28. MAREC 2006 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Krnohy - Hornschlitten
alebo
Horehronie - Braunwald

   Krnohove preteky su na strednom Slovensku zname. No zname su aj v zahranici. Ved  este pred desiatimi rokmi sem chodili chlapci zo Svajciarskych Alp, kde su tvrdi horali, ktori si na chlieb zarabaju pracou v horach ako drevorubaci, vlekari a lesni robotnici. No ako sa rozpadla partia na Chopku a krnohove preteky tam zanikli, prerusila sa aj vymena krnoharov.

   „Nastastie sa len prerusila“, hovori krnohar Jozef Slivka a pokracuje: „Lebo nas dobry priatel vo Svajciarsku pan Verner prisiel vlani do Valaskej a pozval ma na 20. rocnik pretekov. Vytvorili sme tri posadky: Peter Halas - Jozef Slivka, Roman Longauer - Milan Petrla, Vladimir Kravcak - Peter Vataman. Bol s nami aj primas Peter Sipula, a tak sme mali aj malu muziku. Priatelia z Braunwaldu nas privitali velmi srdecne. Ubytovali nas v hoteli Adrenalin. Tu sme travili aj spolocne vecery pri muzike, speve a spolocnej zabave.
   V sobotu sme mali volny den na lyzovanie a sankovanie. Vecer bola zabava, kde sa striedala muzika miestna a nasa. Do toho prisla este dychovka hrajuca dzez, no a o radost bolo postarane. Preteky boli v nedelu na perfektne upravenej trati. Ako sprievodna kulturna akcia bola opat dychovka a zvoncova muzika. Zvuk zvoncov - obrov posobil dojmom mensieho zemetrasenia. V cieli nas zase vitala Hron country skupina. Na zaverecnom ceremoniali sme nasim priatelom odovzdali spomienkove darceky a s nadejou na rok dovidenia sme sa rozlucili s prekrasnymi bielymi Alpami.“

Foto: Ing. Milan Petrla

Hokej v Helpe zije

   Hokej v Helpe ma uz vyse patdesiatrocnu tradiciu. Do tejto muznej hry zasvatil Helpanov v polovicke patdesiatych rokov minuleho storocia vtedajsi ucitel a riaditel skoly Ondrej Strapko. Na ploche terajsieho futbaloveho ihriska v Teplici priaznivci hokeja vybudovali ladovu plochu s mantinelmi, zabezpecili si prvy hokejovy vystroj, zohnali dresy s nazvom Tatran a prihlasili sa do sutaze. Nadsenci hokeja, ktorych odchoval O. Strapko, si za pomoci ucitelov telesnej vychovy takmer vzdy zhotovili ladovu plochu najskor na skolskom dvore, potom na Lednovej, pripadne v inej casti chotara, ale odtial ich skor alebo neskor odohnali majitelia pozemkov. Skupinka nadsencov hokeja v Helpe sa preto rozhodla ozivit tuto dlhorocnu tradiciu a koncom roka 2003 oficialne pod hlavickou Sportoveho klubu v Helpe zalozili hokejovy oddiel. Dusou celeho diania okolo hokeja v Helpe je predseda HO Jaroslav Batko. Prave jemu sme polozili niekolko otazok.

Co predchadzalo zalozeniu hokejoveho oddielu v Helpe?
   - Nasim cielom bolo vytvorit viacucelove ihrisko. Urobili sme projekt s tym, ze chceme ziskat stale miesto pre ladovu plochu. Vybavili sme stavebne povolenie. Obecny urad po dlhsom vyjednavani okolo administrativneho vybavovania uhradil stavebny projekt a zo socialneho fondu sme ziskali 200 tisic korun tak, aby sa pri vystavbe vyuzili hlavne stavbarske profesie, tesari, kovaci a pod. Urobili sme zbierku dvoch percent z dane, z ktorej sme vytazili asi 30 tisic korun. So samotnou vystavbou sme zacali v oktobri 2004. Zameriavacie prace nam urobil nas rodak Ing. Jozef Oravkin a mohli zacat terenne prace. Dvadsiateho siedmeho decembra 2004 bol lad s mantinelmi a provizornym osvetlenim sprevadzkovany. V roku 2005 sme poziadali o grant a v novembri 2005 nam obecny urad poskytol uver na pokracovanie stavby. Vybudovali sme oplotenie, osvetlenie, stlpy, lozko na podklad pod beton, postavili sme stylovu drevenicu, ktoru budeme vyuzivat na klubovu cinnost, sklad a satne. V buducnosti chceme podkrovie vyuzit na turisticku ubytovnu. Rozpocet projektu viacuceloveho ihriska je zhruba 5,6 miliona korun. Povodna myslienka bola, ze sportovy areal nie je vyuzivany celorocne a hlavne zimne obdobie bolo hluchym miestom v cinnosti. Chceli sme odtiahnut deti od pocitacov k aktivnemu pohybu. Potesitelne je, ze na lad sme pritiahli stovky deti z Helpy a okolia. To bol nas ciel, ktory sa nam podaril.

Ake su vase aktivity?
   - Kym hokejovy oddiel nezastresoval Sportovy klub Helpa, skupinka nadsencov ladoveho hokeja zacala navstevovat ladovu plochu v Banskej Bystrici a este aj teraz helpianski hokejisti navstevuju zimne stadiony v Brezne a vo Zvolene raz tyzdenne. Vlani sme uskutocnili ziacky karneval na lade, zmerali sme si sily s hracmi z Polomky, Sumiaca a zo Zavadky nad Hronom. V tomto roku sa k nam pridali aj nadsenci hokeja z Telgartu, ktori spolu s nami navstevuju lad v Brezne a vo Zvolene. Zmerali sme si sily so starymi panmi z Brezna a Polomky a zucastnili sme sa na turnaji v Revucej.

Ake su vase plany do buducnosti?
   - Planujeme podchytit hlavne mladez a vychovat novu generaciu na udrzanie hokejovej tradicie v Helpe a ak bude zaujem, aj z okolitych obci. Mame dobru spolupracu s byvalymi hracmi Banskej Bystrice, ktori nam fandia. Planujeme aj rozsiahlejsiu spolupracu s Telgartom, ktory ma dobre hokejove zazemie, a s ostatnymi dedinami z okolia v ramci regionalnej ligy. Po ziakoch pridu na rad muzstva dorastencov a dospelych. Moje doterajsie sny sa postupne plnia. Tato cinnost sa uz teraz neda realizovat bez sponzorov a ludi zanietenych pre vec. Aj touto formou dakujem vsetkym sponzorom a tym, ktori prilozili ruku k spolocnemu dielu. V blizkej buducnosti chceme celu plochu vybetonovat, aby sa dala vyuzivat pocas celeho roka pre kolieskove korcule, ale aj kolektivne hry. Mojim najvacsim snom je umelo chladena plocha.

Mgr. J. Pupis

Halovy futbalovy turnaj

   Pri prilezitosti 395. vyrocia prvej pisomnej zmienky o Zavadke nad Hronom v telocvicni tamojsej zakladnej skoly zorganizovali futbalovy turnaj starsich ziakov, nad ktorym mal zastitu starosta obce Pavol Hruska. Treneri domaceho muzstva Jan Teslar a Marek Sulej pozvali aj druzstva z Cierneho Balogu, Brezna, Brusna a Pohronskej Polhory. Hrali systemom kazdy s kazdym, t. j. desat zapasov. Prvenstvo si vybojovalo druzstvo C. Balogu, dalsie miesta patrili Zavadke, Breznu, P. Polhore a Brusnu. Organizatori za kazde miesto odovzdali diplom a trofej v podobe poharov. Vyhlasili aj najlepsieho hraca, strelca a brankara turnaja, ktori si tiez odniesli pekne ceny. Okrem toho vedenie obecneho uradu pripravilo pre vsetkych prekvapenie: vstup na plavaren v areali budovy.

(jt)

Sipkarska a stolno – futbalova liga

   Stolni futbalisti sa 18. a 19. marca zucastnili na Slovenskom pohari v Bardejove. Podujatie bolo uz stvrtym v serii a na vychode nasej krajiny dokonca prvym v historii. Spokojni mohli byt snad vsetci zucastneni a aj organizatori, ktori zaevidovali v turnajoch celkovo 97 hracov.
   V jednotlivych turnajoch dominovali hlavne hraci, ktori sa pohybuju na cele v celkovom rebricku slovenskych poharov. V turnaji dvojic sa prezentovalo 74 hracov a prvenstvo si vybojovali zilincania, na druhom mieste sa umiestnili chlapci z Bratislavy a najlepsiu trojku doplnili Trencania. Spomedzi Breznanov sa najviac darilo Tomasovi Pompurovi a Janovi Boselovi, ktori skoncili na 9. mieste, za zmienku stoji este trinaste miesto Jana Ambrosa a Ondreja Hajducha. Zraky sa v sobotu upierali hlavne na zensky turnaj. Vystupenie Breznianok nebolo napokon take uspesne ako v domacom prostredi, ale predsa si domov odniesli nejake tie trofeje. Pekne zahrali hlavne Renata Meclova a Terezia Turnova, ktore obsadili v kategorii dvojic druhe miesto. Pred seba pustili len dievcata z Bratislavy, ktore patria v tomto rocniku medzi najvacsie favoritky na prvenstvo, ved su aj sucastou nominacie Slovenska na najblizsie medzinarodne turnaje v Hamburgu, Goppingene a v Prahe. Pre uplnost z breznianskych „kociek“ v repre posobia Terka a Ivona v ulohe nahradnicok, co na tak kratku dobu fungovania vo „fuske“je velmi pekny uspech. Tretou najlepsou dvojicou v zenskej kategorii boli vychodniarky.
   V kategorii jednotlivcov, ktori boli na programe v nedelu a cakalo sa, ci zopakuje svoj vykon Jan Ambros, ktory v Brezne skoncil na peknom druhom mieste. Napokon to stacilo len na deviatu priecku, co v kategorii 61 hracov nebolo az tak zle. Este lepsie si pocinal Tomas Pompura, ktory obsadil piate miesto. S prvenstvom nakoniec odisiel P. Kovacik zo Ziliny, ktory sa stal najuspesnejsim hracom celeho podujatia. V zenskej kategorii bola zvedavost obratena na „babenky“ z dartu, ktore mali pred touto sutazou ambicie najvyssie. Najlepsie reprezentovala Mirka Kolesarova, ktora to dotiahla az do finale. Tu ju uz cakala jedna z domacich hracok Janka Rybarova. Mirka napokon zaver turnaja nezvladla a sama sa uistila, ze ten posledny krok byva najtazsi. Ani druhe miesto na takomto turnaji nie je na zahodenie. Do prvej trojky sa este vmestila Lukrecia Melegova, ktora sa tymto umiestnenim stala v zenskej kategorii najuspesnejsou hrackou. Tolko asi v kratkosti komentar zo 4. kola Slovenskeho pohara v stolnom futbale, ktory sa konal v Kaktus klube v Bardejove, kompletne vysledky z tohto podujatia najdete na www.foosball.sk.
   V priebehu vikendu budu v Dart clube v Brezne pokracovat vsetky sipkarske a stolno – futbalove ligy podla harmonogramu, ktory je priamo v Dart clube na info tabuli alebo na www.1dartclub.sk.

(pp)

Cezpolny beh v Dolnej Lehote

   V nedelu 26. marca sa v Dolnej Lehote konal 23. rocnik cezpolneho behu pri prilezitosti 61. vyrocia oslobodenia obce a 8. rocnik behu o Pohar prveho slovenskeho kozmonauta.
   Vitazi: najmladsie ziacky: M. Greksova (PK Flipper); najmladsi ziaci: R. Cipka (TJ D. Lehota); mladsie ziacky: I. Fialkova (Biatlon C. Balog); mladsi ziaci: P. Seifert (ZP Sport Podbrezova Biatlon); starsie ziacky: B. Cerna (AK Bojnicky); starsi ziaci: A. Bercik (Biatlon C. Balog); dorastenky: T. Poliakova (Biatlon Osrblie); dorastenci: T. Hasilla (Biatlon Osrblie); zeny do 30 rokov: M. Merkova (Grafobal  Skalica); zeny nad 30 rokov: D. Grexova (H. Lehota); muzi do 40 rokov: G. Svajda (ZP Sport Podbrezova); muzi od 41 do 50 rokov: P. Fasko (ZP Sport Podbrezova); muzi od 51 do 60 rokov: I. Macko (Auto – Danubius); muzi nad 60 rokov: J. Babka (D. Lehota).

(jb)

Z kolkarskej drahy

Extraliga muzov

Slavoj Velky Saris – ZP Sport Podbrezova A 3429:3606 (rozdiel zvalenych kolo 177, 0:8), Radoslav Foltin 627, Ondrej Kyselica 612, Jovan Calic 608, Jozef Pesta 601, Milan Jovetic 588, Milan Tomka 570
   Zeleziari si lahko poradili s druhym druzstvom priebeznej tabulky a ustedrili mu prehru na vlastnych drahach v pomere 8:0.

Extraliga zien

Tatran Sucany – ZP Sport Podbrezova 3153:3125 (28, 5:3), Gabriela Kucharova 482, Jana Turcanova 517, Katarina Valigurova 578, Katarina Micanova 517, Iveta Vankova 527, Eva Babelova 502
   Prehra v Sucanoch nemenila celkove poradie a druzstvo ZP Sport Podbrezova vedie pred druhymi Sucanmi rozdielom 7 bodov.

l. liga muzov skupina vychod

ZP Sport Podbrezova B -Tatran Spisska nova Ves 3280:3294 (14, 2:6), Pavol Jakubec 546, Juraj Krivan 541, Vladimir Pastercak 550, Jaroslav Zabka 518, Tomas Dilsky 547, Pavol Paulecko 578
   Nevyraznym vykonom a domacou prehrou si druzstvo ZP Sport Podbrezova B skomplikovalo mozny postup do najvyssej sutaze.

ll. liga skupina stred

Filakovo B – ZP Sport Podbrezova C 1965:1902(63, 9:5), Radoslav Kürty 474, Lubomir Niscak 471, Jozef Petras 465, Stanislav Vais 492
   Po zakladnej casti skoncilo C druzstvo na druhom mieste. V nedelu 2. aprila o 10. hodine zacina nadstavbova cast v kolkarni v Podbrezovej.

(ks)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT