytes)

Horehronske dni spevu a tanca v Helpe

 

Milovnici folkloru sa uplynuly vikend zisli v Helpe na 40. rocniku Horehronskych
dni spevu a tanca a na 15. rocniku Eurofolkloru. Na festivale plnom hudby, spevu, tanca, remesiel a tradicnej kuchyne svoje umenie bezmala piatim tisickam divakov predstavilo 1700 ucinkujucich. Krasne slnecne pocasie prialo vsetkym - ucinkujucim na doskach prirodneho amfiteatra i na namesti obce.

h0526f.jpg (20878 bytes)

Okruhle vyrocie vsak nebolo iba jedno. Jubilanti - 80-rocny domaci Helpan, 50-rocny Mostar z Brezna (ktory v Helpe pokrstil svoje nove cedecko) a 25-rocna Bystrina z Banskej Bystrice - dostali samostatny priestor na svoje vystupenia.
Festival, ktory sa uskutocnil pod zastitou predsedu Banskobystrickeho samospravneho kraja Milana Marcoka, obohatila vystava Helpa v zbierkach Horehronskeho muzea a vyroba drevenych plastik Dreveni muzikanti.

(mk)

Foto: Mariana Latinakova, Peter Bercik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT