28. FEBRUAR 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Zacali sa jarne prazdniny. V pondelok 20. februara ich odstartovali skolaci z Bratislavskeho, Trnavskeho a Nitrianskeho kraja. Po nich si tyzden volna vychutnavaju vychodniari a dni od 6. do 10. marca budu patrit strednemu Slovensku. Prazdniny si uzivaju nielen skolopovinne deti, aj mnohi dospeli v tomto case cerpaju dovolenku. V uliciach Brezna sme zastavovali tych, ktori sa uz z volna  „vytesovali“, ale aj tych, na ktorych to este len caka. Zaujimal nas ich prazdninovy program.


S anketovym mikrofonom


o jarnych prazdninach

 Magdalena Krnacova, bankova uradnicka, Sahy:
- Mame tri deti, prazdniny travime s dvoma vo Valaskej. S manzelom sme si vzali dovolenku, aby sme mohli byt spolu. Prisli sme len vcera poobede, dnes sa popozerame po Brezne a pojdeme dalej. Navstevu sme tak spojili so sankovanim a mozno aj s lyzovanim, pretoze sa chystame na Tale. Dalsi program si spravime podla pocasia.

Denisa Kanova, nezamestnana, Brezno:
- Mam dcerku Nikolku, ktora je este len skolkarka, ale cez prazdniny bude materska skola zatvorena cely tyzden. Kedze som doma, budem sa snazit venovat jej co najviac casu. Pojdeme von na prechadzky, budeme sa hrat. Mozno zajdeme aj k starym rodicom na dedinu. Uvidime, ake bude pocasie.

Peter, student, Brezno:
- Na jarne prazdniny uz mam program. S partiou asi dvadsiatich kamaratov a spoluziakov prezijem tyzden v chate v Bravacove, s tichym suhlasom rodicov. Chceme si oddychnut od skoly.

Anna Metkeova, veduca spravneho oddelenia, Svaty Jur:
- Kazdy rok cez jarne prazdniny prichadzame na lyzovacku do Cierneho Balogu. Dcera vysokoskolacka s nami neprisla, lebo ma este nejake skusky. Prisiel s nami 14-rocny syn. V Ciernom Balogu sa nam paci, je tam super svah pre takych strednych lyziarov, ako som ja. Priroda i obcerstvenie su fajn. Ubytovani sme u dlhorocnej priatelky v Podbrezovej. Na zbytok prazdnin sa presunieme o kusok dalej. Skusime ist do Lopusnej doliny ku Svitu.

Ruslan Fedko, robotnik, Polomka:
- Cez prazdniny chodievame k starkej na Ukrajinu, no tieto jarne prazdniny budeme tu. Manzelka ostala bez prace, takze ona sa bude venovat synovi. U nas na Hamri je kopec, kde sa da dobre posankovat.

Radoslav Jurani, servisny technik, Bratislava:
- Dovolenkujeme dve rodiny s detmi. Prisli sme sem za sportom. Z Tisovca, kde sme ubytovani v domceku, chodime na lyzovacku do okolitych lokalit. Boli sme uz v Telgarte a na Taloch. Dnes, kedze sa oteplilo, sme si dali pauzu a od zajtra budeme opat lyzovat. Chceme sa pozriet aj do Cierneho Balogu, aby sme posudili, aky je tam kopec. Vratime sa este do Telgartu, pretoze tam bolo menej ludi a aj s parkovanim sme mali menej starosti.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Mame dalsie zamestnanie

   V tychto dnoch sme my, ziaci 3. D triedy zo Sukromneho stredneho odborneho ucilista hutnickeho v Podbrezovej, odboru mechanik opravar strojov a zariadeni, ukoncili
v Zvaracskej skole SSOUH ZP, a. s., zakladny kurz zvarania plamenom zaverecnou skuskou. Ziskanim zvaracskeho preukazu mame vacsi predpoklad uplatnenia sa v nasom materskom podniku v Zeleziarnach Podbrezova, a. s.
   Chceme sa podakovat vedeniu SSOUH ZP, a. s., ucitelom a instruktorom zvarania - Ivanovi Predajnianskemu a Jozefovi Durdakovi za odborny a ludsky pristup pocas celeho kurzu.
Tymto sa nam otvorili dalsie moznosti v ziskavani vedomosti, ale aj praktickych zrucnosti. Na zaklade toho, co vieme od inych kamaratov, sme hrdi na to, ze mame moznost
studovat prave v Sukromnom SOUH Zeleziarni Podbrezova, a. s.

Ziaci 3. D

Dochodcovia rokovali

   Dna 16. februara na vyrocnej clenskej schodzi Zakladnej organizacie Jednoty dochodcov Slovenska v Brezne v koncertnej sale zakladnej umeleckej skoly sa stretlo do sto clenov, ktori medzi sebou privitali podpredsedu KO JDS a predsedu OO JDS Tibora Gillu, poslankynu VUC a zastupkynu primatora mesta Ing. Janku Mihalovicovu, veducu klubu dochodcov Bozenu Pobisovu, aby zhodnotili svoju cinnost – aktivity v rokoch 2003 – 2005 a vytycili si ulohy na rok 2006.
   ZO JDS na podnet OO JDS aktivne podporila list Dochodcovia protestuju zaslany dna 17. marca 2005 predsedovi vyboru NR SR pre socialne veci a byvaniu Juliusovi Brockovi k reforme dochodkoveho systemu od 1. januara 2004.
   Plan cinnosti sa realizuje spolocne v ramci klubu dochodcov, lebo clenovia ZO JDS su tiez clenmi klubu dochodcov, kde sa zabezpecuju kulturne a spolocenske podujatia. Vlani to bolo slavnostne odpoludnie venovane MDZ a prihovorom primatora mesta, v letnych mesiacoch autobusove zajazdy na termalne kupalisko Besenova, tematicky zajazd do Noveho Targu, dovolenka v Chorvatsku – ostrov Brac, uspesna reprezentacia spevackej skupiny Senior na okresnej, krajskej a celoslovenskej prehliadke spevackych suborov a solistov seniorov v Bacuchu, Zvolene a v Ziline, ucast na 5. rocniku okresneho zrazu turistov – seniorov v Pohronskej Polhore, v juli branno – sportovy den spojeny s gulasom, sutaz v strelbe, ukazky vycviku psovodov za pritomnosti zastupkyne primatora mesta, prehliadka Ciernohronskej zeleznicky, skanzenu vo Vydrove, v auguste beseda spojena s pestovanim izbovych kvetin a ucast na prehliadke vojenskych folklornych suborov v Helpe. V oktobri si pripomenuli Mesiac ucty divadelnym predstavenim Jana Chalupku Novy zivot a spolocenskym posedenim s hudbou. Kazdorocne stretnutie 70-, 75-, 80-rocnych jubilantov v novembri, tentokrat prijatim zastupkynou primatora mesta, clenkami ZPOZu, zapisom do Pamatnej knihy mestskeho uradu. V decembri to bol uz tradicny Vianocny vecer za pritomnosti zastupkyne primatora a prednostu mestskeho uradu. Okrem toho sa stretavali na kulturno – spolocenskych podujatiach pri speve a hudbe.
   V dalsej casti pritomnych s planom cinnosti a aktivit na rok 2006 oboznamil podpredseda OOJD a ZO JDS Vladimir Strmen. Diskutovalo sa hlavne o reforme dochodkoveho systemu s platnostou od 1. januara 2004 – poukazovanie na diskriminaciu starodochodcov, ktori odisli este pred reformou v roku 2003. So zaujmom si vypoculi prihovory predsedu OO JDS a zastupkyne primatora. Potom zvolili clenov noveho vyboru a reviznej komisie. Novym predsedom sa stal Vladimir Strmen.

Anna Stanislavova

Polrocny koncert v Zakladnej umeleckej skole Brezno

   Dostojnym vyvrcholenim polrocnej prace ziakov a ucitelov ZUS byva kazdorocne verejny ziacky koncert. Aj tento rok, 15. februara si vychutnali rodicia a priaznivci umenia, zhromazdeni v sale ZUS, jeho prijemnu atmosferu.

   Z mimoriadne pestreho programu, ktory mal dvadsattri cisel, si mohol kazdy posluchac vybrat jemu blizky ci uz zaner alebo hudobny nastroj. K tomu samozrejme neodmyslitelne patrili aj zaujimave a netradicne nastrojove komorne obsadenia. Na svoje si prisli aj priaznivci ludovej hudby.
   Vynikajucu uroven koncertu podciarkol fakt, ze sa v nom prezentovali ziaci vacsinou starsi a skusenejsi, „ostrielanejsi“ z roznych vystupeni na koncertoch a sutaziach. Mnohi z nich sa aj tento rok chystaju bojovat o vzacne umiestnenia na sutaziach, nektori sa pripravuju na skusky na konzervatoriach. Dobru odozvu malo aj vystupenie ziakov literarno – dramatickeho odboru.
   Ludska samota... Taky je niekedy udel cloveka. Velki geniovia dokazali vyvazit jej tarchu zlatymi nugetmi svojho diela, svojej tvorby. Preklenut obruc, ohranicujucu svet autistickeho dietata od okoliteho sveta, sa dari tiez cestou podobnou. Prave umenie byva prvotnym stebielkom ci iskierkou, prvym krocikom medziludskeho kontaktu. Poslanim umeleckej skoly je ludskost. Tvorivemu mlademu umelcovi nie je cudzia empatia, vcitenie sa do mysle, prezivania ineho cloveka, ale aj rydzost myslienok a krasa vyjadrovania.
   Bez podpory rodicov a sponzorov by vsak nasa skola nemohla prosperovat a naplnat tieto vznesene ciele. Preto dakujeme vsetkym rodicom, ze vytvaraju podmienky pre osobnostny rast ich deti. Nasa vdaka patri i vsetkym priaznivcom a sponzorom za podporu a pomoc v 1. polroku skolskeho roka 2005/2006, menovite poslancom mestskeho zastupitelstva: Mgr. Marii Sajgalikovej, Marianovi Kvackajovi, Ladislavovi Kilvadymu a Milanovi Palovcikovi.

Maria Longauerova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT