12. SEPTEMBER  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Igor Fasko vystavuje v Poprade
  
Maliar, architekt Igor Fasko, ktory zije a tvori v Myte pod Dumbierom, v piatok 8. septembra v Tatranskej galerii Poprad otvoril svoju vystavu pod nazvom Cesta dekonstruktivizmu. Absolvent bratislavskej fakulty architektury vystavuje od roku 1990 a vo svojej tvorbe sa venuje priestorovemu stvarneniu vnutornych zazitkov dekonstruktivistickym principom. Vystavu mozete navstivit do 15. oktobra.

(ms)

Oceneni divadelnici
   V ramci tohtorocnej Scenickej zatvy v Martine (29. augusta - 2. septembra) boli za dlhorocnu tvorivu pracu v oblasti amaterskeho divadla oceneni aj dlhorocni clenovia Divadelneho suboru Jana Chalupku mesta Brezno. Spolocnost Jozefa Kronera udelila cenu J. Kronera Ladislavovi Vagadyovi, ktoru mu osobne odovzdala znama herecka a dcera umelca Zuzana Kronerova. Za dlhorocnu cinnost a vynikajuce vysledky dosiahnute v hereckej cinnosti dostala Alezbera Vagadayova medaliu Daniela Gabriela Licharda z ruk generalneho riaditela Narodneho osvetoveho centra. Poctu generalneho riaditela NOC v Bratislave ziskal Julius Obernauer za dlhorocnu a rezijnu cinnost a vynikajuce vysledky dosiahnute v oblasti ochotnickeho divadla. Vsetkym ocenenym srdecne blahozelama a prajeme vela uspechov v ich tvorivej praci ,,na doskach, ktore znamenaju svet.“

(lv)

Brezno v Rime
  Pri prilezitosti Dna ustavy uskutocnil v Rime velvyslanec Slovenskej republiky v Taliansku Stanislav Vallo a velvyslankyna SR vo Vatikane Anna Babcanova slavnostnu recepciu. Na zaklade pozvania sa na nej zucastnil okrem najvyssich predstavitelov Slovenska pri Svatej Stolici,  Ministerstva zahranicnych veci Talianska i riaditel Mestskeho kulturneho strediska v Brezne Jaroslav Surina. Na slavnosti boli osobne velvyslancom vyzdvihnute vztahy breznianskych umeleckych suborov Mostaru, Spevackeho zboru mesta Brezna a Stastneho detstva, ktore rozvijali ci rozvijaju spolupracu s Talianskom. Aj uvedena skutocnost je dokazom vynikajucej reprezentacie mesta Brezna, regionu i Slovenska v zahranici.

(r)

Vyzrebovali sme vyhercov knih
   Tentokrat ste mali moznost sutazit o zaujmave lexikony Maly lexikon anjelov a Detsky lexikon. Spomedzi tych, ktori do 5. septembra dorucili do redakcie listky s kuponom sme vyzrebovali

(r)


 Ozije v Brezne dopravne ihrisko?

   Rocne zomiera na nasich cestach niekolo desiatok deti, ci uz ako chodci alebo cyklisti. Na vine je nepozornost alebo neznalost dopravnych predpisov. Tuto nepriaznivu situaciu asi pred troma rokmi chcelo vylepsit obcianske zdruzenie Smec, a to obnovenim prevadzky dopravneho ihriska pri Baldovskom moste. Plocha mala sluzit na prakticku vyucbu dopravnej vychovy a tiez ako vsesportovy areal zdravia pre deti a dospelych.

   Bol vypracovany projekt, ktory mal byt uskutocneny v troch etapach, ale napriek snahe vedenie projektu, ktore poziadalo o financnu pomoc niekolko organizacii nielen na Slovensku, ale aj v Europe, ostalo len pri myslienke. Minuly rok sa situacia podstatne zmenila. Ministerstvo skolstva SR zaclenilo dopravnu vychovu do systemu vyucovania v zakladnych skolach a chce tak poskytovanim vychovy a vzdelavania v oblasti zvysovania bezpecnosti v premavke v pozemnych komunikaciach a realizaciou praktickeho vycviku ziakov zvysit ich bezpecnost, hlavne v pozicii chodca alebo cyklistu. Dopravna vychova rozdelena na teoriu a prax sa zameriava predovsetkym na vekovu skupinu chodcov (1. - 3. rocnik) a skupinu zacinajucich cyklistov (4. rocnik). Bol   vypracovany projekt s vyhladom do roku 2010, ktory bude uskutocneny v spolupraci s Ministerstvom dopravy, post a telekomunikacii SR, Ministerstvom vnutra SR, Rady vlady SR pre bezpecnost cestnej premavky a zriadovatelmi detskych dopravnych ihrisk. Na tento ucel Ministerstvo skolstva SR vyclenilo sumu  8 milionov korun. Tieto zmeny v nahlade na dopravnu vychovu v skolach vedenie obcianskeho zdruzenia Smec, samozrejme aj s organizatormi na uzemi mesta Brezna v blizkom okoli, ktorym zalezi na bezpecnosti nasich deti, sa rozhodlo pokracovat v projekte vybudovania dopravneho ihriska.
   Autor clanku a veduci projektu Mgr. Vladimir Libic preto v tejto suvislosti chcel poznat nazory kompetenentnych a navstivil riaditelov zakladnych skol, centra volneho casu a zodpovedneho pracovnika Okresneho riaditelstve PZ:
   Vyjadrenie riaditelov zakladnych skol: ZS Mazornikovo -  Brodsky: ,,Som vsetkymi desiatimi za tuto myslienku. Ved ide o bezpecnost nasich ziakov.“ ZS s MS na Pionierskej 2 -  Mgr. V. Kubiny: Vitam tuto moznost vyucovat dopravnu vychovu na dopravnom ihrisku a vazim si kazdeho, kto tomuto projektu pomoze.“ ZS K. Raposa - Jarabova: ,, Podporujem myslienku obnovy dopravneho ihriska v Brezne. Zvlast v dnesnych casoch pri vysokom naraste poctu automobilov na cestach a naslednom zhusteni cestnej premavky je nevyhnutne pripravit deti na tuto skutocnost. Kedze je najlepsie a najkvalitnejsie zazitkove ucenie, radi privitame moznost vyucovat dopravnu vychovu  touto formou priamo na dopravnom ihrisku.“ ZS s MS na Pionierskej 4 - Mgr. Fabus: ,,Informacie o znovuzrodeni dopravneho ihriska vitame. Sme radi, ze sa niekto snazi zvysit dopravnu informovanost nasich ziakov a chceme tuto iniciativu podporit a urcite ju podporia aj rodicia. Iniciatorom tejto mysienky zelam uspesny priebeh uskutocnenia projektu a verim, ze najde odozvu aj u predstavitelov mesta Brezna.“
   Riaditelka centra volneho casu - Mgr. Petra Dzurmanova: ,,Vedenie CVC jednoznacne podpori takyto projekt. V spolupraci s OR PZ v Brezne uskutocnujeme kazdorocne dopravnu sutaz Na bycikli bezpecne, kde overujeme vedomosti a schopnosti deti - cyklistov v uplatnovani pravidiel cestnej premavky a v technike jazdy. Spolocnymi silami by sme mali vsetci prispievat k spravnemu a bezpecnemu spravaniu sa deti v cestnej premavke a pomoct realizovat projekt dobudovania dopravneho ihriska.“
   Zastupca OR PZ - Cernak:,,Pred niekolkymi rokmi sme vypracovali projekt prenosneho dopravneho ihriska bez akychkolvek financnych prostriedkov. Doslova ,,na kolene“sme organizovali v spolupraci s CVC sutaze v dopravnej vychove. Od vyroby dopravnych znaciek  cez ich dopravu na miesto, kde sutaz prebiehala, sme si museli vsetko zariadovat sami. Preto kladne hodnotim myslienku dobudovania staleho dopravneho ihriska pod Baldovskym mostom s kompletnym vybavenim.“
   Zaujimave nazory stoja za to, aby sme sa vsetci zamysleli.

 

Zo zapisnika mestskej policie

Okradli ho a zranili
   Desat minut po pol osmej vecer 29. augusta hliadka poskytla pomoc obcanovi Brezna, ktoreho napadli dvaja muzi a odcudzili   mu mobil. Utrpel zranenia, preto ho odviezla do nemocnice. Pripad odovzdala obvodnemu oddeleniu Policajneho zboru pre podozrenie z trestneho cinu kradeze.

Nemal si kde posediet?
   Prveho septembra v obednajsich hodinach pre porusenie VZN o verejnom poriadku ulozili pokutu muzovi, ktory v podnapitom stave sedel pod stolmi pri Dumbieriku.

Kontrolovali mladistvych
   V skorych rannych hodinach 2. septembra na Sturovej ulici hliadka kontrolovala mladistvych pre podozrenie z pozitia  alkoholickych napojov. U dvoch osob vo veku 17 rokov  boli skusky pozitivne. Vec budu dalej riesit s priestupcami.

Bez hanby
   Zamestnanci mestskej policie 2. septembra nad ranom na Cipkovom nabrezi spozorovali, ako na kapote osobneho auta sulozia obcan s obciankou mesta Brezna. Po zisteni identifkacie pripad pre podozrenie z trestneho cinu vytrznictva odovzdali obvodnemu oddeleniu Policajneho zboru.

,,Drsnak“
   Blokovu pokutu 2. septembra vecer ulozili M. K. z Brezna, ktory pri pohostinstve na namesti rozkopaval smetne kose. Za pritomnosti hliadky vsak musel urobit napravu.

Ako si to dovolil?
   Stvrteho septembra pat minut pred pol siedmou vecer hliadka zasahovala na Sturovej ulici, kde sa fyzicky napadali dvaja obcania mesta Brezna. Po predvedeni na mestsku policiu jeden z muzov napadol prislusnika, pripad odovzdali obvodnemu oddeleniu Policajneho zboru.

Obtazovala susedov
  Clenovia mestskej policie 8. septembra o 19. hodine urobili napravu v ubytovni na Mladeznickej ulici v Brezne, kde obyvatelka domu obtazovala susedov. Pripad budu riesit v spolupraci s mestom Brezno, ktore ubytovnu prevadzkuje.

Neopravnene v dome

    Z obytneho domu na Fucikovej ulici v Brezne 8. septembra vecer vyviedli bezdomovca, ktory sa neopravnene zdrziaval na chodbe.

Rusenie nocneho kludu
  Deviateho septembra v skorych rannych hodinach prijali oznam obyvatelov domu na namesti, ktori sa stazovali na rusenie nocneho kludu v blizkej prevadzke. Pripad vyriesia v spolupraci s mestskym uradom.

Odchytili tulaveho psa
   O tristvrte na devat rano 9. septembra v spolupraci s veterinarnym lekarom zabezpecili na podnet obcanov mesta  odchyt tulaveho psa.

Mladi vytrzici
   Na Tisovskej ceste 10. septembra vecer mladistvi z Brezna vyvalili kukanadoby a odhodili ich do Hrona. Hliadka urobila napravu a vytrznikov ,,odmenila“ blokovou pokutou.

(mp)


 

 Neviditelny svet - to je nazov vystavy Jany Vozarikovej, ktoru si mozete pozriet v breznianskej synagoge do 23. septembra  Verejnosti je spristupnena v pracovnych dnoch od 12. do 19. hodiny a v dnoch od 15. do 17. septembra od 10. do 19. hodiny, kedy vytvarnicka bude malovat. Zaujemcovia o tento druh umenia si obrazy mozu kupit.

Fot: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT