6. DECEMBER 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pre vacsinu krestanov sa v nedelu 27. novembra zacalo stvortyzdnove obdobie adventu - duchovnej pripravy na slavenie Vianoc, spomienky na narodenie Jezisa. Slovo advent pochadza z latinskeho adventus a znamena prichod. V tomto obdobi sa veriaci castejsie schadzaju k modlitbam a zamyslaju sa nad vyznamom prichodu Jezisa Krista na svet. V kostoloch sa okrem modlitebnych stretnuti konaju aj adventne koncerty. Symbolom tohto predvianocneho obdobia je adventny veniec so styrmi sviecami, ktore sa postupne zapaluju pocas styroch adventnych nediel. Vnimate, ze uz nastalo adventne obdobie?


S anketovym mikrofonom


o advente

Neznama pani:
- Este velmi nevnimam, ze prichadzaju Vianoce. V nedelu som uz sice zapalila prvu sviecku na adventnom venci a vianocna vyzdoba v obchodoch tiez pripomina, ze sa blizia sviatky. Dufam, ze v tomto roku sa vydaria a prezijeme ich v pohode a v zdravi.

Elena Horcikova, administrativna pracovnicka, Brezno:
- Pravdaze pocitujem, ze nastal advent, obdobie do Vianoc, do narodenia Krista. Mam nakupene, pomalicky sa chystam piect pernicky. Naaranzovala som si uz adventny vencek, ktory spestri pribytok.

Maria Bobakova, dochodkyna, Michalova:
- Som katolicka, takze doma mame adventny vencek, v nedelu sme zapalili prvu sviecku. Chodime do kostola, zijeme v ocakavani narodenia Jezisa Krista. Nieco na sviatky uz nachystane mam, zhanam este nejake drobnosti pre vnucatka.

Zuzana Dobrotova, pokladnicka, Brezno:
- Co je advent, presne neviem. To, ze sa blizia sviatky, citim hlavne na penazenke. Robim v potravinach, kde to vnimame najviac, ludia uz nakupuju. Nastal predvianocny zhon.

Paula Javorcikova, dochodkyna, Brezno:
- Adventne obdobie pre mna znamena vela. Viete, uz sme starsi a velmi to prezivame. Tesime sa na Vianoce. S manzelom chodievame do kostola, upratujeme, kupujeme darceky, spominame na blizkych a vsetko mozne okolo toho.

Eva Haviarova, ekonomka, Brezno:
- Adventne obdobie - krestanske sviatky prezivam v zhone, doma i v robote. Zatial advent velmi nevnimam. Medzi sviatkami nerobim, az potom budem mat pohodu.

Jana Hrnciarikova, dochodkyna, Pohronska Polhora:
- V prvu adventnu nedelu sme na pekne ozdobenom venci zapalili prvu zo styroch sviecok a kazdy tyzden zapalime dalsie. Pri advetnom venci sa pomodlime a ked sa advent skonci, veniec polozime na stedrovecerny stol a jednu sviecku zapalime pri veceri. Kazdu nedelu i cez tyzden chodim do kostola, lebo ocakavame narodenie Pana Jezisa. Velku noc nemam velmi rada, ale na Vianoce sa tesim. S detmi a s vnucatami pojdeme do kostolika k jaslickam.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Vianoce su tu znova

   Advent sa uz zacal a Vianoce su pred dverami. Vsade zacinaju nakupy a v mestach i obchodoch nastal zhon. Preto by sme nemali mysliet iba na seba a pomoct aj ostatnym.
   Tak ako kazdy rok, opat tu mame zimu. Ta so sebou prinasa sneh, sviatky plne pohody, vonu vanilky... Vianocny cas sa blizi a s nim pomaly, ale iste zacina predvianocny zhon, ludi v hypermarketoch pribuda, vsade citit stres a napatie. Na Vianoce nezalezi, ci dar ma vacsiu hodnotu. Mnoho ludi vlastne ani nevie, o com su tieto sviatky pokoja. Vianoce nie su o prijimani darov, ale skor o obdaruvani.
   Skusili ste sa zamysliet nad tym, kolko ludi nema domov? Ci pribuznych? Rodicov? A ako oni prezivaju tieto sviatky? Pre mnohych z nich je najlepsim darcekom teple jedlo po dlhom case. Niektori uz prestali dufat v lepsie casy, vzdali sa, stratili nadej... Radsej si za vyzobrane peniaze kupia lacne vino, tabak. Vela ludi je chorych v nemocniciach a nezostava im ine, iba cakat. Cakat, co bude dalej. A prave preto by sme nemali mysliet len na seba, ale podat pomocnu ruku tomu, kto to najviac potrebuje. Skuste niekomu pomoct a uvidite, ze pochopite, o com Vianoce naozaj su a zaroven budete mat zvlastny, hrejivy pocit na dusi.
   Vsetci si uvedomme, ze tieto sviatky by sme mali prezit v pokoji a s rodinou, ak sa to da. Pretoze co ak su to tie posledne? Prezime ich v dobrej nalade, ved naco sa stresovat pre nedostatok financii, kvoli ktoremu nemozete svojim detom dat vsetko, o com pisali Jeziskovi? Spravte im pekne Vianoce, vytvorte pohodu, pozrite si s nimi rozpravky... Vysvetlite im, ze Jezisko na nich nezabudol. Pripravte im cukrovinky, ovocie, babiky z latky ci auticka z dreva a deti budu citit, ze ich z celeho srdca lubite.
   Nespravme si z Vianoc sviatky iba pre majetnych snobov, ktori si mozu vsetko dovolit! A taktiez nezabudajme poskytnut svoju pomoc a utechu ludom v nudzi. Pretoze raz tu pomoc mozno budete potrebovat prave VY. A tu plati stare prislovie: V nudzi poznas priatela.

Katarina Klembalova

Hracka v skole

   Dni od 13. do 25. novembra boli pre Zakladnu skolu v Pohorelej o nieco vzacnejsie ako inokedy. Pytate sa preco? Navstivila nas Ing. Puobisova, clenka obcianskeho zdruzenia Vedecka hracka z Banskej Bystrice, ktora priviezla do nasej skoly mnozstvo logickej zabavy v podobe hraciek. Vystavu instalovala v spolupraci s riaditelkou Mgr. Danicou Schillerovou za vydatnej pomoci deviatakov, ktori sa tym nominovali za animatorov vystavy.
    Vystava sa naplno rozbehla 14. novembra, kedy si ju prisli pozriet prvi navstevnici z okolitych zakladnych skol Horehronia. Tato vystava putuje po vsetkych kutoch Slovenska, ba aj Europy. Je v nej vniknuta myslienka jednoducheho zlozenia hracky a tak zloziteho rozlustenia jej funkcie.
   Sme radi, ze v nasej skole sa nieco take uskutocnilo. Je radost sledovat ziarive ocka deti, ktorym nestacia ani dve hodinky na pohranie sa s mnozstvom exponatov. Jednym z cielov Vedeckej hracky je ponuka ineho vyuzitia volneho casu ako vysedavanie pri televizore. Pri odchode z vystavy maju vsetci velky usmev na tvarach, co je aj silnym povzbudenim pre autorov hraciek.

Deviataci, animatori vystavy

Stretnutie jubilantov

   V zivote kazdeho z nas su milniky, pri ktorych chvilu postojime a zamyslame sa, aky kus cesty sme ubehli, co sa nam podarilo uskutocnit, aby sme si mohli spokojne povedat: Nie, nezili sme nadarmo.
   Zakladna organizacia Jednoty dochodcov Slovenska v Brezne 24. novembra pozvala dvadsat clenov na stretnutie pri prilezitosti krasnych zivotnych jubilei (70, 75, 80 rokov). V obradnej sieni mestskeho uradu ich srdecne privitala zastupkyna primatora Ing. Janka Mihalovicova. Vo svojom slavnostnom prihovore okrem ineho povedala: „Tak prisla jesen zivota - ako stromu prve listy. Strom symbolizuje zivot cloveka od mladosti az po starobu. Vsetko ide tak, ako to v behu prirody musi ist a ako to chodi odjakziva.“ Clenky ZPOZu jubilantov pozdravili v kulturnom programe, ktorym rozohriali ich srdcia. Po zapise do pamatnej knihy im bola odovzdana mila pozornost od primatora mesta a karafiat.
   Pokracovanim bolo stretnutie v priestoroch klubu dochodcov, kde jubilantov a hosti privital podpredseda OO JDS Vladimir Strmen. Predseda ZO JDS Arpad Kachnic podakoval jubilantom za statocne odvedenu pracu a poprial, aby dni zivotnej jesene prezivali v prijemnej pohode a radosti. Slavnostny pripitok predniesol V. Strmen a vela zdravia, lasky a porozumenia zazelal aj predseda OO JDS Tibor Gilla. Potom uz pri dobre znamych piesnach jubilanti spominali na najkrajsie chvile prezite v mladom veku.

Anna Stanislavova

Sikovne ruky mikroregionu

   V dnoch 17. - 20. novembra sme v Spolocenskom dome v Raztoke spristupnili 7. rocnik vystavy Sikovne ruky mikroregionu Chopok – Juh. Na tejto vystave boli predstavene vyrobky z dreva, z kovu, malovane, vysivane obrazy, hackovane, palickovane prace, vysivane decky a obrusy a ine zaujimave exponaty.
   Vystavu otvoril prednosta Obvodneho uradu v Brezne Ing. Daniel Backo za ucasti starostov obci mikroregionu a pozvanych hosti. Stretla sa s velkym ohlasom u obcanov Raztoky, ako aj okolitych obci. Exponaty aranzersky upravila Bozena Smolova za spoluprace poslancov obecneho zastupitelstva a pracovnikov obce. Vystavu navstivilo vyse dvesto navstevnikov, ktorym sa pacili najma vysivane obrazy, malovane obrazy, hackovane prace, ale aj ostatne exponaty. Vystava splnila svoje poslanie: hladat talenty a prace v nasom regione a obohatila kulturne dianie v nasej obci.
   Na zaver bolo vyhodnotenie exponatov v jednotlivych kategoriach podla vysledkov v ankete, kde navstevnici ohodnotili prace v kazdej kategorii svojim hlasom. Touto formou sa chcem vsetkym vystavovatelom z obci Jaraba, Myto pod Dumbierom, Horna Lehota, Dolna Lehota, Podbrezova, Jasenie, Predajna, Nemecka a Raztoka co najsrdecnejsie podakovat za poskytnute exponaty a tesim sa na dalsi rocnik v roku 2006.

Julius Bires, starosta obce


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT