28. JUN 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prislo leto a s nim spojeny oddych. Letna dovolenkova sezona zacina naberat na obratkach. Ponuky cestovnych kancelarii su coraz lakavejsie, objavuju sa v nich nove a nove nadherne miesta. Ale krasna dovolenka sa nemusi spajat len s exotickymi dialkami a prepychom. Nezabudnutelne chvile oddychu mozeme zazit aj na Slovensku. Najdolezitejsie je, aby sme sa dokazali co najviac uvolnit a oslobodit od starosti. V tejto suvislosti sme sa v nasej ankete pytali: Myslite si, ze je Horehronie pre turistov atraktivne?


S anketovym mikrofonom


o dovolenke na Horehroni

Slavka Melichova, invalidna dochodkyna, Drabsko:
- Na Horehronie som prisla z okresu Zvolen. Myslim si, ze Horehronie je krasne. V Brezne som chodila do skoly a odvtedy sa velmi zmenilo. Momentalne neviem, co by som turistom ponukla, ale Horehronie je krasne. Teraz byvam na Kysuci na Drabsku a kludne mozem povedat, ze do mesta by som sa uz nevratila. Turistov by som zaviedla na Klenovsky Vepor, kto ma rad prirodu a chce si oddychnut od velkomesta, urcite si na Horehroni najde kusok pre seba.

Iveta Auxtova, nezamestnana, Cierny Balog:
- Na Horehroni sa urcite najde nieco, co by turisti mohli obdivovat a oddychnut si tam. Zaviedla by som ich do Cierneho Balogu, vo Vydrove mame lesnicky skanzen, ktory je velmi pekny. Myslim si, ze Horehronie je pre turistov atraktivne, ma pekne zakutia.

Maria Mistrikova, holicka, Jasenie:
- Neviem posudit, ci je Horehronie pre turistov atraktivne. Na Srdiecko by som ich vsak teraz urcite nezaviedla, ale pred par rokmi to bolo velmi pekne atraktivne prostredie. Pred tyzdnom som mala na navsteve kamaratku z Anglicka, boli sme v Besenovej, kde sme sa za par korun okupali.

Petra Budinska, absolventka strednej skoly, Cierny Balog:
- Myslim si, ze Horehronie ma vela co ponuknut turistom domacim i zahranicnym. Som z Cierneho Balogu, kde je velmi krasne. Mozeme ponuknut Ciernohronsku zeleznicku, velmi pekne je aj v lesnickom skanzene vo Vydrove, co je atraktivne najma pre zahranicnych turistov, ktori mozu spoznavat nase lesy i nasu historiu. Myslim si, ze aj Brezno ma nieco do seba, okrem obchodov su to historicke i kulturne pamiatky.

Livia Kanova, na materskej dovolenke, Brezno:
- Podla mna Horehronie je aktraktivne, predovsetkym nase Nizke Tatry, Tale, golfove ihrisko, cyklisticke alebo pesie horske tury, okolite kupaliska, to v Podbrezovej je pekne vynovene.

Jana Pauliakova, na materskej dovolenke, Benus:
- Myslim si, ze najatraktivnejsia je Ciernohronska zeleznicka. S kupaliskami je asi vacsi problem, sice v Zavadke nad Hronom je vraj pekna kryta plavaren, teraz uz aj na Mazornikove. Neviem, ako je to na Taloch. V Brezne by mohli navstivit Horehronske muzeum, mne sa paci aj prerobene namestie s pesou zonou a moznostou obcerstvenia aj von.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Spoznajte gymnazistov v Brezne

Gymnazium J. Chalupku v Brezne sa moze pochvalit talentovanymi ziakmi, ktori sa aktivne zapajaju do roznych matematickych a prirodovednych sutazi, olympiad v cudzich jazykoch, umelecke nadanie uplatnuju vo vytvarnych sutaziach a umeleckom prednese. Kazdorocne dosahuju vyborne vysledky nielen v ramci okresu a kraja, ale reprezentuju nas aj v celoslovenskych kolach.
Uspesnost je podmienena nadobudnutim a preukazanim nadstandardnych vedomosti a zrucnosti presahujucich obsah ucebnych osnov, ktore ziaci ziskavaju samostudiom a prostrednictvom odbornych konzultacii pedagogov jednotlivych predmetov. Tvorive myslenie, sportovu zdatnost, ovladanie informacnych a komunikacnych technologii, zdravotnicku pripravu, zurnalisticke nadanie a pripravu na vysokoskolske studium si ziaci rozvijaju v strnastich kruzkoch.
Vysledky, ktore v tomto skolskom roku dosiahli, su adekvatne ich usiliu a dokazuju vysoku uroven ich pripravenosti.

Prirodovedna oblast

Chemicka olympiada: celoslovenske kolo: 11. miesto: Kristina Trhanova (4. B) - ziacka sa zucastnila na konkurze na medzinarodnu chemicku olympiadu, kde skoncila na 11. mieste, vybrati boli siedmi ziaci, krajske kolo: 3. Richard Didic (2. B); matematicka olympiada: okresne kolo kategoria Z5: 1. Tomas Slivka (prima), 3. Katarina Cellarova (prima), Z6: 1. Peter Sabaka (sekunda); Pytagoriada: okresne kolo P5: 1. Tomas Michalik (prima), 3. Karolina Chlebusova (prima); Sezamko - celoslovenska matematicka sutaz, ktoru organizuje Fakulta riadenia a informatiky Zilinskej univerzity: celoslovenske poradie - zimna seria: 10. Karolina Chlebusova (prima), 16.Tomas Michalik (prima),19. Alzbeta Krbylova (prima), 24. Slavomira Brozmanova (sekunda), letna seria: 4. Karolina Chlebusova (prima), 16. Alzbeta Krbylova (sekunda), 27. Katarina Cellarova (sekunda).
Za odmenu organizatori vybrali najlepsich zo Slovenska, medzi ktorymi su aj uvedeni ziaci, na jednodnove sustredenie nadejnych matematikov Slovenska v Ziline po zimnej serii sutaze a na trojdnovy pobyt v Belusskych Slatinach po letnej serii sutaze.
Do medzinarodnej matematickej sutaze Klokan sa zapojilo 208 ziakov, 32 sa umiestnilo uspesne v prvej patine a styroch najlepsich firma Exam odmenila vecnymi cenami: kategoria K9: Filip Svantner (kvarta), KS: Marius Sajgalik (sexta), Danica Bubelinyova (sexta), Katarina Sandorova (2. B).
Styridsatjeden ziakov nasej skoly riesilo celoslovensku matematicku sutaz MAKS, v ktorej riesitelia dostavaju za celorocnu pracu jednu, dve alebo tri hviezdicky podla uspesnosti. Tri hviezdicky dostali: Norbert Gröne (3. B), Karolina Chlebusova a Beata Fillova (prima).
Geograficka olympiada: okresne kolo: 1. Katarina Cellarova (prima), 3. Peter Sabaka (sekunda), biologicka olympiada: krajske kolo: 5. Ivana Kuzmova (2. B), FyzIQ - celoslovenska korespondencna sutaz z fyziky: poradie v kraji:1. Kornelia Korintusova (2. B) - kategoria S2, 9. Barbora Antalova a Andrea Stenova (kvarta) - kategoria K, 15. Michal Krnac a Jaroslav Svinciak (kvinta) - kategoria S1, 33. - 37. Michal Muransky a Juraj Sikula (kvinta) - kategoria S1.

Cudzie jazyky

Olympiada z anglickeho jazyka: krajske kolo: 4. Michal Kühnel (septima), okresne kolo: 2. Peter Pravotiak (kvinta) - 1. - 2. rocnik, 2. Miroslav Knapcok (oktava) - 3. - 4. rocnik; olympiada z nemeckeho jazyka: okresne kolo: 2. Lukas Pavuk (2. A), 5. Michaela Gajdosova (septima).

Umelecka oblast

Desiaty rocnik medzinarodnej sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu: kategoria do 15 rokov: 1. Michal Kovacik (kvarta), cestne uznanie: Stanislav Kester (kvarta); sutaz v umeleckom prednese: regionalne kolo: 3. Lenka Pastorkova (kvarta), okresne kolo: uspesni, ktori postupili do regionalneho kola: Karolina Chlebusova (prima), Martina Kesterova (sekunda), Lenka Pastorkova (kvarta), Slavomir Pobis (kvinta), Eva Kovacova (septima). Ziaci nasej skoly nas tiez reprezentovali na okresnej sutazi mladych zachranarov CO, kde sa umiestnili na 4. a 5. mieste.
Vysoku uroven vseobecnych vedomosti prezentovali ziaci 3. A, ktori vyhrali sutaz OKEY sedmicka o pattyzdnovy jazykovy pobyt na Malte. Sutaz poriadalo radio OKEY spolu so Student Agency. Na Maltu v oktobri poletia: Barbora Kralikova, Anna Snopkova, Tatiana Matisova, Kamila Dudasova, Danka Boselova, Ivana Malusova, Tomas Ostransky.
Podrobnejsie informacie o praci ziakov nasej skoly mozete ziskat na internetovej stranke skoly www.gymbrezno.edu.sk a v skolskom casopise Gympelko.

PaedDr. Jana Chlebusova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT