6. JUL 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

Jedinacik

Jedine dieta v rodine sa nemusi mat zle. Dvaja najblizsi dospeli – rodicia a kopa dalsich z rodiny sa venuje len jemu, ujde sa mu viac nielen pozornosti a casu ale tiez materialnych veci. Ziadne ”Ja musim nosit veci po starsom bratovi” ci ”Mladsia sestra je otcov milacik, brat mamin a ja ...” Ani ”Sestra nemusi chodit na nakupy iba stale ja” Je jedine. Ziadne pocity krivdy v suvislosti so surodencami. Idealny stav. Idealny naozaj? Videli ste uz niekedy rodica skakat gumu, oblubenu hru dievcat? Videli ste nejaku mamicku gulat sa dolu lukou? Otca hrat sa so synom na vojakov s hrkotajucou puskou? Viete sa hrat poggy? Ani neviem, ako sa to pise a hru ma marne ucili chlapci v mojej poradni, ked som bola zvedava, co to tak zanietene hraju. Rodic casto nema cas, ale ani chut hrat sa. A mnohe detske hry sa ani nedokaze hrat. Ak je jedinacik izolovany od svojich rovestnikov, vyrasta bez hier. Clovece je tiez hra, aj karty /tieto hry sa dospely zahra bez problemov/, ale su to hry o rozmyslani, nie o hrani, uvolneni, vziti sa do nejakej role. Jedinacik ma prehlad o svete dospelych, pretoze je stale s rodicmi, je ucastny ich rozhovorov, ucastny ich problemov. Ked mam v poradni dieta z viacerych surodencov, hra sa, kym sa rozpravam s rodicom. Ked je s rodicom jedinacik, zapaja sa do rozhovoru aj ono. Je to zaujimave, ale vzdy si uvedomujem, ze je to vlastne jeden maly dospely, nie skutocne dieta. Dieta, ktore zije starostami dospelych namiesto toho, aby si zilo svoje bezstarostne detstvo. Dieta, ktore nieco preskocilo. Pritomnost inych deti vtahuje nase dieta do detstva, na ktore my dospeli mame uz len matne spomienky. Do detstva s hrami, detskymi problemami a detskymi vztahmi. Dozicme nasmu jedinackovi rovesnikov, aj ked to prinasa problemy. Detska navsteva vzdy nieco pokazi, rozleje, porozhadzuje a neuprace, pohada sa s nasim dietatom. Aj ten nas jedinacik sa niekedy nauci branit pred navstevami kamaratov, pretoze mu chcu brat najoblubenejsie hracky, odmietaju sa hrat hru, ktoru sa chce hrat ono, pobiju sa s nim ... To mu dospeli nikdy nerobia. Ale aj o tom su detske vztahy. O tom su vztahy s rovesnikmi, ktore v zivote bude potrebovat – naucit sa dohodnut, ustupit, podriadit sa , podelit sa, ubranit sa. Je mnoho rodin, kde vyrasta dieta bez surodencov, aj na smutok rodicov samotnych. Kamaratov – rovesnikov si vsak dieta vzdy moze najst, aby si mohlo prezit aj detstvo, nie rovno vhupnut do sveta dospelych.

Mgr. Skultetyova Marcela, psychologicka

PODNOKATELSKE OKIENKO

V tomto cisle sa budeme venovat aktualnej moznosti financovania regionalnych rozvojovych projektov. Ide o moznost ziskat prispevok na vystavbu a obnovenie priemyselnych parkov v menej rozvinutych regionoch Slovenska. Tuto vyzvu vyhlasilo Ministerstvo hospodarstva SR, ktore ma v posobnosti Sektorovy operacny program Priemysel a sluzby. Agenturou zabezpecujucou celu administraciu projektu je Slovenska agentura pre rozvoj investicii a obchodu (SARIO).
Zaujemca na ziskanie nenavratneho financneho prispevku (NFP) musi podat ziadost na predpisanom formulari, vratane vsetkych priloh. (o prilohach nizsie).
Aktivity, na ktore si ziadatelia mozu ziadat prostriedky, sa tykaju:
a) budovania parkov na zelenej luke a hnedych parkov; hnede uzemie je priestor, v minulosti vyuzivany na priemyselnu vyrobu a v sucasnosti je vyuzivany aspon jednym podnikatelom. Zelene uzemie je priestor, kde predtym nebola priemyselna aktivita. O vyuziti uzemia za ucely priemyselneho parku musi hovorit uzemny plan.
b) rekonstrukcie vyrobnych hal; predstavuju budovy, v ktorych sa v predchadzajucom obdobi zabezpecovala rozna vyrobna cinnost a v sucasnosti su malo vyuzivane.
V ramci ziadosti si mozu uplatnit len naklady, ktore budu vynalozene az po schvaleni ziadosti a podpisani zmluvy s MH SR. Pojde aj o tieto opravnene naklady: vystavba a rekonstrukcia budov, dokupovanie nehnutelnosti, odstranenie ekologickych zatazi, ulozenie odpadov, budovanie inzinierskych sieti a dopravnych komunikacii, pozemne upravy, odvoz a uskladnenie ornice apod. Vydavky, ktore nie je mozne uznat sa tykaju miezd, cestovneho, prevadzky, nakupu dopravnych prostriedkov, vzdelavania, dlhov, uverov a pod.
Ziadatel musi zabezpecit spolufinancovanie svojho projektu vo vyske 5% opravnenych nakladov. Zvysnych 95% bude uhradenych ako prispevok zo zdrojov statneho rozpoctu SR a EU. Minimalne si mozu subjekty ziadat 100 tisic Euro a maximalne 6 milionov Euro.
Celkovy objem financnych prostriedkov na tuto vyzvu je 729 933 000 Sk, co umoznuje podporit najviac 182 projektov (ak si kazdy bude ziadat minimalnu sumu).
V ramci tejto vyzvy su opravneni ziadatelia len samospravy (obce, mesta), ich zdruzenia a rozpoctove a prispevkove organizacie zriadene samospravou, ktore su 100% vlastnikom predmetnych nehnutelnosti, resp. ich maju v najme na 15 a viac rokov. Podporene budu len take lokality, ktore maju zmluvne zaviazaneho aspon jedneho investora, v parku sa vytvori min. 30 pracovnych miest a vyska investicie bude min. 20 milionov Sk.
K samotnej ziadosti sa predkladaju uz spominane prilohy. Medzi najdolezitejsie prilohy patria: osnova projektu (ziadatel preukazuje opodstatnenost a kvalitu svojej ziadosti), potvrdenia zo statnych institucii o financnej bezuhonnosti ziadatela, pravoplatne uzemne rozhodnutie, stavebne povolenie, suhlas pozemkoveho uradu, ak je potrebne vynatie z podneho fondu, list vlastnictva, resp. zmluva o dlhodobom prenajme, zapisnica z verejneho obstaravania, zavazne stanovisko dodavatelov inzinierskych sieti na zabezpecenie tychto sluzieb, potvrdenie z banky o poskytnuti uveru.
Kazdy doklad, cestne prehlasenie ako aj samotna ziadost musi byt originalna, resp. uradne overena, pripadne podpisana a opeciatkovana statutarom. Cela ziadost sa podava v jednom originali a troch beznych kopiach.
Uzavierka na predkladanie ziadosti je 9. septembra 2005 o 16.00 v sidle SARIO v Bratislave
Kompletne znenie vyzvy, vratane predpisanych tlaciv ziadosti, osnovy, uplny zoznam povinnych priloh a dalsie podrobnosti najdete na internetovej stranke CPK Brezno (www.cpk.sk)
Svoje postrehy, namety alebo nazory zasielajte na e-mailovu adresu brezno@cpk.sk, alebo na adresu redakcie.

Bc. Alexander Botev, CPK Brezno


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT