12 . SEPTEMBER 2006 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Kde bolo tam bolo alebo od Chalupku po Chalupku

   Pisal sa rok 2005 alebo, ak chcete, nulty rok. Cierna ovecka povedala: „bud festival“ a bol festival; a bolo to dobre. A v Chalupkovom mene sa na zaciatku divadelnej sezony nahrnulo z celej nasej krajinky, ale aj z dalekej cudziny do Brezna, metropoly to Horehronia mnoho mozgov v lebkach roznych tvarov; a bolo to dobre. Stovky inych mozgov v lebkach inych roznych tvarov prichadzali do stanku kultury, do Synagogy i na namestie, aby prezili mnoho roznych pribehov, aby sa na nich zasmiali alebo sa nad nimi zamysleli; a to bolo velmi dobre. Po styroch dnoch zazvonil zvonec a mnoho mozgov v lebkach roznych tvarov rozprchlo sa do svojich pribytkov a zanechalo zopar mozgov v lebkach inych roznych tvarov, ktori s podporou inych mozgov v lebkach inych roznych tvarov zacali opatrovat Ciernu ovecku, aby nabrala nove sily, aby mohla o par dni zase povedat: „Bud festival“. A bude festival; a bude to dobre.

   Aj keby by bolo predcasne hovorit uz o tradicii, inspirativny festival Divadelna Chalupka zacal vlani pisat svoju historiu. Jeho hlavnym mottom bolo priniest do regionu zaujimave a inspirativne divadelne inscenacie, najma slovenskeho neprofesionalneho divadla a hudobne skupiny. Takmer tri tisicky divakov mali vsak moznost vidiet aj zahranicnych hosti i profesionalov. Summa summarum, dvanast suborov a skupin. Rok ubehol a organizacny stab pocas neho pripravoval tohtorocny prvy rocnik breznianskeho festivalu. V tomto roku sme svoj zamer, oslovit najma mladeho divaka v nasom regione, este viac rozsirili a rozhodli sme sa niektore z inscenacii priviezt aj do okolitych obci. Nase ambicie zacali rast a v tomto roku sa predstavi dvanast divadelnych suborov, dva tanecne subory, dve hudobne skupiny, ale aj mladi divadla chtivi ludia z celeho Slovenska, ktori zacnu uz o par dni tvrdo pracovat, aby pocas svojej tyzdnovej tvorivej dielne pripravili novu inscenaciu. Medzi divadelnikmi privitame v tomto roku aj dva dalsie zahranicne kolektivy a tri profesionalne divadla. Noviny nie su vraj z gumy, takze nemam tolko priestoru, aby som mohol napisat o vsetkom, co sme pre divakov pripravili. Som presvedceny, ze divaci si budu mat z coho vyberat. Ved na Hlavnej scene (sala DK) prijalo nase pozvanie na uvod festivalu zname profesionalne Divadlo J. Palarika z Trnavy s hrou chorvatskeho dramatika M. Gavrana Vsetko o zenach. So svojou inscenaciou nedokonceneho romanu F. Kafku: Amerika sa predstavi banskobystricke Divadlo z pasaze. Ako vlani pridu aj deti z puchovskeho studia Ochotnicek so svojou cerstvo vitaznou hrou tohtorocne Zlatej Priadky v Sali Den Atalaka, na motivy indianskych povesti. Zo susednych Ciech prichadza ceska divadelna klasika Lucerna A. Jiraska, ktoreho meno nesie aj subor z druzobneho mesta Novy Bydzov. Vsetkym dobre znamy a tradicny folklorny subor SLUK prichadza na festival netradicne s tanecnym divadlom pre deti na motivy Gasparka. V DK este budete mat moznost vidiet hru Druha smrt Jany z Arcu podani levickeho Celkom maleho divadla, s ktorou ziskali ocenenie na celoslovenskej prehliadke v Suranoch. Dalsi profesionalny subor, Slovenske komorne divadlo z Martina uzavrie festival opat Gavranovou hrou Zabudni na Hollywood . Pozyvali sme aj samotneho chorvatskeho autora. Pan Gavran sa nam vsak ospravedlnil, lebo prave v dnoch, kedy bude prebiehat Divadelna Chalupka, bude premierovat v Nemecku svoju novu hru. Zelame mu vela uspechov.
   Synagoga sa pocas festivalu stane Scenou mladych a bude aj patrit mladym. Uvidime tu rozpravku Bajaja v uprave divadla Zrkadlo pri ZUS z Kremnice, clenovia breznianskeho Studia mladych  zahraju hru Plukovnik vtak, Slovenske divadlo Vertigo z Budapesti zahra Gelmanovu Lavicku, D- Efekt z Duboveho ziskavali srdcia divakov s hrou Komedia o bohacovi a Lazarovi. Po vlanajsom uspesnom ucinkovani DZ z Partizanskeho sa na prvom rocniku pridu ukazat aj ich mlade zalohy Sest pe a ukazu, co to znamena Hra na ocina a maminu. Clenovia Celkom mladeho divadla z Levic mozu v tejto sezone zahrat aj hru Navsteva mladej damy, kedze hlavna predstavitelka sa minuly rok ospravedlnila priamo z porodnice.
   Nesmieme zabudnut ani na ucastnikov Divadelneho workshopu pod vedenim posluchacky VSMU Sonici Smolkovej (inak odchovankyne zo Sest Pe). Strnast mladych divadelnikov z celeho Slovenska sa bude zdokonalovat v divadelnej tvorbe a pritom hladat nove formy pri praci s poviedkami dramaturga SND P. Pavlaca. S vysledkom svojej nelahkej tyzdnovej prace sa predstavia v piatok vecer v programe s nazvm Tyzden s divadlom. Dalsim hostom na „Chalupke“ bude aj tanecny subor Tma a ticho z Bytce s netradicne, tanecnou formou spracovanou  rozpravkou Pernikova chalupka. Deti z Minetrdla nas pobavia zaujimavym pohladom na povesti Z liptovskej truhlice. Milovnici dobrej hudby nemajte obavy. Pocas Happeningovych programov s principalom Jarom Janickom na Namesti gen. M. R. Stefanika si pridete na svoje pri hudbe skupin M.E.L.L. z Rimavskej Soboty a banskobystrickej formacie Sto much.
   Nuz, a mne uz nezostava nic ine, ako vas vsetkych pozvat na vsetky festivalove predstavenia, aby vas bolo v tomto roku este viac a aby sme o rok uz mohli smelo povedat, ze inspirativny festival Dvadelna Chalupka je tradiciou. A to, ze k tomu smerujeme, je aj vdaka financnej podpore sponzorov a reklamnych partnerov, za co im srdecne dakujeme s heslom: Bud festival.

Maros Krajcovic dramaturg festivalu

 

 

 Dramaturg festivalu Maros Krajcovic v ulohe rezisera s mladymi hercami z Divadelneho studia mladych pri Divadelnom subore Jana Chalupku pred premierou v synagoge.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT