25. JUL 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  Stava sa uz tradiciou, ze v case dovoleniek „obete“ nasej ankety vyhladavame medzi dovolenkarmi. Aj v slnecnu minulotyzdnovu stredu sme v uliciach Brezna nadabili na niekolkych, ktori si pre chvile oddychu zvolili prave Horehronie. Zaujimalo nas, kde konkretne dovolenkuju, s cim su spokojni, pripadne nespokojni.


S anketovym mikrofonom


o dovolenke na Horehroni

  

Robert Ganczner, stredoskolsky profesor, Nove Zamky:

- V tejto oblasti sme znami, lebo pravidelne uz dvadsatsedem rokov chodievame do chalupy v Hornej Lehote. Vacsinou v zime, ale aj v lete na tyzden, na desat dni trosku poopravovat. Vcera sme boli na Krpacove, dnes sa chystame na Tale. V zime lyzujeme v Myte, na Chopku, na Taloch, niekedy aj na Certovici. So sluzbami u vas su problemy, napriklad teraz chodime z obchodu do obchodu a dve hodiny nahaname nejake drobne veci. Z hladiska nakupu potravin sa to zlepsilo, pretoze pribudli nove obchodne domy.

 

Rudolf Moric, sustruznik, Pist:

- Dovolenkujeme v sukromnej chate na Jarabej, kde sme vcelku spokojni. Pocasie je pekne, ludia dobri, uprimni. Boli sme uz na Srdiecku, zajtra sa chceme vybrat do Jasnej a okolia, mame na to tyzden.

 

Stanislava Mikleova, technicko-hospodarska pracovnicka, Vrable:

- Od soboty sme v Ciernom Balogu, kde byvame na sukromi. Paci sa nam pekne prostredie, priroda. Chodime po okoli, boli sme v lesnickom skanzene vo Vydrove, v Bystrianskej jaskyni. Dnes sa chystame na Chopok. Zatial sme spokojni.

 

Miriam Madarova, ekonomka, Bratislava:

- Pat dni som stravila v oblasti Trangoska v horskom hoteli s kamaratkami, ktore tam este ostali. Priroda je krasna, ale sluzby su velmi slabe. Nepacilo sa mi napriklad, ze nezakurili, ked bola dost velka zima. Aj pristup personalu mohol byt trochu iny k problemom, ktore sa objavili. Nebol dostatok elektrickeho napatia, aby sme si co i len vyfenovali vlasy. Moj celkovy dojem? Tak na dva minus.

 

Jana Tauberova, obchodna zastupkyna, Bratislava:

- Sme asi styri dni v sukromnej chatke na Taloch. Mame velmi malo informacii o turistickych akciach a inych aktivitach. Hore na Taloch by to mohlo byt viac informovane a mozno pre deti by mohlo byt viac akcii. Sme tu po prvykrat, je tu nadherne. Prisli sme na odporucanie, ze Tale su krasne, ale momentalne su dost vymrete.

 

Jozef Zvarik, podnikatel v cestovnom ruchu, Kosice:

- Pochadzam z tohto kraja, takze o turistickom ruchu mam prehlad. Momentalne dovolenkujem v chate v Bystrej. Uz roky ma trapi, ze tu chybaju cestovne poriadky, od namestia v Brezne az po Srdiecko nenajdete ani jeden vyvesny cestovny poriadok. Myslim si, ze by sa s tym mal niekto zaoberat, pretoze turisti potom absolutne nevyuzivaju autobusove spoje. Ved cestovny poriadok moze byt v najblizsom obchode, v najblizsom hoteli, za sklenenym vykladom, na informacnej tabuli, kde je to dlhodobe a tam urcite vydrzi, len ho treba aktualizovat. Vsade je to samozrejmostou.
 

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)


Stretnutie vozickarov

   Za prijemneho letneho pocasia v sobotu rano 8. jula sa na futbalovom stadione uz po dvanastykrat stretli vozickari a tazko zdravotne postihnuti clenovia ZO SZZP Brezno. Vdaka ochote a ustretovosti MSK sa stretnutie spojene s gulasom vydarilo.

   Navstivili nas styria clenovia z druzobnej ZO SZZP Martin – sever na cele s Emilom Kunertom. Dalsi pozvani na nasu pozvanku nereflektovali.

   K dobrej nalade prispela trojica mladych hudobnikov vedenych Stanislavom Kesterom ml., ktori nas svojim vykonom rozveselili a rozospievali.

   Verime, ze by prislo viac postihnutych, no stale je v niektorych pocit hanblivosti zo svojho zdravotneho hendikepu. O rok z nich hadam opadne ostychavost a pridu medzi nas.

   Vsetkym zelame vela zdravia, sily, vzajomneho pochopenia s prianim, aby sme sa o rok mohli stretnut zas.

   Nase podakovanie patri vsetkym, ktori sa o uspesny priebeh akcie postarali.

(pr)

S odstupom polstorocia

   Dna 2. jula som sa zucastnila na milom stretnuti v malebnej dedinke ukrytej pod horami, vzdialenej od hlavnej cesty asi dva kilometre, v Bravacove.

   Ked som 26. juna dostala telefonicke pozvanie na oslavy 50. vyrocia CK, potesila som sa. Nepredpokladala som, ze z takej malej „bunky“, ktoru sme pred patdesiatimi rokmi zalozili, sa rozrastie pekne spolocenstvo, ktore - ako som si pozorne vypocula v sprave - urobilo taky velky a zasluzny kus prace. Clenovia CK, suc si vedomi poslania, robili nezistne vsade tam, kde ludia potrebovali pomoc. Iste nie malu zasluhu maju aj pri ziskavani dobrovolnych darcov krvi. Darcom i pri tejto prilezitosti bolo vyslovene srdecne „dakujeme“. Ved pre koho plati viac vyrok: „V zivote nie je vacsia radost a krasa, ako ked clovek druhym rozdava sa.“ Darovat cast svojej pre zivot takej potrebnej tekutiny, pre zachranu zivota druhych, toho su schopni len ludia velkeho srdca. Aj ja sa pripajam k uprimnemu slovu „dakujeme“.

   S hrejivym pocitom i obdivom som sledovala kulturny program spevakov i suboru Bukovinka, ktory - ako ma informovali - robi dobre meno nielen doma, ale i v zahranici. Som hrda na nich, ze nasimi vzacnymi ludovymi klenotmi sa reprezentuju ludia nie maleho Slovenska, ale malej dedinky ucupenej pod horami nasho krasneho Horehronia. Musim priznat, ze moja radost bola o to vacsia, ked som medzi ucinkujucimi poznala i niekolkych, ktorym som ako malym skolkarom (prepacte za vyraz) mozno i sopliky utierala. Nakoniec pri druznej debate v prijemnom prostredi dobre padol teply bravacovsky gulas, za co patri vdaka „majstrom“ kucharom.

   Koncim mili moji Bravacovcania v nadeji, ze bude este prilezitost (hoci som uz v pokrocilom veku) na take mile a srdecne stretnutie, kde si zaspominame na obdobie, ked sme zili v dedine stmeleni ako jedna rodina a zdielali spolocne tak chvile radosti ako i chvile zarmutku kohokolvek v dedine.

   Za prijemne chvile stravene medzi vami srdecne dakuje

vasa ucitelka materskej skoly a zakladajuca clenka CK Kubusova

 Rok v Materskej skole Dolna Lehota

   Pre deti z Materskej skoly pri Zakladnej skole v Dolnej Lehote sa skoncil skolsky rok zamerany nielen na rozvijanie rozumovych schopnosti, ale i na rozvoj a osvojovanie pohybovych a sportovych zrucnosti a navykov.

   Zaciatkom minuleho roka sme sa projektom Severka zapojili do siesteho rocnika grantoveho programu Hodina detom, ktory kazdorocne vyhlasuje Nadacia pre deti Slovenska. Nadacia nas projekt schvalila a ziskali sme financne prostriedky na realizaciu roznych pohybovych aktivit a na nakup sportovych potrieb ako su bicykle, lyze a fit lopty. Zaciatkom skolskeho roka sme zo ziskanych financnych prostriedkov kupili bicykle, na ktorych sa deti na skolskom dvore a v okoli bicykluju. Vo februari po kupeni lyzi sa deti ucili lyzovat pod vedenim lyziarskych instruktorov v lyziarskom stredisku Krpacovo. V maji sa zucastnili na plaveckom vycviku v plavarni na Mazornikove (na fotografii).  Zaciatkom juna sme sportovy den oslavili s detmi z materskej skoly Lopej, s ktorymi si zahrali futbalovy turnaj.

   Cely skolsky rok sme sa snazili podporovat u deti zaujem o sport a prostrednictvom projektu a kupenim sportovych potrieb sme umoznili aj detom z menej podnetneho prostredia vyuzivat a zucastnovat sa na sportovych aktivitach v ramci materskej skoly.

   Za spolupracu a pomoc sa chceme podakovat vsetkym rodicom a kolektivu z Materskej skoly v Dolnej Lehote a za poskytnute financne prostriedky Nadacii pre deti Slovenska.

(bn)

 Preco

A v tej hore breza stala od bolesti zaplakala. Preco places biela breza, ktoze ta porubal, ktora zleza? Porubal ma clovek jaky, nema on pristup ku mne daky.

Na kraji priekopy baza stoji, o svoje krehke konare sa aj ona boji. Kvet vonavy sa na nich belie, ktoze ich bez citu zo mna zas oberie.

A v tom poli lipa stoji, o svoju korunu velmi sa ona boji. Bo ona cela v kvete, no vy ludia ma poskodit viete.

A tam vyssie na uboci, lieska s orieskami smutno hladi. Vie, ze nic ju tak neboli, ako ludska ruka, ked ju poskodi.

Stromy, stromy, aj ty cela priroda, vy to viete – nad cinom cloveka, neraz zaplacete.

Preco ty clovek, preco tak konas? Preco k matke prirode ucty nemas?!

Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT