31. JANUAR 2006 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Treti Mestsky reprezentacny ples

   Zaciatok roka je obdobim plesov a zabavy. Ani mesto Brezno nie je vynimkou. Aj ked plesovu sezonu tentokrat otvorili sportovci, v piatok 20. januara sa v hoteli Dumbier konal treti Mestsky reprezentacny ples.
   Pozvanie primatora a jeho manzelky prijali niektori poslanci NR SR, poslanci VUC, predstavitelia statnej spravy, poslanci mestskeho zastupitelstva a mnohi dalsi vyznamni hostia.
   O prekvapenie vecera a zabavu sa postaral herec a spevak Stevo Skrucany, ktory svojim moderovanim a spevom navodil tu spravnu plesovu atmosferu.
   K rozmanitemu programu prispeli: tanecna skola K-Dance, ktora hned v uvode roztancovala celu salu, ale aj Drisliak a host vecera Vaso Patejdl. Hostia si vsak mohli vypocut aj ludovu hudbu pod vedenim Petra Pancika ci country skupinu Vodopad. Svojimi ohnivymi kreaciami urobila bodku za oficialnym programom FIRE SHOW z Bratislavy. No a do sameho rana hrala hudobna skupina Rockwell.
   Velke a ludske gesto urobil vitaz tomboly Milan Palovcik, ktory svoju vyhru – farebny televizor – venoval detskemu oddeleniu NsP v Brezne.

Foto: Ing. Anton Jursa

 Z rokovania Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja

Na zaciatku si minutou ticha uctili obete leteckej katastrofy

   V Banskej Bystrici sa v utorok 24. januara uskutocnilo druhe zasadnutie Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja - prve pracovne v novom volebnom obdobi. V uvode rokovania si styridsatosem pritomnych poslancov uctilo minutou ticha tragicky zomrelych vojakov pri nedavnom leteckom nestasti.
   Poslanecky navrh na doplnenie programu - o odmenovanie poslancov BBSK - poslanci schvalili. V rozprave k plneniu uzneseni vystupil poslanec Peter Minac, ktory predlozil dva navrhy. Prvy sa tykal kontroly hospodarenia v spolocnosti Tatra Air, a. s., ktorej je VUC majoritnym vlastnikom (termin do 28. februara) a druhy sa tykal navrhu na zmenu rozpoctu BBSK, ktore poslanecky zbor odsuhlasil. Poslanci dalej schvalili volebnu a mandatovu komisiu a prerokovali aj navrh noveho rokovacieho poriadku. Ako sa uvadza v dovodovej sprave, doterajsi bol v niektorych ustanoveniach v rozpore s platnymi zakonmi SR. Novy, ktory poslanci odsuhlasili na zaklade pozmenovacich a doplnujucich navrhov styroch poslancov, umozni, aby ZBBSK objektivne zabezpecovalo prerokovanie klucovych problemov ekonomickeho a socialneho rozvoja kraja.
   Poslanci schvalili s pripomienkami aj navrh na zriadenie komisii ZBBSK. Nazov komisie pre nezlucitelnost funkcii sa zmenil na „komisia na ochranu verejneho zaujmu“, pricom za jej predsednicku poslanci zvolili Tatianu Stulrajterovu. V nazve komisie uzemneho planovania, stavebneho poriadku a zivotneho prostredia sa vypustil stavebny poriadok a vznikli este dalsie dve: komisia sportu a mladeze a komisia mandatova. Celkove poslanci zvolili strnast komisii.
   Na ZBBSK schvalili aj novu organizacnu strukturu UBBSK, ktora vstupi do platnosti 1. februara. Poslanci zvolili verejnym hlasovanim aj novych podpredsedov BBSK, ktorymi sa stali: Ivan Cernaj (pre socialny rozvoj a spolupracu so samospravami), Jozef Simko (pre otazky rozvoja mensinovej politiky ) a Dusan Svantner (pre otazky z hospodarskej oblasti). Poslanecky navrh Petra Csusza, aby mesacne odmeny pre poslancov boli 10 000 korun, poslanci schvalili. Zaver rokovania patril interpelacii a diskusii.

(eb)

 Hrat iba pre potesenie

   Prekvapive slova vyrieknute v case, ked hodnotou pre ludi je materializmus so stratou citu pre ochotu nezistne pomoct tym, ktori to potrebuju. Ing. Martin Gatial, lider hudobneho zoskupenia umelcov pod nazvom Horehronski hudobni nadsenci (HHN) a autor projektov beneficnych koncertov pre detsku onkologiu, jednoducho trend dneska neprijal. Spolu so svojou kapelou chce a nachadza si cas pre druheho cez hudbu a spev. Vie, ze mat pre druheho cas aj v tejto podobe je viac nez peniaze a v pripade onkologickych deti viac ako lieky, ci viac ako genialna operacia. O tom, ako to vlastne zacalo, sme sa porozpravali s malym odstupom casu so zakladatelom HHN Ing. Martinom Gatialom. 

Kto su Horehronski hudobni nadsenci a ako vzniklo toto hudobne zoskupenie?
   - Pred siestimi rokmi som v Sumiaci zalozil kapelu, odohrali sme niekolko koncertov s rockovymi skladbami, len tak pre vlastne potesenie. Neskor som o hudobnu spolupracu poziadal Michala Cervienku z Helpy, ktory je znamy hudobnik, predovsetkym akordeonista, drzitel mnohych domacich, zahranicnych a svetovych prestiznych oceneni za hru na tomto hudobnom nastroji. Od roku 2002 sa nase hudobne zoskupenie zacalo prezentovat pod nazvom Horehronski hudobni nadsenci. Skupina sa pocas rokov menila, pricom ciel robit radost hudbou sebe, ludom a k tomu zmysluplne vyuzit volny cas ostal nezmeneny.

Kto prisiel s myslienkou celoslovenskeho beneficneho koncertu? 
   - Uz v roku 2002 sme odohrali beneficne vianocne koncerty  pre detsky domov Slniecko v Polomke, v horehronskych obciach Sumiac, Polomka a Helpa. V roku 2004 nasledovali beneficne koncerty v Helpe na ucely rozvoja zakladnej umeleckej skoly v tejto obci a v Brezne s vytazkom na detsku banskobystricku onkologiu dalsie dva.
Pri organizovani koncertu v roku 2004 pre spominanu onkologiu som oslovil Dr. Pavla Biciana, predsedu obcianskeho zdruzenia Svetielko nadeje v B. Bystrici. Stretli sme sa na pode propagacnej agentury PRO, s .r. o., a zariadili vsetko potrebne. Koncert mal uspech.
Myslienku odohrat obdobny koncert som HHN predlozil aj v roku 2005. Okrem toho iniciativu prejavil uz spominany Dr. Bician sam. Chcel, aby tak dobre odohrany koncert, ako v roku 2004, bol odprezentovany na viacerych miestach. Opat na agenturnej pode mi ponukol pomoc v ramci jeho moznosti, predovsetkym v propagacnych zalezitostiach. Vystupenia navrhol v Ziline alebo v Ziari nad Hronom. Zvolil som moznost hrat tam, kde detske onkologie v skutocnosti su. Na Slovensku ide o tri mesta, tolko bolo aj vystupeni.

Kedy a kde ste koncerty odohrali?
   - Dvadsiateho siedmeho decembra v GeS Clube v Kosiciach, 28. decembra v Komornom divadle Domu kultury v Banskej Bystrici, 29. decembra v kine Hviezda v Trnave.
V poslednom meste detska onkologia sice nie je, ale pretoze pracovne posobim v Trnave (Martin prednasa odborne predmety na MTF TU, poznamka autorky), organizacne bolo pre mna jednoduchsie urobit koncert pre bratislavsku detsku onkologiu tu.

Kto sa podielal na realizacii?
   - Na vysoku umelecku uroven koncertu vo vsetkych troch mestach dohliadal Michal Cervienka z Helpy. S ostatnymi organizacnymi predovsetkym propagacnymi zalezitostami mi v Kosiciach pomahali Ing. Juraj Giertl a Igor Jenco, v B. Bystrici Martina Klimcakova a spominany Dr. Bician. V Trnave to bol Marek Steinecker a s bratislavskou detskou onkologiou sa veci riesili cez Dr. Annu Seinovu. Nemozem nespomenut Ing. Jozefa Cervienku, Martinu Cervienkovu, Jana Jankova a Jana Kozicku, ktori pomahali tam, kde to bolo aktualne, cim zabezpecovali celkovy neruseny chod akcii.

Ako dlho trvali pripravy?
   - Najdolezitejsi bol nacvik programu, s ktorym sme chceli ako HHN vystupit. Zacali sme v auguste 2005. Stretavali sme sa v nasej skusobni v zdravotnom stredisku v Helpe, cez vikendy dvakrat do mesiaca.

Kto zostavoval program, z coho pozostaval?
   - Repertoar som pripravoval spolu s Michalom Cervienkom. Mali sme dostatocnu casovu rezervu na pripravu, takze k obsahu programu sa vyjadrovali vsetci z HHN. Tvorili ho vianocne piesne, gospelove skladby, koledy, ale aj prevzate veci od niektorych zahranicnych interpretov. Okrem nasho programu v kazdom meste vystupili hostia. Snazil som sa pozvat osobnosti z radov umelcov, ktori by zaujali a prilakali co najviac ludi, ale zaroven boli ochotni vystupit bez naroku na honorar. Struktura programu pozostavala z desiatich skladieb odohranych nasou kapelou, nasledovalo vystupenie hosti, opat dve nase skladby a na zaver, v kazdom meste v skvelej atmosfere, odzneli tony znamej skladby Happy Day odspievane vsetkymi pritomnymi spolocne.

Ktori hostia prijali pozvanie?
   - V Kosiciach vystupila skupina Peha a slovensky Armstrong, v B. Bystrici Sisa Sklovska, Lucia Soralova, Katka Ivankova (ucastnicka sutaze Dievca za milion, umiestnena na 4. mieste), v Trnave Allan Mikusek
a vitaz sutaze Coca-Cola Popstar Bystrik Cerveny. Ako host prijal pozvanie aj Michal Cervienka. Vo vsetkych mestach vystupil s hrou na akordeone, okrem toho, ze bol ucinkujucim aj v nasej kapele.       

Ake bolo zastupenie Horehronskych hudobnych nadsencov?
    - Ja ako spevak, okrem mna spev: Ing. M. Pobis, I. Boselova, M. Duricova, L. Makova, R. Filo, M. Steinecker. Hudobnici boli v zastupeni: solo gitara Ing. L. Molent, gitara P. Berak, basova gitara M. Bosela, bicie J. Rosiar, klavesy A. Boselova, M. Cervienka.

Aky bol vytazok, na co bude urceny?
   - V Kosiciach z ucasti 150 ludi 5000 korun, v B. Bystrici od 250 ludi 15 500 korun a v Trnave z ucasti 180 ludi 6500 korun. Peniaze sme uz na detske onkologie odovzdali a budu pouzite ako prispevok na nakup potrebneho zdravotnickeho zariadenia.

Naplnili sa ocakavania od koncertov?
   - Urcite ano. Poslanie celeho hudobneho zoskupenia Horehronskych hudobnych nadsencov sa dostalo dalej k ludom. Okrem toho umelci, ktori odohrali koncerty na vysokej profesionalnej urovni, velmi dobra nalada pocas nich na strane hosti, divakov, ale aj nas samotnych ucinkujucich, naplnili nase ocakavania. Nielen ako clovek, ale aj hudobnik som nemohol chciet viac.

Mate uz nejake plany do buducnosti?
   - Co sa tyka beneficnych koncertov pre detske onkologie, dostal som navrh zrealizovat ich do vacsieho prevedenia, obdobne ako projekt Usmev ako dar. Budem tuto moznost zvazovat, ale dovtedy chceme koncertovat pre ludi pri vsetkych vhodnych prilezitostiach, kym budu o to stat.

 

  Ing. Martinovi Gatialovi a celej skupine Horehronskych hudobnych nadsencov prajeme vela dalsich uspesnych koncertnych vystupeni, radost z hudby a z ludi, ktori sa hudbou potesit radi nechaju.

(ad)

 Na fotografii M. Gatial v popredi v strede, M. Cervienka hore druhy zlava


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT