Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  6

13.februar 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dobre pripravenu trat v Benusi v sobotu 10. februara v 1. kole krnackovych pretekov tohtorocnej Velkej ceny Horehronia odskusalo tridsatosem posadok, z toho tri zenske a dve zmiesane. O umeni ovladat krnohy presvedcila posadka Jozef Fajner a Jan Majer zo Strelnik, ktori svoju jazdu absolvovali medzi poslednymi vybornym casom 1:28:37. Pocetnu divacku kulisu zabaval heligonkar Janko Murin z Detvy a pri cieli si svoje umenie mohli vyskusat pilcicke dvojice. Priaznivci tohto adrenalinoveho sportu sa maju na co tesit o tyzden vo Vagnari.

Foto: Peter Bercik

 


Rozhovor s Mgr. Milutinom Cernakom

Tridsatpat rokov posobi v breznianskom sporte

   Vitazom ankety o Najlepsieho ucitela telesnej vychovy v Brezne za rok 2006, ktoru zorganizovalo obcianske zdruzenie Mazornikovo v spolupraci s CVC Junior v Banskej Bystrici a Krajskou radou SASS, sa stal Mgr. Milutin Cernak. Jeho dlhorocnym posobiskom je Stredne odborne uciliste na Mazornikove, zaroven je trenerom atletiky a prezidentom atletickeho klubu Mostaren MSK Brezno. Rodak z Lubietovej vystudoval Pedagogicku fakultu v Banskej Bystrici, kombinaciu telesna vychova - zemepis, kde sa zacala aj jeho pretekarska draha. Pretekal v II. SNL za TJ Dukla v discipline hod ostepom. Dosiahol na tu dobu slubny vykon 60,86 m. Popri sporte robil aj masera. V roku 1968 sa stal trenerom. Do Brezna prisiel v roku 1972, kde zacal ucit na Strednom odbornom ucilisti strojarskom na Mazornikove.

Co povazujete za svoj najhodnotnejsi vysledok?
  
- V roku 2001 som sa stal vitazom Europskych hier skolskych pracovnikov v hode ostepom v Grecku. Vazim si tiez striebornu medailu Ivana Branislava Zocha za rozvoj skolskej telesnej vychovy.

Ake najvacsie uspechy dosiahli vasi zverenci?
  
- Jednoznacne je to stvrte miesto Jitky Losovej na majstrovstvach Europy junioriek do devatnast rokov v Bydhosti v discipline hod ostepom za vykon 50,86 m, styri medaily z majstrovstiev CSSR a dvadsatdva medaili z majstrovstiev Slovenska Zuzany Medvedovej v behu na strednych tratiach, vykony Precucha, Hőlcovej, Kadleca a dalsich. V sucasnosti je to Jana Katreniakova, reprezentantka Slovenska v kategorii zien v hode ostepom, ktorej najlepsi vykon je 41,89 m.

Ake funkcie zastavate v sucasnosti?
   - Som prezidentom atletickeho klubu, predsedom Stredoslovenskeho atletickeho zvazu a clenom sutaznej komisie SAZ.

 Co by sa malo vylepsit v oblasti sportu a telesnej vychovy, aby ich uroven nemala stale klesajucu tendenciu?
   - Chyby sa mnozia na vsetkych urovniach spolocnosti. Spomeniem len niektore. Sestdesiat percent deti a mladeze je ciastocne alebo uplne oslobodenych od povinnej telesnej vychovy, ktora sa dokonca na niektorych skolach neklasifikuje. Dotacie na hodiny telesnej vychovy sa postupne presuvaju na ine predmety, napr. dejepis, eticka vychova, nabozenska vychova. Mladez a rodicia nejavia zaujem o pohybove aktivity. Pretrvava nedostatok zanietenych funkcionarov a trenerov. Dokazom nezaujmu statu o sport je dva roky odsuvany zakon o sporte. Stale sa stracaju sportoviska a tie, ktore zostavaju, postupne chatraju.

Ake je vase najtajnejsie zelanie?
   - Nezaspim, pokial sa nezrealizuje vystavba tartanovej drahy na mestskom stadione v Brezne. Projekt, zda sa, je na dobrej ceste, pretoze mame prislub pomoci od primatora mesta Ing. Jaroslava Demiana. Realna je aj dotacia ministerstva skolstva na umelohmotny povrch.
   Za celu sportovu verejnost Mgr. M. Cernakovi blahozelame a prajeme do dalsej prace vela entuziazmu.

Mgr. Vladimir Libic  Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT